وزیر صنعت، معدن و تجارت معتقد است: کیفیت و خدمات پس از فروش مطالبه اصلی و تاریخی مصرف کننده خودرو است که به حق بوده و خودرو ساز باید به این موضوع اساسی توجه داشته باشد .

مهدی غضنفری اظهارداشت : از نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت خودروساز باید مانند سایر تولید کنندگان در مورد محصول و کیفیت تولیدات خود به مشتریان پاسخگو باشد .


وی با بیان این جمله که "نباید این طرز تلقی شکل گیرد که وزارتخانه جدید نسبت به تولید کنندگان مرافقت و موافقت یا پشتیبانی و حمایت خاصی دارد "، افزود : اینکه کفیت و خدمات توقع اصلی مصرف کننده است باید تولید کننده را متوجه این موضوع کند که اگر نیازهای مشتری را لحاظ نکند بازار خود را از دست می دهد .
از نظر غضنفری، کم توجهی خودروساز به کیفیت و کاستی در اجرای تعهدات باعث می شود حتی تولیدات  خارجی با تعرفه 100 درصد هم برای خودرو ساز یک تهدید تلقی شود .
وی با تاکید براین موضوع  که وزارت صنعت ، معدن وتجارت هیچ چشم پوشی نسبت به مطالبات مشتری  ندارد، ادامه داد : سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان به عنوان بخشی از وزارتخانه موظف است تا از جانب مصرف کننده قیمت ، کیفیت و خدمات پس از فروش را در نظر بگیرد و درصورت ارایه خدمات ناقص و یا شکایات واصله حتما به موضوع  رسیدگی کند .


وزیر صنعت ، معدن و تجارت درباره درخواست خودروسازان برای برخی افزایش قیمت ها گفت: آنها هم مثل سایر تولید کنندگان خواسته خود را به سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان ارایه کردند و کارشناسان این سازمان دلایل را بررسی کردند .
غضنفری گفت : اگر گاهی با اندکی افزایش قیمت خودروسازان موافقت می شود به این دلیل است که مبادا با ورود به حاشیه سود منفی از کیفیت خودرو کاسته شود و گلایه مندی و شکایت مشتری را به دنبال داشته باشد.
وزیر صنعت ، معدن و تجارت  توضیح داد:خودروسازان معتقدند بودند دچار حاشیه سود منفی شده اند و براین اساس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان برای بررسی مستندات تشکیل جلسه داد.
غضنفری ادامه داد : سازمان حمایت  در مرحله نخست با درخواست تغییر قیمت ها موافقت نکرد و  تنها درمورد برخی خودروها این موافقت صورت گرفت ودر مرحله دوم بررسی درخواست ها ، قیمت تعدادی از انواع خودرو افزایش اندکی یافت .
وزیر صنعت ، معدن و تجارت بر تاکید و پافشاری این وزارتخانه بر لزوم رعایت حقوق مصرف کنندگان  صحه گذاشت و گفت : تولید کنندگان به ما قول دادند که دربازار شرایط سفته بازی نباشد ، بازار سیاه شکل نگیرد تولید دراختیار مشتری باشد و از سویی باید کیفیت را رعایت کنند .
وی درپایان افزود: مهمترین نکته ای که از خودروساز انتظار می رود آن است که مشتری باید در بازار مصرف و در استفاده از خودرو کیفیت را احساس ،  لمس و باور کند که اینکه خودروساز به این نیاز مشتری توجه می کند .

/39/39

 

کد خبر 176533

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • امیر IR ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۲
    8 0
    واقعا چه کیفیتی داره که میخوان ازش کم نشه
  • بدون نام IR ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۲
    8 0
    بابا کدوم تولید خودرو کجای دنیا به مونتاژ می گن تولید ؟
  • بدون نام IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۲
    7 2
    يكي از حمايت هاي خودتون از توليد كننده ها رو نام ببريد؟حق انتخاب؟قيمت واقعي؟كيفيت؟بروز بودن؟مثلا انحصار بازاربعلاوه گراني خودرو حتي بيشتر از نمونه خارجي؟يا وارادتي؟2- شركت بنز بروي برخي از محصولاتش سود ميبره و برخي ديگه با جزئي ترين سود ها دليلي نداره پژو و پرايد كه 20 ساله دارن توليد ميشوند بدون هيچ تكنولوژي جديديا هزينه طراحي نداشته كه بخواهند گران شوند و دليلي نداره ميزان سود 405براي خودرساز داره همان مقدار هم سوزوكي داشته باشه!مگر با قيمت هاي قبلي كه سود هاي 38درصدي داشتند كيفيت ي وجود داشت كه الان به بهانه كيفيت افزايش قيمت داده شده!؟ماشالله ايقدر اندك اندك افزايش قيمت داشتين كه شده شده دريا افزايش قيمت
  • بدون نام IR ۱۶:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۲
    11 0
    سوال من از اقای وزیر اینه که چرا 206 باید در خارج از کش.ر . با کیفیتی چند برابر این که ما الان داریم 6هزار دلار قیمت بخورد و بعد ما اینجا تولید خودمان رو به این قیمت بخریم؟ ایا تولید ملی به زور می شه؟ کجای اقتصاد دنیا نوشته که قیمت ها ی بالا و کیفیت افتضاح که نتیجش مرگ و میر وحشتناک جاده ای هست رو در ازای یک تولید همراه ضرر به مردم تحمیل کنیم؟
  • بدون نام IR ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۳
    12 0
    با تعرفه و عوارض 130 درصدی به زودی شاهد تیراژ 1 میلیون در سال پراید و 405 خواهید بود. هم اکنون سالانه 600 هزار پراید در سال تولید میشود که مایه افتضاح و شرم بازار خودرو داخلی است. خیابان ها شده است شبیه شوروی کمونیستی سابق، از هر 10 تا خودرو 7 تایش 405 و پراید است. تویوتای 13 میلیون تومانی در بازار با قیمت 35 میلیون تومان به دست مصرف کننده میرسد.
  • بدون نام IR ۰۰:۵۹ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۳
    10 0
    با این بازار انحصاری، ضرر ده بودن این خودروها، عذر بدتر از گناه هست. به نظر من همین اعتراف ضرر ده بودن، باید بهانه ای باشد برای کاستن حمایت های تعرفه ای.
  • سودا IR ۱۹:۴۲ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۵
    4 0
    حاشیه سود منفی یعنی باید قیمت تمام شده را پایین بیاورند.یعنی هزینه های بخور بخور و سو" استفاده و سو" مدیریت کم بشه مگر خودروهایی که هزینه طراحی و تغییر خط تولید ندارند باید نصف قیمت تمام شده جهانی باشد نه4یا5برابر نرخ جهانی.این هزینه های اضافی به جیب چه کسانی میرود تازه هزینه دستمزد در کشور ما خیلی کمتر از کشورهای تولید کننده جهان است
  • بدون نام IR ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۶
    4 0
    بجاي اينكه خودروسازان تقاضاي افزايش قيمت كنن بيان خط توليد خودروهاي روز رو ايجاد كنن صنعت خودروي كشور همش شده پرايد و پژو اخه شرافتا در خواست افزايش قيمت براي يك مشت خودروي اتاشغال كار درستي هست؟هي همش چراغ پرايد رو عوض ميكننين بعدهم بهش ميگين 132 برين خجالت بكشين مردم چه گناهي دارن كه بايد تاوان سياست هاي غلت خودروسازان رو بدن خيابون هاي دوبي رو نگاه كنين كيف ميكننين خيابون هاي ايران حال بهم زن شده همش خودرو هاي دهه 80 ميلادي
  • سیامک IR ۲۱:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۷
    2 0
    نظر شما رو به قيمت واقعي برخي خودروهای واراداتي(نقل ار مجله ماشين)مهر 1390 جلب مي کنم: 1- کيا اسپورتيج 2012 برابر با 16025 دلار 2-سوناتا 2012برابر با برابر با 15300 دلار 3-هيوندا ix35 2012 برابر با 16140 دلار 4-بی ام و x3 برابر با 20720 يورو 5-بنز c200 برابر با19391 يورو و.... حالا تصور کنيد تو يک اقتصاد سالم و بدون رانت حتي اگه دلار 2000 تومن هم باشه بازهم خودرو سازان ميتوانند اشغالهای خودشونو(ببخشيد خودرو های خودشونو) به مردم بدبخت بفروشن؟
  • بدون نام IR ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۸
    2 0
    بالاخره تا كي ميخواين اين صنعت خودرو سازي شكست خورده كشور رو بطور دروغين رو پا نگه دارين !!!!؟ بابا يه ذره هم به فكر مردم باشين !!! اينقدر با الفاظ بازي نكنين !! " حمايت از مصرف كننده " يعني چي !!!!!؟ بخدا همه درك و شعور دارن ، ميفهمند !! خودتون اينقدر جلوي ملت شرمنده نكنيد !!

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین