هر چقدر پولدارتر، رتبه کنکور بهتر

آمار نشان می‌دهد موفقیت در کنکور با وضعیت مالی افراد گره خورده است.

نیو صدر:  اگر در گذشته فکر می‌کردید موفقیت در کنکور چندان ارتباطی با پول خرج کردن ندارد، شاید بهتر باشد که دیگر در این رابطه تجدید نظر کنید.

آمارهای منتشر شده از نفرات برتر کنکور سال ۹۸ نشان می‌دهد که رتبه‌های برتر امسال برای کسانی است که هزینه مالی بیشتری برای موفقیت در کنکور انجام داده‌اند، کسانی که به جای مدارس دولتی در مدارس خاص و یا مدارس غیرانتفاعی درس خوانده‌اند.

ابراهیم سحرخیز، معاون سابق وزارت آموزش و پرورش در این رابطه به خبرآنلاین گفت: «نتایج اخیر یک واقعیت را به ما نشان می‌دهد، ۶۰ درصد رتبه‌های برتر متعلق تهران هستند و ۴۰درصد دیگر استان‌ها در مدارس خاص تحصیل کرده‌اند.»

کنکور در خدمت کسانی است که پول دارند، نظام ما دچار یک نابرابری آموزشی شده و این وضع در سال‌های اخیر بدتر شده است. چرا کسی که پولدارتر است باید در دانشگاه بهتری تحصیل کند؟

پول؛ فاکتوری حیاتی برای موفقیت کنکور
آماری که صبح امروز توسط روزنامه فرهیختگان منتشر شد هم این موضوع را تایید می‌کند؛ «بیش از ۷۰ درصد رتبه‌های برتر کنکور امسال در رشته‌های ریاضی، تجربی و انسانی دانش‌آموزان سمپاد هستند. سهم غیرانتفاعی‌ها ۱۴ درصد و نمونه دولتی‌ها ۱۳ درصد است. ‌ ️۹۱ درصد نفرات برتر شهرستانی در مدارس سمپاد درس خوانده‌اند و تنها ۹ درصد آنان در مدارس غیرانتفاعی و دولتی تحصیل کرده‌اند.️۶۶ درصد دانش‌آموزان تهرانی که جزو نفرات برتر کنکور ۹۸ هستند در مدارس غیرانتفاعی و نمونه دولتی درس خوانده‌اند و ۳۳ درصد آنان دانش‌آموزان مدارس سمپاد هستند.»

سحرخیز در این رابطه توضیح داد: «این موضوع نشان می دهد که کنکور در خدمت کسانی است که پول دارند، نظام ما دچار یک نابرابری آموزشی شده و این وضع در سال‌های اخیر بدتر شده است. چرا کسی که پولدارتر است باید در دانشگاه بهتری تحصیل کند؟»

به گفته این کارشناس حوزه آموزش بررسی‌ها نشان داده است که معمولا ۴۰ نفر برتر کنکور و حتی کسانی که رتبه ۳ رقمی دارند در مدارس دولتی تحصیل نکرده‌اند.

آتنا طاهری، رتبه هشتم علوم انسانی کنکور ۹۸، در همین باره امروز گفته بود: «هر چند شخصا در کلاس کنکوری شرکت نکردم اما معتقدم متاسفانه شرایط به‌گونه‌ای شده است که اگر فردی نتواند پول زیادی برای موضوع قبولی در کنکور هزینه کند، به موفقیت نخواهد رسید. در حقیقت داوطلبان یا باید در مدارس غیرانتفاعی درس بخوانند یا حتما در کلاس‌های کنکور شرکت کرده باشند تا بتوانند نتیجه دلخواه‌شان را از کنکور بگیرند، در غیر این صورت با وجود اینکه قطعا در میان افراد دیگر نیز دانش‌آموزان با استعداد زیادی وجود دارند، اما بدون هزینه کردن به نتیجه نخواهند رسید.»

این موضوعی است که برخی دیگر از رتبه‌های برتر کنکور هم در مصاحبه‌های خود آن را تایید کردند.

مافیا کنکور و تاثیری که در پولی شدن موفقیت دارد
به گفته ابراهیم سحرخیز یکی از دلایل این اتفاق، و گرابستگی درآمد گروهی خاص به کنکور است، گروهی معروف به «مافیای کنکور».

مهدی نوید ادهم دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش در رابطه با مفهوم مافیا کنکور به ایرنا گفت: «منظور همان مؤسسات و آموزشگاه های کنکور و انتشاراتی‌هایی است که با اسم‌های عجیب و غریب این روزها فعالیت می‌کنند. از نظرم مافیا همان گروهی هستند که مدافع کنکورند و این آزمون را به صنعت تبدیل کرده‌اند. افرادی که می‌خواهند شیوه سنجش و پذیرش دانشجو به شیوه تست زنی باشد و مدیر و معلم را به چالش می‌کشند تا از کتاب‌های انتشارات خود در کلاس درس استفاده کنند. این مؤسسات به آشفته بازار کتاب‌ها در میان خانواده‌ها هم دامن می‌زنند.»

به گفته کوچکی‌نژاد عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، «مافیای کنکور» سالانه ۸ هزار میلیارد تومان درآمد دارد.

همین موضوع باعث می‌شود تا برای افزایش درآمد این گروه، دانش‌آموزان هزینه بیشتری برای موفقیت در کنکور کنند و خانواده‌ها تشویق شوند تا برای موفقیت فرزندانشان در کنکور هزینه کنند، به طوری که از میان ۴۰ درصد داوطلبان شرکت در کنکور، ۷۲ درصد آن‌ها کمتر از ۱ میلیون، ۱۱ درصد ۲ میلیون، ۱۲ درصد بیش از ۲ میلیون و یک درصد هم ۱۰ میلیون تومان برای قبولی در کنکور هزینه می‌کنند.

همه تقصیر را نمی‌توان گردن مافیا کنکور انداخت
اما معاون سابق وزارت آموزش و پرورش معتقد است که کنکور تنها عامل این اتفاق نیست. او گفت: «قطعا کنکور و این باور که کتاب‌های کمک آموزشی به نتیجه افراد کمک می‌کنند، در شرایط به وجود آمده نقش داشته است. اما نمی‌شود همه تقصیر را گردن کنکور بیاندازیم. فرض کنید ما بالاخره برحسب قانون کنکور را حذف کنیم و سوابق تحصیلی را جایگزین آن کنیم. به طوری که آزمون استانداردی به شکل هماهنگ و نهایی برگزار شود، به نظر شما باز هم این اتفاق نمی‌افتد؟ من مخالف کنکور هستم اما نمی‌شود گفت همه چیز تقصیر کنکور است.»

به گفته این کارشناس حوزه تعلیم ‌و تربیت، علت اصلی پولی شدن موفقیت در کنکور، خصوصی‌سازی حوزه آموزش‌وپرورش و سرمایه‌گذاری کم دولت در این حوزه است.

مقایسه آمار سهم آموزش و پرورش از تولید ناخالص ملی در کشورهای مختلف:

ردیف نام کشور سهم آموزش و پرورش از تولید ناخالص ملی
۱ ایران حدود ۲ تا ۳ درصد
۲ ترکیه ۴.۴ درصد
۳ عربستان صعودی ۵.۶ درصد
۴ افغانستان  ۳.۱ درصد
۵ دانمارک ۸.۷ درصد
۶ سوئد ۷.۷ درصد

سحرخیز در این باره گفت: «با اینکار ما کیفیت آموزش و پرورش قربانی ارزان کردن آن کردیم. چطور از مردم توقع دارید کسی برای کنکور کلاس جبرانی بگذارد؟ با اینکار ما شانس رقابت را از مدارس عادی گرفتیم. آموزش و پرورش به سمت خصوصی سازی می‌رود و مسئولیت و هزینه دولت کم می‌شود و مردم وارد صحنه می‌شوند. برای مثال ۵۰ هزار میلیارد بودجه آموزش و پرورش است، از سویی مردم مستقیما بیش از ۳۰ هزار میلیارد در مدارس دولتی هزینه می‌کنند. حالا با در نظر گرفتن هزینه مافیا کنکور و ... شاید به این نتیجه برسیم که مردم هم اندازه دولت برای آموزش هزینه کرده‌اند.»

۲۳۵۲۳۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1287548

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 10 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سعید US ۱۹:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    57 9
    دلیل این قضیه بسیار روشنه. منابع کنکور سال هاست که مطالب ثابتی رو شامل میشه و از همه خطوط کتب درسی بارها سوال طرح شده. در واقع هیچ مطلب جدیدی واسه طرح سوال نیست. بنابراین سوالات کنکور به سمت مطالبی رفتن که به ظاهر در کتب درسی هستن ولی به هیچ عنوان با راه حل ها و توضیحات کتب درسی نمیشه به اون ها پاسخ داد. بقیه سوالات هم فقط پیچونده شدن. در واقع این پول ها صرف اموزش شیوه های تست زنی، محاسبات خارج از چهارچوب کتب درسی و حفظ کردن مطالب بی ارزش میشه. دروسی مثل عربی و ادبیات در کنکور کاملا بی مورد هستن. سوالات دروس تخصصی هم از مطالب بی ارزش و تاریخ مصرف گذشته که کاربردی در علم و زندگی امروزی نداره طرح میشه. چه کسی گفته منبع کنکور باید کتب درسی مدرسه باشه؟ چرا نباید هر چند وقت کتب علمی واقعی در زمینه های مختلف به عنوان منبع کنکور اعلام بشه تا اولا طراحی سوالات تا این حد توسط موسسات اشباع نشه و ثانیا توانایی واقعی داوطلبین در خواندن متون علمی واقعی سنجیدن بشه؟
  • هموطن AE ۱۹:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    37 22
    هرچقدر پایتخت نشین تر شانس قبولی بیشتر ،جسارت نباشه اکثریت طراحان سوالات کنکور در تهرانند شما باهمین آدرس بگیر برو تا آخر بیچاره بچه های دیگر شهرهای کشور!مشمول ذمه این ناعدالتی شدید آموزشی بر عهده مسئواین کشوری که در تهران ساکنند هستش.نماینگان مجلس به داد بچه های مظلوم شهرستانها برسبد.....
    • رضا IR ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
      35 1
      به خدا تو تهران کلی دانش آموز فقیر وجود داره.به خدا همه تهرانی ها مدرسه غیرانتفاعی نمیرن.به خدا خانواده هایی تو تهران هستند که از پس امرار معاش خودشون بر نمیان چه برسه به اینکه پول به این کلاس ها بدهند. چرا فکر میکنید تو تهران همه چیز گل وبلبله؟
  • معلم مدرسه دولتی IR ۲۱:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    58 10
    این، نتایج مایه ی شرمساری ملی ست.
  • IR ۲۱:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    47 9
    فقط پول نیست تلاش و انگیزه هم لازم است الان بچه هایی هستند که پدران بسیار پولداری دارند ولی نمی توانند رتبه برتر بیایند زیرا انگیزه و تلاش ندارند
    • سعید IR ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
      17 2
      کسی منکر تلاش نیست. انگیزه و تلاش از فاکتورهای اصلی این رقابت هستن. مشکل اصلی اینه که افراد با انگیزه و با تلاش بسیاری به خاطر محرومیت از امکانات فراآموزشی که نیاز به پول زیاد دارن، در حال ضرر کردن هستن. در واقع الان رقابت کنکور بین پولداران با انگیزه و با تلاش شکل میگیره نه همه افراد با انگیزه. جایگزینی کنکور با دیگر شیوه های پیشنهادی نه تنها کمکی به حل این اختلاف وحشتناک نمیکنه بلکه اونو تشدید هم میکنه. چون اون وقت هزاران مرکز آموزشی دارین که هر کدوم یه جوری از عدالت آموزشی در میرن و اتفاقا ورود افراد ثروتمند به دانشگاه ها آسون تر هم میشه. چون دیگه همین انگیزه و تلاش هم نقشش در برابر پول کمتر میشه. یک نگاه به دانشگاه های آمریکا بندازین. روند تبدیل این دانشگاه ها به مراکز خصوصی قشر ثروتمند آمریکا به راحتی در ایران قابل تکراره. تنها راه اصلاح بنیادین کنکوره و این که به جامعه فهموندن بشه که دانشگاه تنها راه نیست و مدرک تضمین کننده آینده نیست. بلکه افرادی که قصد یادگیری علم برای بکار گیری اونو دارن باید وارد دانشگاه بشن.
    • IR ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
      13 2
      کاملا درسته ولی در شرایط برابر از لحاظ استعداد و تلاش کسی برنده است که هزینه بیشتری کنه
  • استاد بزرگ IR ۲۱:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    69 6
    وقتی تو این کشور همه چیز پولی میشه تعجبیم نداره که کنکورشم با پول نتیجش مشخص بشه وقتی این شرایط تو این جامعه ایجاد شده یعنی رسیدیم به ته خط. دیگه چیزی به نام شایسته سالاری وجود نداره بر عکس دوران گذشته که افراد با تلاش خودشون قبول میشدن با تلاش خودشون میرفتن سرکار . ما متاسفانه ته خطیم ولی نمیخوایم قبول کنیم همه چی رو باختیم حتی انسانیت
  • مهدی از مشهد IR ۲۲:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    45 7
    من هم به تاثیر شدید مافیا کنکور اعتقاد زیادی دارم ، اما نباید از سطح پایین تدریس معلمان محترمان در مدارس دولتی غافل شد، من خودم شاهدم که معلمان محترم و عزیزمان در مدارس دولتی برایشان مهم نیست که دانش آموز چیزی را آموخت یا خیر . آنها می گویند وقتی ما به هر صورت حقوقمان را می گیریم و به این راحتی هم از کار بر کنار نمی شویم ، پس چرا خودمان را اذیت کنیم برای بچه های مردم . ولی در مدارس غیر دولتی و سمپاد ، نمونه اگر معلمی کم کاری کند ، از او بازخواست می شود و او باید برای کارش انرژی و وقت بیشتری اختصاص دهد .
    • IR ۱۶:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
      10 3
      با نظر شما موافق نیستم. من دهه شصتی هستم و زمانی که تعداد مدارس سمپاد خیلی کم بود توی یکی از مدارس سمپاد شهرستان درس میخوندم. خیلی از معلم ها عمدا توی مدرسه خوب درس نمیدادن تا بچه ها توی کلاس های خصوصی شون شرکت کنن. به خاطر همینم اکثر بچه ها کلاس خصوصی همون معلم ها رو میرفتن. نتیجه ش این شد که منی که نمیتونستم کلاس خصوصی برم ولی از نظر هوشی بالا بودم اصلا نتونستم بسیاری از مطالب درسی رو یاد بگیرم و از بقیه جا موندم. و همینم ضربه ی بدی هم از نظر تحصیلی و هم از نظر روحی بهم وارد کرد. لازم به ذکره توی آزمون هوش که مدرسه توی اول دبیرستان ازمون گرفته بود بالاترین نمره رو گرفتم. ولی چه فایده؟ چون همه چی با پول تعیین میشه.
  • IR ۲۲:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    31 11
    در گزارش آمده است ۷۰درصد از رتبه های برتر کنکور سمپادیها هستند و در نتیجه گیری آمده که افرادی که توانایی بالایی داشته اند در دانشگاههای برتر پذیرفته شده اند ،گزارشگر به این نکته توجه نکرده که دانش آموزان سمپاد اکثرا از قشر متوسط و حتی پایین جامعه از نظر وضعیت مالی بوده اند و نمونه های زیادی هم در این مورد سراغ دارم پس لحاظ نمودن این درصد بزرگ از دانش آموزان جزو قشر مرفه، کاملا اشتباه و در نتیجه صغرا و کبرای این گزارش از ریشه دارای انحراف زیادی از واقعیت است هرچند تبعیض آموزشی در ایران قابل انکار نیست ولی بهتر است برای کمک به رسیدن به یک راه حل موثر،بر واقعیات تکیه کنیم نه بر احساسات.
    • IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
      23 3
      وضعیت امتحان ورودی مدارس سمپاد هم دست کمی از کنکور نداره.عملا قبولی تو این مدارس بدون کلاس های فوق برنامه غیرممکنه.
    • IR ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
      27 2
      من سمپادی بودم و بچه های همه ی آدم های سرشناس و پولدار شهر توی مدرسه ی ما بودن. چون حتی کسانی هم که تو آزمون ورودی سمپاد قبول میشدن باید پول خرج میکردن و انواع کلاس خصوصی رو شرکت میکردن تا توی مدارس تیزهوشان قبول بشن. بچه های قشر متوسط و ضعیف که با تلاش و هوش خودشون تو آزمون سمپاد قبول میشدن خیلی کم بودن و بعدش هم در رقابت با بچه پولدارهایی که کلاس خصوصی میرفتن به حاشیه رانده میشدن.
  • IR ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    36 1
    عزیز من ... زندگی خوب و خوش داشتن پولیه! تا قبل این طور دیگه ای فکر میکردی؟
  • IR ۰۰:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    23 3
    وجود مافیای کنکور صحیح ولی چرا از این زاویه نگاه نمیکنید که چرا سطح آموزش در مدارس دولتی این قدر ضعیفه که در مقابل مافیای کنکور شکست خورده؟ چرا قبل از خراب کردن وضع موجود ابتدا راه حل جایگزین را فراهم نمیکنیم ؟ این آمار دقیقا نشان از ضعف مدیریت نظام آموزش و پرورش هست و نشان میده بخش خصوصی در آموزش موفق تر از بخش دولتیه
  • رضا IR ۰۲:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    30 2
    اگر شهریه بالای رشته های علوم پزشکی تو پردیس های بین الملل و دانشگاه آزاد رو در کنار موارد بالا در نظر بگیریم میتونیم پسوند سلطنتی رو به این رشته ها اضافه کنیم.چون بعید می‌دونم یه خانواده معمولی از پس همچین هزینه های بر بیاد
  • سمپادی IR ۰۲:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    31 1
    یه توصیه به خانواده ها از طرف برادر کوچیکشون بچه هاتونو تشویق کنید به درس خوندن ولی تحت فشار نذارید،وارد شدن به مدارس خاص تضمین موفقیت نیست خیلی ها ممکنه به علت فشار زیاد نه تنها از درس خوندن بلکه از زندگیم ناامید بشن متاسفانه مدارس خاص فقط تا پایان دوره متوسطه حمایت میکنن و بعد از اون پراکنده میشن تو دانشگاه های مختلف و با بازار کاری مواجه میشن که با چیزهایی که خوندن متفاوته،الان غیر از چند تا از همکلاسی ها که برای ادامه تحصیل خارج کشور رفتن بقیه اکثرا در زمینه های غیر مرتبط مشغول کارن مخصوصا بچه های فنی .الان هم که بازار کار کلا به هم ریخته
    • سمپادی IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
      3 0
      قسمت اول نظرم چاپ نشده ظاهرا،ورود به مدارس سمپاد و نمونه دولتی پولی نیست و آزمون ورودی دارن هر چند که چندین سال پیش که تیزهوشان بودیم شهریه سالانه میگرفتن
    • mostafa IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
      13 6
      به زودی بساط این سمپاد ممپاد هم جمع میشه! انشاالله...
  • IR ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    34 7
    من سال های اول دهه هشتاد در دبیرستان عادی درس می خواندم. یادم است از درسی مثل فیزیک بخصوص در پیش دانشگاهی هیچ چیز یاد نگرفتم. هیچ چیز. معلممان معتاد بود. گاهی در کلاس درس صدایش اصلا برایم مفهوم نبود. روی تخته سیاه خط خطی می کرد و معمولا هم بحث را حواله می داد به اینکه اگر نفهمیدید، کلاس خصوصی باهام بگیرید. پدر من هم کارگر زحمتکشی بود و من همیشه عذاب وجدان داشتم که نمی توانم آنطور که او دوست دارد درس بخوانم.
  • قمر ارومیه ای IR ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    11 7
    اگه به جای هزینه کردن برای درس خوندن بچتون رو از اول بزارید تو کلاس یه ورزش مناسب تو آینده از دکتر ها هم بیشتر پول در میاره مثل بیرانوند مخصوصا الان که کارت خوان هم برای دکتر ها اجباری شده
  • رضا IR ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    10 2
    این تیتر بهتره هرچی سهمیه دارتر ، رتبه دارتر
  • بی نام IR ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    12 0
    و بدین ترتیب نظام اموزشی در خدمت حفظ نظام طبقاتی موجوده چیزی که فوکو هم در مورد فرانسه سرمایه داری میگفت
  • IR ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    8 17
    به نظر من هوش واستعداد در درجه اول است پدارس سمپادهم بچه های باهوش را گرفتهاند وبه پول والدین کار نداشتهاند چرا مردم را با پولدار بد می کنید هوش را خدا داده ومسلما درداشتن هوش بالا عوامل زیادی دخالت دارد این همه مختر ع در سراسر دنیا از خانوادهای متوسط ویا فقیر بودهاند چرا برای بچهای تنبل بهانه درست می کنید که از فردا بگویند علت قبول نشدنمان بی پولی پدرانمان است
  • IR ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    16 1
    برای ثبت نام پسرم هر مدرسه ای می رویم هزار تا بهانه برای ثبت نام نکردن می اورد مدرسه 500 متری خانه مان هم می گوید طرح ادرس شما به ما نمی خورد جمع کنید این بساط کثافت کاری رو
  • جلال IR ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    21 0
    تو این مملکت با پول وزیر و وکیل و نماینده و دین و شرع و... می خرن اینکه موفقیت تو کنکور هستش
  • US ۱۹:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    18 1
    متاسفانه نظام آموزشی و نحوه سنجش کنکور به سمتی رفته که همه به جای اینکه با دید یادگیری درس بخونن به شکل مهندسی شده (با تشکر از آموزشگاه ها) برای کسب درصد بهتر در کنکور درس میخونن. خروجی کنکور هم دانشجویی میشه که در دانشگاه فقط با دید نمره درس میخونه. در آخر هم فارغ التحصیل میشه در حالیکه نه کار گروهی بلده، نه مهارت های مدیریتی و نه مهارت های کارآموزی برای ایجاد اشتغال و فقط یک سری اطلاعات تئوری بلده که برای امتحان خونده. بعد هم انتظار داره که کار عالی براش مهیا باشه بعد این همه زحمت و تلاش