برگزاری همایش بین المللی بیداری اسلامی به ابتکار جمهوری اسلامی اندیشمندان و نبخگان دینی و سیاسی زیادی را از کشورهای مختلف منطقه به ایران کشیده است.

زهرا خدایی

نظرات سه کارشناس حوزه بین الملل را در ارتباط با برگزاری این همایش و اهداف آن می خوانید.

مصیب نعیمی(سردبیر روزنامۀ عرب زبان الوفاق)
برگزاری همایش بین المللی بیداری اسلامی ابتکارعمل مثبتی در جهت تبیین شرایط آیندۀ منطقه است. چرا که خاورمیانه از یک سو ماههاست که تحولات گسترده ای را به خود می بیند و از سوی دیگر فرافکنی از تحولات نیز بخش دیگر موضوع است. اگر حساسیت این مسئله را به خوبی درک نکنیم و از تلاش برای همبستگی میان ملت ها باز بایستیم، تهدید و خطر بازگشت استعمارگران با رنگ و لعاب دیگر در انتظار ماست.

کمااینکه شاهد آن بودیم که استعمارگران که زمانی همپیمان زورگویان و دیکتاتورهای ساقط شده بودند، هم اکنون اموال به سرقت رفته از ملت ها را در گروی خود نگاه داشته و با وقاحت تمام آنان که زمانی خود را حامی مردم و مخالفین معرفی می کردند، درصدد تقسیم غنایم هستند.

بدون شک استعمارگران تنها به دنبال منفعت و سود خود هستند و تاریخ خاورمیانه و سه دورۀ استعمارگری بر آن این مسئله را ثابت کرده است.دورۀ اول با استعمار انگلیس، دور دوم با استعمار آمریکا و تشکیل رژیم صهیونیستی و مرحلۀ سوم نیز که باید آن را استعمار خدعه و نیرنگ نامید.اگر با درایت و هوشمندی به تبعات رفتار آنان دقت نکنیم قطعا عواقب بدی در انتظارمان خواهد بود، چرا که در منطقه زندگی می کنیم که همواره مطمع نظر قدرتهای بزرگ بوده است.

از این رو نقشۀ راهی که مقام معظم رهبری به صورت حساب شده ارائه کرد، هم دربرگیرندۀ فرصت ها بود و هم تهدیدها.در واقع فرصت ها همان خروج دیکتاتورهای خودکامه از قدرت بود و تهدیدها همان دشمنان قبلی که امروز لباس جدید بر تن کرده و صحنه گردانی می کنند.   

اگر نوع تعامل و حساسیت این مسائل مورد بررسی دقیق واقع نشود، بی درایتی و اعتماد به استعمارگرانی است که در سابقۀ تاریخی خود کارنامه ای جز سود و منفعت خود نداشته اند.کنفرانس بیداری اسلامی فرصت مغتنمی است که می تواند با تداوم آن دستاورهای مهمی به همراه داشته باشد.

مسئله مهم و قابل توجهی که در این کنفرانس مطرح شد، این بود که دشمن می تواند با استفاده از تنوعات و تفاوت های موجود در میان کشورهای اسلامی به نحو احسن از آن بهره برداری کند. اما با هوشمندی و درایت می توانیم تفاوت ها و اشتراکات موجود میان خود را بپذیریم تا ابزاری برای سؤاستفاده دشمنانمان نباشد.مهم آنست که همۀ ما مسلمانیم و می توانیم با همت و اراده و نزدیک کردن نقاط اشتراک مان منطقه ای آرام و بدون جنگ و خونریزی را تضمین کنیم و دست قدرتهای خارجی را از این منطقه بدور نگه داریم.

حجت الاسلام ابراهیم انصاری(معاون سازمان فرهنگ و ارتباطات)
حدود هشت ماه از آغاز خیزش مردم منطقه می گذرد. در این مدت کشورهای مختلفی با این خیزش های مردمی همراهی کردند و برخی از آنها نیز قدمهای بلندی برداشته و خود تأثیرگذار در حرکت و خیزش مردم منطقه بوده اند.
در این بین افکار عمومی منطقه ناباورانه شاهد این بود که قدرتهای استکباری و هم آنانی که تا مدتی قبل همراه با سران رژیم های وابسته و سرنگون شده بودند در یک چرخش فریبکارانه خود را در کنار مردم قلمداد نمودند. این نکته ای بود که رهبر معظم انقلاب نیز در سخنان خود در افتتاح اولین کنگره بیداری اسلامی بدان اشاره نمود. در طول این مدت علیرغم اینکه دوستداران و هواداران حرکتهای مردمی از اقصی نقاط کشور به اشکال مختلف همراهی و علاقۀ خود را به این خیزش ها اعلام می نمودند فرصتی نیافته بودند تا در کنار هم و رو در رو به تبادل نظر بپردازند.

اما جمهوری اسلامی ایران که خود آغازگر بیداری اسلامی در 32 قبل بوده است این بار نیز ابتکار عمل را به دست گرفته و به دور از هیاهوی تبلیغاتی دشمنان آغوش خود را باز نموده تا آزادی خواهان، مجاهدان، مبارزان ضداستکبار و مستضعفان در این فضا که جمهوری اسلامی ایران آن را آغاز نموده، گرد آمده و روند حرکت بیداری اسلامی را بررسی و بازخوانی نمایند. این اقدام و گردهمایی بدون شک نقطه عطفی در تزریق روحیۀ اعتماد به نفس در ملت های مسلمان، مبارزان و به ویژه جوانان منطقه خواهد بود که تأثیر آن را دیر یا زود به سود مردم مظلوم و مستضعف منطقه و به زیان قدرتهای استکباری مشاهده خواهیم نمود.

حسین شیخ الاسلام (سفیر اسبق ایران در سوریه)
برگزاری اولین کنگرۀ بیداری اسلامی نقطۀ عطفی در روند تحولات منطقه است که می تواند دستاوردهای خوبی برای کشورهای منطقه داشته باشد. کنگرۀ مذکور که ایران نقش مبدع و مبتکر آن را داشت، می تواند به نوعی برنامه ریزی و تعیین جهت اسلامی برای کشورهایی باشد که در حال گذار به دمکراسی هستند.

با گذشت چندین ماه از بهار انقلاب های عربی، شاهد تحولات مهم و مثبتی در سطح منطقه بوده ایم که امید می رود با جهت گیری صحیح دولتها و ملتها در به منزل رساندن آن، خاورمیانه تغییرات مهمی را به خود ببیند.

در این بین جمهوری اسلامی که خود سی و دو سال پیش مبدع و آغازگر این حرکت بود، وظیفۀ خود می داند که نقش مثبتی در این روند ایفا کند. امام خمینی(ره) سه دهۀ پیش با تأسیس حکومتی دینی مبتنی بر خواست و ارادۀ مردم، مبارزه با نقش استکبار و تأکید بر نقش مردم در تعیین سرنوشت شان، آغازگر مسیر بی بدیلی بود که امروز بسیاری از کشورهای منطقه در حال تجربۀ آنند.

قانون اساسی ایران دستاوردی است که این حرکت خودجوش را فرموله و سازمان دهی کرد و در آن همۀ مسائل نقش مردم، دین، مذهب و بسیاری از اصول لازم و ضروری گنجانده شده است.با توجه به سطح مشارکت گسترده در کنگرۀ بیداری اسلامی، حرکت جمهوری اسلامی ایران می تواند تأثیرات جدی و مهمی در منطقه داشته باشد. 26349

کد خبر 173819

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین