حتی در باره اهمیت عقل گفته اند که عقل آن نیست که بین خوب و بد را تشخیص می دهد بلکه بین خوب و خوبتر و یا بد و بدتر را فرق می گذارد. اگر غرض در کار بیاید که دیگر هنر هم پوشیده می ماند.
اینطور نباید باشد که اگر کسی با ما نسبتی داشت و یا با ظاهری آراسته مطلبی را گفت آن را خوب بدانیم و چنانچه کس دیگری با وضعیتی متفاوت بود به گونه ای دیگر برای آن قضاوت شود.
اگر به شما بگویند کاسبی یا تاجری گرانفروشی، و رباخواری میکند، و مال مردم را میخورد و آنگاه مجلس روضه خوانی هم برپا می کند شما به شدت از وی متنفر می شوید.
اما اگر بگویند بانک ها که پول مردم را هر جور دلشان می خواهد صرف میکنند و بحران اقتصادی به وجود میآورند و پول مردم را در مسیرهای غیرقانونی صرف، و بنگاه داری می کنند، در فلان برنامه تلویزیونی، یا سرمایه گذاری برای ساخت فیلم، مؤسسه، یا هر امر خیر دیگری مشارکت می کند نه تنها حساسیت نشان نمی دهید؛ بلکه با ترفندهایی که از جانب سلبریتی ها و مجریان برنامه، به خاطر پولی که دریافت می کنند به کار می برند و هنرمندی هایی که در جنب آن بروز و ظهور می کند، نه تنها مورد نفرت قرار نمی گیرند، که به آنها دست مریزاد هم می گویند.
در برنامه های رایتل و ایرانسل و بانک های مختلف و مؤسسات سرمایه گذاری را همه دیده و شنیده اید که با تبلیغ فراوان برای مصرف هرچه بیشتر و در نتیجه تحصیل ثروت های آنچنانی چه فعالیت هایی دارند بعد می بینید اسپانسر فلان برنامه تلویزیونی، سینمایی، و برنامه هنری شده و از رسانه های عمومی هم پخش می شود، با تبلیغ فراوان و به به و چه چه، هرگز حساسیتی ایجاد نمی کنند؛ در حالیکه برنامه همان برنامه است. این شاید تعبیر همان مَثَلی است که می گوید: مرگ فقرا و عیب بزرگان را کسی نمی فهمد.
صدا و سیما هم به دنبال پول است. اگر اسپانسرها تولیداتشان را به صدا و سیما نفروشند و یا تولیداتی مثل چین چین و لوسیونها (محلولها)ی تقویت موی سر تا برسد به سوبان که بهترینشان هست پول ندهند صدا و سیما چه برنامه های مفیدی خواهد داشت؟ همانند بعضی دانشگاههایی که سواد و تحصیل دانشجویان را فدای پول و در آمد اقتصادی کرده اند، و در این رابطه با هم مسابقه گذاشته اند.
من نمی خواهم بگویم اینها پول های کثیف هستند ولی وقتی هر فرد و یا سازمانی پول به دست آورده اش از راه درست نباشد، به این معنا که برخلاف وظیفه قانونیش تحصیل شده باشد، پول مشروعی نیست، و هر اقدام خیرخواهانه هم انجام دهد نوعی عوامفریبی است. خدا نکند روزی سوداگران مواد مخدر و قاچاقچیان هم کار فرهنگی کنند.
راستی میتوان نسبت به تأثیر این برنامه های فرهنگی هم مستقلاً بحث کرد. آیا این برنامههای فرهنگی با منشأ نادرست و یا با طمع تبلیغ برای سودآوری بیشتر تأثیر فرهنگی دارد؟ آیا کار فرهنگی شان ثمر میدهد و یا فقط سرگرمی و وقت گذرانی است؟ و البته تأثیرات مخرب آنها از تغییر نگاه جامعه و تعویض سبک زندگی هم جای بحث دارد.
نظر شما