دهم تیر ماه هر سال براساس مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی روز صنعت و معدن نامیده شده است.

مهناز شوقی :  روز صنعت و معدن برخلاف سال‌های گذشته امسال با 3 روز تأخیر در شرایطی خاص برگزار می‌شود. البته نیم نگاهی به وضعیت این بخش، دلیل نگرانی و نارضایتی صنعتگران را از شرایط خود روشن می‌کند. هرچند با وجود رکود به وجود آمده در سال گذشته، آمارهای ارائه شده بخش صنعت و معدن روز به روز در حال پیشرفت است و شاخص‌های صنعتی رشد بی‌سابقه‌ای را نسبت به سال‌های گذشته تجربه می‌کند، اما سؤال کارشناسان این است که نتیجه این تحول مثبت چه زمانی در اقتصاد و صنعت کشور خودنمایی می‌کند؟

کارشناسان بر این عقیده‌اند که برگزاری اینگونه روزها بیشتر با هدف بهره‌گیری سیاسی صورت می‌گیرد.

ارائه آمارهای گمراه‌کننده
رضا خاکی دبیر کنفدراسیون صنعت ایران نیز معتقد است: بزرگداشت این گونه روزها زمانی می‌تواند مفید باشد که محتوا داشته باشد نه به جای اینکه به شکل و شیوه کارها نگاه کنیم عمق مشکلات را نادیده بگیریم. وی در ادامه در گفت وگو با «خبر» می‌گوید: با توجه به اینکه برنامه پنجم توسعه اقتصادی نیز به زودی اجرایی خواهد شد باید توجه کرد که سیاست‌های این برنامه تا چه اندازه می‌تواند در رشد و ارتقای صنعت کشور کمک کند و اگر ایراد و مشکلی هست تا قبل از اجرای این برنامه اصلاح شود.

خاکی می‌افزاید: در این روز به جای ارائه آمارهایی که فقط گمراه‌کننده است باید توجه کرد در سالی که گذشت در کنار امکانات موجود، بهره وری و مولد‌ها به وجود آمده را مدنظر قراردهیم.

محمدرضا خباز عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در خصوص روز صنعت و معدن می‌گوید: جشن روز صنعت و معدن براساس آنچه چند سالی است که برگزار می‌شود بزرگ‌ترین گردهمایی دست‌اندرکاران تولید به شمار می‌رود. وی در ادامه می‌افزاید: در این مراسم بخش خصوصی، نمایندگان ارشد تشکل‌های همگن و همچنین مقام‌های ارشد دولت در بخش صنعت در یک مکان گرد هم می‌آیند که این فرصت خوبی است برای آنچه صنعتگر آرزویش را دارد.
خباز در خصوص نقش صنعت در اقتصاد کشور معتقد است: در سند چشم‌انداز 20 ساله کشور پیش‌بینی شده که رتبه نخست بخش صنعت را در منطقه خاورمیانه به دست آوریم.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در ادامه تأکید کرد: توجه به نقش بخش خصوصی در صنعت و کارآفرینی می‌تواند جایگاه صنعتی کشور را ارتقا دهد. وی می‌افزاید: نگاه به صنعتگر باید همراه با احترام و جایگاه ویژه‌ای باشد و با توجه به موانع و مشکل‌هایی که برسر راه صنعت وجود دارد، شرایط باید انگیزه لازم را برای حضور در این بخش فراهم کند.

ضرورت توجه به مباحث ساختاری
حمیدرضا فولادگر عضو کمیسیون صنایع و معادن نیز معتقداست: وقتی برای آینده صنعت برنامه‌ریزی می‌کنیم باید بدانیم که در عرصه جهانی چه حرفی برای گفتن داریم، تا چه زمان می‌خواهیم مواد خام بفروشیم و به مونتاژ بپردازیم و در کدام صنایع می‌خواهیم پیشرو باشیم.

وی در ادامه می‌افزاید: استراتژی توسعه صنعتی در این زمینه بحث می‌کند، اما آینده‌نگری مناسب نداشته است، این دیدگاه که ما در صنایعی که فناوری بالایی نیاز دارد نمی‌توانیم کاری انجام دهیم و باید به زنجیره تولید جهانی بپیوندیم درست به نظر نمی‌رسد، ایران در رشد تحقیقات نانو رتبه‌هایی را کسب نموده است پس نمی‌توان گفت ایران در صنایع تکنولوژی‌بر نمی‌تواند فعال باشد.

عضوکمیسیون صنایع ومعادن مجلس می‌افزاید: وجود یک نگاه اقتصادکلانی به مسائل صنعت از جمله اشتباه‌های استراتژی صنعتی است. این امر به این دلیل است که تخصص برخی از تدوین‌کنندگان استراتژی صنعتی اقتصاد و برخی مدیریتی است، بنابراین طبیعی است که توانمندسازی فناوری و ساختارهای صنعتی در حاشیه قرار گرفته است.

وی با اشاره به لزوم توجه به صنایع کوچک و نقش آن در ارزش افزوده صنعت می‌گوید: امروزه در اکثر کشورهای دنیا، بخش قابل ملاحظه‌ای از فعالیت‌های اقتصادی توسط شرکت‌های کوچک و متوسط انجام می‌شود وبا توجه به این که این شرکت‌ها مسائل و مشکلات خاص خود را در عرصه رقابت پیدا می‌کنند، دولت باید با تدابیر مختلفی همواره به فکر حمایت منطقی از این شرکت‌ها برآیند تا رقابت‌پذیری آنها را به گونه‌ای بالا ببرند که توان رقابت در بازار‌های رقابتی دنیا را بدست آورند.

وی می‌گوید: متأسفانه در کشور ما زمانی که بحث سیاستگذاری صنعتی می‌شود بیش از همه مباحث پولی، مالی و اقتصادکلان به چشم می‌آید و کمتر از همه مباحث ساختاری به میان می‌آید. هر زمان هم از مباحث ساختاری بحث شده، معمولاً از ادغام و یا حذف سازمان‌ها سخن به میان آمده است. در حالی که در دنیا مسائلی مانند ساختار‌گرایی و نهادگرایی به دلیل همین مباحث ساختاری ایجاد شده است مباحثی از جمله مالیات، تعرفه، بهره و از این قبیل مباحث اقتصادکلان و محیطی صنعت است که می‌تواند در رشد و ارتقای صنعت مؤثر باشد.

فولادگر در ادامه تأکید کرد: اما باید توجه داشت که این مسائل همه صنعت نیست و برنامه‌ریزی برای توسعه صنعتی بسیار مهم است. وی معتقداست: اگر وزارت صنایع و معادن به جای این که وام و جواز تأسیس بدهد، اطلاعات دقیق و هدفمندی به سرمایه‌گذار ارائه دهد می‌تواند بسیاری از مسائل و مشکلات در ساختار صنعتی را حل و فصل کند.

کمک دولت به صورت معنوی
هادی غنیمی‌فرد رئیس خانه صنعت و معدن در گفت و گو با «خبر» در خصوص برگزاری روز صنعت و معدن می‌گوید: امسال برخلاف سال‌های گذشته در این مراسم از توانایی‌های صنایع صحبت خواهیم کرد چراکه صنایع کشور تنها وسیله‌ای است که مشکل هر جامعه‌ای را می‌تواند حل کند و تولید یک مزیتی به نام ارزش افزوده دارد که این ارزش افزوده مولد ثروت، اشتغال و رفاه هر جامعه است.

وی در ادامه تأکید کرد: صنعت عامل اصلی ارزش افزوده است و مخارج کشور از راه ارزش افزوده تأمین می‌شود و می‌توان گفت که صنعت نقش اساسی در توسعه اقتصادی کشور ایفا می‌کند. وی تأکید دارد: باید قوانین موجود در کشور برای صنعت سهل و آسان شود اگر مجلس و دولت قانونی را به قوانین کشور اضافه نکنند به طور قطع صنعت در کشور پیشرفت بیشتری خواهد کرد.

کد خبر 11790

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین