هفته نامه پنجره نوشت:

عزت​الله ضرغامی رئیس سازمان صدا و سیما در بخشی از گفت و گوی خود با هفته نامه پنجره به بحث حجاب در صدا و سیما، نظارت روی برنامه​ها و انتقاداتی که از وضعیت پوشش گویندگان در سیما می​شود، پرداخته​است. بخش​هایی از این گفت و گو به شرح زیر است:

- نظارت امر بسیار مهمی است، به‎ویژه نظارت «درون‎زا» که در واقع نظارت در فرآیند تولید و ارائه مشاوره‎های لازم جهت اصلاحات است. یکی از سیاست‎‎های ما در خصوص کار‎های نمایشی، نظارت در مراحل مختلف است؛ از زمان شکل‎گیری ایده تا نوشتن فیلم‎نامه و مراحل تصویربرداری و خروجی نهایی.‎ساز و کار آن را هم فراهم کرده‎ایم. از مرکز نظارت بر برنامه‎‎ها تا نظارت سیما و شبکه‎ها.

- ببینید وقتی یک روحانی می‎خواهد سخنرانی کند، اگر بگویند که شما در جنوب شهر سخنرانی کن، مطالبی را در نظر گرفته و یک بیانی را انتخاب می‎کند و اگر بگویند که در شمال شهر صحبت کن - با یک مخاطب خاص و در یک مجلس ختمی که خیلی از کسانی ‎که در آن حاضرند شاید سالی یک‎بار هم پای‎شان به مسجد باز نشود - یک سبک دیگر صحبت می‎کند، یعنی یک سخنرانی ساده توسط شخصیتی که فقط خودش است و بیان و علم و قدرت خطابه‎ای که دارد، در فضا‎های مختلف، تفاوت دارد. حتی خیلی از مواقع منبری را می‎رود و وقتی تمام می‎شود با همه مطالعه‎ای که انجام داده، با خودش می‎گوید منبر نگرفت و خوب نبود و نتوانستم حرفم را در این منبر بزنم.

- این مسأله وقتی وارد کار نمایشی می‎شود بسیار پیچیده‎تر می‎شود. 30 حرفه دست به دست هم می‎دهند تا یک کار نمایشی ساخته شود. 30 صنف و 30 شغل تخصصی و سطح بالا با فن‎آوری‎‎های جدید، همه این‎‎ها باید با هم لینک و همراه و هم‎فکر و هماهنگ باشند تا کاری که ساخته می‎شود، کار خوبی از آب درآید. متن، کارگردان، نور، ‎موسیقی، تدوین، صحنه‎آرایی، چهره‎آرایی و... همه باید درست باشند. بنابراین کار نمایش از این جهت پیچیده است. لذا ما باید در نظر داشته باشیم که کارگردان و تهیه‎کننده وقتی می‎خواهد فیلمی را بسازد مشکلات زیادی دارد تا خروجی کارش، قابل‎ توجه و مورد قبول باشد. نظارت در تمامی بخش‎‎ها صورت می‎گیرد، اتفاقا بعضی مواقع نظارت‎‎ها خیلی سنگین است، وقتی شما پای صحبت هنرمندان می‎نشینید می‎بینید که از نظارت گله می‎کنند. حالا ممکن است شما به من بگویید که این نظارت، نظارت عالمانه و کارشناسانه نیست؟ اما من معتقدم نه، این‎طور نیست.

-از طرف دیگر باید توجه داشت که بالأخره هنر پدیده‎ای است توأم با آفرینش، هنرمند باید آزادی عمل احساس کند تا بتواند آن‎چیزی را که در فکر و روح و روان دارد، به‎خصوص در کار دراماتیک، خلق کند. لذا شما خیلی مواقع از صبورترین هنرمندان هم این انتقاد را می‎شنوید که چرا مثلا این نظارت، بر ما سخت می‎گیرد.

- یک نظارت ممکن است روی حجاب و آرایش و گریم و غیره باشد که در جای خود، سازمان روی آن خیلی جدی است. داخل پرانتز این را بگویم که از روز اول، یکی از رویکرد‎های بنیادی من روی مسأله حجاب بوده است؛ همین نگاه را در سینما هم داشتم، متأسفانه بعضی از افراد مدعی امروز، آن ‎موقع این حرکت جدی ما را زیر سؤال می‎بردند و می‎گفتند آقای ضرغامی چرا به لباس و موی سر بند کرده است؟! من همیشه می‎گفتم ما باید در همه حوزه‎‎‎ها وظیفه‎مان را به‎خوبی انجام دهیم؛ دستور اسلام، حجاب کامل است که حداقل آن پوشش کامل موی سر و عدم استفاده از لباس تحریک‎کننده است و این باید در همه فیلم‎‎های سینمایی رعایت شود. شما فیلم‎‎های سینمایی سال‎های مسئولیت من در معاونت سینمایی را نگاه کنید، هیچ‎کدام چنین مشکلی ندارند. بنده از روز اول در کار مدیریت سازمان روی این موضوع خیلی سخت‎گیری کردم. در آن زمان برای اولین‎بار جزوه ضوابط ظاهری را با حضور تمام دست اندرکاران سیما تدوین کرده و به‎طور جدی به اجرا گذاشتیم.

- امروز با افتخار می‎گوئیم علی‎رغم همه تبلیغات دشمن در سطح جامعه مشکل بدحجابی در سیما نداریم.

- برخی به ما انتقاد می‎کنند که زن‎‎هایی که شما در تلویزیون نشان می‎دهید، با واقعیت خارجی جامعه مطابقت ندارند! بله شما در خیابان که حرکت می‎کنید، بسیاری از زن‎‎ها را طور دیگری می‎بینید؛ ولی در تلویزیون - بازیگران سریال‎‎ها و مجری‎‎ها - آن‎گونه نیستند؛ دلیلش این است که صداوسیما باید الگوسازی کند. ما این‎جا الگوسازی می‎کنیم، حجاب خوب را نشان می‎دهیم. همین حجاب خوب باید متنوع باشد. مصوبه کمیسیون فرهنگی مجلس هفتم در خصوص سامان‎دهی مد و لباس، این وظیفه را به عهده صداوسیما گذاشته که بتواند حجاب اسلامی را در مد‎‎ها و رنگ‎های متنوع و مختلف به‎خصوص برای جوانان، معرفی کند تا اقبال بیشتری به حجاب اسلامی شود.

- چادر حجاب برتر است و ما امروز در مورد بسیاری از نقش‎های نمایشی از چادر استفاده می‎کنیم که نسبت به گذشته بسیار افزایش یافته و به‎صورت یک فرهنگ غالب درآمده است که پیش از این در صداوسیما نبود؛ اما در کنار آن، ترویج حجاب اسلامی متنوع را طبق وظیفه قانونی خود انجام می‎دهیم؛ حالا یک نفر سلیقه‎اش این‎طور است که اگر یک روسری آبی ببیند خیال می‎کند که این اشکال دارد، ولی نه هیچ اشکالی ندارد. برخی طرح‎‎های زیبای لباس و روسری و مقنعه کامل، هیچ اشکال شرعی ندارد و وظیفه ماست که این تنوع را تبلیغ کنیم.

- اگر استثنایی دیده شود، تخلف است. در هر کاری تخلف صورت بگیرد، برخورد شده و اصلاح می‎شود. بعضی مواقع، به‎خصوص در مورد کار‎های تاریخی، کارگردان اصرار می‎کند و می‎گوید که این صحنه را باید این‎طور در بیاورم؛ در نتیجه می‎بینیم که بعضی سکانس‎‎ها حذف می‎شوند.

- در بعضی مواقع نگران می‎شوم وقتی می‎بینم برخی دوستان و هم‎فکران ما که باید در تحقق دستورات اسلامی و سیاست‎‎های فکری و عقیدتی پشتیبان رسانه ملی باشند؛ موضعی انتقادی می‎گیرند، یعنی به‎جای این‎که یک موضع حمایتی بگیرند که اگر صداوسیما سخت‎گیری کرده و این سکانس را حذف کرده به‎خاطر مسأله حجاب و یا به‎خاطر یک کلام نامربوط بوده است خودشان تریبونی می‎شوند برای کسانی‎که این مسأله را زیر سؤال می‎برند. این رفتار متناقض را معمولا در تریبون‎‎های هم‎فکران خودمان می‎بینیم که قابل‎توجیه نیست.

- در حوزه کار‎های نظارتی، سخت‎گیری‎‎های ما زیاد است و در بسیاری از برنامه‎‎ها وضعیت گریم خیلی بهتر شده است.

- الان کمتر می‎توان آرایش را در چهره بازیگران و مجریان دید و به واقع آرایش معنا ندارد. بازیگر باید گریم متناسب با نقش را داشته باشد. امری که در گذشته بیشتر با آرایش انجام می‎شد تا گریم. اما خیلی مواقع مسائل پیش‎بینی نشده و بیرونی باعث می‎شود تصور کنیم تخلفی صورت گرفته است. ما گروه‎‎های نظارتی تشکیل دادیم. آن‎‎ها سر صحنه رفته‎اند و از خانم‎‎هایی که مسئول این کار هستند، بازدید کرده و دیده‎اند که هیچ‎گونه آرایشی نیست، گریم هم بسیار منطقی و مطلوب است، اما هنگام پخش به‎دلیل عدم تنظیم درست رنگ‎‎های مانیتور‎‎ها و گیرنده‎‎‎ها احساس می‎شود که آرایش غلیظی صورت گرفته است؛ در واقع در کنتراست رنگ چنین اتفاقی می‎افتد.

- در بحث روابط بین زن و مرد به‎خصوص در کار‎های نمایشی، ما باید بیشتر کار کنیم. اغلب در گفت‎وگو با شخصیت‎‎های دینی، حوزه‎‎های علمیه و روحانیت یکی از مباحثی که مطرح می‎کنم این است که در کار نمایشی رابطه بین زن و مرد را چگونه باید نشان داد؟ رابطه زن و شوهر، رابطه مادر و فرزند و یا رابطه صمیمی بین خواهر و برادر.

- مردم از ما پذیرفته‎اند که زنان را با حجاب کامل حتی در رختخواب نشان دهیم. اما وقتی می‎خواهیم روابط عاطفی و حسی را نشان دهیم، چه باید بکنیم؟ در کشور ما متأسفانه بعضی از نگاه‎‎ها افراطی است. مثلا یک عالم مجتهد در یک جلسه به ما گفت :‎ اخبار گفتن خانم‎‎ها چون یک عده را تحریک می‎کند خلاف شرع است. و یا امام جمعه محترم دیگری می‎گوید فیلم‎‎های خارجی به‎دلیل بی‎حجابی زنان، مطلقا نباید نشان داده شوند.البته ما این نظرات را اجرا نمی‎کنیم، به‎عنوان یک نظر محترم هستند، اما ملاک ما نظرات حضرت امام (رحمت‎الله‎علیه) و رهبری (مدظله‎العالی)‎ در این زمینه است.

-  آیا واقعا یک گوینده خبر ممکن است برای عده‎ای تحریک‎کننده باشد؟ اگر این‎طور باشد، آن عده باید خودشان را اصلاح کنند! اگر کسی با نگاه کردن به گوینده خبر دچار آزار و اذیت می‎شود یا نباید نگاه کند یا باید خودش را اصلاح کند.

 5757

کد خبر 168911

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • sichan SE ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۰/۰۵/۲۹
    0 2
    ما که نمی‌فهمیم این حرفها به خاطر چیه شما هم اگه می‌فهمید خودتونو به نفهمی بزنید....
  • بدون نام US ۲۱:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۵/۲۹
    0 2
    اینکه همش درباره نظارت و سخت گیری بود. درباره برنامه های بی نمک صدا وسیما چیزی نگفته
  • مریم حسین مردی IR ۰۱:۱۱ - ۱۳۹۰/۰۵/۳۰
    1 5
    مرد عزیز! آقای محترم! می خوای اخبار بگی ، بگو ... چرا از زن استفاده می کنی ؟؟؟ مگه مرد جماعت چه مشکلی داره ؟؟؟ از زن استفاده می کنی که مشتری جلب و جذب کنی و الا چه بهونه ایی می شود داشت برای استفاده زن در اخبار ؟؟؟ خبر ، خبره، شعر و ...نیست ... می خوای یه مشت مسایل بسیار جدی رو بیان کنی ... غیره اینه ؟؟؟ یا شاید می خوای در لابه لای خبر، دلبری هم صورت بگیره از تماشاچی محترم ؟؟؟
  • بدون نام GB ۰۱:۱۷ - ۱۳۹۰/۰۵/۳۰
    1 6
    بله قطعا برای جوان مجرد تحریک کننده است
  • عبدالرضا IR ۰۱:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۵/۳۰
    0 1
    با اینکه سرال های ماه رمضان خیلی آشغال بودند ولی بخاطر2 پاراگراف آخر مصاحبت دمت گرم.
  • علي IR ۰۳:۵۷ - ۱۳۹۰/۰۵/۳۰
    0 0
    بي حجابي ممکنه ولي يد حجابي که امري است عادي. ضمنا" کي ميگه ماست من ترشه!
  • ایرانی IR ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۰/۰۵/۳۰
    0 0
    جناب آقای ضرغامی:گویندگان شما بطور کلی وذاتا"محرک نیستند.به این ترتیب اگرافرادی باشندکه تحریک میشوندیا تصورمیکننددیگران مثل خودشان مشکل دارمیشونداین دیگه مسئله آنها است. برونددربیابان داد بزنندیااینکه خودرااصلاح کنند.شما موضع ومرجع خودرا مشخص کرده ایدحالا آنهاتامیتوانندگلوی خودراپاره کنندوکاسه داغترازآش شوند.بهترین پاسخ بی محلی است.
  • س ا ر ه US ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۵/۳۰
    0 1
    هه هه هه... قسمت بعدی رو کی میذارین بخونیم؟
  • بدون نام IR ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۰/۰۵/۳۰
    0 0
    اخبار گفتن یک کار بسیار جدی است البته در غیر از شبکه خبر که یکی دو خانم آنقدر با طمانینه خبر را میگویند که شاید برای عده ای اینطور پیش آمده است که لحن شان تحریک کننده است اما در شبکه های دیگر واقعا گوینده های خبر زن بسیار مسلط و متین ظاهر میشوند فقط باید برای شبکه خبر فکری کرد
  • بدون نام IR ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۳
    2 0
    خانم مریم حسین مردی عزیر اگر حرفهات جدی بود واقعا یه فکری برای خودت بکن .
  • بدون نام IR ۱۴:۴۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۴
    1 1
    فرداي قيامت كه نتيجه... رو ببينيد متوجه مي شويد. زياد طول نمي كشه.
  • بدون نام IR ۰۲:۴۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    0 0
    خسته نباشید
  • بدون نام IR ۰۵:۴۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    1 1
    وقتی آقای ضرغامی اینطور بگه پس دیگه جایی برای بحث نیست!!! واقعا کی میگه ماست من ترشه!!! با خانم مریم حسین مردی موافقم به شدت
  • بدون نام IR ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    0 0
    آخه میدونید بعضی جهات آقای ضرغامی به گفته خودشون به اجتهاد رسانه ای رسیدند
  • بدون نام IR ۰۱:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    1 0
    حالا گریم مجریان خانم قابل قبوله ولی بعضی از مجری های مرد واقعا گریمشون تو چشمه و خودشونو خوشگل میکنند نمونش احسان علیخانی!

آخرین اخبار