نامه یک دبستانی به رئیس‌جمهور/ ساعت شروع مدرسه تغییر می‌کند؟

از کیفیت تغذیه گرفته تا مطالب درسی، معلمان و والدین همواره به دنبال راهی برای افزایش کیفیت یادگیری دانش‌آموزان هستند، اما چقدر به کیفیت خواب آن‌ها دقت می‌کنند؟

نازنین اخوان: بنا به اخباری که به دست خبرگزاری خبرآنلاین رسیده، چندی پیش یک دانش‌آموز مقطع ابتدایی، به رئیس جمهور نامه‌ای می‌نویسد و از ساعت شروع کلاس‌های مدرسه گله می‌کند. ظاهرا او به حسن روحانی نوشته است که برای رسیدن به برنامه صبحگاه و کلاس اول صبح، باید ساعت ۵ یا ۶ صبح بیدار شود چرا که در غیر این صورت در ترافیک می‌ماند.این دانش‌آموز با زبان خودش در این‌باره گله کرده و نامه‌اش آن‌قدر تاثیرگذار بوده که رئیس‌جمهور به مسئولان آموزش و پرورش دستور رسیدگی داده است.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش موضوع نامه و مساله مطرح شده را تایید می‌کند.رضوان حکیم‌زاده ضمن اشاره به این که موضوع شروع کلاس، بخصوص در دوران ابتدایی، چالش‌های زیادی دارد، به خبرآنلاین می‌گوید: این مساله پیش از این نیز در شورای عالی وزارت‌خانه مطرح شده است. بر اساس شرایط خاصی که کودکان در سنین پایین دارند، خواب کافی و زمان مناسب برای شروع کلاس‌ها در کیفیت تحصیلشان اثر گذار است.

شروع کلاس درس در ساعت ۸ به خودی خود باعث می‌شود که برنامه صبحگاه در مدارس، قبل از ساعت هشت شروع شود و در بهترین حالت دانش‌آموزان باید برای رسیدن به این مراسم، هر روز ساعت هفت بیدار شود. اما تصور کنید کسی که برای رسیدن به مدرسه باید از مسیرهای پرترافیک و شلوغ هم عبور کند، باید چه ساعتی بیدار شود؟ در کنار چنین مساله‌ای، این موضوع را نیز در نظر بگیرید که کودکان در سنین پایین‌تر به خواب بیشتری احتیاج دارند و اصولا کم‌خوابی می‌تواند کیفیت یادگیری دانش‌آموزان را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.

تاثیر خواب آلودگی بر حافظه 
براساس مطالعاتی که در این زمینه صورت گرفته است، خستگی و خواب آلودگی کارکرد حافظه را به شدت پایین می‌آورد، چرا که مواد شیمیایی آزاد شده و توسط مغز هنگام خواب آلودگی، درک و به خاطر سپردن مطالب درسی را کاهش می‌دهد. پس درست است که سال‌ها نهادهای آموزشی بهترین زمان برای یادگیری را صبح اول وقت می‌دانند اما این مساله مستلزم خواب کافی در شب قبل از مدرسه است.

کمبود خواب می‌تواند علاقه دانش‌آموزان به درس و همچنین موفقیت آن‌ها را دست خوش تغییر کند و مسلما مباحث پایه‌ای که در مقاطع بالاتر ابتدایی تدریس می‌شود، بعدها در ادامه تحصیل او نقش مهمی دارد. یکی دیگر از مهم‌ترین تاثیراتی که کم‌خوابی بر وضعیت جسمانی کودکان دارد، اضافه وزن است.

والدین شاغل چه کنند؟ 
به نظر می‌رسد که بهترین راه حل، تغییر ساعت آغاز به کار مدارس است. اما نکته‌ی دیگری که اهمیت زیادی دارد، شاغل بودن والدین است.

براساس مطالعاتی که در این زمینه صورت گرفته است، خستگی و خواب آلودگی کارکرد حافظه را به شدت پایین می‌آورد، چرا که مواد شیمیایی آزاد شده و توسط مغز هنگام خواب آلودگی، درک و به خاطر سپردن مطالب درسی را کاهش می‌دهد.

حکیم‌زاده در این خصوص می‌گوید: در شهر تهران مشکلی که وجود دارد، اشتغال والدین بخصوص مادران است. یعنی اگر ساعت شروع کلاس‌ها دیرتر باشد، ممکن است با ساعت شروع کار والدین تداخل داشته باشد که برای والدین شاغل دردسر ساز می‌شود.

راه حلی که می‌توان برای این مساله در نظر گرفت، فاصله میان ساعت حضور و ساعت شروع کلاس درس است. تا هم والدین بتوانند با خیال راحت فرزندانشان را به مدرسه بیاورند، و هم تا شروع کلاس‌ها، ساعت بیداری کودکان تنظیم شود.

طبق گفته‌ یک معلم ابتدایی، نکته حائز اهمیت دیگر، دو شیفته بودن بسیاری از مدارس است. او می‌گوید: اگر شیفت صبح با تاخیر آغاز شود، ساعت شروع کلاس‌های شیف بعدازظهر نیز تغییر خواهد کرد.

زیبا فروزان‌فر در ادامه می‌گوید: این مساله برای دانش‌آموزان، بخصوص در فصل زمستان، مشکلاتی را به همراه خواهد داشت؛ چرا که وقتی اولین کلاس درس شیفت بعدازظهر با تاخیر آغاز می‌شود، ساعت پایان کلاس‌ها نیز تا غروب به طول می‌انجامد.

او در پاسخ به این سوال که در حال حاضر چه اقدامی برای حل این مساله در نظر گرفته شده است، می‌گوید: معلم‌ها می‌توانند درخواست بدهند تا برنامه مقطع تحصیلی‌شان را خودشان بچینند. من معمولا درس‌های ساده‌تری را برای صبح اول وقت انتخاب می‌کنم و در ساعت بعدی درس‌هایی که به تمرکز بیشتری نیاز دارند قرار می‌گیرند.

مشکلی برای دانش‌آموزان دنیا 
هنوز کشورهای متعددی به ویژه در آسیا با ساعت آغاز کلاس‌های صبح در مدارس دست و پنجه نرم می‌کنند، مثلا در کشور چین کلاس‌ها ساعت ۷:۳۰ صبح شروع می‌شوند و این مساله برای یادگیری دانش‌آموزان مشکلاتی را به همراه خواهد داشت.

اما ریک تونی که در ایالت پنسیلوانیا معلم است و بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷ تلاش زیادی کرد تا ساعت شروع کلاس در مدارس را تغییر دهد. برای نخستین قدم، مدرسه‌ای که او در آن تدریس می‌کرد، ۴ روز در هفته بجای ساعت ۸، ساعت ۸:۳۰ شروع به کار می‌کند و البته روزهای چهارشنبه، اولین کلاس صبح، ساعت ۹ شروع می‌شود.

در حال حاضر هم ۴۵ ایالت در آمریکا با توجه به نیاز دانش‌آموزان برای تطبیق یافتن ساعت بیولوژیکی (ساعت بدن) جهت افزایش کیفیت یادگیری، ساعت شروع کلاس‌های صبح را تغییر داده‌اند.

در کشور ایران نیز مشکلاتی مانند عدم امکانات کافی برای نگهداری از کودکان، چند ساعت قبل از شروع کلاس‌ها و البته دو شیفت بودن برخی مدارس، در حال حاضر موانعی برای تغییر ساعت شروع کلاس است که امیدواریم برطرف شود.

۴۷۲۳۴

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1282127

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۴:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    0 0
    کار بسیار پیچیده ای است چون پدر و مادرهای همین بچه باید سر کار بروند. اگر بچه ها دیرتر به مدرسه بروند ساعت کاری را هم باید عقب بکشند.
  • IR ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    0 0
    مطلب درستی هست
  • هادی ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    1 1
    اصلا میگم این نازپرورده ها نروند مدرسه یه وقت خسته و اذیت نشوند!! مشق شب که گفتن ننویسین، صبح و ظهر که بابا مامانشون با ماشین اختصاصی از درب خونه تا در کلاس میرسونشون و بر میگردونشون، کوله پشتی شون پر از انواع و اقسام خوراکی ها و البته لوازم آرایشی و سی دی فیلم و تبلت برای بازی، معلم ها و ناظم ها هم که جرات ندارند بهشون بگویند بالای چشمشون ابرو که نکنه همه فک و فامیل بچه بیاییند شکایت و دعوا، ما مدرسه میرفتیم، این لوس و ننرها هم مدرسه میروند! باور کنید مدرسه نرفتن شون منفعت بیشتری برای مملکت داره. حد اقل اینکه از اول مهر مجبور نیستیم موقع سرکار رفتن ترافیک وحشتناک خیابان ها را که نتیجه مدرسه رفتن این تنبل الدوله هاست را تحمل کنیم
  • IR ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    1 1
    اگر پدر و مادر این دانش آموز ساعت خواب این دانش آموز را تنظیم کنند او سر ساعت بخوابد وسر ساعت بیدار شود دیگر در کلاس خواب نیست.
  • IR ۱۵:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    1 0
    نوشته ساعت 5 باید بیدار بشه که به ترافیک نخوره؟؟؟ اولا عامل ترافیک صبحگاهی و الودگی هوا همین مدارس هستند ، زیرا در تابستان خبری از این ترافیک نیست. دوما مگه قراره پادگان بره؟؟ دانش آموز صبح از هفت و نیم تا هشت باید مدرسه باشه. هفت صبح هم که بیدار بشه بازم میرسه. چونکه مدرسه ها نزدیک محل زندگی دانش آموزان هستند. از شرق تا غرب شهر را قرار نیست بروند. این حرفها از سر تنبلی و راحت طلبی است. میخوان بیشتر بخوابند. اصلا کی گفته باید با ماشین بروند مدرسه .. به خودشون زحمت بدهند پیاده بروند.. ما هم مدرسه میرفتیم. کی مثل اینها تنبل و تن پرور بودیم
  • IR ۱۵:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    1 1
    نوشته شده «براساس مطالعاتی که در این زمینه صورت گرفته است، خستگی و خواب آلودگی کارکرد حافظه را به شدت پایین می‌آورد... » برو عامو... انگار که حالا چقدر داره کار و آموزش علمی در مدارس انجام میشه، بچه ها که دائم سرگرم پیچوندن و بازی و گوشی و تبلت هستند، معلم ها هم به نوبه خود مشغول پیچوندن و مشغول شغل دوم خود بودن هستند...
  • IR ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    0 1
    بروید تاریخ زندگی همه دانشمندان و مفاخر و بزرگان را بخوانید. هیچ کدامشان با دیر از خواب بیدار شدن و در ناز و نعمت بودن و به زور آب پرتغال خوردن به جایی نرسیده اند، زحمت و رنج و خون دل خورده اند. زحمت و رنجی که بچه مدرسه ای های راحت طلب نسل جدید چیزی از آن نمیفهمند
  • IR ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    1 1
    این نسل جدید دیگه گندشو درآورده؛ ابتدایی ها امتحان نمیدن، پسرها موهاشون رو نمی تراشند، کتک هم که نمی خورن، حالا صبح ها هم می خوان بخوابند تا لنگ ظهر... اینم شد سیستم آموزشی؟! انگار مسئولین نمی خوان که متولدین دهه 80 و 90 مثل ما دهه شصت - هفتادی ها به قله های موفقیت اقتصادی - اجتماعی برسند :))
  • مروووو IR ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    1 1
    تاوقتی مدارس دوشیفت داریم، هیچ تغییری درساعت شروع مدرسه نمیشه داد، بچه هابایدبه مدرسه نزدیک باشندوشبهازودبخوابند
  • IR ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    0 1
    میخوام صد سال سیاه درس نخونن که اینقدر موجب دردسر و پول هدر دادن هستن
  • بهمن IR ۱۷:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    1 0
    ممنون از توجه به این قضیه .تنها کودکان آسیب نمیبینند همین قضیی کشیدن ساعتها به جلو در شش ماهه دوم سال باور کنید روی منیکه ۴۴سال دارم تاثیرات مخربی داره چه برسه به کودکان واقعا بجای ساعت ۶باید در واقع ۵صبح بیدار شویم .همین امسال اتحادیه اروپا که خودش پایه گذار این برنامه بود قانونی تصویب کرده که این برنامه تغییر ساعات برداشته شود.امیدوارم ایران هم به اون سمت بره که این قانون تغییر ساعات برداشته شود وبجای آن فرهنگ ترویج استفاده از انرژیهای پاک بین مردم و مسئولین رواج پیدا کند.
  • IR ۱۸:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    1 1
    اگر خانواده ها به گونه ای رفتار کنند که بچه ها تا دیروقت بیدار نمانند، اتفاقا خواب زودهنگام شب و بیداری صبح زود برای کارکرد مغز بسیار مفید است.
  • رضا IR ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    0 1
    دانش اموزی که کار با ارزشی کرد واقعا تاثیر مراسم صحبگاه با ان ورزش 5 دقیقه ای چیه؟ به نظرم مشکلات اموزش و پرورش بهتر میتونه توسط دانش اموزان بررسی بشه این نامه ها باید افزایش پیدا کنه
  • IR ۱۸:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    0 0
    ساعات کاری پدر مادر ها رو می تونید شناور کنید
  • سمانه IR ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    0 1
    من یادمه دبستان که بودم زمستونا تو تاریکی هوا ساعت 6 صبح مجبور بودم به زور از خواب پا شم مامانم همش دلداریم میداد میگفت پاشو، بعدازظهر میای خونه میخابی. اون وقتا نمیدونستم یه کودک 10 ساله نیاز به 10 11 ساعت خواب داره
  • IR ۱۹:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    0 0
    بچه ها باید حتما ۷ ونیم سر صبحگاه باشند که واقعا بیفایده است
  • علی AE ۱۹:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۱
    0 0
    دانش آموز ساعت ۶ بیدار است مگر میشود ساعت ۷ بیدار شود لطفا خزعبلات نفرمایید
  • کورش IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    1 0
    با سلام در زمان حال در تمام محلات حداقل چندین مدرسه ابتدایی و مقاطع بالاتر وجود دارد اگر والدین یاد بگیرند که فرزند خود را در نزدیکترین مدرسه ثبت نام کنند قطعا لازم نیست که فرزندشان روزانه چند ساعت در ترافیک باشد و این رفت و آمدها باعث افزایش ترافیک شهر در مهر ماه و نیمه نخست سال هم گردد باید آموخت به جای اینکه در فلان مدرسه خاص فرزندمان را ثبت نام کنیم ( به بهانه کیفیت بالاتر یا چشم و هم چشمی )، وقت بگذاریم و کمک کنیم تا امکانات و کیفیت مدرسه نزدیک خودمان بهبود یابد
  • کورش IR ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    0 0
    با سلام در زمان حال در تمام محلات حداقل چندین مدرسه ابتدایی و مقاطع بالاتر وجود دارد اگر والدین یاد بگیرند که فرزند خود را در نزدیکترین مدرسه ثبت نام کنند قطعا لازم نیست که فرزندشان روزانه چند ساعت در ترافیک باشد و این رفت و آمدها باعث افزایش ترافیک شهر در مهر ماه و نیمه نخست سال هم گردد باید آموخت به جای اینکه در فلان مدرسه خاص فرزندمان را ثبت نام کنیم ( به بهانه کیفیت بالاتر یا چشم و هم چشمی )، وقت بگذاریم و کمک کنیم تا امکانات و کیفیت مدرسه نزدیک خودمان بهبود یابد
  • IR ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۳
    1 0
    دیگه کسانی که پولای آنچنانی میدن تا بچه هاشون سی فرسخ دورتر از خونه درس بخونن، لااقل بچه رو ساعت 8 شب بخوابونن تا کم خوابی نداشته باشه وقتی 6 صبح بلند میشه.