زهره ترسایی: انتخابات نزدیک است و چند مسیر پیش روی اصلاح طلبان؛ "مشارکت بی قید و شرط"، "مشارکت مشروط" و "تحریم انتخابات". از گزینه های موجود اگرچه تحریم انتخابات مورد تایید هیچ یک از گروه های سیاسی در جناح اصلاحات نیست اما شواهد حاکی از آن است که چندان اقبالی هم به ایده "مشارکت بی قید و شرط" وجود ندارد؛ در این میان "مشارکت مشروط" تنها ایده ای است که تا حد زیادی برآن اتفاق نظر وجود دارد. ایده ای که انتقاداتی را متوجه اصلاح طلبان کرده و البته نهادهایی همچون شورای نگهبان را نیز به واکنش واداشته است به طوریکه عباسعلی کدخدایی در توییتی نوشت: " راهکار برگزاری انتخابات با مشارکت فراگیر تبعیت از قانون است نه فرافکنی و باجگیری با اتهام زدن به نهادهای قانون اساسی."
در این میان اما گفته می شود راهکار دیگری پیش روی اصلاح طلبان است، راهکاری به نام "ائتلاف"، چه اینکه اصلاح طلبان با همین استراتژی بود که در سه انتخابات اخیر پیروز میدان شدند؛ در پیش گرفتن ائتلاف در حالی مطرح می شود که این روزها دیگر چندان به مذاق برخی اصلاح طلبان خوش نیامده و بر این نظرند که انتقادات به لیست و عملکرد اصلاح طلبان نتیجه همین ائتلافی است که در گذشته شکل گرفت و تامین کننده منافع آنها نبوده است.
تحریم انتخابات ایده براندازان است نه جریان اصلاحات
محمود میرلوحی عضو شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان درباره دوگانه ایده مشارکت مشروط یا نگاه ائتلافی در انتخابات آینده مجلس به خبرآنلاین، گفت: فلسفه اصلاحات این است که به وضع موجود قانع نبوده و مطالبات مردم و نقد منتقدان را به رسمیت می شناسد بر همین اساس ودر تعریف جایگاه خود پلی بین حاکمیت و مطالبات مردم طراحی کرد. البته باید اضافه کرد که اصلاحات در تعریف جایگاه خود ایدهای که بر ایستادگی مقابل حاکمیت تاکید دارد را نفی کرده و بر این باور است که در عین حال که حاکمیت و نهادهایی همچون شورای نگهبان بخش انکارناپذیری از جمهوری اسلامی است، مطالبات مردمی نیز حقیقتهای موجود هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.
وی ادامه داد: اصلاحات برای رسیدن به این ترجمان و مطلوب موردنظر، انتخابات و صندوق رای را بهترین ابزار می داند بر این اساس هم ایده هایی که براندازان توصیه می کنند مورد استفاده جریان اصلاحات قرار نمی گیرد و هم اینکه ایده تحریم انتخابات در مسیر آنها تعبیر می شود که مورد تایید ما نیست.
جریان اصلاحات با صندوق های رای قهر نمیکند بلکه تدبیر میکند
عضو شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان با تاکید بر اینکه البته اصلاحات هضم شدن در خواست بخش انتصابی نظام را هم به صلاح کشور نمی داند، یادآور شد: با همه این تفاسیر جریان اصلاحات مدتهاست که از حضور در پای صندوق رای منتفع شده به ویژه از سال ۹۰ تاکنون سود اصلاحات در این بوده که به صندوق رای دل بسته و از طرفی این حضور برای کشور هم نافع بوده است.
وی ادامه داد: اصلاحات اعلام کرد گرچه به واسطه نظارت استصوابی تابلوی ورود ممنوع به برندها و چهره های اصلی و شناخته شده اصلاحات زده می شود اما جریان اصلاحات با صندوق های رای قهر نمی کند بلکه تدبیر می کند و با امید بستن به فضای سیاسی کشور فعالیت سیاسی خود را ادامه می دهد، در نتیجه همین راهبرد است که شما مشاهده می کنید که مدیریت فضای سیاسی انتخابات کشور در حد قابل توجهی در سه دوره اخیر در دست اصلاح طلبان قرار می گیرد این در حالی بود که امکانات جریان رقیب بسیار گسترده تر بود اما جریان اصلاحات با ابزار حمایت مردم و توجه به سیاست ترجیح منافع ملی وارد فضای سیاسی شد و در حالیکه کاملا حذف شده بود اما دولت که با رای اصلاحات پیروز میدان شد و همچنین شوراها و مجلس را در اختیار گرفتند بنابراین دلیلی وجود ندارد که جریان اصلاحات به سمت تحریم انتخابات برود.
اعتراضات دی ماه ۹۶ نشان داد که نه سلطنت طلبان مورد اقبال مردم هستند نه جریان رقیب اصلاحات
میرلوحی با انتقاد از اینکه به مطالبات مردم پاسخ کافی و درخور داده نشده است، افزود: اما سوال این است که آیا به دلیل شرایط موجود و به ویژه بعد از اعتراضات دی ۹۶ و مرداد ۹۷ جامعه به این نقطه رسیده که باید از اصلاحات فاصله بگیرد و مجددا به سمت جریان دیگری برود؟ آن جریان چیست؟ آیا اصولگرایان هستند؟ آیا براندازان هستند؟ برآیندها نشان می دهد که اینگونه نیست یعنی مردم اگر از اصلاحات گله دارند به این معنا است که چرا به طور جدی از رای مردم صیانت نکرده و با مداخلات جریانی که در انتخابات رای نیاورده است رو در رو نمی شوند. معتقدیم جامعه در همان دی ماه ۹۶ و مرداد ۹۷ نشان داد نه براندازان یا همان سلطنت طلبان و نه جریان رقیب مورد اقبال مردم نیستند.
ادعای اصولگریان برای پیروزی در انتخابات آینده تبلیغات انتخاباتی است
وی با بیان اینکه برخی اصولگرایان پیروزی در انتخابات آینده را از آن جناح خود می دانند، گفت: این ادعاها نوعی تبلیغات انتخاباتی است اما واقعیت آن چیزی است که ما در انتخابات آینده اسفندماه مجلس خواهیم دید. برداشت ما از نقدهای وارده به جریان اصلاحات ارسال این پیغام است که اصلاح طلبان باید توانایی خود را در به چالش کشیدن جریان اصولگرایی ثابت کنند؛ یعنی برای مطالبات مردم هزینه بپردازند و بعد از انتخابات در مقابل مطالبات مردم سکوت نکنند.
با رویکرد صداوسیما و شورای نگهبان نباید انتظار مشارکت حداکثری داشت
این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینکه مردم در انتخابات شرکت خواهند کرد، افزود: البته با رویکردی که صداوسیما و شورای نگهبان در پیش گرفته اند نمی توان انتظار مشارکت حداکثری داشت، امروز شاهدیم صدا و سیما در مقایسه با ادوار گذشته در سکوت به سر میبرد و آقای کدخدایی در شورای نگهبان به گونه ای اظهارنظر میکند که با دوره قبل بسیار متفاوت است. وقتی سخنگوی شورای نگهبان برای اصلاح طلبان فرش قرمز پهن نمی کند به طریق اولی از دیگرانی که مقام معظم رهبری در سه دوره قبل خطاب به آنها فرمودند اگر نظام را هم قبول ندارید برای کشور و ملت رای دهید هیچ دعوتی و استقبالی نخواهد نشد.
وی با یادآوری جلسه اخیر وزیر کشور با اصلاح طلبان گفت: اگرچه در این جلسه آقای رحمانی فضلی به اصلاح و بهبود فضای سیاسی کشور اظهار خوشبینی داشتند اما گزارش دقیقی هنوز از وزارت کشور منتشر نشده است، خب در چنین شرایطی و بر اساس واقعیت های موجود آیا اصلاح طلبان و جریان های دیگر می توانند امیدی به حضور در صحنه داشته باشند، مشخص است که خیر.
نظارت استصوابی به ضرر مجلس و دولت است
میرلوحی با بیان اینکه مشارکت مشروط ایده مورد اقبال اصلاح طلبان در مقابل تحریم انتخابات یا حضور بی قید و شرط است، تصریح کرد: مشارکت مشروط به این معنی که نظارت استصوابی که تاکنون شورای نگهبان پیگیری کرده به ضرر کشور اعم از مجلس، قوه قضائیه و مجریه بوده است.
اصلاحات دست روی دست نگذاشته و قرار نیست نقش تماشاچی را ایفا کند
این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه داد: البته دوستان در شورای نگهبان باید بدانند همان طور که در دو انتخابات اخیر شاهد بودند، وقتی نامزدهای جریان اصلاحات مورد قلع و قمع قرار میگیرند، این جریان هم تدبیر می کند و نمی گذارد افرادی که مطلوب جناح مقابل هستند به صحنه بیایند، همان طور که در انتخابات مجلس و در حوزه انتخابیه تهران از ۳۰ نفر حتی یک نفر از جریان اصولگرا هم نتوانست به مجلس راه پیدا کنند. در ۲۱ نفر شورای شهر و همین طور در خبرگان رهبری هم همین طور بود؛ این ها نشان دهنده آن است که جریان اصلاحات دست روی دست نگذاشته و قرار نیست نقش تماشاچی را ایفا کند بلکه برای موقعیتهای مختلف راهبردهای مختلف طراحی می کند.
میرلوحی افزود: بر این اساس به نفع کشور است که شورای نگهبان اجازه دهد جریان های اصیل بدون محدودیت و در چارچوب قانون اساسی در انتخابات مجلس حضور پیدا کنند؛ مطمئن باشید چنین مجلسی قوی تر، موثرتر و کارآمدتر و البته در مسیر انقلاب و امام و منافع ملی خواهد بود.
باید مجلس را تحویل جبهه پایداری داد؟
وی درباره احتمال در پیش گرفتن رویکرد ائتلافی در صورت رد کاندیداهای اصلی اصلاح طلبان، گفت: در این زمینه شورای عالی اصلاحات در حال تنظیم راهبردها بر اساس تجربه گذشته و چشم انداز آینده است. واقعیت امر این است در زمینه ائتلاف ما از اصولگرایانی که با نردبان اصلاحات به مجلس رفتند گلهمند هستیم، شما می بینید همین افراد برخی کمیسیون ها را به جبهه پایداری دادند که نشانه های خوبی نیست؛ اگر کارنامه لیست امید موردارزیابی قرار گیرد هم به اصلاح طلبان لیست امید و هم اصولگرایانی که عموم آنها با رای لیست امید به مجلس راه یافتند انتقادات جدی وجود دارد زیرا حاضر شدند کمیسیونهایی مانند امنیت و فرهنگی را به جبهه پایداری واگذار کنند که در انتخابات در اقلیت بودند یا در انتخابات هیات رئیسه رای خود را به نفع آقایان عارف و مطهری نمی دهند.
وی در پاسخ به انتقاداتی مبنی بر بی توجهی اصلاح طلبان به رویکرد ائتلاف در انتخابات هیات رئیسه مجلس گفت: این موضوع را آقای عارف و فراکسیون امید باید توضیح دهند اما به این دلیل که اصلاح طلبان به آقای لاریجانی رای نداند و آقای عارف هم وارد رقابت برای جایگاه ریاست مجلس شده است باید مجلس را تحویل جبهه پایداری بدهیم؟ تا نشان بدهید که ما اهل تعامل بودیم اما اصلاح طلبان تعامل نکردند؟ آن هم افرادی که با لیست امید به مجلس راه یافتند. بسیار خب اصلاح طلبان تعامل نکردند ولی رای مردم چه می شود؟ و پاسخ این گروه از اصولگرایان به مردم چیست؟
نواصولگرایی موضوعیت دارد اما نواصلاح طلبی نه
وی درباره مباحث مطرح شده پیرامون ایده نو اصلاح طلبی و لزوم ایجاد تغییرات در جریان اصلاحات گفت: ببینید اصلاح طلبی فرآیند مشخصی دارد و در واقع اگر اصلاحات در جا بزند فلسفه وجودی آن زایل می شود بنابراین با این توصیف طرح موضوع نواصلاح طلبی جای سوال دارد.
میرلوحی ادامه داد: حال اگر عده ای ایده نو در نو را مطرح می کنند باید توضیح دهد تا مشخص شود منظور و هدف چیست؟ آقای قالیباف اگر دنبال نواصولگرایی را مطرح می کند علت آن است که اصولگرایان سازمان بسیار پراکنده ای دارند و مدت ها است به دنبال وحدت هستند اما شکل نمی گیرد ولی در جریان اصلاحات اینگونه نیست و امروز شورای اصلاحات شکل گرفته و آقای خاتمی به عنوان پرچمدار، جایگاه مورد احترام و مورد قبول همگی است. دوستانی که نظر بر نو اصلاح طلبی دادند توضیح بدهند تا مشخص شود منظورشان از نواصلاح طلبی چیست؟ رهبر نو اصلاح طلبان کیست؟ تئوری و مانیفست شان چیست؟ تفاوت شان با اصلاحات چیست؟ نقدشان به کدام بخش از اصلاحات است؟ تا بعد بشود درباره آن اظهارنظر کرد.
۲۷۲۱۹
نظر شما