افزایش دستمزد کارگران آیا به نفع این طبقه است؟ / دور باطلی که سال‌هاست تکرار می شود

روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: شورای عالی کار، با اعلام افزایش 57 درصدی حداقل حقوق کارگران برای سال 1401 در ظاهر گام خوبی برای رفاه این قشر زحمتکش برداشته ولی قطعاً خود اعضاء این شورا هم می‌دانند که بار دیگر به همان دور باطلی دچار شده‌اند که سال‌هاست گرفتار آن هستند.

هیچکس با افزایش حقوق کارگران مخالف نیست البته به این شرط که این افزایش بتواند تأثیری در حل مشکلات آنان داشته باشد. تصمیمات هر ساله شورای عالی کار در زمینه افزایش حقوق کارگران نه‌تنها مشکلی از کارگران حل نمی‌کند، بلکه چند مشکل بر مشکلات موجود جامعه ازجمله خود جامعه کارگری می‌افزاید.

با برشمردن این موارد، یکبار دیگر راهکارهای پیشنهادی را هم مطرح می‌کنیم تا اعضاء شورای عالی کار درصدد برآیند از تکرار تصمیم گرفتن‌های نادرست و افتادن چندین باره در چاه دور باطل خودداری کنند و به راه‌حل‌های اساسی روی آورند.
اولین پیامد ناگوار افزایش 57 درصدی حقوق کارگران اینست که کارفرماها به دلیل عدم امکان تأمین هزینه‌های کارگاه‌های خود، ناچار می‌شوند قیمت تولیدات یا خدمات خود را بالا ببرند. این افزایش قیمت‌ها مستقیماً بر هزینه زندگی تأثیر خواهد گذاشت و قبل از هر کس دیگر، خود کارگران باید متحمل این افزایش هزینه‌ها شوند و آنچه از طریق افزایش حقوق به دست می‌آورند را صرف هزینه زندگی کنند.

تأسفبارتر اینکه بالا رفتن قیمت تولیدات و خدمات، بر روی سایر قیمت‌ها ازجمله اجاره مسکن و کالاهای اساسی نیز اثر افزایشی می‌گذارد و در نهایت، دود آتش برافروخته شده از این وضعیت ناپایدار قبل از همه به چشم کارگران و سایر کسانی که حقوق ثابتی دارند خواهد رفت.
دومین پیامد اینست که کارفرمایان برای جلوگیری از تعطیل شدن کارگاه یا کارخانه خود، ناچار می‌شوند اقدام به تعدیل نیرو کنند. این اقدام نیز به زیان کارگران است، زیرا عده زیادی از آنها شغل خود را از دست می‌دهند.
پیامد سوم، تعطیلی بعضی از کارگاه‌ها یا کارخانجات و یا مؤسسات تابع قانون کار به دلیل عدم امکان تأمین هزینه‌های افزایش یافته است. این پیامد نیز به زیان کارگران است، زیرا عده زیادی از آنان بی‌کار می‌شوند و زندگی آنها دچار اختلال می‌گردد.
پیامدهای دوم و سوم، به همراه خود پیامدی هم برای دولت به وجود می‌آورند که اختلال در برنامه اشتغال‌زائی است. دولت از یکطرف برای ایجاد شغل و رفع بی‌کاری برنامه‌ریزی می‌کند و از طرف دیگر با تصمیم نادرست شورای عالی کار که خود نیز عضو آنست عده‌ای را بی‌کار می‌کند! این پیامد چهارم را فقط می‌توان نوعی ندانم‌کاری دانست.
پیامد پنجم که باز هم به زیان کارگران و کارفرمایان است، افزایش هزینه بیمه آنها و تعلق گرفتن مالیات به حقوق کارگران است. کارگر و کارفرما باید 30 درصد از حقوق را به عنوان بیمه به سازمان تأمین اجتماعی (7 درصد کارگر و 23 درصد کارفرما) بپردازند و کارگر نیز بابت حقوق خود به خاطر اینکه بالاتر از نصاب معافیت مالیاتی است مشمول مالیات می‌شود. با کسر شدن این دو پرداختی، چیزی که برای کارگران می‌ماند، بسیار کمتر از هزینه‌های یک زندگی حداقلی است.
به این دستپخت شورای عالی کار بهیچوجه نمی‌توان نمره قبولی داد. شاید بتوان گفت دولت با پذیرفتن این تصمیم موفق به نوعی ظاهرسازی برای اینکه خود را حامی قشر کارگر نشان دهد شده است، ولی واقعیت اینست که دولت حتی با مایه گذاشتن از کیسه کارفرمایان هم نتوانسته با فقری که گریبان‌گیر قشر کارگر است مبارزه کند. عوارض بسیار منفی این تصمیم غلط در سال 1401 به وضوح خود را نشان خواهد داد و گریبان خود دولت را هم خواهد گرفت.
راه‌حل ریشه‌ای مشکل معیشتی کارگران را باید در حل اساسی بحران اقتصادی کشور جستجو کرد. تا زمانی که سایه بحران اقتصادی بر کشور سنگینی می‌کند، این قبیل تصمیمات نتیجه‌ای غیر از سخت‌تر شدن وضعیت معیشتی اقشار ضعیف جامعه ندارد.
در شرایط بحران اقتصادی، کاری که از دولت برای کاهش دشواری‌های جامعه کارگری و کارفرمائی برمی‌آید اینست که هزینه‌های بیمه و مالیات را از دوش آنها بردارد و یا کاهش دهد و تسهیلاتی نیز برای این دو قشر درنظر بگیرد. مجلس که می‌تواند برای اموری از قبیل «جهاد تبیین» 1000 میلیارد تومان هزینه در نظر بگیرد، چرا این پول‌ها را به امر مساعدت نسبت به کارگران و کارفرمایان که پایه‌های اصلی تولید و اقتصاد کشور هستند اختصاص نمی‌دهد؟ نمایندگان مجلس و مسئولان دولتی مطمئن باشند حل مشکلات معیشتی مردم، بهترین روش برای جهاد تبیین است.

23302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1611625

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۰۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
    3 6
    بیخود
    • IR ۱۱:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
      21 0
      سالهاست که افزایش حقوق یعنی افزایش قیمت ، افزایش اجاره ها ، عدم افزایش حقوق هم یعنی افزایش قیمت و افزایش اجاره ها ، این مشکل مربوط به افزایش حقوق ها نیست مربوط به بیماری اقتصاد رانت خواه کشورمان است. مشکل از اونجاست که هیچ نظارت صحیحی بر مملکت ما وجود ندارد .
  • IR ۰۹:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
    21 0
    من کاری ندارم این تصمیم درسته یا نه. اما هر سال وقتی دستمزد کمتر افزایش پیدا می کرد صداها بلند بود که کارگرو بدبخت کردین. الانم که بیشتر شده باز میگین کارگرو بدبخت کردین! بالاخره پس چی؟ عزیزان به عنوان کسی که سالها در صنعت خودرو کار کرده میگنم هزینه تولید حداکثر 5 درصدش مال حقوق و دستمزده. 95 درصد چیزای دیگه و از همه بیشتر مواد اولیه است. در بخشهای خدماتی، آی تی و امثالهم بله اکثر هزینه مال حقوق و دستمزده. در نتیجه میشه انتظار داشت بخشهای خدماتی با افزایش هزینه و قیمت خدمات مواجه بشن ولی در بخشهای تولیدی این افزایش غیرمعقول خواهد بود. البته مولفه تورم و دلار و ... جای خودش. اما دستمزد بهانه خوبی مثلا برای گرانی ماکارونی یا خودرو نیست. چون اینها اصل هزینه هاشون مربوط به نیروی انسانی نیست.
    • IR ۱۰:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
      15 1
      این آقایان خودشان کارخانه دارند، داغشان از آنجاست. کدام آدم نادانی پیدا می شود که بگوید حقوق زیر خط فقر، به زیان تولید است؟ هنوز کارگر دارد زیر فقر حقوق می کند، ولی کار کافی انجام می دهد.
  • راد IR ۰۹:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
    21 0
    این پیشنهادات شما هیچ ارزشی ندارند زیرا که تورم اینقدر بالاست که حقوق 1400 که هیچ حقوق 1401 هم باز پایینتر از تورم هست و با همین وضع بخواد پیش بره خیلی از کارگران ترجیح میدهند شغلهایی مثل مسافر کشی ،اسنپ و... را انتخاب کنند و تن به اتلاف وقت با حقوق چندرغاز ندهند حالا شما بیا تفسیر کن وپیشنهاد بده
  • IR ۱۱:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
    24 0
    سوال اینجاست که آیا در سالهایی که افزایش حقوق بسیار ناچیز بود مانند 98 و 99، آیا تورم 50تا 100 درصدی را تجربه نکردیم؟ بهتر است سیاستهای سودحداکثری و زیاده خواهی و استثمار کارمندان و کارگران توسط کارفرمایان که اکثرا صاحبان قدرت و ثروت هستند یا وابسته به آنها، تغییر کند.
  • FR ۱۳:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
    8 0
    وقتی هیچی سرجاش نیست همین رقم ناچیز دستمزد که دولتهای پرمدعا با ندونم کاریهاشون در همون ماه اول سال جدید از بین خواهند بردش که این همه دعوا نداره. . . .
  • IR ۱۳:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
    13 0
    اینکه نمیشود تورم همچنان بالا برود ولی حقوقها به بهانه افزایش تورم بالا نرود! حقوقها تنها یکبار در سال افزایش پیدا می کند پس چرا تورم لحظه ای و روزانه افزایش می یابد؟! اگر تورم ربط به افزایش حقوقها دارد؟! مشکل سوء مدیریت در کشور است نه افزایش حقوقها! اگر مدیریت در کشور باشد کالاها و خدمات قیمت خودشان را بر حسب هزینه تمام شده شان را داند و حقوق ها به اندازه هزینه زندگی خواهد بود!
  • IR ۱۳:۲۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
    12 0
    فرمول اقتصادی اینجوری طراحی شده: دلار گرا بشه: اجناس گران میشه دلار ثابت باشه: اجناس گران میشه دلار ارزان باشه: اجناس گران میشه حقوق زیاد بشه:اجناس گران میشه حقوق زیاد نشه: اجناس گران میشه همگی خسته نباشید
  • IR ۱۳:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
    7 0
    همین کارفرمایان هستند 16که از مال بیت المال بیشترین استفاده را مبرند
  • محمد صفاری IR ۱۳:۳۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
    8 2
    شما که اینقدر صغری و کبری چیدی خب خودت بگو چه راهکاری داری؟حقوقشونو بالا نبری ولی تورم که داریم و افزایش قیمت هم هرساله هست اونوقت حقوق اینا هم مث ما کارمندا 10 درصد بره بالا دلت یخ میکنه
    • IR ۱۴:۳۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
      2 0
      که چی
  • علی IR ۱۵:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
    2 4
    دولت شما اصلاح طلبها این چندسال برای کارگرها چکارکرد!!!! شما هرکاری دولت میکنه سنگ اندازی میکنید حتی اگر کمک به کارگرها باشه،، حقوق کارگران حداقل باید درلبه خط فقر باشد واین حداقل کاری بود که دولت امسال بعد سالها انجام داد وبسیارخوب بود
  • سید علی IR ۱۷:۱۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
    6 0
    فقط حقوق کارگران باعٍ افزایش تورم خواهد شد؟ در حمایت از افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان دولتی یقه پاره می کنید اما با افزایش حقوق کارگران که از برنامه و مصوبه هنوز هم بیش از 60 درصد عقب است مخالفید؟ در جایی که حقوق دولتی ها از منابع ملی که متعلق به همه اقشار این مملکت است تامین می شود و در عین حال کار مفیدشان از 50 درصد زمان واقعی بیشتر نیست. این افزایش هم فقط جمعیت کارگری را زنده نگه خواهد داشت و بس.
  • IR ۱۸:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
    6 1
    دست اقای ریسسسسی....باوزیرکار درد نکنه.......ان شالاه باهمین قدرت وفقرزدایی برینوجلو...اینایی که معترضن دلسوز کارگر نیستن.خودشون کارخونه دارهستن.ممنون که دل کارگران روشادکردین
  • IR ۱۸:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
    2 3
    اقای ریسسی باوزیرکارمحترم .دستتون دردنکنه ممنون دل کارگران روشاد کردین..ان شاالاه باهمکاری شما دولت عزیز مشکلات یکی پس ازدیگری حل میشود...اینکه حقوق کارگر زیاد شده گرونی میاد....حرف آدمهای بیسواده
  • فقط خدا IR ۱۹:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
    6 1
    هرکس هستی این نظرراداری بیخود داری نظرمی دی چونکه تووامثال تودشمن جامعه کارگری ایران هستین .....چراچونکه شایدشرکت یاکاخانه وی.....خلاصه کارفرماباشی که نمی خوای کارگران بعدازسالهاهرچندپایین افزایش حقوق داشته باشندشماهاچه حقوق کارگرافزایش پیداکنه ویانکنه کارخودتون راانجام می دین ومحصولات تون راگران به بازارعرضه می کنید یه بهانه دارین خلاصه یابنزین راگران می بینیدیا اب ویابرق خلاصه به بهانه گرانی منابع انرژی زندگی رابرطبقه کاگرسخت می نمایید....پس لطفانظرخودتون ازان خوتون باشدودرکاردیگران دخالت نکنیدتاکارگران هرچندپایین یه زره بتونن نفس بکشن