پروژه انتقال آب در عربستان و چین چه بود و به کجا رسید؟/ ارزیابی این طرح در ایران

دکتر معتق می‌گوید:«باید توجه کنیم در کشورهایی که از انتقال آب استفاده کرده‌اند، ‌در واقع به آخرین گزینه دست زده‌اند، یعنی کشور عربستان که از همین سیستم برای حل مشکل کم‌آبی استفاده کرده، هیچ رودخانه دایمی ندارد. وگرنه این سیستم لزوما راهی برای حل مشکل کم‌آبی یا بی‌آبی نیست.»

ایرن مهرگان: پنج‌شنبه گذشته، ۲۲ دی‌ماه ۱۴۰۱ سیدابراهیم رئیسی در سفر استانی خود به دارالعباده، دستور اجرای عملیات ابرطرح انتقال آب از خلیج فارس به یزد را صادر کرد. این طرح با هدف صنعت و کشاورزی پربازده و پشتیبانی از آب شرب مورد نیاز استان اجرایی خواهد شد و قرار است میزان تخصیص آب از خلیج فارس برای استان یزد ۲۵۰ میلیون مترمکعب باشد.

هرچند در نگاه اول چنین پروژه بزرگی مثبت به نظر می‌رسد اما ارزیابی متخصصان و کارشناسان حوزه محیط‌زیست از این اتفاق چندان مثبت نیست. این نگاه منفی پیش از این هم درباره چنین طرح وجود داشته و هشدارهای زیادی هم داده شده است. مهدی معتق، استاد دانشگاه لایبنیتز هانوفر و مرکز علوم تحقیقات زمین آلمان از جمله متخصصانی است که به اجرای این طرح چندان خوشبین نیست، او در گفت‌وگو با خبرآنلاین تاکید می‌کند که اجرای چنین پروژه‌هایی نیازمند به مدیریت دقیق و قوی است و گذشته و سابقه برخورد با منابع آبی ایران نشان داده که با سوءمدیریت زیادی در این حوزه روبه‌رو هستیم.

گفت‌وگوی ما با او را اینجا بخوانید:

پروژه انتقال آب در عربستان و چین چه بود و به کجا رسید؟/ ارزیابی این طرح در ایران

در حال حاضر سه خط انتقال آب از خلیج فارس به استان‌های سیستان و بلوچستان، یزد و اصفهان در دست اجرا قرار گرفته است، ارزیابی شما از چنین طرحی چیست؟ نکات مثبت و منفی این طرح را از لحاظ محیط‌زیستی چطور می‌بینید؟
فرایند نمک‌زدایی یک راه حل نهایی برای حل مشکل آب هرگز نبوده، سیستم انتقال آب به این شکل علاوه بر اینکه به مصرف انرژی و هزینه زیاد نیازمند است، معضلات محیط زیستی هم داره. به عنوان مثال مطالعات جدید نشان داده این شورابه‌ها و مواد دیگری که در اثر این فرایند تولید می‌شوند، بسیار بیشتر، در واقع چیزی حدود ۵۰ درصد بیشتر از چیزی است که قبلا تصور می‌شد، براین اساس، نحوه مدیریت این حجم از شورایه ها در اکوسیستم خودش یک چالش بزرگ است.


چنین طرحی فارغ از آسیب‌های محیط‌زیستی آیا می‌تواند مشکلات مهم کم‌آبی و بی‌آبی مناطق مرکزی ایران را حل کند؟

باید توجه کنیم در کشورهایی که از این روش استفاده کرده‌اند، ‌در واقع به آخرین گزینه دست زده‌اند، یعنی کشور عربستان که از همین سیستم برای حل مشکل کم‌آبی استفاده کرده، هیچ رودخانه دایمی ندارد. در عربستان و سایر کشورهایی که می‌بینیم از این سیستم استفاده کرده‌اند، دقیقا آخرین انتخاب‌شان بوده، وگرنه این سیستم لزوما راهی برای حل مشکل کم‌آبی یا بی‌آبی نیست. باید بگویم مجموعه اتفاقاتی که برای حل بحران آب در دهه‌های گذشته در ایران افتاده، ما را نسبت به آینده این طرح بدبین می‌کند که آیا این اقدام میتواند کمکی پایدار به حل مشکل بی‌آبی خصوصا در فلات مرکزی ایران بکند؟

این بدینی از کجا می‌آید؟
ببینید در ایران از منابع آبی موجود نه تنها به درستی استفاده نشده که حتی می‌شود گفت از همین منابع هم به بدترین شکل ممکن استفاده کرده‌ایم،‌ نتیجه این سوءاستفاده و عدم مدیریت درست سبب شده که بیلان آب‌های زیر زمینی در بسیاری از دشت‌های ما منفی شود و با مشکلات بزرگی مثل فرونشست یا خشک شدن تالاب ها و دریاچه ها روبه‌رو شویم، و همین تجارب این سوال و تردید را پیش می‌آورد که چطور وقتی در گذشته مجموعه تفکر مدیریت آبی در کشور نتوانسته منابع قبلی را حفظ کند، آیا این توانایی را دارد از یک روش جدید بهره درست ببرد؟

بیشتر بخوانید:

«انتقال آب خلیج‌فارس؛ اشتباه بزرگی است»/ منتظر کویرهای دریایی باشیم؟

تجربه انتقال آب در سایر کشورهای دنیا چطور بوده؟ گویا پروژه‌های موفقی هم داشته، تفاوت‌های آن پروژه‌ها با انتقال آب خلیج‌فارس چیست و چه نکاتی دارد؟
تجربیات جهانی نشان داده کشورهایی مثل چین که پروژه‌های انتقال آب بسیار بزرگتر از انتقال آب خلیج فارس به فلات مرکزی ایران را انجام داده‌اند، فقط زمانی موفق شده‌اند که همزمان برنامه ریزی درستی برای مدیریت مصرف آب در مقصد داشته‌اند و یا اینکه برنامه‌ای برای احیای اکوسیستم و منابع آبی موجود خصوصا منابع زیرزمینی آب را داشته اند. اگر چنین مدیریتی نباشد، بزرگ‌ترین این پروژه‌ها هم به شکست منجر می‌شود. در واقع اگر این پروژه‌ها برنامه‌ریزی درستی نداشته باشند، شاید در کوتاه مدت اثرگذاری داشته باشد اما در بلند مدت نمی‌تواند کمک پایداری به حل مشکلات آبی بکند.

پروژه انتقال آب در چین موفقیت‌آمیز بود؟
در پروژه انتقال آب در چین از جنوب به شمال، چیزی در حدود ۴۵ میلیارد متر مکعب آب انتقال داده شد اما این پروژه تنها در یک برنامه منظم و طولانی مدت که چهار دهه به درازا کشید، توانست به نتیجه برسد و در احیای اکوسیستم و آب‌خوان‌ها یک تاثیر کم و مثبتی داشته باشد.
درواقع تجربه جهانی نشان می‌دهد که فقط در صورت برنامه‌ریزی بسیار دقیق و یک مدیریت قوی می‌تواند علاوه بر کوتاه مدت در بلند مدت هم اهداف پروژه‌های انتقال آب را به موفقیت برساند.

با این تفاسیر چه باید کرد و چه توصیه‌ای برای مسئولان این طرح دارید؟

مهمترین اقدام باید ایجاد یک برنامه جامع برای احیا اکوسیستم‌های از دست رفته، احیا آب‌خوان‌های ارزشمند کشور، مدیریت درست مصرف و اجتناب از اقتصادهای وابسته شدید به آب در مناطقی کویری و خشک باشد. بدون این برنامه جامع پروژه‌هایی مثل انتقال آب خلیج فارس فقط اثرات کوتاه مدت دارند و در دراز مدت معضل جدیدی به معضلات موجود اضافه می‌کنند.

۴۷۴۷

کد خبر 1719647

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • چالکش امیری IR ۰۹:۵۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    56 34
    سخنان ایشان فقط نیمه خالی بحث مشکل تامین آب را پوشش داده و در مچموع کمتر علمی است و بیشتر معرف باری به هر جهت است
  • چالکش امیری IR ۰۹:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    1 12
    ادرس ایمیل فراموش کرده بودم در ارسال نقد این مصاحبه
  • IR ۱۰:۱۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    39 7
    فقط یا آوری می شود بیش از چهار هزار سال پیش دریاچه های فلات مرکزی ایران فعال بودند که لحاظ ارتفاعات حاشیه های کویر زمینه مساعدی را داشتند که با ورود جریان های هوایی که در فصل مختلف به این منطقه صورت می گرفت با جذب رطوبت و ارتفاعات فوق زمینه بارش در فصل های مختلف فراهم می شد حال این دریاچه ها خشک شده . شاهد تاثیر دیگر وقتی سال ۵۰ بارش سنگین در فلات مرکزی رخ داد تا چند سال به لحاظ وجود رطوبت کافی بارش بالاتر از نرمال در ایران رخ داد
  • ایرانی IR ۱۰:۱۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    84 27
    خوبه حاکمیت هم فقط بدنبال یک راه موقت همیشه بوده از اول انقلاب تابه الان تمام پروژههایی که برای کشاورزی محیط زیست منابع طبیعی وتولید اتخاذشده فقط برای برون رفت موقت بوده وهست.که الان تقریباداره کشوربه بن بستها میخوره.
  • ali IR ۱۰:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    53 4
    امیدوارم ای طرح بسیار دقیق و منظم مطرح شده باشه و نظریه کارشناسان محیط زیست مد نظر داشته باشند، آرزو میکنم با این سوء مدیریت مسئولین، کارشناسان خبره و دلسوز محیط زیست سرگذشتی شبیه به پروفسور کردوانی پیدا نکنند. ایشون زحمت های بسیاری برای محیط زیست کشیدند ولی گوش شنوایی نبود که از نظریات و تجربیات ایشون استفاده لازم رو ببرند.
  • IR ۱۰:۲۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    78 28
    وقتی تو ایران هیچ پروژه ای مدیریت و برنامه ریزی دقیق ندارد مسلما نمی توان عملکرد اینده این پروژه در ایران را با چین و عربستان مقایسه کرد!!!!! عربستانی ها ک پول خوب می دهند و بهترین متخصصین دنیا را به خدمت میگیرند و کار خوب هم تحویل می گیرند چینی ها هم ک الان دومین ابرقدرت جهان شدند و از نظر علمی و فنی پیشرفتشون بی نظیره و برا کشورشون سنگ تمام میذارند عملکرد فعالیت چینی ها در پروژها ی ایران هم نشون داده ک کارشون تو ایران مثل کارشون برا کشور خودشون کیفی نیست.!!!! با این وضعیت بخور بخور و دزدی های مالی شرکتهای پیمانکاری در ایران هم ک آینده این نوع کار ها مشخصه اتمام طولانی مدت و کیفیت ضعیف! نهایتا آینده این پروژه چیزی جز یک افزودن فاجعه زیست محیطی و اقلیمی نیست.
  • IR ۱۰:۲۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    63 55
    این طرح برای عربستان و بقیه کشورهای عربی خوبه ولی برای ایران بد چون صنعت کشاورزی و آب شرب برای مرکز ایران تأمین میشه درسته آقای متخصص استاد دانشگاه خیرسرت المان
  • حسین IR ۱۰:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    44 16
    اینجور که پیداست مدیریت کلان فقط بفکر جیب خود هستند که به صحبت های کارشناسان توجه ای نمی کنند باید نشست تماشا کرد ببینیم چه اتفاق عجیب غریبی می افتد واقعا چاپش می کنید؟
  • IR ۱۰:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    40 11
    پنج دهه هست که به تولید آب فکر میکنیم ولی جرات اجرا نداشتیم! چینی ها حداقل شروع کردند والان دارن به نتیجه میرسن. ما هنوز نقطه صفریم
  • ع IR ۱۰:۳۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    43 12
    ایشان هیچ دلیل منطقی برای مخالفتشان ارایه نکردند و به ذکر کلیات پرداختند .کاش یک دلیل ارایه میکردند .بیمار ما در حال مرگه ایشان متذکر میشن کاش این بیمار فلان سبزی را بیشتر میخورد
  • گمنام IR ۱۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    31 16
    س.اگرقراربودمسءولین حرفهای ادمهای باسوادراگوش دهدکشوربه این روزنمی افتاد.اگثرجوانان تحصیل کرده کشوردرحال خروج میباشند.واقعابایدمتاسف باشیم ازاین وضع.
  • Gaber IR ۱۱:۰۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    38 15
    تا کنون هر مطلبی که علیه این انتقال آب گفته شده اصلا مشخصات توضیح داده نشده و خسارتها و منافع کوتاه و بلند مدت آن بصورت واضح کسی توضیح نمیده .فقط مخالفت و بدون راه حلی که توضیح واضحات داشته باشه .فقط مخالفت میکنند و رضایت موافقان با اشکالات طرح را کسی یا نمیتونه توضیح دهد یا ناتوان از نظر گفتاریست .بیان واضح بفرمایید .گویا اطلاع کافی هم از عربستان و چین ندارند فقط اشارات کوتاه
    • US ۱۲:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
      70 14
      شما فقط این سوال رو جواب بده ، چرا صنایع آب بر و محصولات کشاورزی که آب زیادی طلب میکنه باید در دل کویر احداث بشه بجای اینکه در شهر های ساحلی ؟ چرا ؟ چرا باید در کویر بجای محصولات کشاورزی که نیاز کمتری به آب دارند و میشه به روش قطره ایی آبیاری بشن باید مثلا گندم به روش غرق آبی انجام بشه ؟ همین امثال شما زمان احداث سد گتوند که همین کارشناس ها میگفتن بابا دارید بغل کوه نمک احداث میکنید و نکنید ، اثرات مخرب زیست محیطی داره همینجوری خلط مبحث کردید تا اینکه کل زمینه‌ای کشاورزی خوزستان بخاطر آب نمکی سد سوخت و کشاورزی اون ناحیه رو نابود کرد ، البته الان دارید یک سد دیگه با همین وضعیت آبگیری میکنید ! یاد گرفتید به فعالان محیط زیست حمله کنید، به کارشناسان آب بگید بی سواد ! شما تحصیلاتتون چی هست ؟
  • ایران گشته IR ۱۱:۱۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    15 8
    باید نقطه نظرات را دقیقا کارشناسی کرد از تجارب کشورهای دیگران استفاده نمود و به مشاوران در سطح بالاتر از کشوری بسنده کرد
  • IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    64 30
    این طرح از زمان شاه در ایران بعثش بود طراح انتقال آب دریا اولین بار در جهان مال ایرانیها بود همانطور که در زمان هخامنشیان دریای سرخ به دریای مدیترانه ایرانیها وصل کردن و کانال داریوش نام گرفت که بعدها انگلیسها آنرا کانال سوئز نامیدند .از دولت نامردان میخواهم به جای کمک به بیگانگان متجاوز به خاک ایران .به فکر عمران آبادی کشور باشند و این طرحهای بزرگ از خود به جا بگذارند تا مردم فکر نکنن که شما واقعا ایرانی نیستید.
  • داریوش IR ۱۱:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    39 8
    چرا چین و روسیه ،حتی در قرار دادهای شان با دیگران و کشورهای عربی و حوزه خلیج فارس ،بهترین امکانات و تجهیزات قرار دادها را میبندند ام به ما که می‌رسد بدترین قرارداد درجه 3و4را با آنکه بیشترین سود را از ایران میبرند.
  • یک ایرانی IR ۱۱:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    22 5
    سلام علیکم اگر دره های کوه پایه ها را آب نما درست کنند ودردشتها گودال های عمیق درست بشود جلوگیری از روان آب‌های باران می‌شود که باعث ذخیره آب در عمق زمین است ذخایر زیرزمینی اصلاح می‌گردد باعث می‌شود که کم آبی مرتفع گردد
  • حمید IR ۱۱:۴۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    41 16
    آخه برگرداندن شورابه به دریایی که به آب اقیانوس متصل است چه ضرری برای اکوسیستم دریا دارد آیا نمک اقیانوس افزایش میابد؟چرا این اراجیف از دهان برخی به اصطلاح کارشناس در می آید آیا ایشان نمیداند که یزد فاقد رودخانه است و صنایع فعال فلزی در آنجا به آب زیادی نیاز دارند.
    • US ۱۲:۲۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
      47 13
      جناب کارشناس میشه لطفا توضیح بدید چرا صنایع آب بر مثل صنایع فلز و فولاد باید در دل کویر احداث بشن بجای اینکه در شهرهای ساحلی که بغل آب هستن ؟ حالا از مشکلات زیست محیطی که از سطح درک و فهم شما هست چشم پوشی میکنیم ولی چرا باید هزینه چندین برابر بکنیم برای انتقال آب به کویر بجای اینکه اون صنایع رو‌ببریم کنار آب ؟ چرا باید وسط کویر باید گندم به روش غرق آبی انجام بشه ؟ وقتی تو کشوری زندگی میکنیم که مشکل کم آبی داریم . شما نوابغ میشید مسئول بجای افراد کارشناس و با این نبوغتون باعث از بین رفتن همه چیز میشید ! بزرگترین مشکل کشور افرادی مثل شما هستن !
    • IR ۱۲:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
      25 10
      برگرداندن شورابه به اب دریا آنهم در این حجم عظیم خودش یه فاجعه زیست محیطی بزرگ دیگه است و تا کیلومترها تمام جوامع زیستی دریایی ماهی ها و مرجانها و غیره و تمام صیادی ساحلی و نابود میکنه. شوری اب دریایی ۳۵ و در گودالهای نمکی نهایتا تا ۴۰ و خورده ایی شوری اما شوری این شورابه ها تا ۵ برابر شوری معمول آب دریاست و حتی بیشتر ممکنه باشد جانوران یوری هالین هم توان تحمل این سطح از شوری را ندارند. لذا صیادی آبهای ساحلی ایران نابود میشه همین الانم وضعیت آبزیان خلیج فارس اصلا مناسب نیست. و آینده خوبی از حیث شیلات با این سطح از الودگی ها نفتی‌. افزایش دمای آب و گرمایش زمین پیش روی نسلهای بعدی ما نیست من دکتری زیست شناسی دریا هستم. اینوع پروژه های ایران اصلا کارشناسی علمی و مشورت با متخصصین علمی نمی شوند. لذا فقط فاجعه زیست محیطی به بار می آورند. حرف کارشناس محترم کاملا درست هست.
  • راشدی IR ۱۱:۴۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    5 8
    جناب آقای دکتر سلام احتراما این مسائلی که فرمودید در بعضی از کشورها بدون تحقیق و با کمترین هزینه انجام شده من خودم با تعدادی افراد دیگر بیش از ده سال روی این مسئله کار کردیم و نتیجه خوبی گرفتیم و فعلا نمیتوانم کلیه مسائل مطرح را بگویم تا جائی که خبر دارم کشورهایی که این کار را کرده‌اند در طرفشان اشتباهات فاحشی بوده که ممکن است در آینده موجب شکست طرح و یا کشورشان شود
  • IR ۱۲:۱۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    30 28
    دلیل نمی‌شود چون چین وال سعود موفق نشدندایران هم موفق نمی‌شود درشرایط فعلی و تشنگی ایران بهترین کارهمین طرح بزرگ وانقلاب جهادی است اگرهم درآینده اشکالاتی پیش بیاید قابل رفع خواهد بود
  • IR ۱۲:۱۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    37 15
    خیلی از کشورها از این طرح استفاده میکنن به ایران که میرسه یه عده اراجیف می بافن هر طرحی اجرا بشه یه مقدار ضرر زیست محیطی داره
  • کشاورز IR ۱۲:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    4 2
    ازکجا می خواد رد بشه مثل لوله کاز زمین منه خراب کرده
  • ناشناس IR ۱۲:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    23 6
    به نظر من این موضوع آب استراتژیک هست و حرف های محیط زیستی اقتصادی و امثال آن برای انحراف موضوع هست اگه شیر آب را باز کنین آب نیاد فکر کنین چی میشه
  • محسن IR ۱۲:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
    23 28
    وقتی اونا نتیجه گرفتن چرااینجا جواب نده،بی هویت ها هر زمان یه پیشرفتی خواست تو این اب وخاک بیفته از هر طرف شروع به پاس کردن کردن

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین