زهره نوروزپور: بحران در ونزوئلا روز گذشته به وضعیت قرمز رسید. کشوری نفت خیز که می تواند ثروتمند باشد اما به دلیل سیاست های نفتی مادورو که میراث دار سلف خود چاوز است، این کشور فقیر ماند. همین مساله سالیانی ست که اسباب نگرانی اپوزسیون این کشور را فراهم کرده است، چراکه سیاست های او ارزش پول این کشور را به پایین ترین سطح ممکن کاهش داد و عملا اقتصاد این کشور به نابودی رفت. مردم ونزوئلا تا قبل از شدت گرفتن این بحران، یعنی سال ۲۰۱۸ و پیروزی مجدد مادورو در انتخابات، روزهایی قحطی را سپری کردند تا جایی که مردمان این کشور برای فراهم کردن سیب زمینی تا مرز مکزیک یا کلمبیا می رفتند. نتیجه آن وضعیت امروز به کودتای نظامی تبدیل شد. برخی تحلیلگران معتقدند که اگر ونزوئلا نفت نداشت احتمالا به این روز نمی افتاد!
پروندهای بر آخرین تحولات این کشور را از نظر میگذرانید:
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، روز گذشته خوان گوایدو رهبر اپوزسیون ونزوئلا با انتشار تصاویری که چند نظامی کنار آن دیده می شد، مردم را دعوت به شورش مسلحانه علیه نیکلاس مادورو رئیس جمهوری این کشور کرد.(اینجا)
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، پس از آن که خوآن گوایدو، رئیسجمهوری خودخوانده ونزوئلا اعلام کرد، از حمایت نظامی لازم برای برکنار کردن مادورو برخوردار است، رئیسجمهوری مشروع ونزوئلا از رایزنی خود با رهبران نظامی خبر داد.
پس از آن درگیری های خیابانی آغاز شد تا جایی که گفته می شود حتی مردم با ماشین ها عمدا زیر گرفته شده اند. همچنین گفته می شود نیروهای ارتش برای مقابله با تجمع مخالفان از گاز اشک آور استفاده کردهاند.(اینجا)
دولت ونزوئلا اما لحظاتی بعد در بیانیهای اعلام کرد که یک کودتای کوچک در این کشور دفع شده است.(اینجا)
پس از اقدام گوایدو، نیکلاس مادورو رئیسجمهور این کشور گفت: مردم ونزوئلا برای دفاع از میهن و نظام قانونی در میادین حاضر شوند.
روز گذشته گوایدو اظهار کرد، "آخرین مرحله" خود را برای برکناری نیکلاس مادورو آغاز کرده و از مردم و ارتش ونزوئلا خواست در پایان دادن به "غصب" قدرت از سوی مادورو از او حمایت کنند. دولت مادورو هم اعلام کرده در حال مقابله با گروه کوچکی از "خائنان نظامی" است که درصدد کودتا هستند.(اینجا)
همچنین خورخه رودریگز، وزیر ارتباطات و اطلاع رسانی ونزوئلا روز گذشته در واکنش به کودتای این کشور در توئیتی نوشت: میخواهم به اطلاع مردم برسانم که در حال حاضر در حال مقابله با گروه کوچکی از پرسنل ارتش، خائنانی هستیم که در خروجی بزرگراه آلتامیرا در کاراکاس موضع گرفتهاند. این افراد درصدد کودتا علیه قانون اساسی و صلح در کشور هستند.
از سوی دیگر دیوسدادو کابلو، رئیس شورای قانون اساسی طرفدار دولت مادورو از حامیان رئیس جمهوری خواست مقابل کاخ ریاست جمهوری تجمع کنند. وی گفت که مخالفان نمیتوانند پایگاه هوایی را تسخیر کنند. این پایگاه به طور کامل تحت کنترل دولت قرار دارد.
به گزارش گاردین، ولادیمیر لوپز وزیر دفاع ونزوئلا نیز، در کاراکاس اعلام کرد: نیروهای مسلح ونزوئلا به قانون اساسی وفادار هستند. وی در نهایت اضافه کرد: درباره به راه افتادن حمام خون در کشور هشدار میدهیم.
واکنشها
به دنبال این ناآرامی ها اولین واکنش از سوی انگلیس بود که اقدام به تعطیلی سفارت خود در کاراکاس کرد.(اینجا)
پس از آن همزمان با تحولات این کشور، اسپانیا اعلام کرد از کودتای نظامی در ونزوئلا حمایت نمیکند اگرچه گوایدو را رهبر مشروع ونزوئلا در نظر میگیرد. سخنگوی دولت اسپانیا گفت: ما شک نداریم که راه حل بحران ونزوئلا از صندوقهای رای در میآید و ما حامی کودتای نظامی نیستیم.
سخنگوی کمیسیون سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: بر اساس اطلاعاتی که ما درباره تحولات ونزوئلا دریافت کرده ایم، نمیتوانم تحلیل خاصی درباره وضع این کشور ارائه کنم، اما همچنان بر موضع قبلی اروپا در قبال ونزوئلا و حمایت از راهکار سیاسی و مسالمت آمیز برای بحران این کشور و در نهایت از طریق انتخابات آزاد و عادلانه تاکید میکنم.
سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه تحولات جاری در ونزوئلا را با دقت دنبال می کنیم. (اینجا)
خورخه آریزا، وزیر امور خارجه ونزوئلا گفت: ۳۰ نظامی یا کمتر از خوآن گوایدو، سرکرده مخالفان حمایت میکنند. وی افزود: مادورو، رئیسجمهور این کشور مانند همیشه در جایگاه فرماندهی خویش است و اوضاع را در کنترل خود دارد.(اینجا)
آرماندو هرناندز، سخنگوی ارتش آمریکا اظهار کرد: ما تحولات اخیر ونزوئلا را با دقت رصد میکنیم و با شرکای خود و حلقه ارشد فرماندهی در تماس نزدیک هستیم.
جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا نیز در توییتی نوشت: نیروهای مسلح باید در کنار مجمع ملی و نهادهای مشروع در مقابل غصب دموکراسی ایستادگی کنند. آمریکا در کنار مردم ونزوئلا است.(اینجا) وی همچنین در میان خبرنگارن گفت: همه گزینه ها همچنان روی میز است. (اینجا)
رئیسجمهور ترکیه نیز اقدام به کودتا در ونزوئلا را محکوم کرد و خواستار احترام به تصمیمهای دموکراتیک شد. همچنین چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه نیز گفت: ما درباره این گزارش که تلاشهای مشخصی علیه نظم قانونی در ونزوئلا در کار است نگرانیم. (اینجا)
رئیسجمهوری برزیل نیز گفت که رهبر جناح مخالف در این کشور حرکتی جسورانه برای برکناری رئیسجمهوری مشروع به عمل آورده است.(اینجا)
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیزهشدار داد مداخله واشنگتن در حق حاکمیت ونزوئلا، به وخامت اوضاع در این کشور آمریکای لاتین منجر خواهد شد.
این در حالی است که مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در واکنش به تحولات این کشور گفت قرار بود نیکولاس مادورو کشورش را به مقصد کوبا ترک کند تا در تبعید به سر ببرد اما روسیه مانع آن شد. (اینجا)
در همین حال وزیر خارجه ونزوئلا در پاسخ به ادعای پمپئو گفت: : مطرح کردن اخبار جعلی غم انگیزترین راه برای قبول این مسئله است که کودتایی که شما از آن حمایت کردید بار دیگر شکست خورد. (اینجا)
همچنین کشورهای گروه لیما؛ آرژانتین، برزیل، کانادا، کلمبیا، کاستاریکا، گواتمالا، هندوراس، پاناما، پاراگوئه و پرو بار دیگر با انتشار بیانیه ای از نیروهای مسلح ونزوئلا خواستند که وفاداری خود را به خوان گوایدو، رهبر اپوزیسیون نشان دهند.(اینجا)
آخرین خبرها
پس از گذشت یک روز از ناکامی کودتا، خوان گوایدو خواستار برگزاری بزرگترین تظاهرات قرن در این کشور شد. (اینجا)
در همین حال حمایت کوبا از مادورو سبب شد که پر ترامپ به هاوانا بگیرد، و تهدید به تحریم های سخت شود.(اینجا)
مادورو نیز پس از کودتا ژنرال گوستاوو گونزالس لوپز را به عنوان رییس اطلاعات ملی بولیواری منصوب کرد.(اینجا)
همچنین سازمان هواپیمایی فدرال آمریکا به شرکتهای هواپیمایی آمریکایی در ونزوئلا دستور داد ظرف ۴۸ ساعت آینده این کشور را ترک کنند.
به گزارش خبرآنلاین، گوایدو که رییس پارلمان تحت کنترل اپوزیسیون ونزوئلا است، در ماه ژانویه خود را به عنوان رییس جمهور موقت ونزوئلا معرف کرد و پیروزی نیکلاس مادورو، رییس جمهور ونزوئلا در انتخابات این کشور را غیرقانونی دانست و پس از آن این کشور شاهد تظاهرات گسترده و درگیری است که حاصل آن ده ها تن کشته و زخمی بوده است.
در ادامه تصاویری که مشاهده می کنید مربوط به کودتای روز گذشته، که خبرگزاری رویترز منتشر کرده است.
۳۱۰ ۳۱۰
نظر شما