چرا اردوغان به سیاست‌های تهاجمی روی آورده است؟

کارشناس مسائل ترکیه در گفتگویی به خبرآنلاین گفت: ترکیه به دنبال افزایش قدرت خود است و این کشور به سمت نقش جدیدی سوق داده شده است تا نقش فعال و پویا تری درمنطقه داشته باشد. یکی از رقبای ترکیه را می توان ایران قلمداد کرد که البته این مسائل در تقابل با ایران نیست، بلکه در افزایش نقش و توان منطقه ای ترکیه به عنوان قدرتی بلندپرواز تعریف می شود.

مهسا مژدهی: اردوغان در حالی که خبر بیماری اش مدام دست به دست می شود، اقدامات توسعه طلبانه اش را افزایش داده است. او در قفقاز سیاست فعالانه ای را در پیش گرفته، سوری ها را تهدید می کند و کماکان برای اروپایی ها دردسر می سازد. چند روز پیش بود که رئیس جمهور ترکیه در پارلمان این کشور خواست تا حضور نیروهای کشورش در باکو را تمدید کند مساله که در نهایت با موافقت پارلمان ترکیه نیز روبرو شد. اردوغان که آزادی قره‌باغ و اراضی آذربایجان را سرآغازی جدیدی برای منطقه قفقاز می داند اخیرا به الهام علی اف وعده داده است که آنکارا در تمامی پلتفرم‌ها از جمله گشایش گذرگاه زنگه‌زور از برادران آذربایجانی خود حمایت خواهد کرد. موضوعی تنش زا و مهم که می تواند سرآغاز تحولات ژئوپلتیکی مهم در منطقه قفقاز باشد. خبرآنلاین در همین راستا با سیامک کاکایی پژوهشگر مسائل ترکیه گفتگویی داشته که در ادامه آنرا می خوانید:

چرا اردوغان به سیاست‌های تهاجمی روی آورده است؟

ما شاهد ماندن نیروهای نظامی ترکیه در باکو  بوده ایم. همچنین آنکارا کمک به باکو برای پیشبرد پروژه کریدور زنگه زور را در برنامه دارد. علت این تحرکات چیست؟

سیاست خارجی ترکیه در قفقاز جنوبی در چند سال گذشته بسیار فعال شده که با ورود ترکیه به مناقشه قره باغ علنا شکل نویی به خودش گرفته و می توان گفت که ترکیه در یک مسیر نظامی تری ورود پیدا کرده. باید گفت که حمایت های همه جانبه ترکیه بود که آذربایجان را به ورود به جنگ قره باغ تشویق کرد. ترکیه نقش مهمی در حمایت از جمهوری آذربایجان برای آزادسازی مناطق داشت. بنا بر این پس از اینکه جنگ خاتمه یافت و سال گذشته توافقنامه صلح بین جمهوری اذربایجان و ارمنستان با میانجیگری ترکیه انجام گرفت، فعالیت های ترکیه در حمایت از آذربایجان نمود بیشتری پیدا کرد و بخشی از این روابط جنبه نظامی داشت. ترکیه از قبل از این هم حمایت هایی داشت و جنگ افزارهایی به باکو فروخت. همه این ها درجنگ قره باغ موثر بودند. در یک سال گذشته ترکیه چند اقدام مهم را همزمان در جمهوری آذربایجان پیش می برد.

اول اینکه همکاری های نظامی را به سمت حضور نظامی در جمهوری آذربایجان سوق داده و به دنبال استقرار طولانی مدت تر تحت عنوان حمایت از صلح و آموزش نظامی در آذربایجان است. مساله دوم اینکه  اکنون جمهوری آذربایجان برای ترکیه حکم یک دالان را پیدا کرده است. تلاشی که این دو کشور برای اتصال نخجوان به خاک اصلی جمهوری اذربایجان دارند یعنی ارتباط پیدا کردن ترکیه با باکو و به دریای خزر و سپس به آسیای مرکزی که یک استراتژی بسیار مهم و راهبردی است که قرار است از ترکیه شروع شده و به چین برود.

مساله سوم بحث اقتصادی است. در حال حاضر آنکارا هم در بخش انرژی و هم سرمایه گذاری جمهوری آذربایجان فعالیت دارد و هم اینکه در همان شهرهایی که آزادسازی شده کمپانی های ترکیه نقش مهمی ایفا می کنند. مساله چهارم این است که ترکیه یک نگاه هویت طلبانه به روابط با جمهوری اذربایجان دارد. آن شعار معروف یک ملت دو کشور که از دوران حیدر علی اف بوده، اکنون رنگ جدی تری به خودش گرفته و اردوغان که بارها به باکو سفر کرده روی مسائل هویتی تاکید زیادی دارد. 

مریضی اردوغان به تازگی سوژه بسیاری از رسانه ها شده است. در صورتی که بیماری او آنقدر که غربی ها مدعی هستند پیشرفت کرده باشد، اینده سیاسی ترکیه و تلاشش برای تبدیل شدن به قدرت اتمی چه وضعیتی پیدا می کند؟

دو دهه از ظهور و به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه می گذرد و در این دو دهه نقش رهبری اردوغان برای حزب و بعد از آن در شیوه های مختلف حکومت داری نقشی کاریزمایی بود. خیلی معتقدند که حزب به این نقش متکی است و حتی ممکن است در وضعیت تغییر در رهبری حزب عدالت و توسعه کسانی مثل اردوغان نباشند که بتوانند هدایتش را در دست داشته باشند. این ممکن است حزب را دچار انشعابات درونی کند یا اگر آنها نتوانند فکری برای آینده بکنند، دچار تغییرات زیادی شوند.

مساله ای که به چشم خورده این است که موقعیت عدالت و توسعه تنزل پیدا کرده است. بعد از کودتای نافرجام، اردوغان یک تغییر تاکتیکی در سیاست خود داد و با پررنگ کردن اندیشه های ملی گرایی در تفکرات حزبی، به ائتلاف با یک رقیب دیرینه یعنی حزب حرکت ملی ائتلاف کرد. ممکن است که در انتخابات اینده اما چنین ائتلافی رخ ندهد و حزب اردوغان با کاهش آرا رو به رو شود. احزاب مخالف مثل حزب جمهوری خواه خلق و حزب نیک و حزب وابسته به کردها هم وجود دارند که سیاست های عدالت و توسعه و اردوغان را مورد انتقاد قرار می دهند و خواهان تغییر در نظام سیاسی در ترکیه هستند. منظورشان این است که نظام سیاسی که چندسال پیش از پارلمانی به ریاست جمهوری تغییر کرد به شیوه پارلمانی برگردد. چون این روش جدید سیستم سیاسی را به سمت یک دیکتاتوری از سمت اردوغان پیش برده است. ادامه این وضعیت برای عدالت و توسعه ممکن است ایجاد ترکیه کند و به تنزل آرا منتهی شود. این مساله ممکن است خود حزب و شخص اردوغان را به اتخاذ سیاست های جدیدی مجبور کند. 

در سال های اخیر ترکیه در فضای داخلی یک وضعیت شبه امنیتی ایجاد کرده است.در صحنه سیاست خارجی هم نظامی گری را ادامه داده و در مناطق مختلف به دنبال گسترش رویکرد نظامی است. تبدیل شدن به قدرت اتمی هم در حاشیه همین موضوعات قرار دارد.

 اردوغان با توسعه طلبی های خود و رفتن به سمت باکو در رقابت های منطقه ای، تلافی شکست در سوریه را سر ایران درمیاورد؟

اینطور نیست که ترکیه در سوریه دچار شکست شده باشد. او به هرحال بخش بزرگی از خاک این کشور را در دست دارد. به همین خاطر به نظر من رفتن اردوغان به سوی سیاست های تهاجمی دلایل دیگری دارد.

با بررسی سیاست خارجی ترکیه پرسش های زیادی وجود دارد که چرا اردوغان در سال های اخیر چنین رویکرد تهاجمی را در محیط بیرونی و همجوار اتخاذ کرده. به نظر می رسد که انکارا به دنبال به دست اوردن یک نقش قوی منطقه ای است و راه آن را از مسیر تهاجمی کردن رویکرد خود تعقیب می کند. چرا که در سوریه با احساس خطر نسبت به منافع ملی اش از سوی کردها رو به رو شده بود و آنکارا عملا ورود پیدا کرد به سوریه و بخش هایی از خاک آن را به تصرف در آورده است.

ترکیه به دنبال افزایش قدرت خود است و این کشور به سمت نقش جدیدی سوق داده شده است تا نقش فعال و پویاتری در منطقه داشته باشد. یکی از رقبای ترکیه را می توان ایران قلمداد کرد. این مسائل در تقابل با ایران نیست. بلکه در افزایش نقش و توان منطقه ای ترکیه به عنوان قدرتی بلندپرواز تعریف می شود. روابط ترکیه و ایران از یک اصول مشخص پیروی می کند اما رقابت های منطقه ای هم پابرجا هستند.

>>> این مطالب را هم بخوانید:
پشت پرده یک مناقشه مرزی؛ چه توطئه‌ای علیه ایران در جریان است؟
رمزگشایی از یک تنش مرزی؛ هدف گرفتن امتیازی جدید از ایران است؟
ارمنستان: کامیون‌های ایرانی از جاده جدید استفاده کنند/عوارض هم نمی‌خواهیم

311312/23

کد خبر 1572360

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 41
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    اتحاد با ترکیه و دنبال نمودن منافع بسیار بهتر است تا تقابل
    • زبل خان IR ۲۲:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
      60 93
      اتحاد با ترکیه نتیجه اش امتیاز دادن و از دست رفتن منافع است نه دنبال نمودن منافع
    • IR ۲۳:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
      30 44
      نظرات را که مطالعه میکنی چقدر حس بدی مردم از این احمق و طرز فکرش دارند البته دلخوش به یه سری عوامل مزدور داخلی و جیره خوار داره که عوامل امنیتی و انتظامی تسلط کامل دارند بهشون
  • کوروش IR ۱۶:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    اردوغان به تازگی خل وچل ودیونه شده از حرکات‌نامتعارفش پیداست
    • IR ۱۷:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
      از اولش بود
    • مسلمان IR ۲۳:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
      49 36
      احترام خودت رو حفظ کن
    • مسلمان IR ۰۰:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
      42 10
      زنده باد وطن اما به کسی هم توهین نمی کنیم چون گناه است وغیبت محسوب می شود
  • عاشق وطن GB ۱۶:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    دلیل توهم بیشتر اردوغان حمایت ناتوست ، باید ارمنستان انقدر قوی باشد تا بتواند قدرت بازدارندگی و باورنکردنی از خود بنمایش بگذارد ، فقط
  • US ۱۶:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    امپراطوری عثمانی که اردوغان در پی آن است بالفتره دیکتاتوری محض است اردوغان به زودی از این دنیا می‌رود ولی جنایت‌هایش ضد مردم سوریه وکشتار کردها که در اصل ایرانی اند را تاریخ ثبت خواهد کرد
    • آیدین IR ۲۲:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
      92 31
      البته که کوردها و تاجیک ها و افغان ها و هندوها از یک تیره هستند
  • ناشناش IR ۱۶:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    آدم ترسو اینه دیگه،جرات رودر رویی مستقیم با ایرانو نداره،می چسبونه خودشو پای تحریکات دیگه.
  • حسین IR ۱۶:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    اردوغان که نسخه اش پیچیده شده وتحویل گورستان تاریخ است الهام هم که بیکس وکارمیشود تکلیف هم روشن است
  • IR ۱۷:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    اردوغان نامرد دوروست باید درس درستی بهش داد
  • US ۱۸:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    بالاخره ترکیه سیاست های اتخاذ کرده که علاوه بر رفاه اقتصادی برای ملت خود دنبال توسعه طلبی و گسترش قدرت ترکیه هم هست یعنی در راستای اهداف خود ملت را فدا نکرده.
    • IR ۲۰:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
      30 89
      ترکیه یک قدرت منطقه ای است. گاهی قدرتهای منطقه ای توهم قدرت جهانی شدن میگیرند . قدرت جهانی هزینه زیادی دارد و کمر اقتصاد را میشکند. همان بلایی که سر ترکیه آمده است. ارزش لیر ترکیه رو به نزول است و اردوغان شهامت آن را ندارد که راهی را که رفته برگردد. نتیجه نابودی اقتصاد ترکیه است. تنها چیزی که بشر از تاریخ آموخت این است که از آن هیچ نیاموخت.
  • ۱۲۱ IR ۱۸:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    این یارومشاعرشوازدست داده ‌مجهول ودیوانه شده فقط دوست داره که سرزبانهاباشه
  • IR ۱۸:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    اردوغان بیشتر منافع اقصادی ترکیه را فدای بلند پروازی آخر عمری خود می کند و اقتصاد این کشور را روبه فلاکت پیش می برد فقط منابع مردمش را به هدر میدهد ولی هیچ دستاوردی نخواهد داشت.
  • حمید IR ۱۹:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    آنچه آنطرف اتفاق می‌افتد خارج از کنترل ماست بهتراست بجای فوش وعصبانیت ببینیم منافع ملی ما در کجاست؟
  • محمد US ۱۹:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    نه ایران نه ترکیه هیچوقت با هم رو در رو نمی شوند اینایی هم که برطبل می کوبند خودشونو خسته میکنند
    • ارسلان IR ۲۰:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
      27 48
      درسته که رو در روی مستقیم نمیشن ولی به خاطر تعارض منافع در خیلی از مسایل به صورت غیر مستقیم با هم رو در رو شدن.
  • ناشناس IR ۲۰:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    این اردوغان و پوتین خیلی دورو هستن ما با اینها اتحادی نداریم
  • ایراندوست IR ۲۰:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    من خیلی تعجب میکنم از اینکه تو خبرهای خبرآنلاین عردوغان نظر مثبت بیشتر از منفی میگیره؟؟؟ حتی خیلی وقتها وقتی ابتدای یک خبری درباره عردوغان نظر منفی زیاده، به ناگهان انگاری یک تیمی آماده در انتظار باشند که هجوم بیارن نظر مثبت و درباره اش زیاد کنند، این اتفاق بسیار عجیب بعدش میفته؟؟!!! چیه داستان؟؟!!!!!
    • IR ۲۱:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
      اردوغان حرف حق میزنه و مردانه عمل میکنه، زنده باد
    • ایدین IR ۲۱:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
      موضوع اینه که برخلاف شما که دیدگاهه مغرضانه و منفی به اردوغان و ترکیه دارید عده زیادی از هموطنان عزیزمان با شما هم عقیده نیستند و دیدگاهه مثبتی به همسایه غربی دارند چون میفهمند که دشمنی اصلا فایده نداره و باعث بدبختیه بیشتره مردمه ایرانه
    • IR ۲۲:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
      29 95
      شبکه نفوذ
  • IR ۲۱:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    چاره کار تنها یک سیلی محکم به این دو نژادپرست هست. همیشه با آرامش نمیشه اهداف رو تامین کرد.
  • IR ۲۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    86 27
    کار و زندگیتون فقط شده اردوغان
  • علی DE ۲۳:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    55 31
    کورشود انکه نتوان ازپیشرفت تورکا دید
    • IR ۱۱:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
      15 25
      باشه تو هم پیشرفت کردی خودتی جناب
    • عاقل IR ۱۸:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
      5 20
      نچایی پیشرفته.
  • IR ۲۳:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    22 27
    دشمنی هایی که اردوغان با کشورهای همسایه ترکیه می‌کنه فقط به ضرر کشورش هست
  • ناشناس IR ۰۱:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    25 33
    امثال ترکیه این طوری اند،به هیچ حد دیپلماسی وبه حسن همجواری قائل نبوده،و حتی در حد فراتر از آن،برای انسانیت اصلا تعریفی قائل نیستن،زمانی که در موضع ضعف اند مظلوم نما و روباه صفت اند،و وقتی به قدرتی نسبی یا دست برتری دست یابند،از هیچ عمل تهاجمی ومنافی انسانی دست فروگذار نخواهند بود.
  • حامد کرمانیون IR ۰۱:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    12 31
    رویای اردوغان نیز مانند بسیاری از دیکتاتورهاست گو اینکه غافل از چرخش فلک میباشد و زودتر از آنچه تصور کند سرنگون خواهد شد
  • م IR ۰۱:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    25 36
    مردک احمق توهم میزنم با همه همسایگان درگیره با دنیا سر جنگ داره ..آخر عمری دیوانه شده .....نباید افراد بالای ۶۰سال بزارن تو کارهای سخت یکی یادش در میرم یکی روحش یکی بلندپرواز یکی دیوانه....
  • عليرضا شیخ ویسی IR ۰۱:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    6 34
    سلام خدمت امام خامنه ای با توجه به تحرکات مهم منطقه خاورمیانه وسو استفاده ترکیه و دلالی از موقعیت بهم ریخته بن سلمان وپا در میسر اشتباه در قضیه دخالت درجنگ یمن وآذر بایجان وارمنستان وقره باغ ولیبی ومصر وسوریه وچهرهای چند منظوره لذا خاطر عالی را به این ام. ر مهم وسود جویی اردوغان باید راهکاری پیش گیرانه اعمال شود ودر مورد امارات که جزیره سقطری یمن را به پایگاهی جاسوسی در اختیار اسرائیل قرار داده وباعث درد سر زیادی در آینده خواهد شد و سیاست خارجه ما باید فعالیت بیشتری بکند وما باید بن سلمان را بایکوت وشاهزاده بن نایف را کمک کنیم به مقام خودش برگرده وهم پیمان ما بشود واونوقت همه اعراب هم پیمان ما ومنطقه عاری از مخاصمات وباعث رونق اقتصادی ما وکل منطقه خواهد شد قبل از اینکه جو بایدن با بن نایف به توافق برسه شما امر کنید وازرت خراجه ستاد فوری ومخصوص این راهکار تشکیل دهد وبا گرفتن عوامل داخلی عربستان و منطقه قطیف وافراد مخالف بن سلمان اقدام نمایند با توجه به اینکه اخبار کشو. های جنوبی خلیج فارس در جنوب شرق بدلیل رفت آمد بومیان لنچ دا.ر بیشتر محوس مباشد وجناب حاج حجت. الاسلام مسوی امام
  • IR ۰۴:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    13 26
    فقط چینیها زبان این جماعت رو خوب فهمیدند
  • حمید KW ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    31 8
    کشورهای ایران و ترکیه و آذربایجان و ارمنستان اگر اتحادیه اقتصادی داشته باشن جزو اتحادیه های قدرتمند جهان میشن اما غرب و آمریکا و روسیه اجازه نمیدن و درحال اختلاف افکنی هستند و مردم این کشورها بجای پیشرفت و نگاه به آینده داشته باشن غرق در اختلافات پوچ قومی مذهبی هستن.
  • DE ۱۰:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    16 22
    ما ایرانی ها متاسفانه دوباره سیاست اسرائیل رو دیر فهمیدیم .اسرائیل با نزدیکی به کردستان باعث ایجاد گروهای ایذایی شد ایران را مجبور به واکنش نظامی و دوری از کردستان کرد تا بتونه خیال همپیمانش اردوغان رو از بابت کردها راحت کنه. بعدش برگ برنده اش رو در آذربایجان و در مناقشه قره باغ رو کرد و ایران رو در مخمصه انداخت . تنها راه مهار اردوغان پیگیری این سیاست است که کردها حقیقتا از اقوام ایرانی اند و باید از آنها در خاورمیانه‌ حمایت کرد . تقویت نظامی ارمنستان از طریق ارتباطات میان اقلیم کردستان و ارمنستان رو نباید فراموش کرد . در ضمن باید با حمایت از سیاست ملت کرد و ارامنه حضور ترکیه و اسرائیل رو در کردستان کمرنگ کرد . در غیر اینصورت به زودی از شرق و غرب و شمال و جنوب در گیر جنگ های نیابتی با اسرائیل می شویم
  • IR ۱۱:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    11 32
    دیکتاتور ها پیر که میشوند عقلشون زایل میشه
  • ایرانی اصیل اصیل IR ۱۳:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    31 3
    تمام دنیا بد فقط سیاستمداران ایران درست
  • مسعود IR ۱۱:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۶
    0 0
    به نظر من ایران با توافق با ارمنستان باید دالانی را که در اختیار ارمنستان است رو با یک قرارداد ۱۰۰ ساله در اختیار بگیره و با اسقرار نیروی نطامی در انجا امنیت نرددها را برعهده بگیرد تا دیگر کسی جرات تهدید نداشته باشد