تصویب طرح جدید مجلس، ایران را در چه وضعیتی قرار می دهد؟

نمایندگان مجلسی طرحی یک فوریتی را تصویب کرده اند که بر اساس آن ایران در زمینه غنی سازی اورانیوم گام های تازه ای برخواهد داشت. آنها معتقدند که با اجرای این طرح غربی ها مجاب به همکاری با ایران می شوند.

مهسا مژدهی: نمایندگان مجلس شورای اسلامی به طرحی رای داده اند که در آن ایران به دلیل کمکاری کشورهای اروپایی در لغو تحریم ها بسیاری از محدودیت های خود در زمینه هسته ای را به حالت قبل بر می گرداند. برخی این وضعیت را خروج از توافق هسته ای توصیف می کنند.

بر اساس طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» که در آستانه ۱۳ آبان با ۱۹۶ رأی (بیش از ۹۰ درصد) مجلس شورای اسلامی تصویب شد،سازمان انرژی اتمی موظف است ظرف مدت دو ماه پس از تصویب این قانون، سالانه به میزان حداقل 120 کیلوگرم اورانیوم با غنای 20 درصد در تاسیسات شهید علی محمدی فردو تولید و در داخل کشور ذخیره کند.

در جهت تحقق ظرفیت یکصد و نود هزار سو غنی سازی، سازمان انرژی اتمی ، مکلف است پس از تصویب این قانون، ظرفیت غنی سازی و تولید اورانیوم غنی سازی شده با سطح غنای متناسب هر یک از مصارف صلح آمیز کشور، به میزان ماهانه حداقل 500 کیلوگرم افزایش دهد. این سازمان همچنین موظف است ظرف مدت 3 ماه عملیات نصب، تزریق گاز، غنی سازی و ذخیره سازی مواد را تا درجه غنای مناسب، با حداقل 1000 عدد ماشین IR-2m در بخش زیرزمینی تاسیسات شهید احمدی روشن نطنز آغاز کند.

سازمان انرژی اتمی مکلف است در همین بازه زمانی، هرگونه عملیات غنی سازی و تحقیق و توسعه با ماشین های IR-6 را به تاسیسات شهید علی محمدی فردو منتقل کرده و عملیات غنی سازی را با حداقل 164 ماشین از این نوع آغاز نموده و آن را تا انتهای سال 1399 به 1000 ماشین توسعه دهد. همچنین راکتور 40 مگاواتی آب سنگین اراک را که به موجب برجام در حال بازطراحی و بهینه سازی است، ظرف مدت 4 ماه از تاریخ تصویب این قانون با برنامه زمانبندی معین از طریق احیای قلب راکتور به شرایط قبل از برجام برگرداند و دولت موظف است بر اساس بندهای 36 و 37 برجام، ظرف مدت ۲ ماه از تصویب این قانون، دسترسی های نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی بر اساس برجام را متوقف کند.

بر اساس پیشبینی های نمایندگان مجلس شورای اسلامی ،پس از 3 ماه از تصویب این قانون، اگر روابط بانکی ایران در اروپا و میزان خرید نفت توسط آنها از ایران به شرایط عادی و رضایت بخش بازنگشته باشد، دولت مکلف است اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند و چنانچه پس از 3 ماه از تصویب این قانون طرف های مقابل برجام به اجرای  تعهدات خود در برجام بازگشته باشند، دولت مکلف است پیشنهاد اقدام متقابل ایران در بازگشت به تعهدات برجامی را به مجلس ارائه کند.

در خبرآنلاین با دکتر حسن بهشتی پور، کارشناس ارشد مسائل هسته ای در مورد این طرح به گفتگو نشسته ایم:

طرح تازه مجلس دارای موارد گسترده و زیادی در زمینه غنی سازی اورانیوم است. برخی این اقدام را در صورت اجرایی شدن برابر با خروج ایران از برجام تلقی کرده اند. نظر شما در اینباره چیست؟

بله به نظر من هم همینطور است. یعنی طرح به شکلی طراحی شده و مواردی را پیشنهاد کرده است که اگر ایران آنها را انجام دهد از برجام خارج خواهد شد و برای کشورهای دیگر هم بیانگر خروج ایران از توافق است حتی اگر آن را به زبان نیاورد.

البته چیزی که مهم است، اجرای این طرح است. این طرح مبتنی بر ایده ای است که ذخایر اورانیوم را عاملی بازدارنده برای دشمنان ایران تلقی می کند. یعنی تصورش این است که هرچقدر میزان ذخیره اورانیوم یا غنای آن بیشتر باشد، قدرت ایران هم افزایش می یابد. این تئوری هم به خودی خود مبتنی بر اندیشه ای است که برجام را از ابتدا قبول نداشته است و انتقاد اصلی اش هم بر توافق هسته ای همین بود که چرا ذخایر اورانیوم را کاهش داده است. اما بحث در شرایط کنونی بر سر این است که آیا چنین اقدامی درست است و بازدارندگی دارد؟ آیا این اقدام در تعارض با دکترین هسته ای که بر اساس آن ایران به دنبال ساخت بمب اتمی نیست، قرار ندارد؟ 

مهم است که بدانیم آیا این طرح در نهایت تبدیل به افزایش قدرت خواهد شد یا تهدید و دشمنانمان را افزایش می دهد؟ بنده قائلم که اجرای این طرح موجب افزایش تهدیدها علیه ایران خواهد شد و دشمنان را جری تر خواهد کرد.

انتخابات امریکا در حال برگزاری است و با توجه به این طرح بعید نیست که روابط از این هم تیره و تارتر شود. آیا مشکلات بیشتر و تحریم های بیشتری در راهند؟

این طرح است که از سوی نمایندگان رای اورده و اول باید دید که اجرا می شود یا نه. از آن سو هم باید منتظر ماند تا ببینیم چه کسی در انتخابات آمریکا رای می آورد. بعد از آن است که ما باید ببینیم که چه سیاستی را در پیش بگیریم تا از میزان آسیب ها به کشورمان کاسته شود. فعلا سیکل داخلی برای اجرای این موضوع طی نشده و مشخص نیست که چه کسی انتخابات آمریکا را می برد. بایدن گفته است که تحریم ها را لغو می کند. او می تواند اجرای تحریم ها را در فاصله های 90 روزه مانند زمان اوباما متوقف کند. اما به عنوان تحلیل گر تا زمانی که این دو گزینه مشخص نشود نمیشود پیشبینی کرد. اما تصمیم سازان باید از قبل برنامه ریزی کرده باشند. به هر حال اول صبر کنیم ببینیم که مراحل گذر از شورای نگهبان و شورای امنیت ملی طی می شود یا نه؟

به هرحال نگرانی های زیادی در مورد اجرای طرح وجود دارد. برخی می گویند اگر چنین اتفاقی بیفتد آنقدر دامنه تحریم ها گسترش خواهد یافت که داروهای معمولی هم کمیاب شوند. نظر شما در مورد چنین پیشبینی هایی چیست؟

به نظر من اجرایی نخواهد شد. اگر همه مراحل طی شود و قرار به اجرایی شدن این فوریت باشد، در شرایط فعلی اجرای چنین مراحلی وضعیت را دشوارتر خواهد کرد. به ویژ ه اگر همچنان همین شرایط فعلی را در داخل و خارج از کشور داشته باشیم، اوضاع بدتر خواهد شد چرا که اهرم تحریم فعال است.

اما جدای از مساله اقتصادی از نظر امنیتی مساله حساس تر است و ما دوستانمان را در جهان از دست خواهیم داد و این خیلی وضعیت مشکلی را ایجاد می کند.

با توجه به این وضعیت ایا می توان امید داشت که اف ای تی اف به جای برسد؟

اف ای تی اف مقررات اجرایی است که به کشورهای دنیا ابلاغ می شود که اگر می خواهند با نظام بانکداری جهانی در ارتباط باشند، لازم الاجراست. چه ایران تحت تحریم باشد و چه نباشد، اف ای تی اف باید اجرا شود.180 کشور دنیا آن را اجرا می کنند و در سیستم مالی جهان حضور دارند و بنابراین ربطی به برجام و خروج از آن و مساله غنی سازی ندارد. آنها دستورالعملی داده اند با 40 مورد، که به جز دو تا از آنها بقیه اجرا شده است. دو بخشی که مانده سی اف تی و پالرمو است که باید اجرایی شود. این مقررات جهانی است و از سال 1368 هم وجود داشته. از سوی دیگر این که ما اف ای تی اف را اجرایی کنیم باعث لغو تحریم ها نمی شود و مبادلات مالی ما راحت تر خواهد بود. مجلس در سال 1397 این را تصویب کرده و ملاحظاتی را هم ذکر کرده است. کشورهای دیگری هم هستند که ملاحظات خود را دارند و پذیرفته شده اند اما مجمع تشخیص مصلحت آن را اجرایی نکرده است.

فرض بگیریم  این طرح اجرایی شود، شاهد چه اتفاقاتی خواهیم بود؟

تصویب و اجرایی شدن چنین طرحی باعث دور شدن دوستان ایران خواهد شد. چین و روسیه در سال های اخیر پشتیبان ایران بوده اند و حتی با ارای خود ایالات متحده را مجبور کرده اند که مکانیسم ماشه و.. را تصویب نکند. اما این اتفاقات باعث خواهد شد که چین و روسیه هم به همان سیاق سابق خود برگردند که با کشورهای غربی در زمانی که لایحه ای علیه ایران مطرح می شد، همکاری می کردند. ایران توانسته است که کشورهای جهان را با خود همراه کند و حتی متحدان آمریکا را وادارد که ترامپ را تنها بگذارند. در واقع اتفاقاتی که در تابستان شاهدش بودیم و موجب انزوای امریکا هم شد، به وسیله برجام اتفاق افتاده بود و حالا با بی معنی شدن آن، دیگر ایران نمی تواند کشورها را به همکاری باخود وادارد.

>>> در همین رابطه بیشتر بخوانید...
طرح مجلس برای بازگشت به غنی سازی ۲۰ درصد
آیا پیروزی بایدن روابط ایران و آمریکا را وخیم‌تر از دوره ترامپ می‌کند؟
ترامپ دست دوستی به سمت ایران دراز می‌کند

312 310

کد خبر 1450685

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 39
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۲۰:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۲
    55 4
    قطعا در صورت اجرا به احیای تحریم های شوری امنیت می انجامد.
  • saeed IR ۲۰:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۲
    69 4
    فقط یک سری نماینده جوگیر و بدون دانش و شعور سیاسی در مجلس حضور دارن... صد البته این نتیجه فیلترینگ و غربالگری کاندیداهاست... ما که با افتخار اعلام میکنیم به این مجلس رای ندادیم از طرح های ازدواج اجباری و ... گرفته تا همین طرح مجلس همگی نشان از نبود دید بلند مدت و تصمیم گیری های صرفا نمایشی و بدون لحاظ کردن تبعات است. خودتون میدونید و مملکتتون ما مردم عادی هم که اصلا آدم حساب نمی شویم اگر
    • IR ۱۸:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
      0 0
      بنظرم طرح خوبی هست...اخه باید قبول کنیم که برجام هم به بدترین و وحشتناکترین تحریم های ممکن بشریت منجر شد
  • IR ۲۰:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۲
    7 82
    ترسوهای خائن، قطعاً تصویب این طرح لازم است.
    • برزگری IR ۱۵:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
      0 0
      عزیز دل فاصله حماقت و شجاعت باریکتر از مو ست. . کافیه از نمایندگان یه سوال پرسیده بشه که کلا اورانیوم چیست؟ اقا این فکر می کنند راجع پفک نمکی صحبت می کنند
  • IR ۲۱:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۲
    3 21
    فکر نمیکنم این طرح حتی به شورای نگهبان برسد ضمن درستی تمام نظرات نمایندگان نظر آقای بهشتی پور درست است
  • احسان IR ۲۱:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۲
    54 3
    از تصمیمات الکی ............ قبلا هم قطع نامه دان داشتیمممممممممممممم بازم ما مردم بیچاره تر میشیم اونا پول پیش خونه و دنا پلاس خودشون رو گرفتن و ما باید ..............
  • رضا IR ۲۱:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۲
    52 4
    مجلس انقلابی؟
    • IR ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
      0 0
      مجلس 20 درصدی زیر نظر ذوالنور
  • IR ۲۱:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۲
    46 2
    در نهایت مملکت ما شامل بند 7 منشور سازمان ملل خواهد شد و نتیجه آن مشخصه
  • گرفتار IR ۲۲:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۲
    50 2
    خدا عقل بده
  • IR ۲۳:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۲
    55 2
    کاری که تو چهل و دو سال هنرشون بوده
  • IR ۰۰:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    72 2
    تا کی میخوایم اینقدر سر جنگ با دنیا داشته باشیم؟؟؟؟
  • IR ۰۰:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    74 1
    ماردونا رو ول کن غضنفر رو بچسب ،وضع حال ماست ترامپ و بایدن ول کن جلوی نماینده های مجلس رو بگیرید ،نمایندگانی که با کمترین حد رای نماینده شدن چطور به خودشان اجتزه میدهند این طرح های که زندگی هشتاد میلیون نفر رو به خطر می اندازه رو به بازی بگیرند
    • IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
      17 1
      مگه زندگی هم مونده . اتفاقا بزارید با کله کشور رو بندازن تو دره . یهو همه چی تموم میشه راحت میشیم
  • IR ۰۶:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    45 1
    ای خدا از نمایندگانی که نمی‌دونن هنوز MPT درسته یا NPT و هنوز نمی‌دونن درد این مردم فساد و زد وبند و اختلاس ویرانگره حتی از انرژی هسته‌ای ویرانگرتر به تو پناه میاورم
    • IR ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
      32 1
      تازه ظهور اقا امام زمان هم وعده داده شده خدا مارو از دست این جماعت نجات بده
  • IR ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    3 65
    خیلی می ترسید جناب بهشتی پور ..... برجام که هیچ خیری برای ما ندارد برای چی نگه داریم ؟؟؟؟ ترس تا اینقدر
    • IR ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
      59 1
      امثال شما از خدا بی خبرها مملکت رو به اینجا رسوندن که با همه دنیا سرجنگ دارن
    • IR ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
      31 0
      ترس چیه؟ کریمی قدوسی مشکل رو حل کرد
  • IR ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    68 2
    کاملا مشخصه که هدف مجلس انقلابی جیه که در استانه موعد انتخابات امریکا همچین طرحی رو تصویب کردند ، رسما اعلام جنگ با دنیا و قطعا شورای امنیت مجوز جنگ را صادر خواهد کرد اگر شورای امنیت این مجوز رو صادر کنه به معنی ائتلاف جهان علیه ماست ، یعنی هم ناتو و هم پنتاگون و هم پول کشورهای عربی با ایران وارد جنگ خواهند شد ، این مجلس به فکر مردم نیست تنها به فکر قدرت و پول و بالا کشیدن ثروت این کشور است
  • IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    21 1
    ما با این طرح به دنیا اعلام جنگ کردیم امیدوارم شورای نگهبان و شورای عالی امنیت ملی عاقلانه و مدبرانه تصمیم بگیرد
  • IR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    12 24
    اقایان به ظاهر انقلابی، شتر سواری دولا دولا نمی شود. شما رسما شیپور جنگ در مجلس سر داده اید. امیدوارم رهبر فرزانه جلوی این تندروی ها و افراط گرایی ها را بگیرد. این خلاف فتوای رهبری برای ساخت بمب اتم هست.غنی سازی بیش از حد یعنی ساختن بمب اتم و این به معنی ان است که جهان علیه ایران وارد جنگ خواهد شد حتی برادران به ظاهر دوست چینی و روسی نیز طرف ایران را نخواهند گرفت
  • حدیث مفصل IR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    31 2
    خروج از برجام= تبریک میگم شما پیروز شدید جنگ را به خانه بیاورید!
  • IR ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    36 0
    ما که صدامون به جایی نمیرسه امیدوارم خدا خودش مارو نجات بده
  • IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    33 1
    اینا به فکر مردم نیستند جنگ بر سر قدرت در ایرانه ، اینا احتمال دادن که بایدن پیروز بشه و اگر بایدن پیروز بشه برجام دوباره احیا میشه و حالا به این فکر افتادن که تتمه ان را نیز از بین ببرن و رسما وارد جنگ شوند
  • AT ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    18 0
    اورانیوم غنی و مردم فقیر
  • سینا US ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    4 25
    آفرین به مجلس انقلابی به این کامنت های چند تا مزدور تو این سایت ها هم نگاه نکنید برید جلو که ما پشتتونیم
    • IR ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
      0 0
      حداقل با فیلتر آمریکایی نمی آمدی
    • برزگری IR ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
      0 0
      ذاتا عقل چیزه خوبی است. تنها میشه راجع به طرفداران این تفکر این و گفت
    • IR ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
      0 0
      مشخصه مزدور کیه به پرچم بالای اسمت توجه کن
  • برزگری IR ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    0 0
    اولا :من هنوز به شخصه معتقدم با ورود رهبری بازهم این طرح ضد ملی و بنیان کن مثل سایر اقدامات تابوشکنانه مجلس فعلی ( مثل توهین به رئیس جمهور و وزیر خارجه) ناکام خواهد ماند. فعالیت مجلس فعلی که محصول مشارکت 10 یا 20 درصدی است خیانت به نظام و آرمانهای انقلاب است. چرا که در مدت اندک فعالیت خود سه بار از رهبری تذکر گرفته است.
  • برزگری IR ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    0 0
    نکته بعدی اینکه ، در دوره همراهی مجلس و دولت از سال 84 تا 92 به دلیل اقداماتی که ناشی از شناخت نادرست و غلط از جامعه جهانی و روابط بین ملل بود، 6 قطعنامه علیه کشور صادر شد و چندین بار کشور در استانه تهاجم دشمنان قرار گرفته بود( به صحبت های دکتر رضایی در انتخابات 88 و ناظره با احمدی نژاد مراجعه شود)
  • برزگری IR ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    0 0
    در دوره دولت تدبیر و امید با همراهی مقام معظم رهبری برجام به سرانجام رسید چرا که راهی جز برجام نبود. به نظر می رسد اقدامات مجلس فعلی که در حد خودکشی جاهلانه و تبدیل کردن کشور به لیبی یا عراق است یقینا با ورود مقام معظم رهبری به نتیجه نخواهد رسید. البته مهم ، نقش احزاب و مردم را در اعتراض به روند بینان کن مجلس را نفی نمی کند.
  • DE ۱۵:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    0 0
    باج گیری سیاسی و گروگان گیری سیاسی ، حرکت تازه ای نیست . . بمبی که هرگز نمی توانید از آن برعلیه کشور دیگری استفاده کنید ، جز هزینه برای مردم به قیمت فقربیشتر و جمع کردن سفره آنها و خود کامگی و قلدری چه معنائی دارد ؟؟؟؟؟
  • برزگری IR ۱۵:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    0 0
    مجلس با این تحلیل که با برنده شدن بایدن در انتخابات ، احتمال احیا< برجام زیاد و طبیعتا عامل بخش بزرگی از مشکلات فعلی کشور برطرف و احتمال خوشنامی دولت در چند ماه پایانی اش را دارد. همراستا با کارشکنی در اجرای قوانین مربوط به اف ای تی اف، می خواهد احتمال احیا برجام را به صفر میل دهد و هزینه دشمنی ترامپ با ملت و نظام را به پای دولت فعلی بنویسد
  • برزگری IR ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    0 0
    تحلیل من این است با ادامه فعالیت مجلس فعلی و با توجه به قوانینی که در دست تصویب دارند و نمایش های سطحی و مبتذل در خصوص نظارت های میدانی که منجر به تابو شکنی در رعایت پروتکل های بهداستی کرونا هم شده، تصویب این قانون و قانون انتخابات ریاست جمهوری، نه تنها جمهوریت نظام بلکه کیان کشور نیز تهدید خواهد شد
  • برزگری IR ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    0 0
    کسانی که با متهم کردن سایرین از این مجلس حمایت می کنند حتما باید به اوضاع احوال اقتصاد کشور جایگاه بین الملل و اینکه در طول 35 سال گذشته اقتصاد دنیا به طور متوسط ده برابر شده و اقتصاد ایران تنها 4.6 برابر. با نظر رهبری به شدت موافقم که راهکار حل مشکلات در داخل کشور است. باید نخبگان به داد نظام و مردم برسند.
  • مقیمی IR ۱۹:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
    0 0
    آقا سینا شما دقیقاً چند نفرید که برای 80 میلیون تعیین تکلیف می کنید نهایتاً همان مقداری که نماینده هاتان رای آوردندالبته منهای اونهائی که بخاطر مهرشناسنامه رای دادند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین