تأخیر در احیای برجام/ گذشت زمان به سود ایران است یا زیان؟

یک کارشناس مسائل بین المللی در گفت و گو با خبرآنلاین با اشاره به دلایل تاخیر و فرسایشی شدن مذاکرات احیای برجام با اشاره به اینکه به این زودی‌ها توافقی حاصل نمی‌شود گفت: مشکل طرفین، انتخابات کنگره آمریکا نیست و نمی توان این موضوع را عامل بازدارنده دانست.

محمد اکبری: رد و بدل شدن نامه ها و متن گفت و گو ها برای رسیدن به احیای برجام بین ایران و امریکا، در هفته های گذشته این مسئله را در اذهان متبادر کرد که توافق قریب الوقوع است. اما برخی مواضع ضد و نقیض از سوی مقامات امریکا و اروپایی و مخصوصا جوزف بورل باعث شد برخی بدبینی ها به احیای برجام در زمانی کوتاه کم رنگ تر شود. دلیل طولانی شدن احیای برجام چیست؟ آیا دو طرف نفعی از عقب افتادن احیای برجام می برند؟

در این باره با امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا گفت و گو کرده ایم که در زیر می خوانید:

نظرتان در مورد عقب ماندن احیای برجام چیست؟ آیا دلیلی خاصی برای این موضوع وجود دارد و طرفین نفعی از این مسئله می برند؟

هم به این موضوع هم بدبین هستم هم خوشبین. خوشبینی من از این طرف است که نگاه توطئه آمیز به مواضع هیچ کدام از طرفین ندارم. یعنی فرض را بر این می گذارم که هر دو طرف دوست دارند هر چه زودتر برجام احیا شود. گذشت زمان نه برای ایران مفید فایده است و نه برای امریکا. ایرانی ها بخاطر تحریم و امریکا هم به این خاطر که روز به روز منابع غنی شده اورانیوم و توانمندی هسته ای ایران بیشتر می شود.

بنابراین ما فرض را بر این می گذاریم که هم ایران هم امریکا به دنبال این هستند که توافق هر چه زودتر حاصل شود اما مشکل این است فاصله بین خواسته ها و مطالبات ایران از یک طرف و خواسته های امریکا از طرف دیگر بسیار زیاد است. انواع و اقسام مباحث هست که هنوز حل و فصل نشده است. از مباحث مربوط به پادمان و عدم اشاعه تا مباحث مربوط به رفع تحریمها و آینده توافق وجود دارد.

همه این مسائل مطرح بوده و در ضمن فعالیت های مستمر مخالفین برجام را نیز باید در نظر داشت. مانند لابی های صهیونیستی و مجموعه مخالفان قدرتمند در آمریکا که برای جلوگیری از حصول توافق زمین و زمان را به هم میزنند. همه این عوامل باعث شده که زمان طولانی شود. شاید نیت طرفین این نبوده ولی حل و فصل چنین پرونده‌ای زمان‌بر است. به همین خاطر باید انتظار داشته باشیم موضوع احیای برجام خیلی زود به نتیجه نرسد. به همین خاطر به موضوع بدبین هستم که برجام به این زودی به نتیجه نمی رسد و این مسئله به خاطر اتفاقات چند هفته اخیر نیست. بلکه از روز به قدرت رسیدن بایدن این نگرانی را داشتم که توافق قریب الوقوع نباشد. این مسئله را در مواضع بورل هم می‌توان دید که گاهی بر ناامیدی از رسیدن به توافق می گوید. همه این چیزها حکایت بر این دارد که رسیدن به توافق مشکل است و بعد از این موضوع و رسیدن به نتیجه تعیین آن در کنگره هم وجود دارد که آیا جمهوری خواهان آن را تایید خواهند کرد یا نه. باید این موضوع را در نظر گرفت که احتمالاً بعد از انتخابات سال ۲۰۲۴ و آمدن جمهوریخواهان آنها قوانین سخت تری در این باره بگیرند. از این جهت من به شخصه خیلی خوشبین نیستم و آنهایی که می گویند توافق قریب الوقوع است بیشتر تمایلات و خواست ها و آرزوهای خود را مطرح می کنند تا این که مبتنی بر واقعیت باشد.

برجام و انتخابات کنگره/ گذشت زمان امتیاز می‌آورد یا ضرر؟

بیشتر بخوانید:

دچار مفروضات اشتباه در مذاکرات شدیم

تحریم‌ها طبقه متوسط را نابود کرد

وظیفه مدیرکل آژانس روشنگری است، نه دامن زدن به تبلیغات

لزومی ندارد که دولت نگران مطالبات تحقق نیافته در مذاکرات باشد

انتخابات کنگره و آمدن احتمالی جمهوری خواهان می تواند تصمیمات طرفین مخصوصاً بایدن را تحت الشعاع قرار دهد؟ مخصوصا که طرف ایرانی، دادن تضمین از سوی امریکا را شرطی برای توافق می داند؟

مذاکرات در حال جریان است و ظرف دو ماه مانده به انتخابات کنگره نیز مذاکرات بدون توقف و مشکل خاصی ادامه می یابد. مذاکرات به این شکل است که متن گفت و گوها دست به دست می شوند گاهی در ایران بررسی می‌شود گاهی در آمریکا و به احتمال زیاد تا انتخابات این روند ادامه خواهد داشت و باید توجه داشت که اگر طرفین اشتراک نظر داشته باشند توافق به دست خواهد آمد، چه قبل از انتخابات چه بعد از انتخابات. از این رو مشکلِ طرفین، انتخابات کنگره نیست بلکه باید دانست که در مورد برخی موضوعات هنوز نقاط اشتراکی وجود ندارد. بنابراین خود انتخابات عامل بازدارنده نیست ضمن اینکه هر اتفاقی هم در کنگره بیفتد خیلی فرقی نمی کند. در حال حاضر نزدیک دو سال است که حاکمیت در امریکا یعنی قوه مجریه و قوه قانونگذاری یکدست شده است. هر دو مجلس کنگره و کاخ سفید در دست دموکرات‌ها است. ولی باز هم توافق به دست نیامده است، به همین خاطر اگر کنگره دست جمهوری‌خواهان هم بیفتد نباید انتظار تغییرات آنچنانی داشته باشیم. فضا از آنچه الان هست خیلی بدتر نخواهد شد. البته جمهوری خواهان احتمالا میتوانند برخی قوانین خاص تصویب کنند ولی در گذشته هم دیده ایم که تغییر احزاب چه در کنگره و حتی در دولت نمی تواند وضعیت را به آن شکل که برخی انتظار دارند تغییرات بنیادی بوجود بیاورد. ترکیب سیاسی در پایتخت ها عامل بازدارنده یا عامل سرعت دهنده نیست.

برخی گروههای سیاسی در ایران می گویند اگر برای مثال ایران توافق را دو ماه عقب بیندازد طرف مقابل هر امتیازی که ایران بخواهد می دهد. این دو ماه از کجا می آید. آیا این تفکر عقب انداختن توافق برای گرفتن امتیاز واقعا در گروه مذاکره کننده ایران وجود دارد؟

البته نمی توان در مورد تفکر رسانه ها و گروهها حرف زد اما آنچه که ما می بینیم در ظاهر رخ نداده است. همین الان تیم مذاکره بر روی متن ها کار می کنند. متن ها دست به دست می شود و طرفین جواب همدیگر را می دهند. اما اینکه برخی رسانه ها و حتی برخی کارشناسان زمان دوماه را مطرح می کنند باید گفت دو ماه که هیچ حتی برای ۴ ماه آینده هم توافق را در دسترس نمی بینم. زیرا که هنوز توافقی وجود ندارد نه اینکه توصیه به توافق نکردن کنند. امکان رسیدن به توافق را محتمل نمی دانند.

ما چه بخواهیم دو ماه صبر کنیم و چه نکنیم این زمان خواهد گذشت چون بر سر برخی مباحث اختلاف اساسی وجود دارد. زیرا که حل و فصل چنین اختلافاتی زمان بر خواهد بود. مشخص نیست صبر دو و یا سه ماه بر چه مبنا و استدلالی مطرح می شود اما چیزی که روشن بوده این است که انتظار رسیدن به توافق در دو ماه آینده خوشبینانه است و شاید ۴ و ۵ ماه نیز بگذرد ولی باز هم توافقی حاصل نشود. باید به وضوح بیان شود که انتظار دو یا سه ماهه چه اتفاقاتی را می تواند رقم بزند.

۳۱۱۳۱۰

کد خبر 1674003

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 6
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عباس IR ۰۸:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    گذشت زمان مطمئنا به ضرر ایران وبه سود اسرائیل است چرا که با هر روز تاخیر در امضاء برجام ما یک روز از توسعه وپیشرفت عقب می مانیم ودر هر ثانیه هرار وصد دلار ضرر مالی می کنیم.
  • IR ۰۸:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    قطعا یک ضرر هنگفت برای ایرانه
  • حمید IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    به زیان ایران وزیان مردم
  • مجید IR ۰۹:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    طرفی که حالا زمان کاملا به ضررش است طرف غربی است نه ایران چرا که ایران همین حالا از دوره ی برجام بیشتر نفت فروخته و پولش را هم به خلاف برجام نقد میگیرد ،در عین خال جنگ اوکراین و نبود سوخت کابوسی است که اروپا دچارش شده و زمستان برایش بسیار سخت خواهد بود !! پس گفتن مطالبی اینچنین خنثی در واقع دلداری دادن به طرف آمریکایی و خالی کردن دل ایرانیست که در عرف سیاست به آن خیانت میگوبند!!!
    • Shahrokh DE ۱۶:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
      بله شما آقا مجید درست میفرمایید درست است که تحریم کار را برای ما ایرانیان سخت کرده ولی ما هر چه به خودکفایی رسیده ایم در سایه این تحریم‌ها بوده که مجبور شدیم دست روی زانوی خودمان بگذاریم.و الان در صنایع نفت گاز سلول‌های بنیادی صنایع نظامی نانو و دیگر صنایع حرفهای بسیاری برای گفتن داریم.درود بر ایران و ایرانی وطن پرست نابود باد غربگرایی و وطن فروشی
    • IR ۱۶:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
      برجام فقط فروش نفت نیست بلکه سرمایه گذاری در صنایع و مخصوصا صنعت نفت هستش تا بتونه بعدا هم نفت بفروشه. در ضمن اگر الان بیشتر داره نفت میفروشه، پولش کجا میره که همچنان یک روز ثبات ارزی نداریم.
  • ناشناس IR ۱۰:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    هر روز تاخیر درامضای برجام طبق گفته کار شناسان برای این ملت مظلوم‌و مفلوک حدود دویست میلیون دلار ضرروهزینه بدنبال دارد چه کسی جوابگوست!!!؟
    • IR ۲۱:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
      از این حرفا چن سال پیش هم می‌شنیدیم. شما زیاد جدی نگیر
  • IR ۱۰:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    ایران ازاولش به دنبال وقتکشی بود
  • مسعود صراف IR ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    اگر آمریکایی ها تضمیین ندهند و مسائل پادمانی با آژانس اتمی حل نشود ،توافق هیچ سودی ندارد. یانکی ها هیچ موقع قابل اعتماد نبوده و نیستند.
  • حماس IR ۱۱:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    مسلما به زیان ایران وبه سود وطبق برنامه روسیه است بصورت واضح ایران دارد با برنامه وهماهنگی با روسیه عمل میکند نه متافع ملی ایران
  • IR ۱۱:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    همان سود دولت قبل کافیه عزیز ما را شر مرسان
  • IR ۱۱:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    تا این کشور روسیه هست نمی گذارد برجام احیا شود
    • حمید IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
      157 6
      همیشه تو این دنیا بهانه ای برای توجیه کارها وجود دارد، این حرف شما، هم یکی از آون بهانه ها هست، احتمالا شرایط آب و هوایی هم تاثیرگذار هست
  • IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    خوب مسلم است که تاخیر در برجام به ضرر ایران است. وبا تحریم‌ها روز بروز مردم ایران دچار فشار مضاعف می‌شوند البته بجز کاسبان تحریم. وآنها یی که به بهانه های واهی برجام را به تاخیر می اندازند. مسول ودر پیشگاه خداوند متعال بای پاسخ گوی. مردم ایران باشند.
  • محمد IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    هرگز برجام را نهایی نخواهند کرد حتی با تسلیم شدن محض ایران.ایران باید امیدی به برجام نبندد وهرچه زودتر پروژه سلاح اتمی رو شروع،و به پایان برساند.
  • ایرانی IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    هیچ پیشرفتی باتوافق حاصل نمیشه جز اینکه ما باید نوکر انها بشیم تا امریکا ماهیت تجاوز وناحق خواهیشو کنار نذاره نمیشه باهاش توافق کرد یا ما باید مثل اوبه تجاوز ومسلمان کشی کنیم که اونم نمیشه پس توافق درکار نیست
  • GB ۱۳:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    شکی نیست با از دست دادن دوره زمامداری دموکرات ها ایران سالهای بسیار بسیار سخت تری رو در پیش خواهد داشت.البته فقط مردمان عادی هستند که آسیب می بینند وگرنه خودیها که به کانادا و امریکا مهاجرت میکنند
  • مجید IR ۱۴:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    طبق نظر کارشناسی کیهان و مخالفان برجام و دلواپسان به نفع ایران است!!!!!
  • مری IR ۱۶:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    25 61
    این توافق هیچ وقت به سرانجام نمیرسد چون همه اینها بازی خودشونه فقط هزینه این بازی رو مردم بدبخت بایدبپردازنند.
  • IR ۱۸:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    9 140
    گذشت زمان به نفع هیچ کدام نیست
  • IR ۱۹:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    به ضرر مردم و به سود کاسبان
  • IR ۲۰:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۷
    ماملت ایران وکشور ایران تویاین43 چه به سود مان بوده که این دومیش باشه سیاست اشتباه جزضرربه ملت وکشور هیجی نسیب ماوکشورنشده

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین