فائزه هاشمی: عده ای از اصلاح طلبان به هر قیمتی می خواهند در حاکمیت بمانند/ کرباسچی موافق حمایت از لاریجانی در 1400 است

روزنامه شرق با فائزه هاشمی در باره اوضاع و احوال اصلاح طلبان در آستانه انتخابات1400 مصاحبه کرده است.

بخشی از این مصاحبه را می خوانید:

‌اصلاح‌طلبان در صورت شکست در انتخابات 1400 یا ردصلاحیت کاندیدای مطلوبشان چه شرایطی پیدا می‌کنند؟
‌شکست در انتخابات پدیده جدیدی نیست، در انتخابات مجلس 98 تعدادی از احزاب اصلاح‌طلب همراه شدند و لیست‌هایی ارائه شد، شکست هم خوردند، از قبل هم نتیجه معلوم بود، اتفاقی هم نیفتاد. مثلا خودشان را ارزیابی و آسیب‌شناسی کنند، دلایل شکست را دربیاورند و نقاط ضعف را برطرف کنند. خیلی عادی از این قضیه عبور کردند.ضمن اینکه هدف آنها از شرکت در انتخابات پیروزی نبود، چون می‌دانستند که نظر جامعه نسبت به انتخابات و اصلاح‌طلبان چیست. انگار یک وظیفه است وگرنه کم‌کاری کرده‌اند. استراتژی عدم شرکت در انتخابات برای خیلی‌ها قابل‌هضم نیست، استراتژی بقا را دنبال می‌کنند. هدف‌، ماندن در کنار قدرت است و عدم شرکت در انتخابات به معنای مغضوب‌شدن بیشتر است. تفاوتی نمی‌کند اصلاح‌طلبان برنده شوند یا خیر، باز همین عملکرد ادامه می‌یابد. فکر نمی‌کنم در انتخابات ریاست‌جمهوری شورای نگهبان هیچ کاندیدای اصلاح‌طلبی را باقی نگذارد. حتما کاندیدای اصلاح‌طلب خواهیم داشت و احتمالا شرایط سال92 تکرار شود، البته باقی‌ماندن کدام کاندیدا مهم است. بر همین اساس دو نظر در نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان وجود دارد. اول کاندیداها را معرفی کنیم و در صورت رد صلاحیت آنها وظیفه خود را انجام داده‌ایم. نظر دیگر می‌گوید اول تأیید صلاحیت‌ها مشخص شود، سپس از میان کاندیداهای موجود از یک نفر حمایت کنیم.


‌آیا اصلاح‌طلبان هنوز خاتمی‌محور و کاریزماگرا هستند؟
کاریزما را نکته منفی نمی‌بینم، رهبری در هر جریانی لازم است تا اختلافات را به حداقل برساند. قطعا کاریزمای آقای خاتمی بی‌تأثیر در نتایج انتخابات و میزان آرا نیست. مهم عملکرد کاریزما است که چقدر موردقبول واقع شود؛ هم در بین رأی‌دهندگان و هم در بین احزاب.


‌اصلاح‌طلبان می‌گویند چون دولت روحانی ائتلافی و انتخاب بین بد و بدتر بود، چندان موفق نشد، به نظر شما کاندیدای اصلاح‌طلبان چه پتانسیل خاصی دارد که این جناح سیاسی، مدعی اصلاح وضع موجود با انتخاب کاندیدای مورد نظر خودشان هستند؟
سال 92 برای اجماع روی آقای روحانی بحث بد و بدتر نبود، بحث تحمیل کاندیدا هم نبود، بر خلاف اشتباه من که در مصاحبه‌ای هم گفته بودم به پیشنهاد آقای خاتمی نمایندگان شخصیت‌های مطرح مثل بابا، آقای خاتمی، حسن‌آقا و آقایان روحانی و دکتر عارف کمیته‌ای تشکیل دادند و پس از بحث‌های زیاد آقای روحانی را به‌عنوان کاندیدای اصلاح‌طلبان برگزیدند، دور اول هم عملکرد آقای روحانی تا حدودی مقبول بود؛ به‌خصوص در مورد برجام. اگر در سال 92 به زعم اینها بد و بدتر مطرح بود، پس سال 1396 چرا اصلاح‌طلبان آقای روحانی را دوباره کاندیدا کردند؟ در این سال که دیگر شرایط خاص نبود، دستشان برای هر انتخابی باز بود. برای این انتخاب چه توضیحی دارند؟  ‌خود اصلاح‌طلبان در مجلس و در شورای شهر و در سمت‌های مختلف در دولت در این سال‌ها چه عملکرد قابل‌دفاعی دارند؟ این صحبت‌ها فرافکنی است. بهتر از هرکسی می‌دانند که اعمالشان در این سال‌ها مردم را از صندوق‌های رأی دور کرد. عمده اصلاح‌طلبان و آقای روحانی هر دو سهم اصلی در عدم مشارکت مردم غیراصولگرا در انتخابات98 دارند.
در این شرایط هرکسی رئیس‌جمهور شود به دو دلیل ناتوان است: اول دخالت اصولگرایان و بخش‌هایی از نهادهای خاص در اداره کشور و دوم انگیزه اصلاحات با فوت بابا از بین رفته، عمده اصلاح‌طلبان با اصلاحات غریبه شده‌اند. 
حتی در احزاب و جریانات سیاسی خودشان، هدف حفظ خود در کنار نظام است، به داخل نظام که عمدتا راهشان نمی‌دهند. به همین دلیل مردم از انتخابات عبور کردند. مردم سال‌ها بود که از اصولگرایان عبور کرده بودند، از اصلاح‌طلبان نیز به همین دلیل عبور کردند. برخلاف نظر برخی اصلاح‌طلبان که کاهش میزان مشارکت در انتخابات را ناشی از عملکرد شورای نگهبان و تنگ‌نظری‌ها می‌دانند، اعتقاد دارم کاهش مشارکت در انتخابات 98 به دلیل ناامیدی از اصلاح‌طلبان بود. انحصارطلبی اصولگرایان و شورای نگهبان همیشه وجود داشته؛ اگر مردم در انتخابات‌های 92، 94 و 96 با آن شور به اصلاح‌طلبان رأی می‌دهند، چون به آنها امید دارند در مقابل رفتارهای همیشگی اصولگرایان، به امید اینکه اصلاح‌طلبی انتخاب شود و شرایط را تغییر دهد. این بار از اصلاح‌طلبان ناامید شدند. خود من به همین دلیل رأی ندادم و مخالف فعالیت‌های انتخاباتی بودم. حضور در انتخابات بدون هیچ چشم‌انداز و خوش‌بینی به آینده تقویت اشتباهات اصلاح‌طلبان است.


‌در صورت تأیید صلاحیت کاندیدای اصلاح‌طلبان آیا صحنه انتخابات پرشور می‌شود یا مردم از دسته‌بندی‌های سیاسی مرسوم عبور کرده‌اند؟
به ‌نظرم با همین شرایط، یعنی ادامه رفتارهای تنگ‌نظرانه و انحصارطلبانه اصولگرایان در اداره کشور و سوءمدیریت‌ها و بی‌عملی و بی‌هویتی اصلاح‌طلبان، انتخابات پرشوری نخواهیم داشت. از دی 96 موضع‌گیری‌های اصلاح‌طلبان متفاوت شد و  اعلام مواضع عجیبی داشتند، به مردم اغتشاشگر گفتند، برای منشأ اغتشاشات عامدانه آدرس غلط دادند و تاکنون نیز این رویه ادامه دارد. با مردم عادی که گفت‌وگو می‌کنیم انگیزه‌ای برای رأی‌دادن نیست.


‌رفتارهای برجامی بایدن می‌تواند تأثیری بر انتخابات 1400 و به‌خصوص به نفع اصلاح‌طلبان بگذارد؟
کمی شاید و شاید به همین دلیل باشد که مثلا مجمع تشخیص مصلحت تصمیم‌گیری درباره FATF را به تأخیر می‌اندازد تا به نفع جریان غیرخودش تمام نشود.
 

‌اصلاح‌طلبان بر انتخاب کاندیدای تماما اصلاح‌طلب تأکید دارند اما صداهایی مبنی بر احتمال ائتلاف با لاریجانی شنیده می‌شود. به‌ نظر شما چقدر احتمال ائتلاف وجود دارد؟ از نظر شما ائتلاف امر صحیحی است؟
ائتلاف به خودی خود اشتباه نیست، می‌تواند جاهایی معنا داشته و به صورت یک حرکت تاکتیکی مفید باشد. در بسیاری از کشورها به‌خصوص با نظام پارلمانی، ائتلاف در شرایطی که هیچ حزبی اکثریت مطلق را کسب نکرد، شکل می‌گیرد و یک روش سیاسی جاافتاده است. ائتلاف زمانی می‌تواند موفق باشد که در تعیین سهم به توافق برسند و این ضمانت وجود داشته باشد که قدرت تقسیم شود. احتمال ائتلاف با آقای لاریجانی را در بین اصلاح‌طلبان نمی‌بینم. تا جایی که می‌دانم فقط آقای کرباسچی از این ایده حمایت می‌کنند. اینکه در شرایط فعلی یک اصولگرای عاقل و مدیر از یک اصلاح‌طلب مؤثرتر است، جای بحث دارد. از سال 96 به این طرف با پیروزی‌های متعدد اصلاح‌طلبان در انتخابات‌های مجلس، شورای شهر و ریاست‌جمهوری عمده جریان مدیریت کشور در دست اصلاح‌طلبان بود ولی در مسیر اصلاح‌طلبی حرکت نکردند، بیشتر دنبال این بودند که چگونه بعد از پایان این دوره‌ها جایگاهشان را میان اصولگرایان حفظ کنند. اما برخی از اصولگرایان ازجمله آقای لاریجانی که رئیس مجلس بود، با شهامت بیشتری با جریان اصلاحات رابطه برقرار کرد، چون اصولگرا بود، نگران موقعیتش نبود. شاید یک اصلاح‌طلب با چنین شرایطی از یک اصولگرای معتدل بی‌اثرتر باشد.


‌کاهش میزان مشارکت اگر در 1400 اتفاق بیفتد چه تغییراتی در صحنه سیاسی ایجاد می‌شود؟
به نظرم تفاوتی ایجاد نمی‌شود، برایشان مهم نیست. طیفی که قدرت را گرفته، شاید بدشان نیاید که مشارکت کم باشد تا قوه مجریه هم به دست خودشان بیفتد. اگر مشارکت کم باشد شاید بیدار شوند. 
 

‌23302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1495739

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی اصغر قاسم پور IR ۰۷:۲۷ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    4 0
    متأسفانه اینقد سطح تبلیغات صفحه وسیع شده که با سطح صفحه کلید کل سطح صفحه ی سایت گرفته و نمیشه نظر نوشت. لطفا" وضعیت صفحه ی سایت رو طوری طراحی کنید که این نقیصه برطرف بشه، بعضی از این تبلیغات رو با قابلیت حذف شدن بذارید. با سپاس
  • IR ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    3 157
    خانم فائزه هاشمی رفسنجانی ، لطفا" یه سری به کوچه و بازار ، خیابون ، و تاکسی و اتوبوس و...بزنید ببینید مردم در باره ی جناب روحانی و پدرت و همچنین خودت و خانواده ی هاشمی چی میگن ، بعد بیا نطق کن .
  • IR ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    2 1
    صحبتهاش درسته فقط به نقش منفی کارگزاران و خود بابا در نابود کردن اصلاح طلبها هنوز معترف نیست سایر حرفا درسته.
  • بی نام IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    7 6
    الان تو و بابات و کرباسچی اصلاح طلب شدید؟ واسه همینه اصلاحات به این روز افتاد.
  • حمید IR ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    4 7
    با سلام خانم فائزه هاشمی و کرباسچی و لاریجانی و دیگر سردمداران اصلاحات اول به مردم فیشهای حقوقی و محل زندگی خود و فرزندانتان را به مردم اعلام کنید و بگویید این همه ثروت را از کجا آورده اید؟ مردم تکلیفتان را روشن می کنند.
  • IR ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    اصلاح طلب اصول گرا دیگه تمومه ماجرا
  • جلیل FR ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    8 127
    طیفی که قدرت را در دست خود گرفته ؟!!!!! تفکر شما 32 ساله که با هر ترفندی چسبیده به قدرت و افتضاح پشت افتضاح . اصلا" خود شما هم متمول شدید . هم خرابکار . هم معترض هم عامل بحران و فتنه .
  • IR ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    10 8
    واقعا اینها چقدر پر رو وپر مدعا هستند چقدر ادعای روشنفکری دارند
  • عماد IR ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    34 4
    اصلاح طلب اصول گرا دیگه برا مردم بسان دو لنگه جوراب سوراخ بی خاصیت شده.
  • علی IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    4 4
    شما شدی مصلحت سنج ملت؟
  • IR ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    2 7
    چرا این خاندان هاشمی خود را ولی وقیم مردم می دانند.مردم خیر شما را نمی خوان ،شر میرسانید.
  • ز IR ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    3 9
    جمع کن کاسه و کوزه ت رو
  • IR ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    4 5
    شم لطفا سکوت
  • IR ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    1 9
    برودنبال کارت؟
  • امید نجاتی IR ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    8 32
    خدایا ملت ایران تا کی باید کسانی مثل فائزه هاشمی و معصومه ابتکار و امثالهم رو تحمل کنن فرق اینا با اشرف پهلوی و فرح دیبا چیه
  • IR ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    13 4
    با این اوضاع واحوال که اکنون بعد از هشت سال کشور با آن دست به گریبان است توقع داري با ز هم مردم فریب شعارهای توخا لی رابخورند
  • IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    5 1
    کرباسچی با سابقه درخشان می خواهد ما را هدایت کند
  • ایرانی IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    2 4
    این هم سیاستمدار ما
  • IR ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    18 2
    چه اصلاح طلب چه اصولگرا یکیتون میشین تیغه اون یکی دسته و بر عکس در عمل این مردم بیچاره و نجیب ایران هستن که دارن تاوان رو میدن
  • ا. ع IR ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    9 11
    سلام، این بنده خدا (فائزه هاشمی) معلوم نیست باخودش هم چندچنده؟!
  • IR ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    12 7
    هردو جریان قدرت طلب هستند می‌خواهند منصبان حفظ شود به هر طریق وبه فکر مردم نیستند وفقط شعار توخالی می‌دهند که مبادا شورای نگهبان ناراحت شود ودور بعدی تایید نشوند منافع شخصی از مواهب قدرت برای خود وفامیل شان ازدست برود وملت این را می‌داند وبه همین دلیل درانتخابات شرکت نخواهد کرد وهمان طیف برخورداراز وضع موجود وچپاول ثروت که طرفدا ر اینها هستند شرکت میکنند
  • من IR ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    1 2
    لاریجانی گزینه آخرتونه
  • IR ۱۵:۴۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    4 12
    جدی نگیرید فائزه رو
  • احمد IR ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    2 18
    فائزه هاشمی در حدواندازه ای نیست که در مورد انتخابات اظهار نظر بکند .او خود از عاملان فتنه ۸۸است حامی طایفه بهائیها ست .طرفدار فمنیسم هم هست.اصولا شما به چه قصدی با او مصاحبه میکنید
  • IR ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    5 12
    شما اگر اظهار نظر نکنید خیلی بهتر است هنوز زخم سخنانی که علیه سردار دلها وحمایت از ترامپ به زبان آوردی بر دل خانواده شهداو مردم متدین مانده
  • عبدالله IR ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۶
    1 5
    فایزه خانم یه پیشنهاد برای شما دارم شما لطف کنید تشریف ببرید آمریکا پیش مصی علی نژاد و... حتما به شما جایزه ی صلح نوبل هم خواهند داد