خبر مهم درباره رقم حقوق کارگران/ موافقت با افزایش ۹۰۰ هزار تومانی دستمزد؟

محاسبات براساس اظهارات و مواضع شرکای اجتماعی در مذاکرات مزد۱۴۰۱ نشان می‌دهد تا اینجای کار، کارفرمایان نهایتا با افزایش ۹۰۰هزارتومانی مزد موافقت کرده‌اند درحالی‌که کف مطالبه کارگران اضافه شده ۲.۷میلیون تومان به دریافتی یک خانوار کارگری است.

چانه‌زنی برای تعیین مزد۱۴۰۱ همچنان ادامه دارد و شرکای اجتماعی امیدوار هستند تا در ضرب‌الاجل ۲۱اسفند، به توافقی جامع در این ماجرا دست یابند. فعلا نمایندگان کارگری و کارفرمایی به‌دلیل تعهدی که در مورد نشر ندادن اعداد و ارقام مطرح شده در مذاکرات مزدی داده‌اند، اطلاعات روشنی در مورد پیشنهادهای ارائه شده در جلسات شورای‌عالی کار ارائه نمی‌دهند؛ اما بررسی اظهارات جسته‌وگریخته نمایندگان دو طرف در گفت‌وگو با رسانه‌ها می‌تواند به شکل‌گیری سناریوهای محتمل یا مطرح در مذاکرات مزد کمک کند.

سقف پیشنهاد کارفرمایی
هفته گذشته، اصغر آهنی‌ها، نماینده کارفرمایان در شورای‌عالی کار گفته بود: از نظر گروه کارفرمایی حداکثر افزایشی که برای دستمزد کارگران در سال آینده باید رخ دهد، به ‌اندازه تورم خواهد بود. البته او در این مصاحبه به‌صراحت اعلام نکرد که منظور از نرخ تورم کدام نرخ است؛ اما از سابقه بحث‌های کارفرمایی در مذاکرات مزدی چنین برمی‌آید که آنها نرخ تورم انتظاری سال آینده که در بودجه هم اعلام می‌شود را مدنظر دارند.

با این حساب، تا اینجای کار بالاترین پیشنهادی که کارفرمایان برای افزایش مزد۱۴۰۱ دارند، همان تورم انتظاری ۳۰درصدی برای سال۱۴۰۱ است. از سوی دیگر گروه کارفرمایی در مذاکرات امسال تأکید دارد که این افزایش روی مزد پایه انجام شود و مانند سال‌های قبل، بخشی از آن در قالب مزایای مستمر اعمال نشود تا حداقلی‌بگیران که طبق آمار خود کارفرمایان، ۴۶درصد کل کارگران را شامل می‌شود، از کل افزایش ۳۰درصدی بهره‌مند شوند.
حداقل مزد کارگری در سال‌جاری ۲میلیون و ۶۵۵هزار تومان بوده که با افزایش ۳۰درصدی به ۳میلیون و ۴۵۱هزار تومان می‌رسد. در این وضعیت، مزد و مزایای یک خانوار ۳.۳نفره کارگری از ۴میلیون و ۵۰هزار تومان در سال‌جاری با احتساب حق اولاد و مزایای کارگری تقریبا به ۴میلیون و ۹۶۰هزار تومان خواهد رسید؛ یعنی دریافتی این خانوار با پیشنهاد ۳۰درصدی کارفرمایان ۹۰۰هزار تومان افزایش می‌یابد.

کف مطالبه کارگران
آخرین رقمی که به‌عنوان پیشنهاد کارگران در مورد مزد۱۴۰۱منتشر شده مربوط به هادی ابوی، عضو کارگری شورای‌عالی کار است که اعلام کرده: رقم پیشنهادی گروه کارگری برای دستمزد ۱۴۰۱ با توجه به سبد معیشت ۸میلیون و ۹۷۹هزارتومانی و نرخ تورم انتظاری سال آینده، ۱۱میلیون تومان است. البته این پیشنهاد رسمی گروه کارگری نیست و دیگر نمایندگان کارگری نیز در گفت‌وگو با همشهری حاضر به ارائه عدد و رقم‌های ردوبدل شده در شورای‌عالی کار نیستند. 
فرامرز توفیقی، یکی از نمایندگان کارگران در شورای‌عالی کار با تأکید بر اینکه به‌جز هزینه معیشت، هنوز توافق جدیدی در مذاکرات مزدی انجام نشده، می‌گوید: شرکای اجتماعی از سال‌ها پیش یک قرار نانوشته دارند که در زمان مذاکرات مزد، پیشنهادهای خود یا طرف مقابل را به خارج از شورا منتقل نمی‌کنند تا فضای مذاکرات تحت‌تأثیر قرار نگیرد. توفیقی اتفاق مثبت در مذاکرات مزد۱۴۰۱را رعایت بی‌طرفی دولت و تمرکز بر تسهیل‌گری اعلام می‌کند و می‌افزاید: تا اینجای کار نمایندگان دولت هیچ مداخله‌ای در تعیین مزد نداشته‌اند و فقط تلاش کرده‌اند حصول توافق کارفرمایان و کارگران را تسهیل کنند درحالی‌که در سال‌های قبل به‌دفعات دولت در نقشه مداخله‌گر ظاهر و حتی مصوبه مزد سال۹۹ بدون امضای کارگران ابلاغ شد.

توفیقی، قبلا گفته بود در جریان تعیین مزد براساس ماده۴۱ قانون کار که نرخ تورم و هزینه معیشت را ملاک قرار می‌دهد، باید اثر نرخ تورم روی هزینه‌ها برآورد شود نه اینکه مزد پایه به‌اندازه نرخ تورم افزایش یابد؛ چراکه به‌دلیل شکاف مزد و معیشت، این مقدار افزایش نمی‌تواند هزینه‌های تحمیل شده از ناحیه تورم را جبران کند.  با این تفاصیل، اگر فرض بر این باشد که کارگران هم در شورای‌عالی کار نرمش نشان دهند و کف مطالبات خود را تا جبران هزینه تحمیل شده از سوی تورم پایین بیاورند، در این صورت می‌توان اینگونه محاسبه کرد که هزینه معیشت یک خانوار ۳.۳نفره در بهمن امسال ۸میلیون و ۹۷۹هزار تومان تعیین شده و براساس تورم انتظاری قرار است تا پایان سال بعد ۳۰درصد دیگر نیز به آن افزوده شود. در این وضعیت هزینه معیشت کارگران ۲.۷میلیون تومان اضافه خواهد شد و براساس مطالبه قبلی کارگران، در بدترین وضعیت ممکن باید معادل این رقم به حداقل دریافتی یک خانوار کارگری ۳.۳نفره اضافه شود.

مزد و مزایای دریافتی این خانوار در سال‌جاری ۴میلیون و ۵۰هزار تومان بوده و برای تحقق این مطالبه، باید کل این رقم معادل ۶۶.۶درصد افزایش پیدا کند و به ۶میلیون و ۷۵۰هزار تومان برسد. 
در این میان اگر کارفرمایان همچنان اصرار دارند که فقط حداقل مزد افزایش یابد و مزایا تغییر نکند، باید با افزایش ۱۰۱درصدی مزد پایه موافقت کنند تا هزینه تحمیل‌شده به معیشت کارگران جبران شود.

۲۲۳۲۲۵

کد خبر 1610771

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۲:۱۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    48 3
    این همه هیاهو باز هم کارگر وبدبختی
    • معلم ناامید IR ۱۴:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
      12 3
      معیشت کارگر بازنشست و معلم برای کمتر دولتی مهم بوده
  • IR ۱۲:۲۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    34 7
    هر سال همین اش و همین کاسه است. خجالت هم خوب چیزی هست. دوران برده داری خیلی وقته تموم شده دولت هم پشتیبان کارفرماست چهار تا به نعل میزنه وهزار تا به میخ. توقع مردم از اقای رییسی این نبود ما ز یاران چشم یاری داریم بجهت تحقق عدل الان اقای رییسی باید ورود کنند.
  • مهدی IR ۱۲:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    12 5
    الکی
  • US ۱۲:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    26 2
    حداقل مزد کارگر وبازنشسته 8 ملیون باید باشه معادل شش ساعت کار وزیر
  • IR ۱۲:۴۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    40 3
    آقای ریسس جمهور تحویل بگیرید.......این بود شعارفقرزدایی.کمک‌به قشرکارگر.خسته نباشید واقعاااا..........
    • IR ۱۳:۵۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
      23 2
      شما چقد ساده ای برادر تا حالا از مسئولین حرف راست زدن مگه یکی از یکی بدترن
  • IR ۱۳:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    32 1
    کارشان گدا پروری است بعد ادعا دارند می خواهند فقر را ریشه کن کنند! به کارگر دستمزد مستحقش را نمی دهند ول بدنبال یارنه دادن هستند تا دل آنها را خوش کنن که فقیر است و باید بسازد!
  • IR ۱۳:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    28 3
    گدا پروری تون مبارک
  • IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    20 4
    به مرگ میگرن تا به تب راضی کنند!
  • IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    30 4
    حقوق کارگر واقعا شرم آوره. همه کارفرماها قیمت محصولات خودشون رو همپای دلار بالا برده اند و حاضر به افزایش دستمزد کارگر نیستند. اگر این برده داری نیست پس چیه؟
  • IR ۱۳:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    26 2
    900هزاررررررررررتومان . منو اینهمه خوشبختی ؟
    • IR ۱۸:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
      3 2
      محاله
  • IR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    8 30
    افزایش بی رویه حقوق باعث تعدیل نیرو از طرف کارفرما و افزایش بیکاری میشه. در نظر داشته باشید هزینه کارگر برای کارفرما فقط حقوق نیست به همان نسبت هزینه بیمه و عیدی و سنوات و مرخصی افزایش می یابد . تلاش دولت باید بر کنترل تورم متمرکز باشد تا قدرت خرید کارگر بالا برود. البته کارگر ماهر و متخصص خودش حقوقش را تعیین میکند. از قدیم همینطور بوده
    • IR ۱۸:۰۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
      8 2
      این دلیل نمیشه حق کارگر ضایع بشه و اون دستمزدی رو که باید برای کارش بگیره بهش ندن
    • IR ۱۸:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
      7 2
      یعنی این قابل قبوله که به بهانه اینکه فقط کار میدن دستمزد ناچیزی هم پرداخت بشه؟! و اسمشو بذارن اشتغالزایی!!! تا کی باید این روند ادامه پیدا کنه؟!
  • IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    18 5
    آقای رئیسی کجاس پس که دم از حق می زنه؟! چرا پس حق کارگر رو بهش نمیدید تا بتونه باهاش زندگی کنه؟!
  • IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    10 2
    به مرگ میگیرن تا به تب راضی بشن
  • IR ۱۳:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    11 2
    الان دوباره بهانه و صیغه افزایش تورم رو میارن وسط بعد می بینی سال بعد تورم 10 برابر شد!!!
  • IR ۱۳:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    8 1
    کارگری که صداش بجایی نمیرسه!
  • IR ۱۳:۵۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    0 2
    واقعا
  • IR ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    9 1
    سماها باعث از هم پاشیدن خانواده ها، کارتن خوابی، اتوبوس خوابی، ومشکلات مردم هستید، چراهیچکس جلوی اجاره خانه های سرسام آور که بنگاه های املاک و مالکین برای پر کردن جیبشان روز به روز به گرانی دامن میزنند، دلالهای مواد غذایی و خود دولت که آب و برق وگازو... را گران کرده نمی گیرد؟ باعث همه چی شماهایید که از گرسنه خبرندارین.
  • bahar IR ۱۵:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    5 5
    مالیات و بنزین و انرژی ها رو زیاد نکنند خودبخود تورم میاد پایین. کارخونه وقتی هزینه سوخت و مالیات اضافه بدن مطمینا آنچه سود میکنند مجبورن صرف این موارد کنند و دیگه به کارگر نمیرسن. حتی مغازه دارها تلافی هزینه انرژی رو از خریدار میگیرن و.... به همین منوال. یکسال دولت با افزایش حقوق نیاد مالیات و سوخت گرون کنه . امتحانش ضرر نداره. کم اورد خودمون بهش میدیم. البته بانکها هم خدایی وامهای زیر صدتومن رو با سود زیر ده درصد بدن. ببین چقدر مردم وضعشون تغییر میکنه.
  • IR ۱۶:۵۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    7 2
    به شما کارگرها ناهار دادن این واجب تره نه حقوق
  • IR ۱۷:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    0 3
    ....
  • امیر IR ۱۷:۴۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    6 2
    همش رانت و بازی رسانه ای. کی توی این 34سال به کار گر و معیشتش اهمیت دادن چرا کارگر همیشه باید بدبخت جامعه باشه؟؟ اگه کار گر نباشه تمام صنایع وساخت و سازها وجامعه فلج میشه بعد هیچ ارزشی برای قشر کارگر قاعل نمیشند
  • علی IR ۱۸:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    7 2
    یا خدا حالا من چجوری این همه پول رو خرج کنم؟ اصلا فکر نکردند این پول باعث تورم میشه؟

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین