زهره نوروزپور: پس از اعلام لغو معافیت نفتی از سوی آمریکا، تنش میان تهران و واشنگتن شدت گرفته است. دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده سال گذشته با خروج از برجام تهدید کرد که با اعمال تحریم های ثانویه فروش نفت ایران را به صفر خواهد رساند. پس از آن در ابان ماه 97 نفت ایران عملا تحریم شد و شش کشور خریدار اصلی نفت ایران از این تحریم تا شش ماه معاف شدند تا جایگزینی برای نفت ایران پیدا کنند. پس از اتمام این مهلت نفتی از سوی ایالات متحده، این شش کشور نیز اجازه خرید نفت از ایران را نخواهند داشت. این مساله از اول اردیبهشت ماه امسال آغاز شد که واکنش تند خریداران نفتی ایران مواجه شده. این در حالی بود که مایک پمپئو در پی اعلام لغو معافیت نفتی گفت که عربستان و امارات جای خالی ایران را پر خواهند کرد، کما اینکه عربستان پذیرفته است کمبود نفت جهان را متقبل شود.
دولت آمریکا در زمانی این تصمیم را اعلام کرد که یک هفته قبل از نام سپاه پاسداران را در لیست تروریستی قرار داده بود. فشار واشنگتن به تهران، به زعم برخی تحلیلگران ممکن است سرآغازی جنگی تمام عیار علیه کشورمان باشد.
در میان این تنش دیپلماتیک و اقدامات غیر انسانی دولت آمریکا علیه ایران، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان گفت: در صورت ادامه تلاشهای ایالات متحده برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران، این کشور تنگه هرمز را مسدود خواهد کرد. پس از آن نیز برخی مقامات نظامی کشورمان این تهدید را متوجه ایالات متحده کردند. و اینگونه شد که مساله تنگه هرمز دغدغه این روزهای کشورهای حوزه خلیج فارس و پنتاگون است.
کارشناسان از اهمیت استراتژیک تنگه هرمز میگویند:
در این باره دکتر مجید تفرشی تاریخنگار و پژوهشگر ایرانی در لندن میگوید: در یک دوره طولانی یعنی تا اواخر دهه ۱۹۶۰ میلادی که بریتانیاییها از خلیج فارس خارج شدند، طرف مقابل دولتهای استعماری، تنها یک دولت مستقل به نام ایران بود. تنها پس از پایان جنگ جهانی اول بود که ابتدا پادشاهی سعودی به وجود آمد، اما پیش و پس از این، ایران در یک دوره طولانی قدرت مطلق منطقه در مقابل نیروهای بریتانیایی و خط مقدم مقابله با نیروهای استعماری بود. بنابراین اهمیت این منطقه هم از جهت استراتژیکی، هم از نظر ژئوپلتیکی و هم از جهت انرژی و امنیتی در دنیا کاملاً آشکار است. این اهمیت هم برای ساکنان این منطقه یعنی ایران و کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس و هم برای قدرتهای خارجی که قصد مداخله و توسعهطلبی دارند، روشن است. به دلیل اینکه ایران در یک دوره طولانی تاریخی تنها قدرت مطلق منطقه بوده است، سیاست غربیها بویژه بریتانیاییها ایرانزدایی یا تضعیف حضور ایران در خلیج فارس بود که این سیاست امروز هم ادامه دارد. اگرچه به دلیل افول امپراطوری بریتانیا این سیاست نمیتواند به طور مستقیم اعمال شود، اما تلاش میشود از طریق جنگ نیابتی و کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس این مسأله ادامه یابد که یک نمونه آن مسأله مناقشه و ادعاهای مربوط به جزایر سهگانه است.(اینجا)
فریدون مجلسی کارشناس مسائل بین الملل درباره خطرناک بودن تهدید ایران گفت: در نظر بگیرید آن طرف تنگه عمان پایگاه های نظامی امریکا وجود دارد. در خود خلیج فارس تشکیلات نظامی و ناو هواپیمابر آمریکا حضور دارد. اینها به کنار، ایران از هرطرف محاصره پایگاه های نظامی آمریکا است، از شرق؛ افغانستان و پاکستان. از شمال؛ اذربایجان و... از غرب؛ در ترکیه، عراق و در جنوب هم؛ کویت ،عربستان، بحرین، امارات و عمان ، ما کاملا در محاصره هستیم ! نمی دانم ما چه طور با این وضعیت تنگه را می توانیم ببندیم؟ اگربسته شود و نیروهای مقابل نتوانند در مدت کوتاهی بازش کنند ساکت نخواهند نشست و ضرباتی به ایران وارد می کنند که ممکن است از بستن تنگه پشیمان شویم! ایران می تواند دوبی و ابوظبی را موشک باران کند و با خاک یکسان کند اما با چه دستاوردی؟ این بزرگترین جشن برای امریکا خواهد بود که کشورهای خلیج فارس به یکدیگر اسیب بزنند با این نیت که با خیال راحت باقی مانده های درامد نفتی آنها را صرف مشارکت در بازسازی این کشورها کند و بر ثروت خودش بیفزاید. به این معنا که این منطقه را به یغما ببرند. (اینجا)
حمیدرضا آصفی سخنگوی اسبق وزارت خارجه کشورمان گفت: امیدوار هستیم که هیچ وقت کار به بستن تنگه هرمز نکشد، آن چیزی که سردار باقری گفتند با توجه به توان و ظرفیت ایران است. آنطور که از شواهد و قرائن پیداست به نظر نمیرسد کار به بستن تنگه هرمز بکشد، چرا که راهکارهای موثرتری وجود دارد.(اینجا)
پیامدهای بسته شدن تنگه هرمز چیست؟
تا زمانی که اقتصاد جهانی تا حد زیادی متکی بر عرضه نفت است، با بسته شدن تنگه هرمز، شاهد افزایش شدید قیمتها خواهیم بود و این مساله باعث ایجاد هراس در تمام بازارهای جهانی می شود.
در این شرایط، کویت، قطر، بحرین، عراق و امارات شاهد توقف حمل و نقل کانتینرهای نفتی خواهند بود و عربستان مجبور می شود نفت خود را از طریق بنادر دریای سرخ صادر کند. در این صورت، درگیریها در منطقه اوج گرفته و این امر به مقابله نظامی خواهد انجامید.(اینجا)
کاربران خبرآنلاین: لطفا نبندید به جای آن حق ترانزیت بگیرید
خبرگزاری خبرآنلاین هفته گذشته، طی یک نظرخواهی از کاربران خبرآنلاین خواست که نظرات خود را مبنی بر بستن تنگه هرمز اعلام کنند. 80 درصد کاربران خواهان مذاکره و گرفتن حق ترانزیت درتنگه هرمز هستند، کاربران در کامنت های خود نوشته اند وقتی می توان حق ترانزیت گرفت دیگر نیاز به فروش نفت نیست، چرا با بستن تنگه با دنیا بجنگیم؟ ما باید با همه کشورها دوست شویم. مابقی اما خواهان جنگ.
آنهایی که می گویند مذاکره، معتقدند که ما اگر با دنیا دوست شویم وضع معیشت و اقتصاد ما به روی غلتک خواهد افتاد. برخی دیگر نیز ابراز خستگی از وضع موجود کرده اند و می گویند ما آرامش می خواهیم نه جنگ. بستن تنگه هرمز هیچ راهی را حل نخواهد کرد!
شما کاربران گرامی می توانید نظرات را در اینجا بخوانید.
برخی کاربران نوشته اند:
مومیایی نوشت: نمی تونیم برای 24 ساعت هم تنگه رو ببندیم و دنیا هم با ما وارد جنگ می شود در ضمن اگه کشورهای دیگه هم نتوانند نفت بفروشند که غیر ممکن است ما سودی نمی بریم
صدر نوشته است: کی گفته نمیتونیم ؟ اینقدر دنیا دنیا راه ننداز بابا 2-3 تا کشور را هم نابود کنیم دنیا اب از اب تکون نمیخوره بابا /چرا فکر میکنی دنیا خیلی جای با حساب و کتابیه؟ اگه بود که اینقدر مزخرف نمیگفتند برای ما . بهرترین راه ممکن گذاشتن عوارض سنگین برای تنگه هرمز هست و هر کس هم تبعیت نکرد همونجا میمونه و نمیتونه رد بشه و با موشک هم ساپورت میشه تنگه والسلام نامه تمام ببنید بعدش چجوری غلاف میکنند
احمد نوشت: روحانی هیچوقت صراحتا نگفت که تنگه هرمز رو میبندیم بلکه گفت که اگه ما نفت نفروشیم، دلیلی نداره بقیه بفروشند و از تنگه هرمز رد بشوند. به هر حال استراتژی درست تهدید نیست بلکه باید از در مذاکره وارد شد. فعلا کنترل اوضاع دست ایران نیست و قویترین و پولساز ترین کشور دنیا داره صددرصد در جهت منافع اسرائیل عمل میکنه و چشمش رو به روی انواع جنایات میبنده و از بابت اعمال فشار اقتصادی به ایران واهمه ای که نداره هیچ، کل مردم ایران هم تلف شن براش اهمیتی نداره. باید بسیار سنجیده عمل کرد تا با حداقل آسیب از بحران فعلی عبور کنیم هرچند احتیاط هم آمریکا رو در آسیب رسوندن به ایران جسورتر میکنه.
کار بر بی نامی نوشت: چرا تنگه رو ببندیم؟! عوارض عبور نفت بگیرند از همین اعراب تا از فروش نفت بی نیاز بشیم. هر بشکه نفت یک دلار.
310 310
نظر شما