مخصوصا این دوره از جنگها در این چهار پنج سال به عقیده من مصداق جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت است. اقداماتی مثل بمباران مناطق مسکونی یا مناطقی که کودکان در آنجا بودند یا حتی بمباران زندانهای یمن و.. به هر حال این وضعیتی است که عربستانیها برای خودشان به وجود آورده اند و هیچ راهی هم ندارند غیر از اینکه به مصالحه سیاسی برگردند و اجازه دهند مسائل یمن توسط خودشان حل شود؛ یعنی مذاکرات "یمنی-یمنی". همه نیروهای خارجی باید دخالتشان را در یمن قطع کنند و اجازه دهند مردم فقیر و مقاوم این کشور خودشان روند توسعه سیاسی اجتماعی اقتصادی خود را رقم بزنند.
فکر نمیکنم از نظر استراتژیک هم به نفع سعودی باشد که بخواهند فرار روبه جلوی آمریکاییها را ادامه بدهد. زیرا اگر بخواهند ایران را متهم کنند باید عکس العمل نشان دهند. عکس العمل هم نشان دهند، ایران عکس العمل بعدی را نشان خواهد داد و منطقه به جنگ کشیده میشود. چند پهپاد و موشک وضعت نفت منطقه را به این وضعیت درآورده است وای اگر منطقه به جنگ کشیده شود. به نظر من سعودیها به این سمت نخواهند رفت.
از طرفی اگر عربستانیها الان بخواهند خیلی بحث انصارالله را مطرح کنند باز خود را در موقعیت آسیب پذیری قرار میدهند که به نظر برسد انصارلله میتواند چنین ضربه سنگینی به آنها بزند. آمریکاییها هم همینطور. ولی سعودی ها، چون خودشان مسبب این کار هستند شرایط را برای خودشان سخت کرده اند.
نکته مثبت اینجاست که این عملیات باعث میشود توجه افکار عمومی جهان به این جنگ جلب شود و فشاری که روی سعودیها و قبلا روی امارات وجود داشت تشدید شود که به سمت مصالحه سیاسی حرکت کنند. از نظر تاریخی هم این هفتمین جنگ بین سعودیها و یمنیها است. شش جنگ قبلی برنده نظامی نداشته و نهایتا با مذاکره ومصالحه سیاسی حل و فصل شده و انشا الله این جنگ هم همینطور شود و زودتر وضعیتی که در یمن وجود دارد و جراحات و فشاری که بر مردم یمن، مخصوصا بر کودکان و زنان و اقشار آسیب پذیر یمن وارد میشود تسکین یابد.
هیچ ائتلافی علیه ایران شکل نمیگیرد و اگر بگیرد هم موفق نمیشود. با این وضعیتی که پیش آمده توصیه من به دست اندر کاران ایرانی هم این است که ماهم "اضافه برآورد" نداشته باشیم.
باید از این وضعیت استفاده کنیم تا یک گفتمان درون منطقهای شکل بگیرد. از جنگ بین کشورهای مسلمان سود نمیبریم. سود را آمریکا و کمپانیهای تسلیحاتی شرق و غرب میبرند و ملتهای منطقه فقیرتر میشوند. بنابر این ما باید از این فرصت استفاده کنیم و یک گفتمان درون منطقهای شکل دهیم؛ آنهم بر مبنای مصالحه و نه لزوما امنیتی و با کاربرد تسلیحاتی. در خشونت و جنگ چیزی نصیب کسی نمیشود.
من امیدوارم که سعودیها در این مدت سر عقل بیایند و سعی کنند مسائلشان با یمن را از طریق گفتگو حل کنند. نباید اجازه دهیم نیروهای فرامنطقهای حضورشان را در مسائل منطقه افزایش دهند. آنها به دنبال منافع خودشان هستند. آنها به دنبال فروش تسلیحات بیشتر و بردن پولی که در ازای خرید نفت از منطقه داده اند، هستند. در حقیقیت آنها نفت میخرند، کارخانهجاتشان با تولید انرژی صنایع را به حرکت در میآورد و از طرفی تسلیحات میفروشند و پول نفت برمی گردد.
معتقدم هیچ ائتلافی شکل نمیگیرد. اینها سرو صدایی است که بیشتر برای سرپوش گذاشتن بر مشکل خودساخته عربستان است.
* کارشناس مسائل خاورمیانه و سفیر سابق ایران در اردن
* منتشر شده در سایت فرارو
نظر شما