۱۸ نفر
۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۶
عشق و قصه تضادها/ درباره سریال از یادها رفته

رضا صائمی در یادداشتی در روزنامه ایران درباره تازه‌ترین سریال بهرام بهرامیان که این شب‌ها از شبکه یک در حال پخش است نوشته است.

بهرام بهرامیان بعد از تجربه گونه‌های مختلف سریال‌سازی که از قصه‌های اجتماعی تا مجموعه‌های مناسبتی را دربرمی گیرد این‌بار به سراغ یک ملودرام تاریخی رفته که مبتنی بر مخاطب‌شناسی ایرانی، ترکیب و ساختار دراماتیک مناسبی برای همراهی مخاطب با اثر است و در عمل نیز توانسته آنها را با فراز و فرود قصه درگیر کند.

«از یاد ها رفته» را باید از منظر جامعه‌شناسی تاریخی مورد خوانش قرار داد که تجربه عاشقانه را در پارادوکس‌های هویتی صورت‌بندی می‌کند. به عبارت دیگر بازگشت دختر جوانی که از فرنگ به ایران بازگشته با بحران هویت اجتماعی و تاریخی به واسطه عدم شناخت او از آداب و رسوم و تاریخ تحولات اجتماعی معاصر گره خورده و در نهایت در یک تجربه پرفراز و نشیب عاطفی با بحران هویت فردی درهم تنیده می‌شود. آنچه در پس این تجربه عاطفی قابل تامل است تضادهای بین سنت و مدرنیته در آن برهه تاریخی یعنی اوایل دهه سی است که به ویژه برای طبقه متوسط تجربه دوگانگی‌های دوران مدرن بود. دورانی که تنش‌های اجتماعی با کشمکش‌های فردی در نهایت بحران هویت را شکل می‌داد.

«از یادها رفته» در یک خوانش کلی روایت همین بحران هویت است که در بستر قصه‌ای عاشقانه به تصویر کشیده می‌شود. مهربانو به عنوان شخصیت محوری این قصه در کانون این بحران قرار دارد. زنی مدرن و تحصیل‌کرده که از غرب آمده و در کشاکش با سنت‌های بومی با چالش‌های گوناگونی مواجهه می‌شود و تلاش می‌کند از دل این تنش به آرامش برسد. کشف حجاب به عنوان مهمترین چالش اعتقادی-اجتماعی آن دوره نمادی از این کشمکش است که در پس آن، زیست –جهان زنانه در آن دوران بازنمایی می‌شود. در دل این تضادهای تاریخی شاهد یک دوقطبی و رقابت عشقی نیز هستیم که بین مهرداد مستوفی(رضا یزدانی) و خسرو (حسین یاری) شکل می‌گیرد. این روایت موازی بین سویه دراماتیک و رئالیسم اجتماعی کمک می‌کند تا فضاسازی برای تبیین تاریخی قصه فراهم شود.

البته در سریال به واقعه کشف حجاب و ماجرای مسجد گوهرشاد اشاره‌های کوچکی می‌شود و فیلمساز تلاش کرده تا وجوه دراماتیک قصه را زیر سایه سویه‌های سیاسی قرار ندهد. اتفاقا این رویکرد به تاثیرگذاری و پردازش بهتر وضعیت تاریخی قصه کمک کرده و از تبدیل شدن آن به بیانیه تصویری جلوگیری کرده است. حفظ این فاصله‌گذاری و شیوه چیدمان اکت‌های تاریخی قصه در دل ساختار درام، تمهید هوشمندانه‌ای بود که بهرامیان به کار برد و قصه را به روایتی دافعه برانگیز بدل نکرد.

مرکز ثقل این روایت بیش از هر چیز بر نسبت بین عشق و تضادها بنا شده و همین است که سریال را در یک تعلیق درونی و بیرونی به موازات هم پیش می‌برد و جذاب می‌کند. حتی می‌توان ردپای تفاوت‌های طبقاتی را در شکل‌گیری موقعیت رمانتیک قصه پیدا کرد. تضادی که از هماوردی بین یک خانواده به شدت پولدار و قجری و یک خانواده به شدت ضعیف و فقیر شکل می گیرد. « از یادها رفته» با وجود برخی ضعف‌هایی که در شخصیت‌پردازی یا بازی‌های برخی بازیگران جدیدش دارد اما در نهایت می‌تواند از اتمسفر خوب قصه به خوبی در روایت از یک سو و بازنمایی تاریخی موقعیت درام از سوی دیگر بهره ببرد و مخاطب را با خود همراه کند.

حضور حسین یاری در این مجموعه که با جنس و حال و هوای کارهایی از این دست آشناست در کنار انتخاب درست بیتا فرهی در نقش شکوه‌السلطنه به استحکام بیشتر قصه و کشش بیشتر آن کمک کرده تا «از یادها رفته» در حافظه تاریخی مخاطب از یاد نرود.

۲۵۸۲۵۸

کد خبر 1262303

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • US ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۱
    18 7
    نقش اصلی یه زن تحصیل کرده مستقله (که اصلاً شبیه شهرزاد نیست) که می خوان مجبورش کنن زن یه مرد پولدار لااُبالی بشه (که اصلاً شبیه قباد نیست) و دختر از یه مرد تحصیل کرده چشم روشن (که اصلاً شبیه فرهاد نیست) خوشش میاد. کی گفته این سریال از شهرزاد کپی شده؟! نه بابا! زمانِشون هم ده-پانزده سال فرق داره! واقعاً عاشق رعایت کپی رایت در ساخت این سریالم.
    • نگار IR ۰۳:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۵
      17 2
      خودشون الكي با شهرزاد مقايسه اش كردند، مخاطب پيدا كنه وگرنه بازي ترانه كجا، اين دختره مهربانو كجا؟ كارگرداني حسن فتحي كجا، بهراميان كجا؟
  • بی نام NL ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۱
    21 2
    بهتر بود بجای رضا یزدانی و هلیا امامی بازیگران مسلط تری انتخاب می شدند
    • IR ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۱
      37 1
      بازم آقای یزدانی بهتر بازی کردند ولی خانم امامی متاسفانه بازیشون اصلا به دل نمیشینه. بهتر بود در کنار بازیگرای خوب سریال از هنرپیشه بهتری استفاده میشد.
  • IR ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۱
    14 7
    افتضاحه
  • تارا IR ۱۳:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۱
    9 12
    سریالش قشنگه اصلا کسی که این حرف رو زده (کپی شهرازد) فقط میخواسته سریالو کسی نبینه تا اینجاش که خیلی خوب بوده مخصوصا حسین یاری
  • IR ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۲
    8 1
    آقای یزدانی خوانندگیش خیلی خوبه ولی اصلا بازیگر نیست و نمی تونه خرب بازی بکنه
  • IR ۰۱:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۳
    17 1
    عجب نقدی؟؟سریالی با آن همه هزینه و تحریف های آشکار و ضعف های بی شمار را ساخکار معرفی کردید؟!!!!
  • اکبری IR ۰۱:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۳
    7 26
    سریالی که عالم و آدم می گویند مزخرفه این آقا چه ستایشی کرده...سریالی که ما داریم می بینیم هیچ ربطی به تعریف هایی کردید نداره
  • ايران IR ۰۱:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۳
    53 2
    نويسنده يادداشت يا جامعه شناسي تاريخ وقوع قصه در سال ١٣١٩ رو نميدونه يا سريالو با شب دهم حسن فتحي اشتباه گرفته! سفارشي نويسي هم يه حد و مرزي داره!
  • سالار IR ۰۱:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۳
    8 10
    داستان کلیشه ای،محتوای آشفته ...دیالوگ های افتضاح و بازی های ضعیف...
  • انجيل IR ۰۱:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۳
    26 2
    كجاي اين سريال درباره كشف حجاب و چالش هاي مهربانو با اين مسأله بوده تا اين قسمت؟! يه دختر لوس كه اصلا شبيه خونواده اش نيست بين مهراد و خسرو وول ميخوره. شانس آورديم رضا يزداني اتفاقي مرد وگرنه عشق ممنوع ميشد!!! مسخره كردن با اين سريال ماه رمضونشون!
  • عارف IR ۰۱:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۳
    10 19
    يه سرچ ميكني جلد رماناي زرد الهه شرقي، حريم عشق، شب نيلوفري ، سپيده عشق رويا خسرونجدي رو ببيني، ميفهمي چطوري سريال عين سريال تركيه ايا شده! مشاور تاريخي كه نداره، مشاورشم همون سرپرست نويسنده هاست. خود گويي و خود خندي. به به چه هنرمندي
  • ابراهیم AE ۲۲:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۰
    48 1
    چه لزومی داشته که دندون های پورسرخ و تیرانداز و ... توی این سریال از دهنشون بیرون بزنه؟ این چه کمکی به قصه میکنه؟ کسی می دونه با ما هم بگه روشن شیم.
  • رضا IR ۱۶:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۱
    2 2
    فقط و فقط بازی رضا یزدانی خوب بود که اونو وسطای فیلم کشتن بعد یه چیز دیگه مهربانو فقط کارگردان ازش خاستگاری نکرد همه ازش خاستگاری کردن ۱۲
  • IR ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۲
    3 0
    قابل تحمل نیست
  • هدی IR ۰۴:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۴
    5 1
    خیلی سریال بدرد نخوریه واقعا افتضاحست، هر جاشو نگاه کنی یه ایراد داره، اولن اینجور سریالا بدرد ماه رمضان نميخوره تاریخی شکنجه جنگ دعوا اصلا معلوم نیست زمان کدوم شاه، دومٱ چرا باید بازیگر دندون مصنوعی بزاره دلیلش چیه،سومن چرا تو فیلم از الفاظ بد استفاده میکنن، که بگه زن هرچی هست بازم کنیزه یا افسار بنداز گردن زن با خودش بکشونش این یه نوع توهین به زنان چهارم شباهت زیادی با شهرزاد داره از اونجایی که اون تاریخی بوده خان،داشتن، رعیت، ندیمه، عمارت، وچیزای دیگه حالا عشق و عاشقیش بماند،بااینحال شهرزاد کجا این کجا حالا نقش بازیگرا به کنار. رضا یزدانی بدرد همون خوانندگی میخوره تا فیلم، چقدرم مصنوعی بازی میکنه مخصوصا وقتی عصبانی میشد.روز به روز سریالا بدتر میشن حیف از پول و هزینه که خرج اینا میکنن.
  • منصوره IR ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    1 1
    اینهمه انتقادکردید که فقط بگید سریال به دردنخوره؟به این می گن جهان بینی تانوک بینی...اگه خوب فکرکنیدمتوجه می شین هرسریال نکته های آموزنده هم داره...هم ریشه تاریخی داره..هم عاشقانه هست...هم سکانس های پروجذاب داره...بعدش هم شما دوست دارید چه سریالهایی ببینید؟لابدسریالهای افسرده کننده...وپرازگریه وزاری.دوستان بیشترفکرکنیداینقدرایرادالکی نگیرید.
    • نطر IR ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
      0 0
      ما دوست داریم سریالی ببینیم که در ان تا این حد شکنجه و بزن بزن نباشد به حدی که بعضی قسمتهاش بنویسد +12

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین