به گزارش خبرآنلاین، در این اصلاحیه جدید در خصوص تعیین محل دائمی مجلس، وظایف رئیس کمیسیون اصل نود و دیگر کسانی که از مجلس برای پذیرش مسئولیتهایی رای میگیرند –نظیر رئیس و دادستان دیوان محاسبات- می شد. فراهم آوری امکان سخنرانی روسای دیگر قوا در مجلس و نحوه ارائه بیانیهها و اعلامیهها از سوی نمایندگان نیز در این اصلاحیه آمده بود.
عزتالله یوسفیانملا سخنگوی کمیسیون آییننامه مجلس هنگام ارائه این طرح در صحن علنی گفت: البته بنده از اظهارنظرهای معاون پارلمانی رئیسجمهور در خصوص اصلاح آییننامه داخلی مجلس تعجب کردم که نوشته بودند چرا رای 10 نفر از نمایندگان مجلس میتواند معادل نظر کمیسیون باشد. بالاخره نمایندگان در قبال رایی که به افراد میتوانند از او توقع پاسخگویی داشته باشند.
سیدمهدی صادق نماینده آستانه اشرفیه هم موافق این اصلاحات بود و میگفت: در این طرح در خصوص طرحها و لوایحی که ظرف شش جلسه تعیین تکلیف نمیشوند، تصمیمگیری شده که به سرعت کار در مجلس میانجامد. همچنین نحوه عضویت نمایندگان در فراکسیونها محدود شده تا هر نماینده حداکثر در سه فراکسیون عضو شود.نکته مثبت دیگر این است که اگر دولت در زمان مقتضی لایحه بودجه را نیاورد مکلف به ارائه بودجه چند دوازدهم است.
بهمن محمدیاری نماینده تالش هم این اصلاحیه را در راستای افزایش توان نظارتی مجلس دانست و گفت: اینکه در صورت افزایش سوالات نمایندگان از وزرا، یک جلسه علنی در هفته به این کار اختصاص یابد، از نکات برجسته اصلاحیه آییننامه داخلی مجلس است که به کارایی سوالات از وزرا و الزام پاسخگویی آنها، میانجامد.
به گفته وی لزوم تصویب بیانیهها و قطعنامههای مجلس نیز دستگاههای اجرایی را ملزم به پذیرش و اجرای آن خواهد کرد. البته آرای موافق نمایندگان باید بیش از نیمی از کل نمایندگان باشد که ضمانت اجرایی بیشتری را میآفریند.
علیاصغر یوسفنژاد نماینده ساری هم در جرگه موافقان این اصلاحیه بود که میگفت این طرح، راندمان مجلس را بالا برده و به افزایش توان نظارتی مجلس میانجامد. اگرچه ایراداتی در جزئیات این طرح هست، اما پس از تصویب کلیات آن، میتوان جزئیاتش را هم اصلاح کرد.
اما نادرقاضیپور نماینده ارومیه مخالف اصلاح دوباره آییننامه داخلی مجلس بود و میگفت برخی اصلاحات ویرایشی اگرچه لازم است اما موارد غیر روری هم آمده که علت آن مشخص نیست. مثلا چرا پس از سی ساعت غیبت نمایندهای در جلسات کمیسیون وی را باید مستعفی از آن دانست؟ در شرایطی که مسائل مهمی مثل اختلاس بزرگ قرن وجود دارد چرا وقت مجلس را صرف چنین اموری بکنیم؟
بهروز جعفری نماینده سمیرم هم از مخالفین این طرح بود که گفت: هدف از تدوین آییننامه مجلس، روان سازی فعالیت نمایندگان است اما در این اصلاحیه مواردی وجود دارد که مغایر آزادی عملکرد نمایندگان است. مثلا در استیضاح وزرا اگر نمایندگان با وزیر مربوطه به توافق برسند، حق بازپس گیری امضایشان را ندارند. اگر چه این ترفند برای این است که لابیای صورت نگیرد و شان مجلس حفظ شود اما اگر موضوع استیضاح منتفی شد چه؟
وی با بیان اینکه در این اصلاحیه قید شده که فراکسیونهای مجلس حتما باید 10 نفر عضو داشته باشند، گفت: همین الان فراکسیون زنان مجلس یا فراکسیون نمایندگان فرزندان شاهد، چند عضو دارد؟ اگر در مجلس بعد هم فقط شش زن نماینده شدند، نباید فراکسیون تشکیل دهند؟ چرا عضویت در بیش از سه فراکسیون ممنوع شده است؟
به گفته وی در این اصلاحیه روسای قوه مجریه و قضاییه موظف به ارائه گزارش به مجلس شدهاند. در حالیکه بر اساس اصل تفکیک قوا ما نمی توانیم برای روسای دیگر قوا تعیین تکلیف کنیم و قطعا شورای نگهبان با آن مخالفت خواهد کرد. موارد مشابهی هم با برخی مفاد این اصلاحیه در طرح نظارت بر نمایندگان امده است و نیازی به اصلاح دوباره آن نیست.
مصطفی کواکبیان نماینده سمنان آخرین نمایندهای بود که با این اصلاحیه مخالفت کرد و گفت: این اصلاحیه به جای آنکه وظایف نظارتی مجلس را جدیتر ببیند، آن را شل کرده است! کما اینکه جایگاه معاون نظارتی مجلس در هیات رئیسه مشخص نیست.
پس از این مذاکرات بود که برای کلیات طرح اصلاح آییننامه داخلی مجلس رای گیری شد و به تصویب رسید. هم اکنون نمایندگان مشغول بررسی جزئیات این طرح در جلسه روز چهارشنبه مجلس هستند.
/2929
نظر شما