در طول تاریخ آثار ارزشمند ادبی از «کمدی الهی دانته و جنایت و مکافات داستایوفسکی گرفته تا جنگ دنیاهای ولز و 1984 جورج اورول» وجود داشته که به خاطر نبود قانون کپی‌رایت از سوی ناشران مختلف منتشر و روانه بازار نشر شده و می‌شود.

به گزارش خبرآنلاین، امروزه در مغرب زمین هر چیزی نوشته و یا تولید می شود تحت قانونی به نام کپی رایت یا حق التالیف از سوی ایجاد کننده آن مراقبت می شود ولی در طول تاریخ آثار ارزشمند ادبی وجود داشته‌اند که هیچگاه از چنین قانونی بهره نبردند و از همان ابتدا به صورت رایگان عرضه شدند و هنوز هم ناشران مختلف بدون اجازه از روی این آثار ارزشمند ادبی کپی می کنند و برای خود درآمدزایی دارند، اتفاقی که در کشور ما هم می‌افتد. لیستی از این آثار ارزشمند ادبی را در ادامه مشاهده خواهید کرد:

 

کمدی الهی دانته

 

کمدی الهی دانته چاپ سال 1306 میلادی
کمدی الهی کتابی‌ است اثر دانته شاعر و نویسنده ایتالیایی. این کتاب از زبان اول شخص است و دانته در این کتاب، سفر خیالی خود به دوزخ، برزخ و بهشت را تعریف می‌کند. در این سفر دانته دو راهنما دارد. در دوزخ و برزخ راهنمای او «ویرژیل»، شاعر ایتالیایی‌ است که چند قرن پیش از دانته زندگی می‌کرده و در بهشت راهنمای او بئاتریس است که زن رویاهای او بوده است. بئاتریس زنی معمولی بوده که دانته به او عشق می‌ورزیده ولی او را تنها چند بار ملاقات کرده است. بئاتریس خیلی جوان از دنیا رفت و می‌گویند دانته همواره در خیابانهای فلورانس به دنبال او می‌گشت. دانته در این کتاب از مراحل مختلف دوزخ، برزخ و بهشت می‌گذرد و در این مراحل با شخصیتهای مختلف تاریخی برخورد می‌کند تا عاقبت در آخرین مرحله بهشت به دیدار خدا می‌رسد.

جنایت و مکافات

جنایت و مکافات چاپ 1866 میلادی
این کتاب داستان دانشجویی به نام «راسکولنیکف» را روایت می‌کند که مرتکب قتل می‌شود آنهم بنابر انگیزه‌های پیچیده‌ای که حتی خود او از تحلیلشان عاجز است؛ زن رباخواری را همراه با خواهرش که غیر منتظره به هنگام وقوع قتل در صحنه حاضر می‌شوند، می‌کشد و پس از قتل خود را ناتوان از خرج کردن پول و جواهراتی که برداشته می‌بیند و آنها را پنهان می‌کند. بعد از چند روز بیماری و بستری شدن در خانه، او هر کس را که می‌بیند به او مظنون است و با این افکار کارش به جنون می‌رسد در این بین هم عاشق سونیا دختری که به خاطر مشکلات مالی خانواده‌اش دست به تن‌فروشی زده، می‌شود. داستایوسکی این رابطه را به نشانه مهر خداوندی به انسان خطاکار نشان داده است و همان عشق، نیروی رستگاری بخش است. البته راسکولنیکف بعد از اقرار به گناه و زندانی شدن در سیبری به این حقیقت رسید.

دکتر جکیل و آقای هاید

دکتر جکیل و آقای هاید چاپ 1886
دکتر جیکل و آقای هاید عنوان داستانی است که توسط یک نویسنده اسکاتلندی به نام رابرت لوییس استیونسون در سال ۱۸۸۶ در لندن منتشر شده‌ است. در این رمان دکتر جکیل، که به مبحث دوگانگی شخصیت علاقمند است، دارویی برای جدا کردن جنبه‌های خوب و بد انسانی‌اش می سازد. از جنبه‌های بد شخصیت او، فردی به نام آقای هاید پدید می آید که دست به اعمال جنایت‌بار و حتی قتل می زند. در پایان دکتر جکیل که دیگر نه قادر به کنترل آقای هاید است و نه می تواند از قالب آقای هاید خارج شود و به صورت اصلی خود یعنی دکتر جکیل درآید، خودکشی می کند. این رمان کشمکش درونی بد و خوب هر انسان را به تصویر می کشد. سبک نوشتاری رمان بسیار جذاب است و به عنوان مرجعی مهم در مبحث دوگانگی شخصیت از آن یاد می شود.

جزیره دکتر مورو

جزیره دکتر مورو چاپ 1896
هربرت جرج ولز که با نگارش آثاری چون مرد نامرئی و ماشین زمان، به عنوان یکی از برجسته‌ترین نویسندگان داستان‌های علمی- تخیلی شهرتی جهانی به دست ‌آورده بود، در سال 1896 یکی دیگر از معروف‌ترین آثارش به نام جزیره دکتر مورو را نوشت. در این زمان، جامعه علمی انگلستان به شدت درگیر بحث‌های داغی درباره تشریح حیوانات بود و حتی گروه‌هایی هم برای مبارزه با آن سازماندهی شده بودند. ولز کتابش را در گرماگرم این بحث‌ها منتشر کرد.

کتاب به شرح زندگی دانشمندی به نام دکتر مورو می‌پردازد که به دلیل انجام آزمایش‌های عجیب و غریبش روی حیوانات از جامعه علمی انگلستان طرد شده و به جزیره‌ای متروک رفته است. او طی آزمایش‌هایش برخی موجودات را به مخلوقاتی انسان‌نما تبدیل کرده که اگرچه ظاهری مثل انسان دارند، اما هنوز کاملاً انسان نیستند. به منظور اجتناب از حمله این موجودات به انسان‌ها، دکتر مورو قوانینی را برای آن‌ها وضع می‌کند اما آن‌ها طی حادثه‌ای قوانین را زیر پا گذاشته و با دکتر مورو و همکارانش درگیر می‌شوند.

جنگ دنیاها

جنگ دنیاها چاپ 1898
نام رمانی است علمی تخیلی که توسط اچ. جی. ولز نویسنده انگلیسی در سال ۱۸۹۸ میلادی به رشته تحریر درآمده است. این رمان شرح تجربیات یک راوی گمنام است که در حومه شهر لندن شاهد هجوم موجودات بیگانه‌ای موسوم به مارتیان می شود. جنگ دنیاها، نخستین رمان در نوع خود است که ستیز بین نژاد بشر و موجودات ماورایی را به تصویر می کشد. با الهام از این رمان، کتب مصور، مجموعه‌های تلویزیونی و فیلم‌های سینمایی نیز ساخته شده است، چنانکه استیون اسپیلبرگ کارگردان آمریکایی، اقتباسی از آن را در سال ۲۰۰۵ به صورت یک فیلم، ارائه کرده است.

مسخ

مسخ چاپ 1915
ولادیمیر ناباکوف در مورد این داستان گفته است: «اگر کسی مسخ کافکا را چیزی بیش از یک خیال پردازی حشره‌شناسانه بداند به او تبریک می‌گویم چون به صف خوانندگان خوب و بزرگ پیوسته است. لحن کافکا روشن و دقیق و رسمی در تضادی حیرت انگیز با موضوع کابوس وار داستان دارد. مسخ سر گذشت انسانی‌ است که تا وقتی می‌توانست فردی مثمر ثمر برای خانواده خود باشد و در رفع نیازهای آنان بکوشد، برای آنان عزیز و دوست داشتنی است. اما همین که به دلایلی دچار از کار افتادگی می گردد و دیگر قادر به تامین مایحتاج خانواده نیست، نه تنها عزت و احترام خود را از دست می‌دهد بلکه به مرور به موجودی بی‌مصرف، مورد تنفر خانواده و حتی مضر تنزل پیدا می کند. این خانواده سمبل جامعه‌ای است که نسبت به افراد ضعیف و ناتوان بی‌رحم است و آنها را مضر و مخل برای خود می‌بینند و...

1984

۱۹۸۴ چاپ 1984 میلادی
در قرار گرفتن این کتاب در ژانر علمی ـ تخیلی بحث وجود دارد؛ اما بسیاری آن را کتابی شاخص در این سبک می‌دانند. گذشته از سبک، این کتاب بیانیه سیاسی شاخصی در رد کمونیسم و نظام‌های توتالیتر شمرده می‌شود. ۱۹۸۴ به سال ۱۹۴۸ میلادی نوشته شده‏ است و کتابی پادآرمانشهری به شمار می‌آید. کتاب به نام «نوزده هشتاد وچهار» هم شناخته می‌شود. جرج اورول در این کتاب جامعه‌ای را به تصویر می‌کشد که در آن خصوصیاتی همچون تنفر نسبت به دشمن و علاقه شدید نسبت به برادر بزرگ (Big Brother) وجود دارد. در جامعه تصویر شده گناهکار به راحتی اعدام می‌شود و آزادی‌های فردی به‌شدت توسط قوانین حقوق توده پایمال شده‌اند.

لیست ورس/ 14 آگوست/ ترجمه محمد حسنلو

6060

کد خبر 168278

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین