امید سلیمی بنی: محمودرضا خاوری، مدیر عامل سابق بزرگترین بانک دولتی کشور، قرار بود دیروز از ماموریت لندن به تهران بازگردد، ولی تا لحظه تنظیم این گزارش، خاوری ترجیح داده در بیرون از ایران به سر ببرد. وی که در پی کشف و رسانه ای شدن فساد مالی بزرگ در مجموعه تحت مدیریت خود از سمتش استعفا داده بود، به کشور بازنگشت تا دادستان کل، درباره عدم برگشت وی اظهار نظر کند.
به جز دادستان کل کشور، برخی از مقامات قضایی نیز درباره پس لرزه های این فساد مالی عظیم در سیستم پولی و مالی کشور، سخنانی را در روزهای گذشته بر زبان رانده اند که نشان می دهد عمق فساد مالی در ایران، بیش از مسایلی است که تاکنون سر از رسانه ها درآورده. از سوی دیگر، برخی از نمایندگان مجلس، با اشاره به عدم همکاری دولت با قوه قضائیه، از رئیس جمهور خواستند برای شناسایی ابعاد مختلف این فساد مالی، با مسئولان قضایی و دادگاه ها همکاری بیشتری کند.
این وضعیت، پیش از این، به گونه دیگری بود. ماه گذشته معاول اول رئیس جمهور در سخنانی از قوه قضائیه انتقاد کرده بود که در مبارزه با فساد، به دولت کمک نمی کند. در پاسخ به این اظهارات، دادستان کل کشور گفته بود از حرفهای محمدرضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهور، متاسفیم. در سفر اخیر رئیس قوه قضائیه نیز، آیت اله آملی لاریجانی با انتقاد شدید از سخنان مسئولان دولتی، اظهارات آنان درباره عدم همکاری در برخورد با مفاسد مالی را "وقاحت آمیز" توصیف کرده بود.
اکنون، یک نماینده اصولگرای مجلس می گوید قوه قضائیه اطلاعاتی را از دولت، درباره فساد مالی اخیر، درخواست کرده که دولت، به این تقاضا پاسخی نداده و همکاری نکرده است. به گفته موسی الرضا ثروتی، نماینده بجنورد، "قوه قضائیه خواستار همکاری دولت در بررسی و پیگیری این پرونده شده که نشان میدهد دولت قصد همکاری ندارد و به باید در جلسه استیضاح وزیر اقتصاد روشن شود که علت عدم همکاری چیست."
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه درباره کشف اسناد جدید از اختلاس و
فرار بزرگ خاوری از ایران
پس از اینکه ساعت 2 و 40 دقیقه بامداد جمعه (هشتم مهرماه) پرواز برتیش ایرویز بزرگترین شرکت هواپیمایی بریتانیا به تهران بر زمین نشست و برخی مسئولان بانک ملی نیز برای استقبال از مدیر عامل خود به فرودگاه امام خمینی (ره) رفتند، محمودرضا خاوری به وطن بازنگشت و بلافاصله برخی از گمانه زنیهای رسانه ای، از "فراری دادن" مدیر عامل سابق بانک ملی سخن گفت.
خبرگزاریها این پرسش را مطرح می کنند که سناریوی فرار مدیرعامل بانک ملی ایران را چه کسی یا کسانی طراحی کردند؟ آنها از مسئولان ارشد قوه قضائیه می خواهند این پرسش پاسخ بدهند.
محسنی اژه ای، سخنگوی دستگاه قضایی درباره عدم بازگشت خاوری، بلافاصله امروز به موضعگیری پرداخت. به گفته وی، "قاضی پرونده مدیرعامل بانک ملی را ممنوع الخروج نکرده بود ولی اگر وی بازنگردد همه وصله ها و اتهامات به او چسبانده می شود و این به نفعش نیست."
این که چه چیزی به نفع مدیر عامل سابق بانک ملی هست یا نیست، را باید در زمان آینده دید، زیرا با بازگشت وی به ایران، احتمال محاکمه وی در دادگاه درباره فساد مالی اخیر، تقریبا قطعی است. از سوی دیگر، خبرهایی از حضور خاوری در کانادا به گوش می رسد ولی تاکنون خاوری درباره ادامه حضورش در خارج از کشور، اظهار نظری نکرده است.
این سکوت در حالی ادامه یافته که رئیس دیوان عدالت اداری از صلاحدیدهای امنیتی، در افشای جزئیات بیشتری از پرونده فساد مالی خبر می دهد.
در جدول زیر، برخی از اظهارات مقامات قضایی درباره پیامدهای اخیر فساد مالی عظیم در بانک ملی نوشته شده:
نام | عنوان | خلاصه اظهارات |
غلامحسین محسنی اژه ای | دادستان کل کشور و سخنگوی دستگاه قضایی | در رابطه با رسیدگی به موضوع پرونده فساد عظیم بانکی، قوه قضاییه درصدد است ابعاد موضوع روشن شده و به درستی به پرونده رسیدگی کند. موضوع خروج خاوری از کشور صحت دارد، هر چند مدیرعامل بانک ملی ممنوعالخروج نبوده است. دلیلی برای فرار مدیرعامل بانک ملی وجود ندارد. دلیلی برای برنگشتن وی به کشور وجود ندارد، چرا که در این صورت بسیاری از اتهامات متوجه این فرد میشود. مدیرعامل بانک ملی باید به سئوالات پاسخ دهد، هر چند تأکید داریم عدم ورود وی به ایران مانع رسیدگی به پرونده اتهامات نخواهد شد. نباید از عدل و انصاف خارج شویم و ممنوعالخروج بودن افراد نیز باید بر اساس قانون و نظر قاضی صورت گیرد و نمیتوان به راحتی شخصی را ممنوعالخروج کرد، هر چند در رابطه با پرونده اختلاس، قاضی پرونده تعدادی را ممنوعالخروج کرده است. منطقی نیست که خاوری به کشور بازنگردد زیرا در این صورت تمام وصلهها درباره اتهامات موجود به او میچسبد. اینکه وی از کشور فرار کرده را نمیدانم، اما طی اطلاعاتی که بنده کسب کردهام خروج او از کشور صحت دارد. در این زمینه دو نامه به دست من رسیده است که در یکی از آنها ایشان استعفا نامهاش را نوشته و در نامه دیگر گفته است که من به زودی به ایران برمیگردم و همکارانم را زیارت میکنم، البته بلیت برگشت ایشان روز پنج شنبه 7 مهرماه بوده است. اصلاً منطقی نیست که خاوری به کشور بازنگردد زیرا در این صورت تمام وصلهها به او میچسبد، پس بهتر است به خاطر مصلحت به کشور بازگردد. |
محمدجعفر منتظری | رئیس دیوان عدالت اداری | با اقدامات بهموقع و هوشمندانه قوهقضاییه، بزرگترین اختلاس تاریخ کشور ریشهیابی شده است که بهدلیل مسائل امنیتی به بعضی از موارد بهصورت ریزتر نمیتوان اشاره کرد. |
مصطفی پورمحمدی | رئیس سازمان بازرسی کل کشور | به بانک مرکزی اعلام شده است تا جلوی تأسیس بانکهای خصوصی جدید و مؤسسات گرفته شود، در پرونده بزرگ فساد بانکی 3 هزار میلیاردی اخیر، غیر از فساد پنهان که هنوز لایههای پنهان آن مشخص نشده است، راجع به لایه آشکارش میتوان گفت که علت این چرخه فساد و باطل، میزان سود بانکی است. مهمترین اقدامی که این گروه اختلاسکننده انجام داده بود، تشکیل بانکی به نام آریا بود که به نوعی تخلفاتشان در پوشش این بانک صورت میگرفت که در طول زمان نیز نیاز مالیشان را تأمین میکرد. سازمان بازرسی کشور از مدتها قبل بانک متخلف را که به شکل غیرقانونی تأسیس شده بود، شناسایی کرده و به بانک مرکزی معرفی کرده بود.این پرونده، پروندهای بسیار بزرگ و نگرانکننده است که خوشبختانه نظام نشان داد که با قدرت توان مواجهه با این مفاسد و پروندهها را دارد. |
45/233
نظر شما