عربستان هم در یک سال اخیر به لحاظ رتبه علمی از ایران جلو زد / عکس

فرهیختگان نوشت:با اینکه به‌نظر می‌رسد ایران در بیشتر حوزه‌ها قدرت بلامنازع منطقه است، اما بررسی‌های دقیق‌تر چیز دیگری می‌گویند و بر این نکته تاکید می‌کنند که ایران در سال 2021 در 17 حوزه موضوعی رتبه نخست منطقه را در اختیار داشت اما در سال 2022 تنها در 10 حوزه جایگاه نخست منطقه را از آن خود کرده و این زنگ خطری است که حکایت از افول قدرت علمی ایران در خاورمیانه دارد.

طبق رده‌بندی سایمگو در سال 2021، ترکیه در چهار حوزه، ایران در 17 حوزه، عربستان در سه حوزه، مصر در یک و رژیم‌صهیونیستی در دو حوزه موضوعی دست برتر منطقه را داشتند. جایگاه نخست منطقه در حوزه‌های موضوعی مختلف قرار گرفتند که مقایسه آن با سال 2022 حقایق تازه‌ای را فاش می‌کند. طبق رتبه‌بندی سال 2022، ترکیه در سال گذشته در 8 حوزه رتبه نخست منطقه را از آن خود کرد که این عدد در چهار حوزه از 2021 بیشتر بوده است. مصر مانند سال قبل از آن در یک حوزه رتبه نخست را دارا بوده و عربستان 8 رتبه اول حوزه‌های موضوعی را به خود اختصاص داده است.

عربستان هم در یک سال اخیر به لحاظ رتبه علمی از ایران جلو زد / عکس

در این میان، ایران در سال 2022 در قیاس با 2021، هفت جایگاه علمی خود را در حوزه‌های مهندسی شیمی، شیمی، علوم مواد، ریاضیات، فارموکولوژی، سم‌شناسی و داروسازی، فیزیک و علوم تصمیم‌گیری (این رشته بر طراحی، مدیریت و تجزیه و تحلیل تصمیم‌گیری سیستم‌های ملموس و انتزاعی مطابق با الزامات عملکرد، بودجه و زمان بندی تمرکز دارد) از دست داده است. در سال 2022، عربستان در 6 رشته گوی سبقت را در مقایسه با 2021 از ایران ربوده است. عربستان در حوزه مهندسی شیمی با 255 مقاله بیشتر و رسیدن به 6053 مقاله و نیز با 13556 استناد نسبت به 10121 استناد مقالات ایران رده نخست را به خود اختصاص داده است. در حوزه شیمی هم عربستان در 2022 با ارائه 219 مقاله بیشتر، 9117 مقاله در این حوزه منتشر کرد که 20543 استناد را در مقابل 15825 استناد ایران داشته است. در حوزه علوم مواد هم عربستان با 714 مقاله بیشتر، 9938 مقاله را ارائه دادند و 22090 استناد را در مقابل 14467 استناد مقالات ایران به خود اختصاص دادند. عربستان همچنین در حوزه ریاضیات با 7652 مقاله، نسبت به ایران 115 مقاله بیشتر منتشر کرده و شمار استنادها نیز 13689 در مقابل 8851 استناد ایران است. در حوزه فارماکولوژی، سم‌شناسی و داروسازی هم عربستان با 3800 مقاله، 123 مقاله بیشتر از ایران منتشر کرده و شمار استنادهای این کشور هم 6275 در مقابل 5171 استناد ایران است.

عربستان در حوزه فیزیک هم با 632 مقاله بیشتر، 8471 مقاله منتشر کرده و 17310 استناد را در مقابل 11353 استناد مقالات ایران به خود اختصاص داده است. در حوزه علوم تصمیم‌گیری، ترکیه جایگاه نخست را از ایران گرفته، به‌طوری‌که با 28 مقاله بیشتر نسبت به ایران و با اختصاص 1564 مقاله، به‌جای ایران در رتبه نخست در این حوزه قرار گرفته است. در مقابل ایران در رتبه‌بندی سال 2022 در 10 حوزه علوم کشاورزی و بیولوژیکی؛ بیوشیمی، ژنتیک و زیست‌شناسی مولکولی؛ زمین‌شناسی و علوم سیاره‌ای؛ انرژی؛ مهندسی؛ علوم زیست‌محیطی؛ حرفه‌های بهداشتی؛ ایمونولوژی و میکروبیولوژی؛ علوم اعصاب و پرستاری؛ رده نخست را بین کشورهای خاورمیانه از آن خود کرده است.

23302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1763067

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 11
  • ایرانیم دنیا دیده IR ۰۷:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۷
    95 9
    پیدا پیداست ایران فرار مغزها و‌نخبگان‌و دانشمندان را دارد و مهاجرت و کشورهای عربی جاذب نخبگان و مغزها عمان و امارات‌متحده عربی برای مثال
  • IR ۰۷:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۷
    ... حداقل اول مقاله را بخوانید و بعد تیتر بزنید .!!! طبق گزارش شما ترکیه در 8 مورد ، عربستان در 8 مورد ، مصر در یک مورد و ایران در 10 مورد در سال 2022 رتبه اول بوده اند . قلب سیاه شده و عقده شما مانع فهم شماست .!
  • IR ۰۷:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۷
    74 7
    یکی از مهمترین دلایل مذاکرات عربستان با ایران ایجاد بستر امنیت سرمایه گذاری و اقتصادی جه جهت است.و متاسفانه ما این موضوع را عجز عربستان می دانیم در صورتی که این نشانه هوش و آینده نگریست. مجلس نمایندگان ما همچنان درگیر ۱۰۰ دستگاه خودرو شاستی بلند چینی است.
  • IR ۰۷:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۷
    100 5
    چرا نوشتید "عربستان هم"؟ این "هم" برای چیست؟ مگر عربستان چه چیزی از ما کمتر دارد که "هم" بکار می برید؟ پژوهش نیاز به تامین امکانات دستگاهی پیشرفته دارد که به موقع با سرویس های دوره ای از طرف شرکت فروشنده، به روز و سرپا نگه داشته شوند. وقتی مثلا دستگاه ان. ام. آر بطور قاچاق خریداری شده، چه توقعی از عملکرد دستگاه دارید؟ بسیاری از دستگاه های پیشرفته و تکنیک های شناسایی مواد شیمیایی به دلیل قیمت بسیار بالای این وسایل در ایران وجود ندارد ولی کشوری به راحتی این وسایل را خریداری و در اختیار محققین قرار می دهد. ما نباید به مشتی مقاله دلخوش باشیم که در خیلی از موارد، به دلیل نبود امکانات اگر آلوده به دروغ نباشند، خیلی هم راست و صادقانه نیستند.
  • IR ۰۷:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۷
    36 4
    اين تعداد مقالات و استنادات ملاك برتري نيست. بسياري از مقالات كم اهميت و تكراري و بسياري ار استنادات خود استنادي و يا بده بستاني دو طرفه و چند طرفه بين نويسندگان است. مهم نوآوري و بديع و مهم بودن مقالات است كه در اين عدد شماري لحاظ نشده است
  • IR ۰۷:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۷
    43 7
    یعنی خواب وخوراک تون شده عربستان چی شدوچکارکرد احمقها مابجای اینکه تمام هم وغم مون را عربستان بکنیم بایدبفکرپیشرفت ومقایسه کردن کشورمون رو با کشورهایی مثل ژاپن کره جنوبی سنگاپور مالزیوحتی اروپا بکنیم تا بتونیم رتبه اول منطقه بشیم من نمیدونم چراهرچی میشه میگن عربستان
  • IR ۰۸:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۷
    54 2
    به عنوان یک معلم دانشگاه که از نزدیک درگیر این مساله هست خدمت شما عرض می‌کنم که انگیزه مالی بسیار در این زمینه تاثیر گذار است. حدود ده سال پیش به ازای چاپ هر مقاله در ژورنالهای معتبر دنیا همان پاداشی را به استاد اعطا می‌کردند که الان و پس از تورمهای سرسام آور می‌دهند. نتیجه این شده که عضو هیات علمی ما برای گذران زندگی مجبور است به کارهای بیرون از دانشگاه روی بیاورد
  • علی IR ۰۸:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۷
    91 5
    خدا را شکر در رتبه تورم هیچ کشوری در منطقه نمیتواند از ما سبقت بگیرید
  • IR ۰۸:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۷
    51 6
    با سیل مهاجرتی که بین نخبگان راه افتاده سال بعد مطمئناً از این بدتر هم خواهیم شد. چه اینکه افغانستان هم از ما جلو بزند ! که در این شرایط کشور اصلاً موضوع تعجب آوری نخواهد بود.
  • IR ۰۸:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۷
    36 1
    سالهاست ارزیابی رشد علمی کشور از طریق مقالات ISI انجام میشه. اما واقعیت بگونه ای دیگر است.
  • علی IR ۰۹:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۷
    53 7
    با تحت فشار قرار دادن هیات علمی دانشگاهها بویژه در دو سه سال اخیر و کاهش حقوق آنها، باید منتظر افت بیشتر جایگاه علمی کشور باشیم.
  • مهدی IR ۰۹:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۷
    73 9
    ناراحت نباشید تا چند سال دیگر از افغانستان و بیشتر کشورهای آفریقایی هم عقب تر خواهیم بود
  • مومیایی IR ۰۰:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۸
    0 0
    پس چرا تاثیر این مقاله ها رو تو زندگی مون نمی بینیم؟
  • IR ۱۲:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۸
    0 0
    الان همه دارن زبان میخونن