به دنیا آوردن فرزند در بیمارستان هنوز برای 50 میلیون مادر عملی تجملی محسوب میشود. به گزارش خبرگزاری انسا، تولد کودکان در بسیاری از کشورهای در حال توسعه فرآیندی دشوار است که باعث مرگ روزانه 1000 مادر و 2000 نوزاد میشود، در صورتی که این حوادث ناگوار فقط با حضور ماما میتواند قابل پیشگیری باشد. این اتفاقها هنوز برای 48 میلیون زن در سراسر جهان که 2 میلیون نفر از آنها در تنهایی وضع حمل میکنند، امکانپذیز نیست.
در آمارگیری «سازمان رفاه مادران و کودکان»، مشخص شد کشور نروژ در صدر جدول داشتن بهترین امکانات رفاهی برای مادران و نوزادان و افغانستان در قعر این جدول قرار دارد.
در مقدمه گزارش وضعیت مادران در جهان، «سازمان نجات کودکان» پارامترهای آمارگیری خود را شخص مرگومیر مادران و نوزادن، دسترسی زنان به وسایل جلوگیری از بازداریف میزان تحصیلات زنان، مشارکت زنان در فعالیتهای اجتماعی/ سیاسی و در نهایت میزان ثبتنام کودکان در مدرسه در نظر گرفته است.
در رتبهبندیهای جهانی وضعیت وخیم مادران و نوزادان، افغانستان در آخرین رتبه و بعد از آن به ترتیب کشورهای نیجریه، گینه، بیسائو، یمن، چاد، جمهوری دموکراتیک کنگو، اریتره، مالی، سودان، جمهوری آفریقای مرکزی قرار دارند. 10 کشوری که در رتبهبندی رفاه مادران و نوزادان در بهترین وضعیت به سر میبرند، عبارتند از: نروژ، استرالیا، ایسلند، سوئد، دانمارک، نیوزیلند، فنلاند، بلژیک، هلند و فرانسه.
در نروژ تمام زایمانها به وسیله متخصصان انجام میشود، در حالی که این امکان فقط برای 16 درصد از زنان افغانستان وجود دارد.
زنان نروژی به طور متوسط 18 سال درس میخوانند و 83 سال عمر میکنند و البته 83 درصد از آنها از وسایل پیشگیری مدرن استفاده میکنند، ولی فقط 1 نفر از 175 زن، کودک خود را قبل از 5 سالگی از دست میدهد. در مقام مقایسه، زنان افغان به طور متوسط 5 سال تحصیل و 45 سال عمر میکنند و فقط 16 درصد از آنان از وسایل پیشگیری از بارداری استفاده میکنند و در نهایت یک نفر از 5 کودک این زنان قبل از رسیدن به سن 5 سالگی میمیرد.
سازمان نجات کودکان مطالعه برمیزان مرگومیر نوزادان ، مقالهای را در مجله لانست به چاپ رساند. طبق اطلاعات این گزارش؛ روزانه 7200 کودک تازه متولد شده در سراسرجهان میمیرند.
در سال 2009 آمارمرگومیر کودکان در کشورهای توسعه نیافته 2 میلیون و 600 هزار نفر بوده است. 5 دلیل اصلی مرگومیر؛ عوارض ناشی از زایمان، عفونت مادر در زمان بارداری، مشکلات جسمی مادر (فشار خود و دیابت)، محدودیت رشدجنین و ناهنجاریهای مادرزادی هستند.
بر اساس تجزیه و تحلیل سازمان بهداشت جهانی، با اجرای برخی اقدامهای پیشگیرانه برای مادران و کودکان، میتوان بیش از یک میلیون نوزاد را در سال نجات داد. سازمان نجات کودکان با شعار «همه ما مادر هستیم» کمپینی را برای حمایت از این مادران به راهانداخته است.45301
هفته نامه سلامت نوشت:
کد خبر 159732
نظر شما