۳ نفر
۲۴ تیر ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۵
پاسخ کوبندۀ ایران به پیام امارات!

در طول چند هفته گذشته گزارش‌های مطبوعاتی منتشر شد که خبر از تلاش امارات برای مذاکره با ایران به منظور اصلاح روابط دو کشور می‌داد.

۱.    این گزارش‌ها توسط منابع رسمی دو کشور تایید نشد اما تحرکات و موضع گیری‌های دو کشور در منطقه از جمله عقب نشینی بخشی از نیروهای اماراتی از یمن و مصاحبه دکتر ظریف با شبکه المیادین در خصوص مواضع جدید امارات می تواند موید این گزارش‌ها باشد.

۲.    در این گزارش‌ها آمده است ایران دست رد به سینه اماراتی‌ها زده و درخواست آنها برای مذاکره و تفاهم را رد کرده است. چنین گزارشی دستمایه خوبی برای برخی مطبوعات داخلی شده که آنرا زانوزدن امارات توصیف نموده و اقتدار موضع ایران و قاطعیت و ظفرمندی آنرا به تصویر بکشند. در غیاب هر گونه توضیح رسمی در باره تحولات اخیر در روابط دو کشور تصویر مزبور می تواند به عنوان تنها روایتگر این تحول عمل نماید.

۳.    چنین تصویری از (تحول اخیر) روابط ایران و امارات می تواند برای اقشار وسیعی -به ویژه آنها که نگاهی تخصصی و دوراندیش به دنیای سیاست ندارند- پرجاذبه و غرورانگیز باشد. زمینه اصلی این احساسات در جامعه ایرانی نیز نوعی ملی گرایی افراطی است که از تحقیر اعراب و رفتار متکبرانه با آنها لذت می برد. اما چنین موضع گیری‌هایی می تواند از مصلحت کشور و منافع ملی فرسنگ‌ها فاصله داشته باشد.

۴.    اگر واقعا موضع ایران در برابر پیشنهاد امارات برای حل و فصل مشکلات دو کشور و اصلاح امور پاسخی دندان شکن و تحقیرکننده باشد چرا باید کشورهای منطقه، که تعدادشان هم کم نیست، از عربستان و امارات گرفته تا اردن و مصر و فلسطین و سودان و مراکش و ... در فکر اصلاح مواضع خود در قبال ایران باشند و به ایران نزدیک شوند. و اگر روابط ایران با کشورهای منطقه بهبود نیابد چگونه می توان منافع و امنیت کشور را تامین نمود. آیا نتیجه چنین سیاستی در درازمدت وابستگی به قدرت‌های غیرمنطقه ای مانند چین و روسیه نخواهد بود؟

۵.    علاوه بر این، اگر این روابط اصلاح نشود همبستگی و اتحاد اسلامی که از آرزوها و اهداف بزرگ جمهوری اسلامی بوده است چگونه محقق خواهد شد؟ آیا بدون کشورهای عربی، بدون عربستان، بدون کویت، بدون مراکش، بدون اندونزی و ... می توان همبستگی اسلامی را تصور نمود؟ آیا از طریق همکاری با کوبا و کره شمالی می توان امت اسلامی را متحد کرد؟

۶.    همچنین بدون رابط‌‍‌های قوی با کشورهای اسلامی چگونه می توان صف واحدی از کشورهای منطقه و مسلمان در برابر تجاوزات اسرائیل به منطقه تشکیل داد؟ آیا بدون این اتحاد و همبستگی می توان به انزوا و زوال اسرائیل امیدوار بود. تاریخ منطقه بویژه تجربه سال‌های اخیر نشان می دهد هرگاه کشورهای منطقه از هم دور شدهاند اسرائیل موقعیت بهتر و مستحکم تری بدست آورده است.

۷.    بسیار سخت است بتوان نظام‌های سیاسی حاکم بر کشورهای اسلامی را نظام‌هایی مطلوب، باکیفیت و کارآمد تلقی نمود. برخی از این نظام‌ها پا را از این فراتر گذاشته و واقعا موجب تضعیف منطقه در برابر اسرائیل و آمریکا شده‌اند. اما اگر بخواهیم پیگیری آرمان وحدت اسلامی را تا زمان ظهور نظام‌های مطلوب به تاخیر بیاندازیم احتمالا هیچگاه توفیق تحقق آنرا نخواهیم داشت و بدین ترتیب یکی از مهمترین اهداف و آرمان‌های انقلاب اسلامی که در قانون اساسی نیز تثبیت و تاکید شده عملا از سیاست خارجی کشور کنار گذاشته خواهد شد.

۸.    تحولات متعددی در منطقه، از جمله پیروزی‌های متحدین ایران در سوریه، عراق، لبنان و یمن، ناتوانی دولت ترامپ در سامان دادن سیاستی متعادل و قابل اعتماد در قبال منطقه و گردنکشی‌های دولت نتانیاهو در قبال مسئله فلسطین موجب شده است کشورهای متعددی در منطقه در صدد کاهش اختلافات با تهران برآمده و به ایران و مواضع منطقه ای آن نزدیک شوند. آنچه نتیجه این تحول را تعیین می کند سیاست ایران در برخورد با این کشورهاست. اگر سیاست کشور واجد ظرفیت جدی برای فهم و هضم این پیام‌ها نباشد و نتواند به درخواست‌های واقعی اصلاح روابط پاسخ مناسبی فراهم نماید این فرصت از دست رفته و انزوای ایران در منطقه ادامه خواهد یافت. اما تعامل سازنده و مثبت کشور با علائق واقعی اصلاح روابط نه تنها امنیت و منافع ملی ایران را تامین و تقویت نموده بلکه زمینه کاهش دخالت قدرت‌های خارجی در منطقه را فراهم نموده و از همه مهمتر موجب انزوای واقعی اسرائیل در منطقه خواهد شد.


* دانش‌یار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران

۳۱۰ ۵۰

کد خبر 1279535

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    14 9
    یه جا گفتی پیروزی درمنطقه یه جای دیگه میگی انزوای ایران در منطقه
  • ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    35 2
    اوغغغغغغغغغغغغغغ!
  • IR ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    5 10
    این تحلیل گر های دوراری خسته نشدید انقدر همه چیز را از چشمان تنگ سر خم کردن و دوستی را دشمن قسم خوردیتان دیدید و شکست را نشانه ای از صلح دوستیتون نشان دادید سیستم پهلوی رو اجرا کردن تو ایران که فرمانبردار طرف غربی در زمینه های که اونها دوست دارند چه یادتون رفته اینجا ایرانه و خاورمیانه است هر کسی قلدرتر و قوی تر باشه پیروز و موفقیت و ا اقتدارتره یک جامعه خیالی ساختین برای خودتان که یک قلدرهایی به نام غرب وحود داره ماباید ازشون حرف شنوی داشته باشیم یک نوچه قلدرهایی مثل اسراییل و اعراب هم هستند باید زر زرهای اونها رو هم تحمل کنیم هر بی سوادی برای من متخصص شده باد اون کولبر اقتصاد خوانده فارغ التحصیل دکترا دانشگاه تهران افتادم که کولبری می کرد و همهی اه و فغان ها در اومده بود یکی نگفت این کدوم بیسوادی که عرضه نداره برای خودش کار درست کنه و دکترا هم داره چنین وضعیتی داریم ما
  • روزبه IR ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    8 51
    کاملا سنجیده ودرست موضوع پرداخته شده است .ضمن اینکه این کشورهای کوچک منطقه برای ایران مانند فرزندانی هستند که به سبب نداشتن بلوغ کافی ارزش والدین را نمی دانند و پس از یک دوره تجربه تلخ و اصطلاحا خوردن سرشان بر سنگ زمانه دوباره به دامن والدین برگشته اند و باید با آن ها مهربانانه برخورد کرد ودر آغوششان گرفت هرچند که نمک نشناسی کرده باشند ..
    • رضا IR ۱۴:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
      32 2
      بلوغ سیاسی یعنی چی؟ما الان به بلوغ سیاسی رسیدیم ؟ یا به انزوای کامل؟
  • محسن IR ۱۳:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    82 8
    متاسفانه بسیاری از تصمیم گیری ها در سطح کلان سیاسی توسط افرادی صورت میگیرد که از انزوای ایران، گسترش تحریم ها و تقابل بجای تعامل با کشورهای خصوصا منطقه سود زیادی میبرند و تنها چیزی هم که برایشان مهم نیست آینده ایران و ایرانی است.
  • بی نام IR ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    19 2
    اقا من جبهه رفته از واژه کوبنده زیاد شنیده ام حمله کوبنده فلان کوبنده جواب کوبنده فقط خودمان کوبیده شدیم لطفا از این واژه دیگه استفاده نکنید
  • IR ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    10 1
    عجب کوبنده این شماها!!!!! کوبنده ها
  • IR ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    11 1
    درخت دشمنی برکن ک رنج بیشمار آرد
  • US ۰۱:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
    15 3
    پاسخ كوبنده، سيلي محكم و مشت به دهان اين و ان چه سودي داشته واسه مردم؟
  • IR ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
    15 2
    آره الان مردم امارات دارن با تورم گسترده دست و پنجه نرم میکنن. لهشون کردیم ما!!!
  • IR ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
    11 2
    برخی تنها چیزی که کوبش خوبی توش دارن کباب کوبیده است
  • امین US ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
    7 2
    کاملا رفتارتون اسلامیه ...دقیقا آدم رو یاد ایام پیامبر ، گذشت پیامبر و تدابیر پیامبر می اندازه ....باریکلا ....
  • نکته سنج IR ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
    0 0
    بزرگوار، ایران منزوی نیست که با دوری از کشورهای منطقه منزوی شود بلکه عقل سلیم حکم می کمه که ایران با همسایگان خود وکشورهای اسلامی روابط حسنه وبرادران داشته باشد وسطح اطمینان قابل قبولی بین کشورهای منطقه خاورمیانه ایجاد گردد، چون روابط حسنه هزینه های ملی ومنطقه ای را کاهش خواهد داد ومنافع ملی با هزینه کمتری تامبن خواهد شد.