انتخابات شورایاری‌ها؛ کنترل رای‌دهندگان فقط درباره شرط سنی است و بس!

انتخابات شورایاری‌ها در تهران، بدل به عرصه بی‌حساب و کتابی شده که در آن انواع ترفندها برای رای آوردن را می‌توان انجام داد، از آوردن رای‌دهندگان از شهرهای دیگر تا خرید و فروش آرا. با این همه باز هم تا این لحظه انتخابات شورایاریها، سرد و غیررقابتی است، چون تعداد داوطلبان به حد رقابتی شدن نرسیده است.

امید سلیمی‌بنی: محمدرضا جوادی‌یگانه، معاون فرهنگی و اجتماعی شهردار تهران به عنوان مجری انتخابات شورایاری ها معرفی شده است. انتخاباتی که با مصوبه شورای شهر تهران قرار است در چهارم مردادماه امسال در بیش از ۳۵۰ محله تهران برگزار شود و ساکنان هر محله ۹ نفر را به عنوان نماینده خود و رابط بین ساکنان محله و مدیران شهری، با رای مستقیم معرفی کنند، یعنی بیش از ۳۱۶۰ نفر شورایار انتخاب خواهند شد. هر چند تاکنون دو برابر این عدد از داوطلبان ثبت نام نکرده اند تا رقابتی شدن انتخابات قطعی شود.

نکته اینجاست که با وجود آنکه قرار است ساکنان محلات، شورایاران را انتخاب کنند، ولی کسی نمی تواند کنترل کند شخصی که برای رای دادن آمده است، اصلا ساکن تهران است یا از شهرهای دیگر دور و نزدیک به «قشون کشی انتخاباتی» نیامده باشد. اتفاقی که دور گذشته انتخابات شورایاریها در برخی محلات افتاد و البته باعث شد آرای چند داوطلب باطل اعلام شود. همچنین چون قانونی برای جرم بودن خرید و فروش آرای شورایاری وجود ندارد، می توان رای را به صورت منع نشده خرید و فروش کرد و کسی حق ندارد در اراده فروشنده و خریدار رای، دخالت کند، یا حتی رای حاصل از خرید و فروش را ابطال کند.  

آنطور که از سخنان مجری انتخابات شورایاریها در تهران برمی آید، رای گیری برای شورایاری کیل و پیمانه ندارد و هر کسی که وارد شد، می تواند رای بدهد، چه ساکن تهران باشد و چه فقط برای رای دادن،پای صندوق رای حاضر شده باشد. مسئله ای که سلامت انتخابات و کارکرد نهایی شورایاری ها را می تواند به شدت مخدوش کند. جوادی یگانه در حاشیه آیین رونمایی از انتشار داده های خام مدیریت شهری، در گفتگو با خبرنگار خبرآنلاین به نکته دیگری هم تاکید کرد:تا این لحظه، هنوز برخی از حوزه های انتخاباتی، غیررقابتی است و تعداد داوطلبان از تعداد مورد نیاز برای رقابتی شدن انتخابات شورایاران، کمتر است. در ادامه مشروح سخنان جوادی یگانه را می خوانید:

از ثبت نام داوطلبان شورایاری چه خبر؟
وضعیت خوب است، استقبال در این دو روز خیلی خوب بوده است.

چند نفر تاکنون برای تصدی شورایاری ثبت نام کرده اند؟
حدود ۵ هزار نفر ثبت نام کرده اند.

فکر می کنید با توجه به تمدید مهلت ثبت نام تا ۱۵ تیرماه و اینکه اوایل مردادماه، انتخابات است، فرصت دو هفته ای برای انجام امور اداری و تایید صلاحیتها و تبلیغات نامزدها کافی باشد؟
مهلتی که می بینیم،  شورای شهر مصوب کرده است. مسئولیت برگزاری انتخابات بر عهده شورای شهر است و ما مجری مصوبات شورای شهر هستیم. نظر شورای شهر بر این بوده که زودتر انتخابات شورایاری ها برگزار شود تا به فضای انتخابات مجلس برنخوریم.

به عنوان مجری نظر مشورتی ندادید که این مهلت، کافی نیست و باعث سرد شدن انتخابات شورایاریها می شود؟
اتفاقا فضا خوب است و همه چیز آماده شده است. فضا انتخاباتی است. تبلیغات دارد انجام می شود. باید در نظر داشت انتخابات شورایاریها در سطح محلی است. تبلیغات وسیع شهری و حتی تبلیغ منطقه ای جواب نمی دهد. شهرداران مناطق و معاونان اجتماعی شان محله به محله با افراد ذی نفوذ محلی صحبت می کند تا وارد شود. این ارتباط محلی باید شکل بگیرد، به نظرم مشکلی نخواهد بود.

رای گیری به صورت الکترونیک است؟
بله، با همکاری وزارت کشور رای گیری به صورت الکترونیک برگزار می شود.

در دوره اخیر انتخابات شورایاریها، جابجایی مردم از بیرون شهر به داخل برای رای دادن مشاهده می شد. به یاد دارم در یکی از محلات منطقه ۲ مردم را از اسلامشهر و اطراف آورده بودند و حتی آرای یکی دو نفر هم باطل شد. در این باره چه فکری کرده اید؟
در تهران، کسی که در محله خودش رای نمی دهد و به محله دیگری می رود و رای میدهد، تعلق محله ای اش پایین است. در تهران ما اینقدر نگران نیستیم. هر کسی یک فرصت رای دادن در تهران دارد، این که می خواهد فرصت را در محله خودش صرف کند یا محله دیگری به خودش مربوط است.

از بیرون تهران اگر رای دهنده بیاورند؟
من این را نشنیده ام. بعید است.

ولی در دوره اخیر آرای یکی دو نفر از شورایاران ابطال شد؟
مصوبه قانونی شورای شهر تهران، تنها گزینه رای دادن را سن بالای ۱۸ سال تعیین کرده است. پس شرط دیگری ندارد و تخلفی هم نمی توانیم بگوییم صورت گرفته است. فقط در تهران دارد این انتخابات برگزار می شود و در شهرهای دیگر نیست.

اگر اتوبوس‌ها از اطراف و اکناف راه بیفتند و بیایند رای بدهند، شما مانع شان نمی شوید یا دست کم آرای مشکوک را ابطال نمی کنید؟
بعید است، بالاخره مردم مشارکت می کنند. ما که چنین چیزی نمی بینیم. تهران، مردم زیادی دارد که می توانند رای بدهند. ما باید تعلق محلی را در تهران افزایش دهیم. در این دوره شورایاریها به این سمت رفته ایم که شورای شهر مصوب کرده است تصمیماتی که در ارتباط با محلات است و صرفا محلی است با اخذ نظر شورایاریها گرفته می شود. این فرصت برای اهل محل است، بازنشستگان، زنان، کارگران، گروه های کمتر دیده شده شهری است تا وارد سرنوشت محله شان شوند. فضایی که قبلا شما می دیدید نوعی از رانت در آن موجود بود که خوشبختانه شهرداری در دوره جدید تلاش می کند رانت را کم کند. الان دیگر به کسی مجوز طرح ترافیک نمی دهند، چه عضو شورایاری باشد چه نباشد.

۴۷۲۳۱

کد خبر 1275201

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین