این اظهارات علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به اظهارات مقامات امریکایی مبنی بر لزوم کناره گیری بشار اسد رئیس جمهور سوریه از قدرت است.
متحد استراتژیک ایران
اظهاراتی که در دو گفت وگو بیان شده، اما محتوای آن دفاع از دولت سوریه است خاندان اسد متحد استراتژیک ایران در طی سه دهه گذشته است. چه دورانی که حافظ اسد در قدرت بود و چه زمانی که فرزند سوم او قدم به دنیای سیاست گذاشت.
پزشک تحصیل کرده لندن در میان شهروندان سوری به چهره ای میانه رو معرف است، اما منتقدانش معتقدند اطرافیانش که منظورشان برخی اعضای حزب بعث سوریه است موجب شدند او نتواند این کشور را به جلو ببرد.
بعد از وقوع انقلاب های منطقه بود که بهار عربی به سوریه هم رسید ولی بر خلاف دیگر کشور های منطقه بیشتر در نقاط مرزی این کشور با ترکیه بود.
وقتی ترکیه ایران را دور می زند!
در حالی که ترکیه شریک این سالهای ایران در موضوع سوریه نظری متفاوت با تهران داشته و حتی اردوغان نخست وزیر ترکیه به صراحت از حضور نیروهای بین المللی در ترکیه خبر داده است، جمهوری اسلامی ایران موضع صریحی درباره تحولات همسایه غربی اش نداشت و بیشتر تلاش کرد از طریق رایزنی های منطقه ای با همسایگان خود کار را دنبال کند. رایزنی هایی که با ترکیه چندان به موفقیت نرسید. با این حال روایت صالحی از تعامل ها با ترکیه متفاوت است و او می گوید « صحبت های خوبی با ترکیه داشتیم.» صحبتهایی که بنا به اظهارات وی شامل چند اصل شده است.«اول دخالت نکردن بیگانگان در امور داخلی کشورها تا جلوی سوءاستفادهها گرفته شود. دوم این که بشار اسد باید نسبت به خواستههای مشروع مردمش پاسخگو باشد؛ ضمن اینکه باید وی را تقویت کرد.»
شفافیت یا ابهام در موضوع گیری؟
در حالی که تاکنون مقامات وزارت خارجه کمتر درباره تحولات سوریه حاضر به اظهار نظر شده اند اما رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان معتقد است «ما موضع واحدی را در قبال تحولات مردمی در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا داشتیم»
اظهارات جدید وزیرامور خارجه در گفت وگو با مهر و ایسنا نشان می دهد ایران نسبت به رخدادهای سوریه حساس است اما از آنجا که ایران، سوریه را اولین خط جبهه مقاومت در خاورمیانه می داند از این رو به دفاع از حکومت اسد می پردازد.«ایجاد خلاء در نظام حکومتی سوریه عواقب غیرقابل پیشبینی برای همسایگان و منطقه در برخواهد داشت.» این پاسخ صالحی به سوالی درباره دخالت احتمالی آمریکا در سوریه است.
توصیه ایران به اسد؛ در برابر معترضان سعه صدر داشته باشید
برخوردهای ارتش سوریه با معترضان که بیشتر در مرزهای این کشور با ترکیه حضور دارند دیگر موضوعی است که در اظهارات صالحی به آن اشاره شده است و او از حکومت سوریه خواسته است تا «نسبت به برخورد با مردم از شیوههای احتیاط آمیز استفاده و در مقابل معترضان با سعه صدر بیشتری رفتار کند.»
واکنش ایران به تغییر حکومت سوریه
نکته مهم گفت وگو صالحی پاسخ وی به سوال خبرنگار درباره تغییر در حکومت سوریه است و اینکه عواقب این امر چه خواهد بود؟ سوالی که وزیر امور خارجه به صراحت درباره آن اظهار داشت که «چنانچه در نظام حکومتی سوریه خلائی ایجاد شود، عواقبی غیرقابل پیش بینی دارد. سوریه دارای همسایگانی با حساسیت بالاست که به همین دلیل بروز تحول در سوریه عواقب خوبی برای کسی در بر ندارد و میتواند منطقه را دچار بحران جدی کند که این بحران به فراتر از منطقه هم میتواند سرایت کند.»
اظهارات وقیحانه
وزیر امور خارجه ایران همچنین در گفت وگو با مهر اظهارات مقامات آمریکایی درباره لزوم کنارگیری اسد از قدرت را «وقیحانه» خواند. عبارتی که نشان می دهد ایران علاوه بر اینکه معتقد به اصلاحت در سوریه است اما از متحد قدیمی خود تمام قد دفاع می کند.«آمریکا هنوز در حال و هوای جهان تک قطبی است و فکر می کند ژاندارم جهان است و متاسفانه از این نوع اظهار نظرها می کنند. این نوع اظهارات را مغایر با میثاق ها و کنوانسیون های بین المللی، و ناشی از خوی استکباری است.»
صالحی همچنین در خصوص آخرین وضعیت ارتقای روابط ایران و مصر اظهارات گذشته خود را تکرار کرد و گفت: مصری ها علاقه مندند که با ایران رابطه داشته باشند ما نیز علاقه مندیمان را اظهار کرده ایم این دو ملت سزاوار روابط عمیق و گسترده اند.
وزیر خارجه گفت: ما مطمئنیم در آینده ای نه چندان دور سطح روابط ارتقاء خواهد یافت خیلی هم بحث یک ماه یا سه ماه زمان طولانی نیست باید صبر کنیم تا شرایط برای مصری ها به گونه ای باشد که بتوانند قدم مورد نظر را بردارند.
وی گفت: ما اعلام کرده ایم هر لحظه ای که مصری ها آمادگیشان را اعلام کنند همان لحظه حاضریم سفیرمان را به مصر بفرستیم.
/27212
نظر شما