یکی از مراحل حساس و سرنوشت ساز دانشآموزان در دوران تحصیل «انتخاب رشته دانشگاه» است. بعضیها به این مرحله لقب «خوان هفتم» را دادهاند؛ انتخابی که پر از هیجان و اضطراب است و اگر در آن اشتباهی صورت بگیرد جبران آن بسیار سخت و گاهی غیرممکن است. این حساسیت وظیفه ما را سنگینتر کرده و ارائه مشاوره دانشگاهی را با چالشهایی روبهرو کرده است، زیرا عواملی چون وضعیت علمی، علاقه، موقعیت خانوادگی، وضعیت مالی، جنسیت، اشتغال، آینده داوطلب و... در انتخاب رشته موثر است.
این عوامل باعث مشکلات زیادی در امر مشاوره شده و از طرفی با توجه به محدودیت زمان انتخاب رشته و همچنین تنوع رشتههای دانشگاهی و همچنین تعداد زیاد داوطلبان ما را بر آن داشت تا با جمعآوری اطلاعات دقیق در ارتباط با نحوه پذیرش قبولشدگان گام کوچکی را در راستای نیاز داوطلبان و اولیای آنان برداشته باشیم.
این گونه انتخاب رشته کنید
در انتخاب رشتهها و دانشگاههای روزانه، رشتهای را انتخاب کنید که قادر باشید در آن ادامه تحصیل دهید وگرنه 2 سال از کنکور محروم میشوید.
با قبولی در رشته و دانشگاههای شبانه، غیرانتفاعی، پیام نور و نیمهحضوری در صورت ادامه تحصیل ندادن، محرومیت از کنکور سال آینده ندارید و هیچ مشکلی برایتان پیش نمیآید.
تمام رشتهها و دانشگاههایی که پسران در آن پذیرفته میشوند، معافیت تحصیلی دارند و هیچ مشکلی برای نظام وظیفه ندارند.
اگر دانشآموز پسری در دانشگاههای غیرانتفاعی، پیام نور، نیمهحضوری یا شبانه پذیرفته شود و از معافیت تحصیلی استفاده کند، دیگر نمیتواند انصراف دهد، مگر این که به خدمت اعزام شود. بعد از خدمت سربازی میتواند دوباره شروع کند.
در رشته و دانشگاههای شبانه شهر خودتان دست به انتخاب رشته بزنید، زیرا 50 تا 80 درصد سهمیه اختصاص به افراد بومی منطقه دارد.
هر داوطلب با توجه به شهر محل اقامت / اشتغال فقط میتواند از چند مرکز و واحد پیام نور انتخاب رشته کند. از آنجا که دروس دانشگاه پیام نور عمدتا به شیوه غیرحضوری ارائه میشود و کلاسهای دروس نظری جنبه اختیاری دارد، اعمال محدودیت داوطلب بر شهرها، در مورد رشتههای پیام نور اعمال نمیشود و نرمافزار با توجه به شهر محل اقامت / اشتغال داوطلب و رشتههای مورد نظر وی، رشته ـ شهرهای پیام نور را مشخص میکند.
در رشته و دانشگاههای پیام نور فقط در شهر و دانشگاههایی میتوانید انتخاب رشته کنید که دفترچه شماره 2 راهنمای انتخاب رشته به شما اجازه داده باشد. تقریبا پذیرش در این نوع دانشگاهها 100 درصد بومی است.
مطالعهای درباره شهرهای ناحیه خود داشته باشید، زیرا احتمال قبولی شما در آنها بیشتر است و 60 تا80 درصد سهمیههای رشتههای ناحیهای به شهرهای مورد نظر اختصاص دارد.
مطالعهای در مورد شهرهای قطبی خود داشته باشید زیرا احتمال قبولی شما در آنها بیشتر است و حدود 60 تا 80 درصد سهمیههای رشتههای قطبی به شهرهای مورد نظر اختصاص دارد.
در اولویت رشتهها به دانشگاه و شهر زیاد اکتفا نکنید. بیشتر به رشته مورد علاقه و کاربرد آن رشته توجه کنید، مثلا یک رشته خوب شبانه شهر خودتان را حتما قبل از رشته ضعیف یک دانشگاه در شهر دوردست انتخاب کنید، گرچه روزانه باشد.
افرادی میتوانند در رشته زبان و هنرانتخاب رشته کنند که قبلا ثبت نام کرده و فعلا مجاز به انتخاب رشته شده باشند.
نوع گزینش برخی از رشتههای روزانه «بومی استانی»، برخی «بومی ناحیهای»، برخی «بومی قطبی» و برخی «کشوری» است. است. نوع گزینش دورههای شبانه و نیمهحضوری «بومی استانی»، نوع گزینش دوره غیرانتفاعی «بومی ناحیهای» و نوع گزینش دوره مجازی «کشوری» است.
در انتخاب شهر و رشته با توجه به زیر گروهها انتخاب رشته کنید، چون انتخاب رشته در زیر گروهها بسیار حائزاهمیت است.
برای رشتهای که نیاز به مصاحبه، معاینه و آزمون عملی دارد حتما اطلاعاتی را از افراد آشنا به مسائل مربوط بگیرید (نیمهمتمرکز ـ خاص ـ امام جعفر صادق (ع)).
برای انتخاب رشته نیمهمتمرکز از اولویت یک تا 100 میتوانید دست به انتخاب رشته بزنید.
برای انتخاب رشتههای خاص اولویت مربوط را حتما باید رعایت کنید، زیرا اجازه ندارید از اولویت یک تا 100 استفاده کنید.
دانشگاهها و رشتههای پیام نور شهریه و هزینه دارد، اگر مطمئن هستید که قادر به پرداخت هزینه آنها نیستید انتخاب آنها را در جایی قرار دهید که بعد از آنها رشتههایی باشد که بعدا پشیمان نشوید.
اطلاع داشته باشید انتقال از رشتههای دانشگاههای غیرانتفاعی به روزانه به هیچ وجه امکانپذیر نیست.
در انتخاب رشته هیچ رشتهای را تکرار نکنید، این اشتباه محض است که بعضیها فکر میکنند احتمال قبولی آنها بیشتر میشود.
هرگز رشته ضعیف دانشگاه ضعیف را بالاتر از رشته خود و دانشگاه قوی قرار ندهید.
قبولی شما در کنکور سراسری هرگز به اولویت رشته شما نیست، بلکه با توجه به نمره و رتبه شما است، یعنی یک رشته اگر در صدر قرار گیرد قبولی آنها هرگز بیشتر نمیشود و در هر جایگاهی شما نمره کسب کرده باشید قبول میشوید.
در انتخاب کدها مواظب باشید اگر فقط یک کد را اشتباه وارد کنید، چهبسا از شرق کشور به غرب کشور میروید و سازمان سنجش هیچ گونه تعهدی را در مورد اشتباهات شما ندارد.
اگر دانشجوی یک دانشگاهی هستید، حتما باید تکلیف خودتان را بدانید زیرا به هیچ وجه نمیتوانید در 2 رشته دولتی و غیردولتی ادامه تحصیل بدهید.
اگر دانشجوی دانشگاههای روزانه هستید به هیچ وجه حق شرکت و انتخاب رشته در سال جاری را ندارید، حتی اگر انصراف داده باشید.
در انتخاب رشتههای مناطق محروم دقت کنید، دانشآموزان دیگر مناطق نمیتوانند از آن مناطق انتخاب رشته کنند.
اگر رشتههای خاصی را انتخاب کردهاید به دستور عمل مربوطه توجه کنید، زیرا ممکن است انتخاب آنها در شماره و ردیفهای مخصوص باشد (مثلا سال گذشته بعضی از رشتهها از یک تا 10 بوده).
اگر میخواهید از رشتههای دبیری استفاده کنید شرایط و ضوابط آن را مورد مطالعه قرار دهید، زیرا ممکن است شما قبول شوید، اما شرایط آن را نداشته باشید و واقعا شما را نگران کند، چون حق انتخاب رشتههای دیگر را از دست دادهاید.
اگر علاقهمند به رشتههای دبیری هستید و شرایط آن را دارید دارای اولویتهای ویژه مثل استخدام بیمه، حقوق، معافیت و... میباشید و نباید در استخدام هیچ ارگان و سازمان دولتی باشید.
استفاده از سهمیه در هر دوره روزانه، شبانه، نیمهمتمرکز، غیرانتفاعی و پیام نور فقط یک بار میسر خواهد بود و استفاده مجدد مقدور نخواهد بود، پس مواظب باشید اگر به رشتهای علاقه ندارید انتخاب نکنید.
رشتههای نیمهمتمرکز، رشتههایی هستند که گزینش آنها در مرحله اول به صورت چند برابر ظرفیت است. در مرحله بعد، پذیرفتهشدگان نهایی از طریق مصاحبه، آزمون عملی و... مشخص میشوند. در صورت تمایل، با رجوع به دفترچه راهنمای انتخاب رشته و مطالعه شرایط هر یک از رشتههای نیمهمتمرکز، رشتههای نیمهمتمرکز مورد نظر را انتخاب و در فرم انتخاب رشته درج نمایید.
منظور از رشته نیمهمتمرکز این است که به غیر از نمره علمی نیاز به اقداماتی مثل مصاحبه، معاینه، آزمون علمی و... یا امتحان تخصصی دارد.
اعلام نتایج رشتههای نیمه متمرکز جدا از رشتههای دیگر است، پس پیگیر اعلام نتایج آن باشید.
در صورتی که در این انتخاب رشته قبول نشدید پیک سنجش را حتما مطالعه کنید زیرا ممکن است پذیرش ظرفیتهای جدید امکانپذیر باشد.
اگر در رشتهای پذیرفته شده باشید و جزو پذیرفتهشدگان نیمهمتمرکز قرار گیرید و در رشته نیمهمتمرکز ثبتنام کنید رشته قبلی شما کان لم یکن تلقی میشود.
برخی از دانشگاهها و موسسات آموزش عالی دارای شرایط خاص هستند. قبولی در آنها عمدتا منوط به اعلام علاقهمندی قبلی، درج کد رشتههای مربوطه تا اولویت دهم یا سیام (بر حسب مورد) و احراز شرایط اختصاصی است. برای اطلاع از این رشتهها و شرایط آنها به دفترچه انتخاب رشته مراجعه کنید.
اگر دانشآموزی هستید که دارای سهمیه رزمندگان، شاهد و... میباشید خیلی مواظب باشید هر انتخابی برای شما میسر نیست، زیرا اگر رشته بسیار ضعیف باشد و دوردست هم باشد قبول شوید، دیگر حق استفاده از سهمیه خود را ندارید. این نکته بسیار مهمی است.
سهمیه انتخابی شما براساس محل اخذ مدرک تحصیلی، 3 سال آخر دبیرستان و 2 سال آخر دبیرستان و پیشدانشگاهی است، ولی اگر محل اخذ مدرک شما متفاوت باشد در سهمیه منطقه مرفهتر محسوب میشوید.
اگر هر گونه مشکلی درخصوص نام و نامخانوادگی، نوع رشته و منطقه، سال تولد و... در کارنامه باشد به نماینده سازمان سنجش مراجعه کنید. هیچ منبعی برای رفع اشکال معتبرتر از سازمان سنجش نیست زیرا مربوط به آنها میباشد.
در صورتی که در این انتخاب رشته قبول نشدید پیک سنجش را حتما مطالعه کنید، زیرا ممکن است پذیرش ظرفیتهای جدید امکانپذیر باشد.
تمام مدارک دانشگاهها در کشور دارای اعتبار هستند. اگر در دانشگاه آزاد و دولتی قبول شدهاید با مشورت و نظر افراد متخصص یکی از آنها را انتخاب کنید ولی در هر دو دانشگاه نمیتوانید درس بخوانید.
30145
نظر شما