امروزه حمل ونقل بین المللی جاده ای بعنوان یکی از مهمترین شاخص های توسعه اقتصادی در کشورهای جهان بحساب می آید.
کارشناسان و اقتصاددانان براین باورند که برای توسعه یک واحد اقتصادی می بایست دو واحد توسعه حمل ونقلی را ایجاد کرد. این موضوع نه تنها می بایست دربخش زیرساختارها فراهم شود بلکه نیازمند سرمایه گذاریهای می باشد. آنچه حمل ونقل جاده ای را بردیگر گونه های حمل ونقلی بارزتر می سازد ، امکان ارائه خدمات درب به درب و قرار گرفتن درچرخه توزیع کالا می باشد. شرکت هایی که درامر خدمات رسانی و لجستیک فعال می باشند قسمت اعظمی از فعالیت و سرمایه گذاری خود را در بخش حمل ونقل بین المللی جاده ای اختصاص داده اند ، این موضوع می بایست بیش از گذشته مدنظر بخش خصوصی ودولتی قرار گیرد.
گسترش بزرگراه ها و مسیرهای ترانزیتی کشور ، تاسیس ترمینال ، تیرپارک های مدرن با استانداردهای جهانی ، امنیت تردد کالا، تسهیلات و روان سازی در امور بندری و گمرکی ، برخورداری از ناوگان جوان، آموزش رانندگان و بروزرسانی و دراختیار قراردادن اطلاعات در زمینه حمل ونقل از زمینه های اساسی توسعه و شکوفایی اقتصادی بخصوص در امر صادرات کالاهای غیرنفتی بحساب می آید.
حمل ونقل جاده ای تحت پوشش دفترچه (کارنه تیر) مهمترین شیوه حمل ونقل بین المللی جاده ای در جهان بحساب می آید و از آنجائیکه متولیان آن یعنی سازمان های بین المللی مانند اتاق ایران و گمرکات ناظر بر اجرای دقیق مفاد کنوانسیون تیر می باشند، باعث خواهد شد تا امنیت بار در عملیات حمل ونقل کالا بطور کامل دیده شود. به همین منظور به صاحبان صنایع ، تجار ، بازرگان و هر قشری از فعالان اقتصادی توصیه می شود در حمل ونقل جاده ای کالا از شرکت های حمل بخواهند که تحت پوشش کارنه تیر اقدام نمایند.
انعقاد قرارداد حمل بین صاحب کالا و شرکت حمل در چارچوب کنوانسیون های CMR و TIR تضمین کننده سلامت عملیات وکاهش اختلاف های حقوقی بین صاحبان کالا و شرکت های حمل می شود.
در همین راستا، امورکارنه تیر اتاق ایران آماده هرگونه اطلاع رسانی دراین زمینه می باشد و خوشبختانه با برنامه ریزیهای بعمل آورده درنظر دارد سمینارهای آموزشی را برای فعالان اقتصادی درسال 90 برگزار نماید.
یکی دیگر از مهمترین موضوعاتی که می تواند برای فعالان اقتصادی مهم بحساب آید، استفاده از کارنه آ.ت.آ برای ورود موقت کالا به منظور بازاریابی و یا حضور در نمایشگاههای بین المللی است. درسیستم آ.ت.ا شخص یا شرکت می تواند بدون پرداخت ضمانت حقوق وعوارض گمرکی کالایی را بطور موقت به کشوری وارد و پس از مدت زمانی یعنی که نمی بایست از یکسال تجاوز کند اقدام به خروج کالا نمایند.
این امکانات که با کوشش گمرک جمهوری اسلامی و اتاق بازرگانی وصنایع ومعادن ایران تحقق یافته است، می تواند مارا در رقابت پذیری و همچنین در معرفی کالاهای صادراتی موفق تر سازد.
باتوجه به مقررات و آئین نامه جدید که در کشورهای اتحادیه اروپا به مورد اجرا گذاشته است و کشور ترکیه نیز در راستای این تحول درحال همسو نمودن مقررات خود می باشد، حائز اهمیت که مسئولین امر درکشور نیز این تحولات را مورد بررسی قرارداده تا حمل ونقل بین المللی جاده ای کشور بدلیل عدم تطبیق پذیری با توقف یا مشکلات هزینه بر در مسیرهای ترانزیتی در اروپا مواجه نشود.
ارسال پیش اظهاریه الکترونیکی کالا از سوی شرکت های حمل ونقل قبل از ورود یا خروج کامیون از اتحادیه اروپا نصب و راه اندازی تاخوگراف دیجیتالی درکامیونها، رعایت مقررات مربوط به زمانبندی رانندگی و استراحت رانندگان ، تردد کامیونهای با استاندارد یورو4و5 در برخی از حومه های شهری ، گواهی سلامت راننده و اخذ کدثبتی نزد یکی از گمرکات اروپایی از عمده مواردی است که شرکت های حمل ونقل و صاحبان کالا می بایست بیش از گذشته به آن توجه نمایند.
خوشبختانه با تعاملی که بین مرکز تحقیقات ، مرکز آمـوزش و روابط عمومـی اتـاق ایـران وجود دارد ، می کوشیم اطلاعات مهم جاده ای از طریق وب سایت ، ماهنامه و بولتن اتاق در اختیار اعضا قرار گیرد.
* مدیرامور کارنه تیر - آ.ت.آ و حمل ونقل بین المللی اتاق ایران
/36
نظر شما