از سال 86 به بعد بانک مرکزی میزان معوقات بانکی را در ذیل عنوان «سایر» منتشر می کند.

علی پاکزاد: طی دوسال گذشته میزان معوقات بانکی به عنوان یکی از بحث بر انگیز ترین مباحث پولی کشور بوده، در بهمن ماه سال 88 محمود بهمنی خبر از رشد بی رویه میزان معوقات بانکی داد و اعلام کرد میزان معوقات بانکی از مرز 40 هزار میلیارد تومان فراتر رفته است، بر اساس گزارش بانک مرکزی میزان معوقات در بهمن ماه سال 88 به رقم 45 هزار میلیارد تومان رسیده بود این رقم در مقایسه با 204 هزار میلیارد تومان مانده تسهیلات بانکی نشان می دهد در تراز مطالبات بانکی میزان معوقات سهمی حدود 22 درصد رسیده بود رقمی که شاید بتوان گفت در سیستم بانکی بی سابقه بود.

اما این رقم در رسانه ها بازتابی گسترده پیدا کرد به عبارت ساده تر انفجار خبری که این جمله رئیس کل بانکی مرکزی ایجاد کرده بود موجی بزرگتر از محاسباتش ایجاد کرد و همین مسئله باعث شد که موضوعی که برای بیان مشکلات سیستم بانکی و گرفتن امتیاز از سوی بانک مرکزی بیان شده بود به موضوعی بر علیه سیستم بانکی تبدیل شد،و برای جبران فشار وارده به سیستم بانکی و جلوگیری از وارد شده خسارات بیشتر به میزان اعتماد مردم به سیستم بانکی مدیران دیگر سیستم بانکی وارد میدان شدند تا شاید بتوانند اشتباه محاسباتی رئیس کل بانک مرکزی را جبران کنند، از جمله محمودرضا خاوری رئیس شورای عالی هماهنگی مدیران عامل بانکهای دولتی و مدیرعامل بانک ملی بعد از سخنان بهمنی تلاش کرد با استفاده از تشابه تعریف بین مطالبات لاوصول با معوقات میزان معوقات را حدود 16 هزار میلیارد تومان جلوه دهد (متن کامل گزارش).

به هر شکل در حالی که میزان مطالبات معوق در بهمن ماه سال88 از مرز 45 هزار میلیارد تومان عبور کرده بود به یکباره و با فشار سیستم بانکی بر گیرندگان برای پردخت سریع اقساط معوق مانده می بینیم که در پایان اسفند ماه سال 88 به ناگهان میزان معوقات به ناگهان معادل 7 هزار میلیارد تومان کاهش و به رقمی حدود 38 هزار میلیار تومان رسیده است. 

معوقات بانکی

این روند البته در فرورین ماه سال 89 دوباره تغییر پیدا کرده است و طی نه ماهه منتهی به آذر ماه سال 89یعنی آخرین دوره گزارش شده توسط بانک مرکزی  نیز شاهد افزایش میزان معوقات سیستم بانکی هستیم. اما با توجه به توقف انتشار امارهای بانک مرکزی در طول سال 89 نه مجلس و نه رسانه ها اطلاعی از رشد این معوقات نداشتند و بانک مرکزی نیز با توجه به تجربه سال 88 حاضر به طرح دوباره موضوع نبوده است.

آمارها نشان می دهد در آبانماه سال 89 میزان بدهی های معوق در سیستم بانکی به 46.6 هزار میلیارد تومان رسید رقمی که در مقایسه با اسفند سال 88 نشان از رشد 8300 میلیارد تومانی بدهی معوق سیستم بانکی دارد و البته  این رقم در پایان آذر ماه حدود 300 میلیارد تومان تعدیل شده است.

ولی با این وجود به نظر می رسد دوباره میزان مطالبات معوق سیستم بانکی به سرعت در حال افزایش است ف هرچند با توجه به افزایش میزان تسهیلات اعطا شده از سوی سیستم بانکی سهم این معوقات در کل مانده تسهیلات در مقایسه با بهمن ماه سال 88 کاهش و به حدود 18 درصد رسیده است ولی در نهایت این روند باید اصلاح شود، هیچ بعید نیست در سه ماهه پایانی سال گذشته میزان معوقات بانکی به مرز 50 هزار میلیارد تومان نیز رسیده باشد ولی تا زمانی که گزارشات بانک مرکزی در این زمینه منتشر نشده است باید منتظر ماند و دید.

البته در جریان رسیدگی به لایحه بودجه سال 90 در کمیسیون تلفیق پیشنهادی مطرح شد که طی سال جاری با در نظر گرفتن مشوقهایی مانند بخشودگی جرائم معوقات و همچنین تقسیط اصل معوقات راهی جهت بازپرداخت این معوقات از سوی فعالین اقتصادی فراهم شود که البته در صورت تصویب باید دید ایا در مرحله عمل نیز می تواند موثر واقع شود یا خیر؟

/222

کد خبر 147616

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • كاربر جديد IR ۲۰:۲۸ - ۱۳۹۰/۰۲/۱۰
    0 0
    چرا در اين5 سال اخير 95 درصد از تسهيلات بانكي اونم با درصد كم يك تعداد خاصي گرفته اند و5 درصد ان را مردم ايرا با بهره بالاي 17 درصد گرفته اند . نكته جالب توجه انكه ان دسته از افرادي كه هر كدام چند صد ميليارد وام با بهره پاين گرفته اند حال برگرداندن ندارندولي مردم بدبخت كه هر كدام يكي دو ميليون گرفته اند پس داده اند . ..

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین