۱۷ نفر
۱۷ آذر ۱۳۹۹ - ۲۰:۳۰
نخستین واکنش رسمی اروپا به مصوبه مجلس ایران

بیانیه مشترک وزیران امورخارجه آلمان، فرانسه و بریتانیا در باره مصوبه اخیر مجلس ایران، نشان از خروج تروئیکای اروپایی از محافظه‌کاری در بیان‌مواضع خود در قبال تهران دارد.

این محافظه‌کاری بیش از هرچیز به مخالفت آنها با سیاست یکجانبه‌گرای دولت «دونالدترامپ» مربوط بود. با استقرار دولت جدید آمریکا در ژانویه آینده، تروئیکای اروپایی آهنگ کلام و مواضع خود را با شرایط جدید تنظیم کرده است.

اعضای اروپایی برجام در بیانیه خود که دوشنبه(17 آذر) در پاریس منتشر شد، تصمیم ایران را برای نصب سانتریفوژهای پیشرفته و نیز مصوبه اخیر مجلس برای توسعه برنامه هسته‌ای نگران کننده خوانده‌اند. آنان هشدار داده‌اند؛ چنین اقدام‌هایی راه را برای بازگشت به دیپلماسی با خطر روبرو می‌کند. «جو بایدن» رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده در گفت‌وگوی اخیر خود با «توماس فریدمن» مذاکرات دوباره با ایران را دشوار خوانده و تأکید کرده که می‌خواهد در این مسیر اروپا را همراه خود کند.  دعوت از اروپا برای همراهی با واشنگتن در مذاکرات احتمالی با ایران، قوت قلب تازه‌ای را به اروپائیان می‌دهد؛ زیرا برخلاف چهار سال گذشته، قرار است واشنگتن، متحدان اروپایی خود را شریک هرگونه توافقی کند که ممکن است در آینده با تهران حاصل شود. دراین حال تروئیکا نیز می‌تواند از ابزار حمایتی‌اش که تا پیش از این به دلیل نگاه «اعتراضی ـ انتقادی» به سیاست‌های ترامپ خود داری می‌کرد، استفاده کرده و تهران را وادار به قبول خواست‌هایی کند که «هایکوماس» وزیر امور خارجه آلمان در گفت‌وگوهای مربوط به بازگشت به برجام بیان کرده است.

وزیر امورخارجه آلمان که کشورش ریاست دوره‌ای شورای اتحادیه اروپا را نیز در اختیار دارد، گفته است: « نیازمند توافقی فراتر از توافق هسته‌ای (برجام) با ایران هستیم؛ توافقی که برنامه‌های موشک‌های بالستیک ایران را هم در بگیرد.» هایکو ماس تصریح کرده است:« به ایران اعتماد نداریم. بازگشت به شکل کنونی توافق هسته‌ای با ایران، موسوم به برجام کافی نیست.» به این ترتیب اروپائیان فرصت را برای ارائه خواست های صریح خود غنیمت شمرده و به ترتیبی می‌خواهند نقش پیشتاز را در واداشتن تهران به قبول خواست‌هایی کنند که تهران پیش از این به آنها پاسخ منفی داده است.

وزیران امور خارجه تروئیکای اروپایی در بیانیه هشدارآمیز هفتم دسامبر خود به تهران همچنین از خطر پایان دیپلماسی یاد کرده‌اند. هشدار آنان می‌تواند به مفهوم احتمال فعال‌سازی «مکانیزم ماشه» باشد که اوضاع را برای ایران به پیش از توافق هسته‌ای باز می‌گرداند. بدیهی است چنین هشداری  فارغ از مواضع روسیه و چین در این‌باره نیست. اروپائیان براین باورند که با تغییر دولت در ایالات متحده، مواضع مسکو و پکن نیز آنگونه نخواهد بود که در دولت ترامپ بود. به‌ویژه موضع انتقادی مسکو به مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی، این هشدار را با خود دارد که تهران نمی‌تواند در باره استحکام سیاست حمایتی مسکو حساب چندانی بازکند. علاوه‌براین، ترجیح پکن، تقویت همکاری ‌های اقتصادی با نه تنها اروپا بلکه ایالات متحده در آینده است.

مساله اصلی در آنچه اروپا از تهران می‌خواهد، همانی است که دولت ترامپ با خروج از برجام و انجام گفت‌وگو براساس توافق‌های فراتر از برجام می‌خواست. حال پرسش این است که آیا «طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملی» که مجلس در 11آذر ماه جاری تصویب کرد، می‌تواند اروپائیان را در موضع انفعال قرار دهد؟ آیا اجرای این طرح خواهد توانست از شمار بازیگرانی بکاهد که پیش‌بینی می‌شود در آینده مقابل مواضع ایران صف‌آرایی‌کنند؟
دست‌آخر اینکه آیا طرح اقدام راهبردی که با رأی 251‌ نماینده تصویب و به فوریت از سوی شورای نگهبان تأئید و آنگاه به رئیس دولت ابلاغ شد، می‌تواند مانع اجماع اعضای برجام مقابل ایران شود؟ آیا مصوبه یاد شده توپ را به زمین اروپائیان فرستاده است؟ بیانیه مشترک تروئیکای اروپایی نخستین واکنش رسمی به مصوبه قانونی 11 آذر مجلس است.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1463795

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عباس IR ۲۱:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۷
    46 14
    ایران بایدبطور مستقیم با امریکا وارد مذاکره شودومشکلاتش با امریکا را بطور مستقیم حل کندوکشورهای اروپایی وروسیه وچین را کنار بزند.این کشورها بجز اینکه هزینه مذاکرات را برای ایران بالا می برند ودر مذاکرات سهم خواهی دارند هیچ نفع دیگری برای کشور ندارند.اگر مشکل ما با امریکا حل شود مشکل ما با همه جهان حل شده است واگر مشکل ما با امریکا حل نشود مشکلات ما با همه کشورهای جهان باقی می ماند.اگرایران همه امتیازاتی را که قرار است به این کشورها بدهد در مذاکره مستقیم برد برد به خود امریکا بدهدوامریکا را در این معامله سیاسی که پایه واساس آن براساس منافع تجاری است منتفع کندخیلی از مشکلات کشور حل خواهد شد.ایران بایدبا سیاست وهوشمندی وبا حفظ اقتدار وعزت ملی شیر گاو امریکا را بدوشد واز قدرت اقتصادی وتکنولوژِیک وعلمی آن در جهت رشد وپیشرفت ورفاه مردم کشور استفاده کند همان کاری که کشورهای ژآپن ،کره ،مالزی و سنگاپور،هندو....انجام دادند.
  • IR ۲۱:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۷
    20 22
    آفرین به مجلس
  • GB ۲۱:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۷
    32 17
    گلابی قالی باف را بچینیم! عاقبت حملات گازانبری به امنیت ملی، جز انزوای کشور و گسترش تحریم ها چیزی نیست. هزینه این طرح اسراییلی عربستانی قالیبافی خیلی سنگین خواهد بود و مردم تاوان انرا خواهند داد.
    • محسن IR ۰۰:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
      13 9
      دقیقاً درست فرمودید از ماست که بر ماست نتیجه شرکت نکردن در انتخابات رای آوردن حداقلی افراد کوته فکری مانند قالیباف و دارودسته اش می شود
    • GB ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
      7 0
      اقا محسن عزیز. توجه شما را به این نکته نیز جلب می کنم که مردم با شرکت در انتخاب های متوالی دولت و مجلسی را انتخاب کردند که حتی اجازه تصویب بدیهی ترین لوایح مانند fatf را نداشت و شد انچه نباید میشد. اشکال از جای دیگر است که مردم را سرخورده کرده است. تصمیم گیری ها را مردم و منتخبانشان انجام نمی دهند. شیخ جنتی پابرهنه بین مجلس و شورا دوندگی می کند تا انچه میلش است در یک نیمه روز تصویب شود و دیگر مصوبات را سالها زیر نشمینگاه خود نگه میدارد و به انها وقعی نمینهد. اشکال از جای دیگر است...
  • IR ۰۲:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
    16 1
    باید داخل را درست کرد دست دزدها رو کوتاه کرد و اتحاد ملی داشت وگرنه باید تا ابد ذلیل باشیم
    • IR ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
      2 3
      دقیقا،فقط نگاه به ظرفیت داخل و استفاده حداکثری از منابع داخلی
    • عباس IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
      1 0
      این حرف درست است ولی زمانی قابلیت اجرایی دارد که اقتصاد قدرتمند وقوی داشته باشیم.در نبود یک اقتصاد قوی و وجود یک اقتصاد ضعیف وفشل و وابسته باید درکنار داخل خارج را هم درست کرد وگرنه آن می شود که اکنون هست.
  • سعید IR ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
    6 32
    اروپا مسئول نگهداری ایران است برای اینکه آمریکا هرطور میخواهد به ایران کتک بزند تا اینکه بالاخره مجبور به قبول وامضای شرایط دلخواه آنان شود چرا وقتی که آمریکا ازبرجام خارج شد خاموش بودند اما به تصمیم مجلس ما واکنش وچنگ ودندان نشان میدهند
  • IR ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
    7 0
    خروج ازNPTبمعنای خروج از برجام نیست که بخواهند از مکانیسم ماشه استفاده کنند.ایران باید ظاهر وپوسته برجام کذایی راحفظ کند تا بهانه رااز دشمن لجوج بگیرد.
  • IR ۱۴:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
    1 6
    خاک بر سر دولتی که ایران را مستعمره این چشم آبی ها کرده است جوری با ایران صحبت می کنند کانه ایران در جنگ نظامی از این قزمیت های عنتر شکست خورده است و باید هر جور اینان کثافت های آشغال می گویند عمل کنند متاسفانه ابتذال فکری چنان جناح سیاسی غرب پرست را گرفته است که به توجیه گنده گوزی های این آشغال کله هایی که سه سال هیچ کار یبرای انجام تعهداتشان نکرده اند را با وقاحت با دیده تائید برای زدن رقیب منتش رمی کنید شماها مردهخ سیاسی هستید آقاینن خبر آنلاین بروید مثل بقیه رفقایتان بردگی سی ان ان و صدای آمریکا و ایران اینترنشنال
  • حسینی BE ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
    0 6
    کمی زحمت کشیدن و تفکر کردن هم خیلی خوب است. شروع همه این تحریم ها از دولت اوباما بود که معاونش در آن زمان همین بایدن بود. برجام هم همان موقع توافق شد. از توافق و مذاکره آن موقع غیر از ۷ سال بدبختی هیچ چیز برای این ملت بدست نیامد. الان دوباره بیاییم با همان بایدن مذاکره کنیم که مابقی هست و نیستمان را به فنا ببرند؟
  • DE ۲۱:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
    5 0
    عالی بود آقای خوش چهره