سپهر ستاری: فوتبال ایران در سالهای اخیر گرفتار معضل جدیدی شده و آن اعتراضات پرتعداد بازیکنان و مربیان است که تنشهای زیادی را به وجود آورده و کار را برای داوران سخت کرده است. با سعید مظفریزاده، داور سابق و خوشنام فوتبال ایران چند کلامی درباره این موضوع و دیگر مسائل داوری همکلام شدیم:
*ابتدا درباره داوری بازی پرسپولیس صحبت کنید؛ تصمیماتی که داور گرفت در روند بازی مهم بود. شما تا چه اندازه تصمیمات گرفته شده را تایید میکنید؟
به اعتقاد من تصمیماتی که داور با استفاده از VAR گرفت همه درست بود. هم دو پنالتی که علیه پرسپولیس گرفت و هم در موردی که VAR برای پرسپولیس درخواست شد و داور پنالتی را رد کرد و در هر سه مورد تصمیم داور درست بود و تیم داوری تاثیری در نتیجه نداشت.
*یکی از بحثهایی که مطرح شد این بود که چون VAR در لیگ برتر نداریم بازیکنان با آن آشنا نیستند و این موضوع در بازیهای خارجی به ضرر ما میشود. آیا واقعا تاثیر دارد؟
بله میتواند تاثیرگذار باشد. در هرجا و هر رشتهای وقتی یک تکولوژی جدیدی میآید، زمان میبرد تا همه به آن عاد کنند. خصوصا در شرایطی که تحت فشار هستی و ناخودآگاه حرکاتی را انجام میدهی. قطعا اگر ما در لیگ داخلی خودمان هم VAR داشته باشیم این قضیه روی رفتار بازیکنان و خطاهایی که انجام میدهند و روی بازی آنها تاثیر گذار است.
*به نظر شما چه زمانی میتوانیم شاهد حضور VAR در لیگ ایران باشیم؟
در حال حاضر ما واقعا امکان این موضوع را نداریم و باید زیرساختها را آماده کنیم. VAR فقط چند دوربین تلویزیونی نیست و امکانات کاملتری میخواهد ولی شدنی است و باید هزینه کنیم تا بتوانیم از آن استفاده کنیم.
*یکی از مشکلات فوتبال ما که این سالها بدتر هم شده این است که با هر تصمیم داور بازیکن و مربی به او هجوم میآورند! واقعا دلیل این موضوع چیست؟
ببینید در هر سیستمی وقتی فرهنگسازی درستی انجام نشود و قوانین و مقررات به درستی اجرا نشود و به قانون احترام گذاشته نشود یا کسانی که باید با قانونشکنان برخورد داشته باشند این کار را نکنند، آن سیستم از نظم دور میشود که ما در فوتبال شاهد این مسئله هستیم و روز به روز هم میبینیم که این مساله بیشتر میشود و هیجانات ورزش زیاد است و وقتی برخورد قانونی جدی نباشد، در لحظاتی که فشار و استرس هست هرکسی میخواهد باری که رویش است را با اعتراض و هجومی بردارد.
*به نظر شما چگونه میتوان این قضیه را حل کرد؟
در کوتاهمدت برخورد جدی و بدون اغماض کمیته انضباطی و کمیتههای قضایی فدراسیون با خاطیان است و در بلندمدت هم بحث فرهنگسازی است که کم کم مسائلی چون احترام به قانون و داور جا بیفتد و اینکه هدف از ورزش و حضور در مسابقه چیست.
*این رفتارها چند باز هم در بازیهای بینالمللی مثل بازی با ژاپن به ضرر ما شده است.
وقتی مسئلهای جا نمیافتد و با آن برخورد درستی نمیشود تبدیل به عادت میشود و در لحظات پراسترس و هیجانی بازیکنان واکنشی را نشان میدهند که به آن عادت دارند. قطعا اگر ما میخواهیم جلوی تکرار این اتفاقات را بگیریم نیازمند برخورد جدی هستیم تا این عادت از بازیکنان دور شود و در درازمدت هم بحث فرهنگسازی است که این مسائل جا بیفتد تا هم فضای بهتری داشته باشیم هم لذت بیشتری ببریم.
*کمیته انضباطی هم هیچوقت به صورت جدی و محکم عمل نکرده و برخوردی ندیدیم که از این رفتار جلوگیری کند.
دقیقا همینطور است. برخوردهای ما همیشه با مماشات همراه است. البته خیلی جاها دیدیم که وقتی کمیته انضباطی خواسته برخورد کند فشار هواداران یا رسانهها یا حتی خود اعضای تیم باعث شده این مسئله اتفاق نیفتد ولی اگر میخواهیم قدیم به جلو برداریم نیاز است که قانون به درستی اجرا شود.
*کیفیت داوریهای این فصل را چگونه ارزیابی میکنید؟ همانطور که میدانید تیمها خیلی معترض هستند.
متاسفانه داوریهای این فصل کیفیت لازم را نداشته و ضریب اشتباهات بالا بود و اشتباه تاثیرگذار کم نداشتیم. یکی از دلایل شاید این باشد که چینش داوری ما با استانداردهای دنیا خیلی فاصله دارد. تعداد بسیار زیادی داور برای لیگ شانزده تیمی انتخاب میکنیم و این باعث میشود که به داوران قضاوت کمتری برسد و این مثل بازیکنی است که از شرایط مسابقه دور میشود. به نر من یکی از عوامل مهم پایین آمدن کیفیت در داوریها همین است. تعداد داوران به شکل عجیبی زیاد شده و خب امیدوارم صحبتهایی که میشود که مسئولان کمیته داوران برای کسب آرای انتخابات و جلب نظر هیاتها به همه استانها به صورت فلهای سهمیه دادند تا رضایت آنها را جلب کنند درست نباشد. به هرحال چیزی که میبینیم دور از انتظار و استانداردهای بینالمللی است.
*در حال حاضر شرایط طوری شده که لیگ برتر از داوران مطرح خالی شده است. مثلا اگر اسامی را با دوره خود شما مقایسه کنیم میبینیم خیلی فاصله است.
همه داورانی که ما داریم پتانسیل بالایی دارند ولی برای اینکه بتوانند با اعتماد به نفس کار کنند باید به اندازه کافی قضاوت کنند و همین موردی که عرض کردم تعداد خیلی زیاد و خارج از استاندارد داوران فعلی ما جلوی این اتفاق را گرفته است. ما بارها این مسئل را تذکر داده بودیم ولی خب انجام نشد و امیدوارم بعد از انتخابات این مسئله رعایت شود چون آن موقع دیگر نیازی نیست به همه استانها امتیاز دهیم و باید ببینیم شایستگی در کدام داور است و از آنها به صورت پلهای استفاده کنیم.
*به نظر شما جز علیرضا فغانی کدام داور را داریم که میتواند در سطح بینالمللی خودش را نشان دهد؟
علیرضا فغانی با توجه به جایگاهی که به دست آورده و قضاوتهایی که داشته در سطح خیلی بالایی در فوتبال دنیا مطرح است و اختلاف زیادی با سایر داوران دارد ولی بچههای ما این پتانسیل را دارند که با تلاش و آموزش بهتر بتوانند خودشان را به جایگاههای بالاتری برسانند.
بیشتر بخوانید:
مهدی قایدی؛ غریبه خط حمله این فصل استقلال
گلمحمدی: هنوز جدایی بشار را باور نمیکنم
واکنش علی کریمی به شکست تلخ پرسپولیس
258 251
نظر شما