آذرجزایری: "وزیری در نفت به لحاظ جامعه شناسی و سیاسی می تواند حکومت کند که مدیریت بر 72 ملت را بشناسد نه اینکه 71 ملت را حذف و بر یک ملت خودی حکومت کند.گسترش جغرافیایی- سیاسی- فرهنگی و دموگرافی نفت دیکته می کند که وزیری که بتواند فقط این گسترش را متوجه شود و هنرش در مدیریت منابع انسانی باشد، موفق است."
این استدلال محمدجواد عاصمی پور مدیر قدیمی نفتی، مدیرعامل سابق شرکت نیکو،قائم مقام شرکت ملی نفت در زمان نوذری، برای شناخت وزیر نفتی موفق است.عاصمی پور معتقد است میرکاظمی را معاونت نیروی انسانی آن دچار مشکل کرد.چرا که نیروی انسانی قلب تپنده نفت محسوب میشود.گفت وگوی اولیه با این مدیر باسابقه نفت چند روز پیش منتشر شد اما به دلیل شکستن سکوت دوساله عاصمی پور پس از برکناری نابهنگام از پست مدیریت نیکو و اعلام زودهنگام بازنشستگی وی، کاربران خبرآنلاین با ارسال نظرات و تماس های تلفنی خواستار پاسخگویی شفاف ترقائم مقام شرکت ملی نفت در زمان نوذری به برخی از سوالات شدند که با پیگیری خبرنگار خبرآنلاین بخش تکمیلی گفت وگوی پیشین خبرآنلاین با مدیرعامل سابق نیکو منتشر می شود.
علت سکوت دوساله
در طول 35 سال فعالیت مدیریتی من به عنوان مرد استعفا شناخته می شدم.هرجا دستورات مخالف اصولی که بدان معتقد بودم ابلاغ می شد من به آرامی راه استعفا در پیش می گرفتم و صندلی مدیریت را به دیگری می سپردم تا دستورات به درستی انجام گیرد.ولی آقای میرکاظمی وزیر سابق نفت تنها مردی بود که مرا عزل کرد.در آنزمان به این نتیجه رسیدم که چرا به جای قدرشناسی از ایشان به نقد وی بپردازم در جالیکه زبان های رساتری از من وجود داشت.
به گفته عاصمی پور،وقتی وزرای قبلی و فعلی نیازی به مشورت نمی بینند و قلم تصمیم گیری در دستان آنهاست بنابراین سکوت ما بهترین راه حل است.اگر وزیری نیاز به مشورت داشته باشد و درخواست این مشورت را داشته باشد ترجیح می دهم در اطاق بسته و در گوش او بگویم.
مدیرعامل سابق نیکو از آرزوی خود نیز می گوید.آرزو می کردم وضع صنعت نفت خوب بود و من تعریف می کردم اما متاسفانه این طور نیست. باید بگویم با استدلال و آمار و رقم می توانم ثابت کنم که اتفاق های ناگوار صنعت نفت در طول دو سال گذشته در تاریخ 102 ساله نفت کشور بی سابقه بوده است.
روایتی کامل از بازنشانده شدن مرد نفتی
اساتید دانشگاه باید 65 ساله بازنشست شوند در حالیکه 6 ماه قبل از 60 سالگی نامه دانشگاه صنعت نفت برایم ارسال شد که شما باید به مرخصی بروید. روز شنبه 15 اردیبشت ماه در حالیکه حکم مدیریت من در نیکو سه ساله بود و حدود 2 سال ازآن گذشته بود رئیس دفترم از تهران زنگ زد که از دفتر وزیر تماس گرفته اند و گفته اند مدیران نیکو در جلسه تودیع و معارفه جشن ساز و قلعه بانی به عنوان مدیرعامل سابق و فعلی شرکت ملی نفت باید حضور یابند.من چون در ایران نبودم به مسوول دفترم گفتم شما بروید.10 دقیقه بعد از این تماس به من خبر دادند که حکم جشن ساز برای مدیریت نیکو خورده شده است.10 روز پس از این اتفاق نامه دانشگاه آمد که شما بازنشسته شدید و 76 روز هم مرخصی طلب دارید و این مدت را باید در مرخصی سپری کنید.
اشتباهی که اینبار باید به فرصت تبدیل شود
همه از کاهش تولید،توقف سوآپ،روی آب بودن نفت ایران،توقف پروژه ها به عنوان اشتباهات دو سال گذشته، می گویند در حالیکه به نظرم مهمترین اثر مخرب این دوران را باید در منفعل کردن ساختارهای تخصصی و کارشناسی صنعت نفت و سکوت و همراهی در اجرای دستورات فردی وزیر جستجو کرد.تغییرات غیرکارشناسی در واحد برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت، واحد امور بین الملل شرکت ملی نفت،معاونت نیروی انسانی وزارت نفت، شرکت متن،نفت و گاز پارس،واحد مدیریت اداری از جمله تغییراتی محسوب می شود که وضعیت صنعت نفت را به اینجا کشاند.درواقع حذف ساختار و حاکمیت فردی و تصمیمات نادرست در معاونت نیروی انسانی و همچنین عدم برنامه ریزی مناسب در معاونت برنامه ریزی وزارت نفت بلای جان صنعت نفت طی دو سال گذشته بوده است.
گلایه از برخی از مدیران حاکم بر نفت در دو سال گذشته
عاصمی پور این گلایه خود را با مثالی آغاز می کند.نمی خواهم اسم کسی را به صورت شفاف ببرم چرا که به اندازه کافی تاریخ صنعت نفت این اسامی را ثبت کرده است.کسانی که برای راز بقاء سکوت کردند و گزارشات غلط دادند و همراهی بر خلاف کل نظرات کارشناسی کردند مقصرتر از وزیر سابق نفت هستند.
نمایی از روزهای رویایی نفت
قائم مقام سابق شرکت ملی نفت در بخش تولید از زمانی می گوید که خود در این سمت حضور داشته و شاهد افزایش ظرفیت تولید نفت به 4 میلیون و 200 هزار بشکه بوده است.
عاصمی پور می گوید: پروژه تولید زودهنگام از میدان آزادگان جنوب با تولید 50 هزار بشمه ،راه اندازی زودهنگام فاز 2 دارخوین و رسیدن تولید از 50 هزار بشکه به 110 هزار بشکه ، تولید زودهنگام میدان مشترک هنگام توسط فلات قاره، انجام تعمیرات،تزریق گاز مناسب که رکورد سالهای گذشته درتزریق گاز را شکست،مدیریت حفاری،مدیریت نظارت بر تولید در انجام برنامه ریزی تعمیرات و ایجاد هماهنگی،فعال ترشدن شرکت ملی حفاری،تجهیز شرکت حفاری شمال با 10 دکل خشکی و عقد قرارداد با نفت مرکزی و افزایش فعالیت های آنها در نفت مرکزی و جنوب برای انتقال نفت غرب به واحدهای بهره برداری جنوب و تخصیص خطوط لوله به این امر دلایلی محسوب می شوند که منجر به افزایش ظرفیت تولید کشور شد.
به گفته او، همه این اتفاق ها مدیون یک تیم یکدست و یکپارچه عملیاتی در خشکی و دریا بود.اما در سال های اخیر با رواج سیاسی کاری در نفت و تعارض با مناطق نفت خیز جنوب که قلب تپنده تولید نفت محسوب می شود و ایجاد التهاب در این منطقه و توجه بیشتر به تغییرات مدیریتی تا تولید همه و همه دست در دست هم داد تا وضعیت فعلی را به بار بیاورد.
تایید کاهش 300 هزار بشکه ای تولید و علت آن
مدیرعامل سابق نیکو معتقد است در این مدت تولید کنار رفته است.مدیریت نظارت هم که کسی تا پیش از دو سال پیش بدون اذن آن تکان نمی خورد و با اقتدار نظارت بر تولید هماهنگی داشت از زاویه توجه دور شد و این خود ضربه ای بزرگ به تولید بود.همچنین کمیته تولید که در تمام مدیریت وزرای قبلی نفت رکن اساسی جلسات هفتگی بود و حتی سابقه نداشت که یک جلسه آن برگزار نشود تشکیل نشد و محوریت تولید دچار مشکل شد.مقدار تزریق گاز کم شد،پروژه های تعمیرات چاه های نفت کاهش یافت، تعداد عملیات تزریق اسید و نیتروژن و حفاریهای تعمیراتی به حداقل ممکن رسید.عقب افتادگی پروژه های مناطق نفت خیزجنوب و فلات قاره،توقف پروژه تلمبه های درون چاهی همگی دست به دست هم داد تا تولید نفت تا 300 هزار بشکه در روز کاهش یابد. براین اساس متاسفانه همه به گزارش تفریغ بودجه که بر کاهش 70 هزار بشکه ای تاکید داشت اکتفا کردند در حالیکه وظیفه تفریغ بودجه نشان دادن انحراف نسبت به بودجه است.درحالیکه ظرفیت و تولید عملیاتی در بدو کنار رفتن نوذری در مرز 4 میلیون و 200 هزار بشکه قرار داشت و نفت همواره برای جلوگیری از افزایش انتظارات رقم بودجه را کمتر از رقم عملیاتی اعلام می کند.
نفت ما مدتی برروی آب ماند و تولید هم کاهش یافت
وی روی آب ماندن نفت ایران در زمان مدیریت سابق را مورد تایید قرار داد.به گفته او، مشکل دیگری که به دلیل شرایط بازار و عدم اتخاذ سیاست های رقابتی قیمت ایجاد شد افزایش میزان نفت روی آب به دلیل فروش نرفتن این فراورده بود.همین امر نیز باعث شد وزیر دستور کاهش تولید بدهد تا نفت روی آب ذخیره نشود. از طرفی کاهش تولید نفت خام منجر به کاهش تولید گازهای همراه شد که این گازها بخشی از نیاز تزریق و مصرف داخلی و صادرات را تامین می کرد.
در تمام این دوسال در تاریخ صنعت نفت بجای وحدت در بدنه نفت وحدت در مخالفین ایجاد شد و این خود برای نفت که نیاز به همدلی و یکپارچگی دارد بسیار خطرناک است.
مخالفت با توقف سوآپ دلیل برکناری زین الدین و عاصمی پور
شنیده بودیم که عاصمی پور به دلیل مخالفت با توقف سوآپ برکنار شده اما نشنیده بودیم که دلیل برکناری زین الدین مدیرامور حقوقی شرکت ملی نفت مخالفت وی با همین امر بوده است.
به گفته عاصمی پور، ظاهرا پس از گزارش این مدیر نفتی و تاکید بر این اشتباه استراتژیک وزیر از اطرافیان خود می خواد تا گزارشی از نظرات خود را ارائه کنند اما در عین حال تاکید می کند گزارش عاصمی پوری به من ندهید.زین الدین نیز به دلیل اصرار بر گزارش عاصمی پور و اشتباه بودن تصمیم توقف سوآپ از این سمت برکنار می شود و بالاخره سوآپ نفت متوقف می شود.
پشت پرده مناطق نفت خیزجنوب
از وی می پرسیم که برخی می گویند مدیریت مناطق نفت خیز جنوب یک مدیریت سیاسی است و همه وزرا نفتی از سال 61 تا کنون به نحوی با این مدیریت درگیر بوده اند به جز نوذری! آنهم به دلیل آنکه از همین منطقه به وزرات رسید.نظر شما چیست؟
این مدیر باسابقه نفت پاسخ داد: همانطور که می دانید تا قبل از انقلاب کنسرسوم جنوب در قالب شرکت اسکو کل عملیات اکتشافی، تولید و صادرات را برعهده داشت و شرکت ملی نفت مسوول خدمات غیرصنعتی ،ایجادساختارعلمی،شفاف ومسوول اعمال مقررات بود و بدنه اصلی تولید نفت در مناطق نفت خیز جنوب بود.برهمین اساس وزراء و مدیران شرکت ملی نفت همه سعی بر حاکمیت بدون مناطق نفت خیز جنوب و اضمحلال آن به جای بهره گیری از ان و دخیل کردن این شرکت در تصمیم گیری ها داشتند و همین امر دلیلی بر این مطلب بود که همواره تاکید می شد مناطق نفت خیز جنوب بیشتر سیاسی است تا تخصصی!
باید قبول کنیم استان خوزستان بطور کلی با توجه به منابع زیرزمینی،آب فراوان،حغرافیای مناسب،کشاورزی پیشرفته، نقش ژئوپلتیک و تاریخ سیاسی چند هزار ساله به لحاظ سیاسی و اقتصادی یک فرااستان است و باید توجه ویژه ای به نیروهای بومی آن شود.بالاخص در صنعت نفت این استان با توجه به تاریخ 100 ساله که حق دارد در محوریت تصمیم گیری قرار گیرد. دوران انقلاب شکوهمند اسلامی و بوِیژه دوران جنگ و پایمردی بچه های مناطق نفت خیز جنوب که محور اصلی حملات دشمن بودند این نقش را بطور طبیعی به آنها می داد.نه فقط مناطق نفت خیز جنوب بلکه شرکت ملی حفاری،پالایشگاه آبادان،پتروشیمی بندر امام و سایر واحدهای پتروشیمی در جنوب تا تلمبه خانه ها،خطوط لوله و... همه حق بزرگی بر گردن کشور دارند.سالها پیش وزیری در نفت آمد که قبلا استاندار خوزستان بود و می گفت باید نیوسایت(منطقه ای در اهواز که نفتی ها در انجا ساکن هستند) به حصیرآباد تبدیل شود ولی وقتی وزیر شد نظرش عوض شد اما درگیری بسیار گسترده ای با بچه های مناطق نفت خیز جنوب پیدا کرد.وزیر پس از آن 11 سال به نفت حکومت کرد و مشکلات مدیریتی اش را با کمک بچه های مناطق در دوران جنگ و بازسازی این مناطق حل کرد.در دوران نوذری چون خودش از مناطق آمده بود برای اولین بار یک مدیریت یکپارچه و منسجم ایجاد کرد اما در زمان وزیر سابق نفت دوباره یک جنگ شمال و جنوب آغاز شد.
خاطره هایی از زمان زنگنه و آقازاده و برخورد انها با جنوبی ها
عاصمی پور ادامه داد: یادم می آید در دوره دوم اخذ رای اعتماد آقازاده یک گزارش 170 صفحه ای توسط گروهی به سرپرستی یکی از معاونین فعلی وزارت نفت علیه ایشان منتشر و این گروه کلی فعالیت کردند که ایشان در مجلس رای نیاورد.و اتفاقا اگرچه آنان در تضعیف شخصیت آقازاده موفق بودند اما بالاخره وی با 2 رای اضافی رای اعتماد گرفت.آقازاده بعد از نشستن بر مسند مدیریت نفت یک حکم مدیریت به نام همان شخصی زد که این گزارش 170 صفحه ای را تهیه کرده بود و با همین کار این مخالف را به یک همراه تبدیل کرد.
زنگنه هم با بچه های جنوب و بیشتر در موضع گیری فنی درگیری شدید پیدا کرد.بویژه اینکه زنگنه اقدام به ساختار شکنی درمناطق و ایجاد شرکت های مستقل کرد.نمی خواهم در مورد علمی یا غیرعلمی بودن این تصمیم بگویم اما در هر حال درگیری شدیدی بین زنگنه و مناطق وجود داشت.
به عقیده این مرد قدیمی نفت، هیچ یک از وزراء نفتی متوجه نشدند که مناطق نفت خیز جنوب یک شرکت معتبر،دارای ساختار نظام مند و بدنه اصلی تخصصی و کارشناسی نفت است.اگرچه مناطق مرکزی و پایانه ها از مناطق نفت خیز جنوب جدا شدند اما بدنه اصلی و مدیریتی خود را از مناطق نفت خیز جنوب گرفته اند.مناطق نفت خیزجنوب با تولید سه میلیون و 200 هزار بشکه نفت و 25 درصد گاز کشور از قدرت بالایی برخورداراست که همه این قدرت از متخصصینی است که در ان حضور دارند.بنابراین چرا باید این تفکر حاکم باشد که چنین متخصصینی که انقلاب اسلامی آنها را پرورش داده و برای آنها بسیار هزینه کرده است حذف شوند.
/22131
نظر شما