درست یک هفته بعد از این که خطیب نماز جمعه تهران در مورد برنامه های پخش شده از ماهواره انتقادکرده بود و گفته بود
جهتگیری کلی شبکههای ماهوارهای مبارزه با دین، ارزشهای اخلاقی جامعه، از بین بردن قبح روابط نامشروع، ترویج فرهنگ غربی، ناامیدکردن هواداران انقلاب اسلامی در ایران و جهان، امید دادن به ضد انقلاب و در یک کلمه مبارزه با اسلام و انقلاب ملت بزرگ ایران است. و هشدار داده بود که آوردن ماهواره به خانه در واقع آوردن دشمن به محیط خانه است؛ فروپاشی خانواده، تشویق به روابط نامشروع و استحاله فرهنگی حداقل اهداف دشمن است.
جانشین فرمانده نیروی انتظامی با اعلام اینکه رواج ماهواره در کشور اسلامی نقشهای برای برداشتن دیوارهای اخلاقی و دینی بوده است گفت: طرح جمعآوری ماهوارهها با رعایت چاشنی اخلاقی در دست اجراست.
سردار احمدرضا رادان می گوید : به عنوان کالای قاچاق از گذشته تا امروز حفظ، نگهداری، استفاده و توزیع ماهواره به عنوان جرایم محسوب شده است و ما نیز در مقابل این هجمهها ساکت ننشسته و به جمعآوری تمامی ابزارهای ماهوارهای که در دسترس مردم است، خواهیم پرداخت.
رادان گفته بود که نیروی انتظامی بر اساس قانون با تمامی کسانی که از ماهواره استفاده میکنند برخورد قانونی خواهد کرد و مجوزهای لازم برای ورود به منازل و ضبط دیشها نیز اخذ شده است.
این در حالی است که سال گذشته در آماری اعلام شد که حدود 60 درصد از مردم کشور ما ماهواره می بینند یکی از اعضای هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر می گوید "براساس نظرسنجیهای به دست آمده مردم کشور هنوز به تلویزیون و فیلم دیدن گرایش دارند، در عین حال حدود 60 درصد مردم مخاطب ماهواره هستند که در سالهای اخیر به سمت این رسانه کشیده شدهاند. در دهههای 70 و 80 با ماهواره به صورت منفعل برخورد شد و در بسیاری موارد نیز باعث نارضایتی مردم شده و اکنون در دورهای هستیم که نسبت به ماهواره بیتفاوتی حاکم است و به همین دلیل با افزایش مخاطبان ماهواره روبرو هستیم.»
عبدالله بیرچانلو عنوان کرده بود : «سال 87 آغاز تحولات مهم در زمینه شبکههای فارسی زبان ماهواره بوده که برخی از آنها از داخل تاسیس و حمایت شدهاند. از جمله اینکه شبکههای «ام.بی.سی»، «بی بی سی فارسی»، در سال 87، «فارسی وان» در سال 88، «پی ام سی خانواده»، «جم کلاسیک» و «من و تو» در سال 89 تاسیس شدند که پرمخاطبترین شبکههای ماهوارهای فارسی زبان بودند.»
اوعمدهترین مسئلهای که باعث شد مردم از تلویزیون روی گردانند و به سمت ماهواره بروند را سریالهای عامهپسند و خانوادگی شبکههای فارسی می داند که ؛ آمریکا، انگلیس، استرالیا، آلمان، فرانسه، برزیل، کلمبیا و کره جنوبی کشورهای موفق در زمینه ساخت اینگونه سریالها بودهاند.
اما دکتر سیما فردوسی روانشناس هم در مورد اینگونه سریال ها نظر جالبی دارد او می گوید:
"ممکن است در نگاه اول به این برنامه ها به عنوان برنامه هایی برای گذراندن وقت نگاه شود و خانواده ها ممکن است فکر کنند فقط این برنامه ها را می بینند و می گذرند و در فرهنگ خانواده ها تاثیری بر جای نمیگذارد، اما اینطور نیست و در گذر زمان جوامع غربی الگوهایشان را به جامعه و جوانان ما تزریق می کنند. نوجوان و جوان با دیدن این برنامه ها خودش را به جای قهرمان آن داستان گذاشته و می خواهد آنچه را دیده تجربه کند و می پندارد چون آن برنامه را همراه خانواده دیده به منزله تایید آنهاست.
وی مهمترین دلیل علاقه مند شدن خانواده ها به این شبکه ها را جنبه های شادی نهفته در آنها می داند و درباره برنامه های داخلی عنوان می کند :
مسوولان و مخصوصا دست اندر کاران تولید برنامه های صدا و سیما باید به این نکته توجه کنند که اگر این شبکه ها برای مردم جذابیتی داشته اند به این دلیل است که مردم نیاز به تنوع دارند و در شبکه های مختلف به دنبال برآورده شدن این نیاز هستند. برای مقابله با این کانال ها و برنامه هایشان به جای نهی کردن و صرفا مضرات آنها را نشان دادن، باید به فکر تولید برنامه هایی که توان رقابت با آنها را داشته باشند هم بود و فیلم ها، سریال ها و برنامه های خانوادگی و شاد تهیه کرد و در کنار آن از طرق مختلف به مردم روش های حل مساله و مقابله با مشکلاتی که برایشان پیش می آید را نیز آموزش داد.
در این که برنامه های شبکه های ماهواره ای در طول دو سه سال تهدیدی جدی برای فرهنگ ما شده است شکی نیست ،در این که باید به نحوی با این اتفاق هم مقابله کرد شکی نیست فقط نکته و تردید در این است که راه و روش مبارزه با آن چیست ؟آیا برخورد های قهری و پاک کردن صورت مسئله پاسخگوست یا این که ساده انگارانه است اگر این راهکار را موثر بدانیم و باید با برنامه ریزی و جذاب سازی مردم را به دیدن سریال ها و برنامه های داخلی ترغیب کرد ؟
نظر شما