آقای رئیسی، مراقب باشید چین گران فروشی نکند/ دستاورد سفر، اجرای برنامه راهبردی ایران ـ چین است/درتله پروتکل‌های تشریفاتی نیفتید

سفر آقای رئیسی به چین، سوای از اهمیت ذاتی آن، یعنی برقراری و ارتقاء روابط راهبردی با کشوری مانند چین  که باعث می شود هر سفری در این سطح، مهم جلوه کند، حائز اهمیت و برخوردار از ویژگی هایی است که آن را مستثنی از سایر سفرهای مشابه می کند.

به گزارش خبرآنلاین رسانه های حامی دولت در چند روز گذشته سعی کرده اند این سفر مهم را که انتظارات زیادی از آن می رود، صرفا به پروتکل های تشریفاتی تقلیل دهند و دل خوش به این مقدار شوند که چینی ها از سه نوع پروتکل تشریفاتی مرتبط با سفر کاری، سفر رسمی و سفر دولتی، پروتکل تشریفاتی سوم را برای اقای رئیسی به کار خواهند برد که نشان دهنده اوج استقبال و تحویل گرفتن یک مقام خارجی از سوی چینی هاست.

فارغ از اینکه چینی ها حتما و باید آقای رئیسی را در چارچوب بهترین پروتکل های تشریفاتی مورد استقبال قرار دهند، آنچه سفر ایشان را حائز اهمیت ویژه کرده، موضوع پروتکل تشریفاتی نیست بلکه برخی عوامل دیگری است که سبب شده تا توجهات داخلی و خارجی به این سفر افزایش یابد.

آقای رئیسی، مراقب باشید چین گران فروشی نکند/ دستاورد سفر، اجرای برنامه راهبردی ایران ـ چین است/درتله پروتکل‌های تشریفاتی نیفتید

>>> بیشتر بخوانید:

رحیم‌پور: چین حتی با پول خودمان در ایران سرمایه‌گذاری نکرد/ پکن به دنبال روابط راهبردی با تهران نیست

خلاء کنشگری چین در مذاکرات/ اجرای قرارداد ۲۵ ساله در گروی احیای برجام است

روایت رسانه آمریکایی از سفر مهم رئیس‌جمهوری ایران به چین

تفاوت سفر رئیسی و روحانی به چین



برخی از این عوامل را می توان به شرح ذیل فهرست کرد.

۱- آقای رئیسی به عنوان رئیس دولتی به چین می رود که شعار نگاه به شرق را سرلوحه سیاست خارجی خود قرار داده و اعضای دولت او از جمله کارگزاران سیاست خارجی آن، کارنامه روشن و قطوری در غرب ستیزی، برجام ستیزی و امیدواری به همکاری با شرق، خصوصا چین داشته اند.


۲- این سفر در شرایطی صورت می گیرد که دولت سیزدهم بارها اعلام کرده است که چین به خاطر رویکرد غرب گرایانه دولت قبل حاضر به همکاری با ایران نبوده است و موضوع تحریم های آمریکا و نپیوستن ایران به اف.ای.تی.اف بهانه ای بیش نبوده و حالا که یک دولت انقلابی با رویکرد غرب ستیز و با نگاه مثبت به چین روی کار آمده، رویکرد تعاملی چینی ها نیز متفاوت خواهد شد.


۳- این سفر تقریبا دوسال پس از امضای برنامه همکاری‌ جامع ایران و چین انجام می شود، اما هنوز هیچ یک از مفاد این برنامه در قالب قرداد، اجرایی نشده و دو کشور هیچ گام روشن و ملموسی به سمت همکاری راهبردی برنداشته اند. تبادلات و تعاملات ایران و چین در حد فروش نفت و میعانات به طرف چینی روی آب و نیز صادرات کیوی و پای مرغ، باقی مانده است و متاسفانه برخی از کارگزاران سیاست خارجی دولت سیزدهم اصرار دارند که صادرات پای مرغ به چین را به عنوان همکاری راهبردی بپذیریم. حال آنکه کمترین انتظار نخبگان از همکاری راهبردی ایران و چین بهره مندی کشورمان از فناوری های سطح بالای چین، سرمایه گذاری کلان این کشور در حوزه های مختلف صنعتی، کشاورزی، زیرساختی، حمل و نقل و ... و مشارکت دادن جدی ایران در طرح های توسعه ای از جمله «کمربند و راه» است که تا کنون نه تنها هیچ نشانه ای از آنها دیده نشده است، بلکه متاسفانه به نظر می رسد چین در برخی از این پروژه ها از جمله ابتکار «کمربند و راه» ایران را دور زده و برخی از ظرفیت های ژئوپلیتیکی کشورما را تهی کرده است.


۴- سفر رئیس جمهور کشورمان به چین در زمانی انجام می شود که هنوز چند ماهی از سفر جنجالی آقای شی جینپینگ به عربستان و امضاء بیانیه شورای همکاری خلیج فارس علیه تمامیت ارضی کشورمان نگذشته است و خاطر ایرانیان هنوز از این رفتار ناپخته چینی ها مکدر است.


۵- این سفر در زمانی صورت می گیرد که روابط ایران و غرب، بیش از هر زمان دیگری دچار تنش و چالش جدی است، هیچ افق روشنی برای احیای برجام دیده نمی شود و ایران متهم به همکاری نزدیک نظامی و امنیتی با روسیه در جنگ اوکراین شده و ناتو و اتحادیه اروپا نسبت به ادامه این روند به ایران هشدار جدی داده اند. این در حالی است که چین، داهیانه خرج خود را از روسیه سوا کرده و به هیچ وجه حاضر نشده است دامن خود را به جنگ روسیه با اوکراین آلوده سازد و به بهترین شکل ممکن تا این لحظه تنش با آمریکا را بر سر موضوعات اقتصادی و ژئوپلیتیکی مدیریت کرده است.


لذا در چنین شرایطی لازم است آقای رئیسی و مشاوران سیاست خارجی ایشان مراقب باشند که دستاورد آنها از این سفر قرار نیست تبلیغات بر سر پروتکل های تشریفاتی آنچنانی چین باشد. باید مراقب بود که انتظارات از این سفر بسیار فراتر از این است که چینی ها کدام پروتکل تشریفاتی را برای او و با چه کیفیتی اجرا کرده اند و این سفر را کاری دیده اند یا رسمی یا در سطح سران کشورها. طبیعی است که هر رئیس جمهوری به کشور دیگری سفر می کند پروتکل سران در خصوص او اجرا می شود.

پروتکل های رایج تشریفاتی در سفر سران نیز مشخص است. در بهترین حالت همتای او در فرودگاه به استقبال می آید ( در غیر این صورت یکی از وزرا از او استقبال کرده و مراسم استقبال در محل جلوس میزبان برگزار می شود)، پس از استقبال رسمی از مهمان با نواخته شدن سرود ملی دو کشور رؤسای جمهور به اتفاق از یگان تشریفات سان می بینند.
در جریان این مراسم به افتخار حضور رییس‌ جمهوری مهمان و هیأت همراه ۲۱ گلوله توپ شلیک و رؤسای جمهوری کشور میزبان و کشور مهمان، هیأت‌های عالی‌رتبه مقامات همراه خود را به یکدیگر معرفی می کنند.

بعد از آن مذاکرات رسمی و ملاقات روسای جمهور و هیأت‌های عالی‌رتبه و امضای تفاهم نامه ها شروع می شود. در ادامه یک شام یا ناهار رسمی برگزار می شود، دو طرف به فراخور تدارک میزبان در محل هایی حاضر و از آنجا بازدید می کنند، بعضا مهمان در یکی از این مراسم سخنرانی می کند و در نهایت با هماهنگی دو طرف می تواننند یک کنفرانس خبری نیز داشته باشند.

این پروتکل هایی است که در خصوص سایر رؤسای جمهور و سران کشورهای دیگر هم اجرا شده است. لذا از همین حالا نباید اسیر گران فروشی چینی ها یا کارگزاران داخلی در اجرای پروتکل تشریفاتی آنچنانی شد. نباید دلخوش به این بود که یک کارگزار سیاست خارجی به حمد و ثنای چینی ها بپردازد و به به و چه چه کند که آنها بالاترین پروتکل تشریفاتی را برای آقای رئیسی در نظر گرفته اند. آنچه مهم است خروجی سفر است و این که در پایان سفر مشخص شود آیا چینی ها عزم و اراده جدی برای اجرای برنامه ۲۵ ساله همکاری جامع ایران و چین دارند یا همچنان می خواهند تحریم های آمریکا را بهانه ای برای کم کاری خود نسبت به ایران قرار دهند. اینکه رئیس جمهور ما را در چین به بهترین شکل ممکن تحویل بگیرند اما بعد همچنان تعاملات راهبردی ایران و چین معطل باقی بماند چه فایده ای خواهد داشت؟

به گفته دوستان انقلابی و اعضای دولت سیزدهم، ایران سالهاست از سیاست قاشق خالی غربی ها رنج برده است. حالا سزاوار نیست از کشورهای دوستی چون چین که به آنها در روزهای سخت امید بسته است نیز شاهد همین سیاست قاشق خالی باشد. لذا بزرگترین دستاورد سفر آقای رئیسی به چین باید عملیاتی شدن برنامه همکاری جامع ایران و چین باشد نه اینکه چینی ها آقای روحانی را بیشتر تحویل گرفتند یا آقای رئیسی را؟

۴۹۴۹

کد خبر 1731220

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 14
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • فرهاد IR ۰۷:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    این برنامه ها را باید مشاوره‌ای ریس جمهور قبل از رفتن بهش میگفتند ، حالا فایده ندارد
    • حامد سرخ IR ۱۶:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
      الان شما از خروجی سفر ایشون خبر داری که حرف میزنی و بیفایده میخونی فقط بلدی چرت و پرت بگی شما از اون ضد ایرانیها هستی و ایران رو فقط بلدی بکوبی
  • IR ۰۸:۰۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    چه انتظاری دارید ایشان اگه امنیت و منافع ملی برایشان مهم بود قطعا این وظیفه ی خطیر را قبول نمی کردند خداپیغمبری در توانش نیست
  • داریوش IR ۰۸:۴۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    چین خیلی وقت دور ایران را خط کشیده به خاطر منافع ملت چین (1800 میلیارد )راحته مارا دور زد و به طرف عربستان سعودی و عرب ها رفت ،همه دولت‌ها به فکر منافع ملت و مملکت خودشان هستند ،ما چطور ؟؟!!!
  • میلاد IR ۰۸:۴۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    اولا شتر در خواب بیند پنبه دانه. دوما ریئسی اگر عرضه داشت قیمت گوشت و پیاز را کنترل میکرد سوما از این دست سفر های بی فایده ایشون زیاد داشته اینم روش
    • حامد سرخ IR ۱۶:۵۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
      میشه به بقیه توضیح بدی جریان سفرشون به کجا رفته خخخخ ایشون هنوز هیچ صحبتی با مقامات چینی و هیچ جلسه ای نزاشته تو از کجا میدونی چی شده خخخخ مردم ایران فرق بین ایرانی که فارسی تایپ کنه با صهیونیستی که فارسی تایپ میکنه رو میفهمن خخخخ مرگ بر عرب و عبری ها
  • سید IR ۰۸:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    بنده خدا چنان ذوق زده شده که گل از گلابتونش شکوفه زده....
  • محمد IR ۰۹:۱۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    چین تا حالا چند دفعه سر کارتون گذاشته بازم فایده نداره
  • IR ۰۹:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    نه داداش نگران نیاش اقتصادمون اینقد بالاست بازرنگی این اغایون تله چیه
  • IR ۱۰:۰۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    دیگه چی مانده چین غارت کنه
  • IR ۱۰:۲۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    بااین تفاسیر فقط خدا به دادمون برسه.خودمون و کشورمونو سپردیم بخدا.
    • IR ۱۱:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
      فقط خدا بداده این مردم برسد و هر چه زودتر نجات‌مان دهد مردم که بدبخت کردن
  • IR ۱۰:۲۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    تو را بخدا از این دعوای طیفی دست بردارید ، اینقدر که این پمپاژ ناامیدی مردم را به ستوه آورده مشکلات اقتصادی نکرده،مردم ثابت کردند که ایرانی اگر گرسنه هم بماند دست از عزت و غرور ملی برنخواهند داشت، ایرانی را جنگ قدرت باند بازی و اشرافی گری مسئولین و فرزندانشان خسته کرده ، شمایی که نتیجه مفتضح برجام را پیش رو دارید به جای تمرکز بر دستاوردهای که ممکن است این سفر داشته باشد دنبال بهانه جویی برای سرکوب طرف مقابل به قیمت فشار مضاعف به مردم هستید، ایرانی عهد اخوت نه با شرق دارد و نه غرب،وقتی سیاست کلی چین استعماری نیست و فقط دنبال تجارت و تعامل با کشورهاست چرا عده‌ای دنبال برند غربی یا شرقی هستند،هردو جناح این بازی های سیاسی را تمام کنید تا توسط مردم تو دهنی نخوردید، ملت مستضعف فقط نظر رهبر را مبنا میداند شما هم اگر دنبال سربلندی ایرانی فرامین ایشان را سرلوحه کنید ولی متاسفانه هر دو جناح غافل از توصیه های ایشان است
    • US ۱۶:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
      هشت سال دولت روحانی همه حاکمیت علیه دولت کارشکنی می کردند صدا و سیما صبح تا شب تخریب می کرد. الان کسی چیزی نمی گه که شما صدات در اومده . اون موقع کجا بودی؟ اون موقع امید و اینا بد بود حالا خوب شده؟
    • IR ۱۷:۰۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
      آقا یا خانم محترم شما از گرسنگی چی میدونی؟ رویکرد چین استعماری نیست پس چیه؟ میشه در مورد قرارداد 25 ساله کمی توضیح بدی؟
  • عوض IR ۱۰:۲۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    یه ذره از مملکت باقی مانده اون را هم به چین بفروشید چوب حراج به مملکت
  • رضا رحمانی IR ۱۰:۴۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    162 8
    خداوند با صابران است .
  • IR ۱۱:۰۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    8 3
    خیر ما وقع دل مردم رو نباید خالی کرد و نباید دل به انها بست فقط دل به خدا ببندید وآگاهانه و با تمرکز و با درایت رفتار شود بهتر و سنگین تر است
  • حسین IR ۱۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    بسلامت رفته بسلامت برگرده ما چیزی نمیخوایم فقط باید خدا خدا کنیم که چیزی از ایران رو نفروخته باشه ،بجای بعضی چیزا ....
  • IR ۱۱:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    13 1
    کاش سپرده بودیم واقعا دست خدا چون هر که به خدا توکل کند خدا کفایتش می کند.
  • مالباخته بورس IR ۱۱:۳۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    بایدمنتظرباشیم وببینیم که آیاایران می تواند چینی هاراهم مثل سرمایه گذاران بورس نقره داغ بکند یااینکه چینی هازرنگ تراز این حرفها هستند
  • جلال IR ۱۱:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    هیچ الان که رفته چین ،آقای شی بهش میگه ببخشیدا اون جزایری که من از قول شما به عربها دادم که بیخیال شدید دیگه؟! اگه که جواب اوکی هست، بنشین فعلا به چای باهم بخوریم تا ببینیم اوضاع چی میشه.
  • حمید رضا ملازینل IR ۱۲:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    ایران من از کوروش بزرگ و شاهپور بزرگ و انوشیروان دادگر و نادر شاه بزرگ به کجا رسید.. رفته ناهار بخوره گمان کنم ...چون از سیاست و دلار که حرفش هم نزن.. کشوری که از داریوش بزرگ به ناصردین قاجار برسه و ازش فیلم بسازن'شایسته همین هاست چو غرش شیران از این مملکت برفت این عوعو سگان شما نیز بگذرد ماکه همه ارزوهامون خاک شد...
  • محمد IR ۱۲:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    هر چند منتشر نمیکنی ولی برجام ستیزی ایران؟؟یعنی ترامپ هم که زد زیر امضای خودش ،دوستدار برجام بود؟؟ کمی خجالت.
    • US ۱۶:۵۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
      برجام را قبل از ترامپ، روسوفیل ها یا عوامل روسیه در ایران تخریب کردند. آنها برجام را پایان کار خود و غارت ملت ایران می دانستند. با برجام همه چیز به روال عادی باز می گشت و مافیای روسی جمع می شد. ترامپ هم یکی از نوکران پوتین بود که با دستور او از برجام خارج شد. نتیجه تحقیقات مولر درباره ترامپ به صراحت نشان داد که ترامپ قبلا جاسوس کا. گ ب و با کمک پوتین رئیس جمهور امریکا شده بود. لذا برجام ستیز که خوب است باید می نوشت نوکران روسیه برجام ستیز
  • جمال IR ۱۲:۳۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    نه چین نه روسیه هیچ برادری برای ایران نبودن ونخواهد بود
  • IR ۱۶:۴۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    تنها را وقتی یک کشور باشه همه درها را بسته باشی همان چین چنان بلایی به سرت میاره که در خواب هم ندیده باشی مثل کالایی که فقط یک نفر حق داره بخره مطمئن باش هر شرطی که این خریدارمیگذاره مجبوری قبول کنی چون راه دیگه ایی برات نماند ه مملکت بردین ته کوچه بن بست نه را پس دارید نه راه پیش