شاخص بهای تولیدکننده در ماه‌های اخیر نسبت به بهای مصرف‌کننده با افزایش همراه بوده است و بسیاری از تولیدکنندگان، دلیل آن را اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها و افزایش هزینه‌های تولید عنوان می‌کنند.

در حالی شاخص بهای تولیدکننده نسبت به مصرف‌کننده با افزایش بیشتری روبه‌رو بوده که مسعود موحدی، قائم‌مقام وزیر بازرگانی اعتقاد دارد که ایجاد بهره‌وری باعث شده که رشد بهای مصرف‌کننده کمتر از رشد بهای تولیدکننده باشد.
گزارش اخیر بانک مرکزی نشان می‌دهد که هزینه‌های تولید در ۳ ماهه پایانی سال ۸۹ و ۳ ماهه ابتدایی اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها افزایش یافته؛ به‌طوری که همه چیز به نفع مصرف‌کننده و به زیان تولیدکننده تمام شده است.


نگاهی به شاخص بهای تولید نشان می‌دهد که تورم هزینه‌های بخش تولید در کشور در سال گذشته به ۶/ ۱۶ درصد رسیده و این در حالی است که در سال‌های گذشته نرخ تورم یا هزینه‌های تولید یک یا ۲ درصد زیر تورم بخش مصرف قرار داشت و این تفاوت، حاشیه سودی را برای بخش تولید برجای می‌گذاشت.


منحنی رشد شاخص بهای تولیدکننده در این دوره، از افزایش ۲۱ درصدی هزینه تولید کالا در مقابل ۴/ ۱۲ درصدی نرخ تورم مصرف‌کننده حکایت دارد که این مساله، گویای حضور کالاهایی با قیمت بالاتر از آنچه است که در بازار برای مصرف‌کننده عرضه می‌شود.


اما آیا واقعا رشد شاخص بهای تولیدکننده نسبت به بهای مصرف‌کننده، به‌دلیل افزایش بهره‌وری و یا عدم تغییر بهای مصرف‌کننده بوده است؟ نکته‌ای که تولیدکنندگان، یک عامل دیگر را در آن دخیل می‌دانند و معتقدند که تولیدکنندگان در شرایط کنونی در تنگنای فضای رقابتی قرار دارند؛ چراکه از یک سو، هزینه‌های بخش تولید بالا رفته است و از سوی، هر روزه با تاکیدهایی برای بالا نبردن قیمت‌ها روبه‌رو هستند.


علی‌رضا بحرینی، کارشناس اقتصادی در این باره به خبرنگار ما می‌گوید: شاخص بهای تولیدکننده، یکی از شاخص‌های محاسبه تورم است و برمبنای آن می‌توان تفاوت هزینه‌های تمام شده تولید در کشور را با دوره مشابه قبل از آن مقایسه کرد و وضعیت افزایش هزینه‌های تولید را سنجید. همچنین این شاخص بیانگر آن است که شاخص بهای مصرف‌کننده در آینده روندی صعودی یا نزولی به خود می‌گیرد.


از نگاه او، فاصله میان شاخص بهای تولید و مصرف در داخل کشور نشان‌دهنده این است که قیمت کالاهای عرضه شده به‌صورت کاذب پایین نگه داشته می‌شود که این امر، می‌تواند براساس واردات یا سرکوب قیمت‌ها باشد.
بحرینی با اشاره به دو اثر مستقیم شکاف میان شاخص بهای تولید و مصرف، ابتدا اثر منفی آن را مورد توجه قرار می‌دهد و می‌گوید: توقف تولید، تعدیل نیروی انسانی، کاهش کیفیت تولید و کم‌فروشی؛ از جمله آثاری هستند که با تداوم این مساله ایجاد خواهد شد. اما این فاصله می‌تواند اثر مثبتی هم داشته باشد و این‌که تولیدکنندگان به فکر افزایش بهره‌وری می‌افتند؛ البته باید شرایط و توانایی ایجاد بهره‌وری را داشته باشند.


این در حالی است که با وجود فشارهایی که بخش تولید در ماه‌های اخیر متحمل می‌شود، هنوز تکلیف بسته‌های حمایتی صنایع به‌طور شفاف مشخص نشده است و به گفته عزت‌اله اکبری، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، اکبری تاکید می‌کند: اگر سهم تولید از یارانه‌ها پرداخت نشوند، مشکل جدی پیدا می‌کنند؛ چراکه ایجاد بهره‌وری هزینه‌بر است.

/39/39

کد خبر 156571

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین