اگر ابراهیم گلستان نبود فروغ فرخزاد، شاعری متوسط باقی می‌ماند!

اعتماد نوشت: اصغر ضرابی می‌گوید اگر ابراهیم گلستان نبود فروغ فرخزاد، شاعری در نهایت متوسط و ای بسا پایین‌تر باقی می‌ماند. او تاکید می‌کند این فقط نظر من نیست و خیلی‌های دیگر هم‌چنین نظری دارند.

اصغر ضرابی روزنامه‌نگار است و منتقد و ویراستار؛ او به سبب حرفه‌اش در دهه‌های ۴۰ و ۵۰ و بعد از آن، در مقام روزنامه‌نویس و پژوهشگر ادبی، معاشرات گسترده‌ای با نویسندگان، شاعران و هنرمندان داشته و از این جهت گنجینه‌ای است از خاطرات تاریخ معاصر هنر و ادبیات ایران و این‌بار به مناسبت پنجاه‌وپنجمین سالمرگ فروغ فرخزاد با او گپ زده‌ایم. 

ضرابی در بخش از این گفت‌وگو در پاسخ به این سوال که تأثیرگذاری و تاثیرپذیری میان فروغ فرخزاد و ابراهیم گلستان را چگونه صورت‌بندی می‌کند، چنین می‌گوید: «واقعیت این است که فروغ با پناه بردن به دامن ابراهیم گلستان به کلی متحول می‌شود. اگر گلستان نبود فروغ به همان صورت شاعری در نهایت متوسط و  ‌ای بسا پایین‌تر باقی می‌ماند. این فقط نظر من نیست و خیلی‌های دیگر هم‌چنین نظری دارند. یدالله رویایی در حیات است و در پاریس روزگار می‌گذراند. می‌توانیم نظر او را در این باره بپرسیم. هستند کسان دیگری که در آن سال‌ها معاشرت‌های ادبی با این افراد داشتند. مثلا از آن‌ها که به کافه نادری می‌آمدند، هنوز کسانی زنده‌اند. به جز رویایی، سایه هم هست. بنابراین حرف‌هایی که من در مورد آشنایی فروغ با گلستان می‌زنم و آن را همه اقبال فروغ برای تبدیل شدن به شاعری تراز اول می‌دانم، می‌تواند حرف آن‌ها هم باشد که هست. من قاطعانه نظرم را اعلام می‌کنم: اگر این آشنایی و این تأثیرگذاری نبود، فروغ امروز ابدا جایگاه قابل‌اعتنایی در تاریخ معاصر هنر و ادبیات ما نداشت. این عقیده شاهدانی دارد که خوشبختانه زنده‌اند.» 

 او در جواب این که «یعنی گلستان با صراحت بیانی که داشت، فروغ را متوجه سوءتفاهم‌هایش در باب هنر و ادبیات می‌کند و بی‌تعارف می‌گوید آن‌چه را که تابه‌حال به عنوان هنر و ادبیات سراغ کرده‌ای و تصویری را که از آن داشته‌ای، به کلی باید فراموش کنی و دور بریزی؟» می‌گوید: «بله دیگر! گلستان تقریبا همه شعرهای تا آن زمان او را یاوه می‌داند. یدالله رویایی تعریف می‌کرد که گلستان کتاب‌های «اسیر» و «دیوار» را که فروغ تا آن زمان منتشر کرده بود، می‌دهد دست او و می‌گوید این‌ها را ببر بریز توی خلا و سیفون را هم بکش روش. بی‌شک جوهره هنری فروغ در این میان بسیار مهم است و ما هر بار که از تاثیر گلستان بر او می‌گوییم باید به آن برگردیم؛ وگرنه این‌طور نیست که فکر کنیم هر کسی در معیت ابراهیم گلستان، می‌توانست به این جایگاه برسد. من تاکید دارم بگویم مهم‌ترین چیزی که فروغ در محضر ابراهیم گلستان آموخت «خود اکتشافی» بود. شاید همان‌طور که شمس این خوداکتشافی را به مولوی آموخت. فروغ به یک معنا مربا بود و ابراهیم گلستان مربی. مثلا گلستان عین‌القضات را به فروغ نشان داد. مفهوم تمهیدات را برای او باز کرد. شاید خیلی‌ها ندانند زمانی که پارادایم فرانوگرایی هنوز در ایران شناخته‌شده نبود، گلستان فروغ را با مثلث پست مدرن یعنی میشل فوکو، ژاک دریدا و ژان فرانسوا لیوتار آشنا کرد. آن وقت‌ها پیش خیلی از کسانی که بعدها مدعی روشنفکری شدند، اگر نامی از لیوتار می‌بردی، فکر می‌کردند منظورت همان لیموناد است! ابراهیم گلستان حتی فروغ را با روانشناسی گشتالت و نظریات ماکس ورتهایمر آشنا کرد.» 

۵۸۲۵۹ 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1602976

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ستاره روشن IR ۱۱:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۸
    34 12
    چه خرف ها!!!!!! فیلمساز متوسط بله، ولی شاعری اون هم در این حد رو نمی شه یاد کسی داد. آدم ها اگه این کار رو بلد بودند خودشون توی یک زمینه ای در حد نصف فروغ می شدند.
    • IR ۱۳:۴۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۸
      10 6
      بله کاملا درسته، اما احتمالا منظور این بوده که ابراهیم گلستان تونسته نگرش فروغ رو تغییر بده و باعث شده شعرایی با مضمون بهتر بگه.
    • رضا IR ۱۰:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۹
      11 5
      گلستان فقط فروغ رو با دنیای مدرن ادبیات آشنا کرد در واقع چگونه باید ببیند رو به او یادداد نه شاعری.فروغ شعرش رو روی ریل تفکر گلستان انداخت
    • IR ۱۳:۴۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۹
      5 5
      حرف حق.
  • مینا IR ۱۷:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۸
    19 13
    فروغ همیشه شاعری بزرگ بوده و هست کاش هیچ وقت جریان آقای گلستان با فروغ بر ملا نمی کردند شاعر محبوب من فروغ فرخزاد هست
  • پرنیان IR ۰۳:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۹
    28 9
    لطفا نظرات و عقاید شخصی خودتون و به خورد مردم ندین. مردم هرآنچه که باید در مورد فروغ بدانند از شعرهاش برداشت کردند و میدانند. شما تلاش بیهوده نکن لطفا
    • فاطمه IR ۱۷:۱۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۹
      15 6
      کاملا با نظر شما موافقم
  • سعید گرجی IR ۰۸:۳۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۹
    20 3
    فروغ شاید بی تاثیر از گلستان نباشد اما به گمان من نبوغ خودش باعث رشدش شد
  • معلم IR ۱۲:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۹
    16 2
    با خوندن خاطرات فروغ وزندگی نامه اش ، که این شخص خیلی به فروغ ‌از هر نظر ظلم روا داشته وحتّی در تشییع جنازه ی شاعره هم شرکت نکرد ، گلستانی که هنوز زنده هست ، می تونید ، صحت و سقم این حرف های مرا ازش بپرسید واینکه موجب بهتر شدن اشعار وی شده باشد کاملاً کذب است به نظر من وخیلی از استادان دیگر
    • آبان IR ۰۳:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۳۰
      3 3
      فیلمی که از تشييع جنازه فروغ هست گلستان هم حضور داره
  • GB ۲۱:۰۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۹
    19 5
    بسیار تحلیل آبکی و بی ارزشی بود شاعر ساختنی نیست.
  • IR ۰۴:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۳۰
    15 4
    شایدهم اگر نبود فروغ فروغی بالاتر از تصور بود . شاید خاری بودە سر راە فروغ.
  • IR ۱۱:۴۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۳۰
    10 6
    ابراهیم گلستان ، نابغه ای که به دلیل غرورش ، امروز پوچ شده است !؟
  • وستا IR ۰۸:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    0 0
    چقدر مطمئن صحبت میکنید... چه کسی میدونه واقعیت چیه؟ ما فقط میتونیم بگیم شاید! برای اثبات نظریه هم دست به دامن آقای رویایی و سایه میشید . همه چیز یه شاید باقی میمونه چون ما امروز نه فروغ رو داریم و نه آقای گلستان ‌.
  • فروغ IR ۱۰:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    0 0
    خوب شد فروغ بود تا مردم ابراهیم گلستان رو بشناسن . انقدر نشسته خاطرات الکی با اون افکار سیاسی چند جانبه از خودش درآورده و خودش رو چسبانده به فروغ که دیده بشه . فروغ همیشه فروغ بود و هست
  • ناشناس IR ۱۱:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    0 0
    می‌تواند این هم باشد گلستان استعداد های بالقوه فروغ را در شاعری به فعل در آورد والا خودش هم این دانش ها را داشت پس چرا نتوانست کتاب‌هایی چون ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد و تولدی دیگر را بیافریند ؟
  • بی نام IR ۲۲:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    0 0
    درمورد تغییر نگاه شعری فروغ از سطح به عمق گلستان تاثیر گذار بوده .ولی اسیر و دیوار هم شاهکار ذاتی زنانگی فروغ هستند
  • ناشناس IR ۰۲:۴۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    0 0
    فروغ اسطوره ادبیات ایران وجهان بوده ،هست ومیماند. زنده بادیاد فروغ فرخزاد.
  • محمد بحرانی پور IR ۱۳:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    0 0
    فروغ فرخزاد بی تردید یکی از بزرگان و استادان شعر معاصر و شاعری بزگ و ممتاز در طول تاریخ ادبیات ایران است و اظهارات بی اساس اینچنینی در مورد یکی از ارکان شعر نو و ا بیات معاصر فارسی به هیچ وجه صحیح نیست و ذره ای از ارزشهای این بزرگ بانوی شعر فارسی و سبک بی نظیر و بی همتای او در شعر کم نمی کند شاهد این مدعا این است که شاعران بزرگی چون سهراب سپهری از پیروان سبک فروغ است
  • IR ۱۵:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    0 0
    شما را به خدا با مرده ها کار نداشته باشید ، فضول ها زنده ها را در یابید
  • تابان IR ۲۱:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    0 0
    اون وقت خودشون چی میشدند اگه فروغ و گلستان نبودند!!!؟
  • علی IR ۰۰:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۵
    0 0
    پشتکار خود فروغ عامل موفقیتش بوده
  • امیر IR ۰۰:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۵
    0 0
    نه بابا !!! اگه فرگوسن نبود، رونالدو هم نبود،ولی خیلی‌ انسانهای دیگه دوست داشتن رونالدو باشن و فقط اون بود که باتلاشش شد اگه شمس نبود مولانا هم نبود، میشه خواهش کنم شما تشریف بیارید مولانا بشید !!!