به گزارش سامانه خبری سازمان بنادر، حضور بخش خصوصی در بنادر و ایجاد سواحل تفریحی و اسکله های خصوصی می تواند راهکار مفیدی برای توسعه در مناطق ساحلی کشور باشد اما از نظر خلیل حیات مقدم نماینده بندر ماهشهر و عضو فراکسیون توسعه بنادر و دریانوردی امکان ایجاد سواحل تفریحی و ایجاد فضا برای بخش خصوصی آنچنان که باید مورد توجه دولت قرار نگرفته است اگرچه با حضور مهندس صدر به عنوان رییس سازمان بنادر و دریانوردی حکت تازه ای در این باره صورت گرفته است.
به نظر شما بزرگترین مشکلی که بنادر ما با آن مواجه هستند چه مشکلی است؟
یکی از مشکلات بنادر ایران نه فقط بنادر جنوبی مانند بندر امام و بندر ماهشهر که کلیه بنادر کشور این است که در برنامه توسعه 5 ساله کشور بحث توجه به بنادر کمرنگ دیده شده است. به نظر می رسد دولت برای بنادر برنامه مدونی ندارد و ما نسبت به کشورهای همسایه چند قدم عقب تر هستیم .
آیا دولت و مسئولین در این زمینه توجه کافی را ندارند؟
مهندس صدر مدیر فعلی سازمان بنادر تعامل خوبی با نمایندگان مجلس دارند و اهتمام ویژه ای برای توسعه مناطق بندی دارند اما بحث من مربوط به گذشته است . منظور من از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی است. ما سالها درگیر جنگ بودیم و بنادر مهم کشور مثل بند خرمشهر و آبادان تعطیل شده بودند. از سوی دیگر تمام بار لجستیکی جنگ به بندر عباس منتقل شده بود که البته از این بابت بندر عباس توسعه خوبی پیدا کرد. امروزه هم جنب وجوش خوبی در زمینه توسعه و رونق این بنادر شاهد هستیم.
اگر ممکن است قدری بیشتر در این زمینه توضیح دهید.
بنادر ما از ابتدای شکلگیری آنها برای توسعه برنامه مدونی نداشته اند. البته این چیزی که ما می گوییم برای گذشته است که البته هنوز آثار آن را شاهد هستیم که متاسفانه بنادر ما توسعه لازم را نداشته اند. اما اکنون به نظر می رسد یک حرکت نویی در حال انجام است. در گذشته و قبل از ورود مهندس صدر به سازمان بنادر نگاه به توسعه بنادر نگاه صحیحی نبود و ما از فقدان یک برنامه ریزی مدون رنج می بردیم اما با ورود مهندس صدر این برنامه ها تغییر کرد که من همین جا از جناب آقای صدر تشکر و قدردانی می کنم.
چه راهکارهای عملی برای اصلاح وضع موجود دارید؟
مهمتربن مشکلاتی که ما در بنادر با آنها مواجه هستیم بحث سرمایه گذاری است. بنادر ما در جذب سرمایه های بخش خصوصی ضعیف عمل می کنند.به نظر می رسد که اصلی ترین مشکل هم بحث موانع اداری حضور سرمایه گذارها ست. امروز صدور یک مجوز و پروانه فعالیت کمتر از دوسال طول نمی کشد. ممکن است برخی پروانه های صوری کمتر از این صادر شوند اما اگر کسی بخواهد یک پروانه فعالیت در بنادر بگیرد باید بیشتر از یک یا دو سال منتظر بماند . ما اگر بتوانیم صدور موافقت نامه اصولی در بنادر را به کمتر از 45 روز برسانیم و کاری کنیم که این مسئله به مرکز ارتباطی نداشته باشد و در همان بنادر پیگیری شود تازه می توانیم بگوییم که توسعه را آغاز کرده ایم.
اکنون وضعیت حضور بخش خصوصی در سواحل چگونه است؟
ما ازآبادان تا بندر عباس و از آنجا تا سیستان و بلوچستان خط ساحلی داریم اما متاسفانه در طول این مسیر طولانی شما حتی یک اسکله خصوصی یا یک قایق خصوصی نمی بینید. این در حالی است که در تمام کشورهایی که ساحل دارند وضعیت به گونه ی دیگری است. شما وضعیت سواحل ما را مقایسه کنید با وضعیت سواحل ترکیه یا امارات. تمامی اقتصاددانان بر این باورند که شهرهای ساحلی بهترین و ثروتمند ترین شهرهای هر کشوری است اما در ایران کاملا وضعیت برعکس است. فقیر ترین مردم در سواحل زندگی می کنند. در بنادر ما امکانات وجود ندارد و فقر دامنگیر شده است.
/3131
نظر شما