اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها 28 آذر ماه با فرایندی که به گفته محمود احمدی نژاد ده ها سال ادامه پیدا خواهد کرد و تجربه ای بی همتا در عرصه اقتصاد ایران و جهان است که هدفش افزایش رفاه مردم با مهار رشد مصرف انرژی است و برای این کار از پنج سال پیش برنامه ریزی صورت گرفت تا برنامه ای که دولت های قبلی هم می خواستند ولی نتوانستند، اجرا شود.
در فاز اول اجرای این قانون در راستای آزاد سازی قیمت ها، افزایش قیمتی در مورد برخی کالاها از جمله حامل های انرژی صورت گرفت.
در خصوص این افزایش قیمت ها، حدود 3 بار کارگروه مربوطه و سخنگوی آن در شورای رقابت حاضر و تبادل نظر کردند و توافقاتی کلی صورت گرفت؛ چراکه می دانستند باید نظراتشان به تأیید شورای رقابت برسد و چون این کارگروه به مدت طولانی کار کرده بود و شورا تنها حدود 8 ماه از آغاز فعالیتش می گذشت، از ابتدا بنا به دستور رئیس جمهور روش شناسی این فرآیند در شورا مطرح و مورد بررسی قرار می گرفت. در نهایت به نظر می رسد قیمت های اعلامی جایی برای بحث مجدد باقی نمی گذارد.
به نظر بنده شیب افزایش قیمت ها کاملاً ملایم و معقول است چرا که قیمت بنزین در بسیاری از کشورهای اروپایی و آسیایی به مرتب بیشتر از قیمت آزاد اعلامی است. پس با اعلام این قیمت ها یک گام صحیح در جهت اصلاح اقتصادی برداشته ایم. گامی که به زودی شاهد آثار مثبت آن خواهیم بود.
از طرفی مشخصاً دلیلی وجود دندارد که متعاقب این رشد قیمت ها، در کلیت قیمت ها افزایشی رخ دهد اما امید می رود اثر آن به طور نسبی در برخی حوزه ها مشهود باشد، برای مثال در حوزه خودرو باید شاهد کاهش قیمت اتومبیل های پر مصرف و در مقابل بازار اتومبیل های کم مصرف باید گرم شود. همچنین در خصوص لوازم منزل انتظار می رود بازار لوازم کم مصرف رونق بیشتری یابد. مصرف کننده ها از این پس با دقت بیشتر به مشخصات مصرف انرژی کالاها ها توجه می کنند و در نتیجه یک جهش بزرگ در اصلاح الگوی مصرف و متعاقب آن اصلاح تولید خواهیم داشت.
بدیهی است مصرف کننده ها با تمرکز بیشتری به سراغ وسائل کم مصرف خواهند رفت و تولیدکننده ها نیز بر مبنای نگاه اقتصادی خود، اقدام به تغییر تکنولوژی و تولید وسائل کم مصرف می روند.
بر این اساس در مجموع اقتصاد ایران شاهد یک تغییرات گسترده از عادت خرید مردم گرفته تا الگوی مصرف، تولید و عرضه کالا خواهد بود.
*رییس شورای رقابت
/32
نظر شما