۳ نفر
۲۹ تیر ۱۴۰۰ - ۰۸:۲۱
مهران مدیری با «دورهمی» در پی چیست؟

ایسنا نوشت: یک مدرس دانشگاه با باور به اینکه «صداوسیما نشان داده است بیشتر بحث درآمدزایی برایش در اولویت است تا فرهنگ سازی»، درباره رویکرد اخیر برنامه «دورهمی» که با ساختار مسابقه و با تعریف بالا بردن سطح اطلاعات عمومی مردم، تولید و پخش می شود، تصریح کرد: «در این میان برای تهیه‌کننده‌ای که به ساخت برنامه می‌پردازد نیز بحث اقتصادی اول است و در حال حاضر به نظر نمی‌رسد که صداوسیما با اولویت فرهنگ‌سازی در حال حرکت باشد.»

«دورهمی» از برنامه‌های ادامه دار تلویزیونی است که تاکنون در فصل‌های مختلفی روی آنتن رفته است. این مجموعه که تا مدت ها با ساختار تاک شو پخش شد، پس از اینکه به تکرار افتاد، سراغ ساختاری جدیدتر به نام مسابقه رفت؛ قالبی که این روزها در شبکه های تلویزیونی دنیا در بسیاری موارد حرف اول را می زند و پیش از این در کارنامه مهران مدیری هم دیده نمی شد. با این همه اذعان به کپی بودن این برنامه از سوی سازنده، از همان ابتدا «دورهمی» را وارد چالش جدیدی کرد؛ اینکه آیا کپی بودن یک برنامه به قوت آن آسیب می‌رساند و ماهیتا کار درستی است؟ و آیا تمام برنامه‌های سرگرمی از این دست باید حتما جدید باشند؟ پرسش هایی از این دست سپس با پاسخی صریح از سوی مهران مدیری همراه شد؛ اینکه برای احترام به مخاطب باید واقعیت را به او گفت و تاکید کرد، «در جهانی زندگی می کنیم که شما به هرچه استناد کنید، کمتر از دو دقیقه می توان اصلش را درآورد»(صحبتهای مهران مدیری در برنامه پرانتز باز).

پس از آن بود که نگاه ها به «دورهمی» به دو دسته تقسیم شد؛ دسته اول بر این باور بودند که به دلیل نداشتن خلاقیت کافی از سوی برنامه سازان داخلی، کپی کردن تبدیل به امری مرسوم شده است که چندان مقبول نیست. دسته دوم اما معتقد بودند که کپی کردن اگر با اصول درستی انجام شود، منعی ندارد و اعمال تغییرات جزئی متناسب با فرهنگ مردم، امری ضروری در کارهای کپی شده است که از طرفی خلاقیت سازنده برنامه را نیز طلب می کند. بنابراین کپی بودن یک برنامه از برنامه‌های دیگر در صورتی که سازنده این امر را تکذیب نکند کار غلطی نیست اما زمانی که سازنده برنامه این واقعیت را قبول نمی‌کند و یا تغییرات جزئی‌ای متناسب با فرهنگ مردم در برنامه ایجاد نکند کپی بودن این برنامه تبدیل به آسیبی می‌شود و کار درستی به نظر نمی‌رسد.

اما در این میان نگاهی دیگر هم شکل گرفت؛ «دورهمی» مهران مدیری که به گفته خودش جزء به جزء کپی شده، سراغ سوالاتی رفته است که در نمایی کلی به ادبیات، موسیقی، سینما و در مجموع هنر نگاهی ویژه دارد و در این میان موضوعات و نام افرادی برای نخستین بار فرصت مطرح شدن در آنتن رسانه ملی را پیدا می کند؛ هرچند باید تاکید کرد که صرف گذر از نام یک نویسنده، آهنگساز و یا کارگردان در یک برنامه نمی تواند تضمینی برای بالا بردن سطح سواد و اطلاعات عمومی بینندگان و شرکت کنندگانش باشد. 

انگیزه اقتصادی با روکش فرهنگ و هنر

بیتا شاه منصوری، عضو هیات علمی دانشکده علوم ارتباطات و مطالعات رسانه ـ در پاسخ به این پرسش که آیا با تولید و پخش برنامه ای مانند «دورهمی» می توان چشم امیدی به افزایش دانش علمی و فرهنگی شرکت کنندگان و تماشاگران داشت؟ می گوید: «پخش قطعات موسیقی و نام بردن از نویسندگانی که نامشان کمتر در تلویزیون برده می‌شود، بسیار مفید است و به فرهنگ‌سازی نیز کمک بیشتری می‌کند.»

او با اشاره به اینکه سوالاتی که در برنامه «دورهمی» از شرکت کنندگان پرسیده می‌شود، عمدتا سطحی و در حوزه دانش عمومی است، در عین حال تاکید می کند: «اگر مخاطب علاقه‌مند باشد، طرح این پرسش ها به دانش عمومی اش کمک می‌کند. چون برنامه تخصصی نیست و نباید هم باشد.»

دکتر شاه منصوری با اشاره به این نکته که بهتر است برنامه‌های سرگرمی با همین قالب پیش بروند و برنامه‌های تخصصی که قرار است دانش علمی مردم را بالا ببرند در قالب خودشان ساخته شوند، اظهار می کند: «خیلی خوب است که ما بتوانیم برنامه‌ریزی‌های دقیقی داشته باشیم که علاوه بر اینکه مردم سرگرم می‌شوند، دانش تخصصی نیز آموزش ببینند؛ اما نکته اینجاست که برنامه ای مانند «دورهمی» این ظرفیت را ندارد.»

این مدرس دانشگاه در پاسخ به پرسشی درباره تغییراتی که مهران مدیری در فصل های گوناگون «دورهمی» ایجاد کرد، با اشاره به اینکه «چارچوب کلی برنامه‌های صداوسیما تلاش برای جذب تعداد بیشتر مخاطب است»، تصریح می کند: «به نظر من اولویت صرفا نشاندن مخاطب پای برنامه است. پس قطعا تلاش می‌شود که با توجه به تغییر فصل، برنامه هم تغییری کند تا با ریزش مخاطب مواجه نشود.»

شاه منصوری در پاسخ به این پرسش که آیا «انگیزه اقتصادی را هدف اصلی برنامه دورهمی می داند؟» می گوید: برنامه‌سازی صداوسیما شرایط خاصی دارد و هر کس حتی با ظرفیت پایینی در صورتی که اسپانسر داشته باشد، می‌تواند برنامه بسازد و مجوز تولید و پخش را دریافت کند. بنابراین برنامه‌هایی که با این ظرفیت تولید و ساخته می‌شوند، بیشتر به دلیل بحث درآمدزایی به دنبال مخاطب هستند و به این ترتیب بحث اقتصادی بحث اول می‌شود و بعد بحث فرهنگ‌سازی.

۵۸۵۸

کد خبر 1536934

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۹:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۹
    7 16
    سید محمد حسینی، عادل فردوسی پور، مزدک میرزایی و ... رو با همین حرفهاتون پروندین، یه مدیری مونده و رامبد جوان اینارم با این انتقادات مسخره و متکبرانتون بیرون کنید این چهارتا بیننده صدا و سیمای میلیتون! رو از دست بدین .
    • IR ۰۰:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۳۰
      9 2
      منفی دادم چون مدیری و جوان رو با با سه مجری دیگه تو یه کفه ترازو قرار دادی. فردوسی‌پور کجا جوان کجا
    • IR ۰۲:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۳۰
      1 0
      اگه مدیری و جوان از جنس اون سه نفر اول که اسمشون رو بردید بودند تا حال از صدا و سیما رفته بودند.
  • IR ۰۹:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۹
    4 11
    هر کی دوست نداره میتونه بره همون سریالهای فاخر ترکیه ای رو ببینه چون فوق العاده به حفظ شان و حریم و بنیان خانواده کمک میکنه و از نظر کرامات انسانی و اخلاقیات و شرعیات و کلا مکارم انسانی میبره تک تک اعضای جامعه رو به عرش اعلی!!!!!! دیگه از علم آموزی هاش چیزی نگم!!!!! این مسابقه دست کم برای کسانی که مطالعه نمیکنن یا کمتر فرصت کتاب خوندن دارن مفیده چون در سطح عمومی اطلاعات و دانسته هایی رو یاد این افراد میده که در دوران مسابقه هفته مرحوم نوذری مردم اون دوره همه این چیزها رو بلد بودن و شرکت کننده ها واقعا با دانش و با سواد و اهل مطالعه و کتاب خوان بودن.
    • BR ۰۰:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۳۰
      8 3
      هر جا اطلاعا هست، نام مهران مدیری می درخشد.
    • IR ۱۰:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۳۱
      1 0
      هرجا مدیری هست نام بخیلان می درخشد.
  • IR ۰۹:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۹
    1 14
    حسد ریشه بیشتر در جا زدن های ما در زندگی شخصی و اجتماعی هست فقط بغض و بخل و کینه باعث میشه هر کاری مهران مدیری بکنه،یه عده بکوبنش!! حتا اگه انگشتش رو بزنه توی عسل بذاره دهان این جور کسان اونا تا کتفش رو گاز میگیرن.بشینید مسابقه تون رو نگاه کنید و سکوت کنید،اگه دوست نداری بزنید شبکه جِم یا شبکه های عربی حاشیه خلیج تا ابد فارس.
  • بابک IR ۰۹:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۹
    13 4
    همینقدر که فهمیدیم مردم الان حتا روزنامه هم نمیخونن و فقط منبع مطالعه شون سایتهای بی محتوا و بعضا مبتذل اینترنتی هست و فضای مجازی رتبه اول خوراک فرهنگی مردم شده،کافیه،یه مقایسه ساده کنید شرکت کننده های مثلا با سواد و تحصیلات عالیه دار این مسابقه رو که اکثرا دکتر و مهندس و دانشجوهای برترین دانشگاه ها هستن ولی هیچ دانش و اطلاعات ساده عمومی ندارن و بدیهی ترین چیزها که خیلی از دیپلمه های دهه ۶۰ بلد بودن،اینها تا به حال حتا نشنیدن! مسابقه هفته که سالها پیش پخش میشد گواه بر این امر هست که از نظر فرهنگ و مطالعه و دانش عمومی به عقب رفتیم و فست فودی های راسته انقلاب که جای کتابفروشی ها رو گرفتن خودش نشون میده فاجعه چقدره دهه ۶۰ هم مردم مشکل جنگ و اقتصاد زمین خورده و هزارتا مشکل دیگه داشتن ولی یک نفر که اون موقع سیکل داشت از شرکت کننده های دکترا دار الان این مسابقه هوش و سواد و دانش بیشتری داشت و البته ادعایی هم نداشت طفلک چون یادگیری و دانش افتخار بود نه شو و نمایش.در ضمن دم مهران مدیری هم همیشه گرم.
  • آرش IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۹
    2 1
    مدرسان صاحب نظران کارشناسان بیرون گود نشینید بگید لنگش کن الان که خیلی راحت میشه ارتباط برقرار کرد تماس بکیرید راهکار بدید،کمک کنید سطح فرهنگ و علم و دانش مردم بره بالا خوبه شغل شریفتون همینه آموزش و پرورش! مردم ما که خیلی با اخلاق تر از مردم سوئد و... هستن پس چرا مطالعه و دانش کمتری داشته باشن مشکلات معیشتی بهونه است آدم جاهل همیشه از دنیا عقبه شما ها وظیفه دارید تربیت کنید یاد بدید اگه واقعا دلتون میسوزه راه شدا و سیما با همه ناراستی ها و کمبودهاش بازه بسم اله.چقدر این سالها دانشنوی بیسواد و بی عرضه داشتید که فقط اومده پشت نیمکت نشسته و بعد نادان تر از قبل فارغ التحصیل شده؟! خداییش نمیتونید منکر بشید داریم درجا میزنیم در حوزه فرهنگ و دانش عمومی.ایراد نگیرید گر تو بهتر میزنی بستان بزن!!
  • ایرانی IR ۱۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۹
    6 6
    دفیقا بگین اگه مهران مدیری چکار کنه شما راضی میشید؟؟دقیق بفرمایید تا به همون ساز برقصه؟ من نمیدونم چرا انقدر ما خود زنی میکنیم فرو پاشی هم رو میخواییم ایراد میگیریم چرا کمک هم نمیکنیم دنیا رو برای هم قشنگتر کنیم؟ به جای این حرفها پشت هم باشیم راه درست رو با محبت به هم نشون بدیم کنار هم بمونیم اینا که میگید با آقای مدیری در میون بذاررد اگه نپذیرفت قبول نکرد ایراد گرفت انجام نداد برخورد مناسب نکرد بعد بیاد هوار هوار کنید ای وای فرهنگ و هنر از دست رفت!!
  • IR ۱۰:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۹
    2 0
    آقا شما برا اینکه دانشجوهات جذب درس و کلاس بشن چکار میکنی؟ بیا بگو ازت یاد بگیرن،مگه ایرادی داره؟ ما هم بهره ای ببریم؟ میخواین مردم ماهواره نبینن خب لاید خودمون بسازیم حالا که ساختن گاماس گاماس باید ایرادها برطرف بشه دیگه، همه چیز که صد در صد بی عیب نیست خود مهران مدیری اول برنامه گفت امیدوارم هرچه جلوتر میریم برنامه مشکواتش رفع بشه و بهتر بشه با پیشنهاد و انتقاد شما که کمکی به همه مون بشه،من هر بار که به عنوان یک شهروند عادی با۱۶۲ تماس گرفتم هر نظری دادم انجام شده،شما که دیگه استاد دانشگاه و ماشالله صاحب نظری یه سر بزن اگه راهت ندادن بگو.
  • پارس IR ۱۱:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۹
    8 8
    لذت بردن از ترس یا زجر افراد سادیسم است. آقایان در صدا و سیما به کجا رسیدند؟ مهران مدیری چه لذتی می برد از ترساندن و زجر دادن به مخاطب و مسابقه دهندگان. این رسانه که هرچه را دید کپی می کند، به دنبال چه دستاوردیست؟؟؟؟؟؟
    • IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۳۰
      1 0
      اووووووووه یه جوری میگین ترس و زجر انگار طرف رفته زندانهای قرون وسطی دارن با ابزار شکنجه آزارش میدن از اول ماهیت برنامه تو سایت موقع ثبت نام مشخص شده و کسی هم به زور نیومده شما رو خواستن ببرن جیغ بزن بگو نه مامان جون میترسم! بیشتر شرکت کننده ها فقط شو میان و ادای ترسیدن در میارن کسی که واقعا بترسه انصراف میده و سوار وسیله نمیشه،شما هم گویا خییییلیییی مازوخیست تشریف داری که آزار سادیسمی دیگران رو میشینی نگاه میکنی بعد میای کامنت اه و پیف میذاری!
  • ستاره روشن CA ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۹
    2 4
    همه برنامه ها با حمایت حامیان مالی تجاری دارند اداره می شن و هیچ حامی ای هم محض رضای خدا خرج نمی کنه. خدا پدر حامی این برنامه رو بیامرزه که دست کم یک برنامه مخرب و مستهجن رو به خورد مخاطب نمی ده. تنها اشکال برنامه منابعی هست که ازش برای طرح سئوال استفاده می کننو اون هم اینترنته که گاهی اطلاعات کاملا غلط می ده، از جمله شعری که ظاهرا بعد از مرگ سهراب سپهری توسط او سروده شده!!! و هیچ ربطی به او نداره. اگر این اشکال بر طرف بشه و مخصوصا قبل از ورود افراد به مسابقه ازشون امتحان گرفته بشه که با مدارک بالای داشنگاهی!!! توی جواب ساده ترین سئوالات گیر نکننو به التماس و دعا نیفتند، از قضا برنامه آموزنده و مفیدیه و مهران مدیری هم در نمایشی کردن برنامه و ایجاد ارتباط با تماشاچی ها نهایت سعی خودش رو می کنه. فقط حکت سیاه پوش بودن تماشاچی هارو نفهمیدیم.
  • IR ۱۳:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۹
    8 2
    در پی پول و پول و پول
  • محمدی IR ۱۵:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۹
    5 2
    صدا و سیما تمام تلاشش برگزاری مسابقات مختلف است که دغدغه مخارج برایش کم شود واصلا به رسالت صدا وسیما کامل عمل نمی شود! چرا ؟ نمی دانم

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین