زهرا تالانی:باربد سه ساله با 70 درصد سوختگی ناشی از آتش کشیده شدن از سوی پدرش، نیمای چهار ساله با ضرب و جرح، سوختگی شدید در نقاط مختلف بدن از جمله آلت تناسلی و نیز کبودی شدید 2 چشم و هانیه هشت ساله با زخمهای مختلف در جای جای بدنش با شکنجههای ناپدری خبرهایی بود که در کمتر از یک ماه در رسانه ها منتشر شد و حکایت از عمق فاجعه کودک آزاری داشت.
آمار کودک آزاری به حدی زیاداست که نمی توان تصور کرد. سامانه 123 اورژانس اجتماعی که تنها در تهران و چند شهر بزرگ کشور فعال است، روزانه بیش از 20 مورد کودک آزاری، را ثبت و رسیدگی می کند.
در ان مورد وظیفه بهزیستی چیست و چگونه باید با عاملان این پدیده برخورد کرد؟ در همین باره سیدجواد زمانی سخنگوی کمیسیون اجتماعی دلایل متعدی را برای کودک آزاری عنوان می کند. وی معتقد است که بهزیستی در ارائه لایحه کودک آزاری کوتاهی می کند.
متاسفانه تا کنون گزارشهای متعددی درباره کودک آزاری منتشر شده است . در این مورد به نظر می رسد بهزیستی به وظایف خود در قبال کودکان آزار دیده عمل نمیکند .آیا تاکنون گزارشی درباره این پدیده به کمیسیون اجتماعی مجلس رسیده است؟
در آغاز کارمجلس هشتم مواردی از تخلفات این چنینی در یکی از مراکز بهزیستی دریافت شد که کمیسیون اجتماعی مجلس دو تن از همکاران را مأمور کرد و پس از تحقیقات لازم با مسببین آن برخورد شد. آمارهایی هم که منتشر می شود متعدد است و ما در کمیسیون با مواردی که گزارش شده برخورد کردیم.
فکر می کنید چه دلیلی باعث کودک آزاری می شود؟
این مساله دلایل زیادی دارد و در بررسی ریشه کودک آزاری متوجه می شویم که این کودکان یا از سوی نامادری، یا ناپدری و یا در خانواده های بد سرپرست حضور دارند و بهترین راه حل آن توجه به تحکیم خانواده است. وقتی خانواده ای با طلاق متلاشی می شود تکلیف فرزندان این خانواده مشخص نیست. بنابراین قبل از هر چیز باید با تحکیم پایه های خانواده، مانع طلاق در جامعه شد.
همچنین دولت، مجلس و مسئولین باید با برنامه ریزی ریشه های کودک آزاری بخصوص طلاق و اعتیاد را از بین ببرند و علل ها را شناسایی و با آن مبارزه کرد. مسئولین باید در این زمینه برنامه های بلند مدت وکوتا مدت تدوین کنند.
قرار بود که در ارتباط با پدیده کودکآزاری، سازمان بهزیستی لایحهای به مجلس ارائه کند چرا هنوز چنین اقدامی انجام نشده است؟
هنوز بهزیستی این کار را انجام نداده است .
چرا خود مجلس در این باره اقدامی نمی کند؟
ما تا زمانیکه بهزیستی اقدامی نکند نمی توانیم طرحی را تصویب کنیم و به نظرم بهزیستی دراین باره به شدت کوتاهی کرده است.
چرا مجلس هیچ فشاری هم به دولت و بهزیستی وارد نمی کند؟
مجلس آماده همکاری با دولت در این زمینه است. البته ما معتقدیم که باید قبل از هر چیز در ساختار سازمانهای حمایتی از جمله سازمان بهزیستی تغییراتی حاصل شود.
بنابراین قبول دارید که ضرورت این کار وجود دارد؟
صددرصد. چونکه در قوانین مربوط به بهزیستی خلأهایی وجود دارد که یکی از آنها همین بحث کودکآزاری است که امیدوارم زودتر این کار انجام شود.
انتقادهایی به عملکرد اورژانس اجتماعی در بحث کودکآزاری وارد است که آنطور که باید از طرف کمیسیون اجتماعی به آنها رسیدگی نشده است. فکر میکنید این اورژانس انتظاراتی که از آن میرفت را برآورده کرده است؟
من در زمان آقای مصری به این اقدام وزارت رفاه یعنی راهاندازی اورژانس انتقاد داشتم و معتقد بودم که بیشتر اقدامی صوری است و کارکردی که برای آن در نظر گرفتهاند را نخواهد داشت. ما هنوز نتایج محسوس این اورژانس را به عنوان شهروند در جامعه احساس نکردهایم، لذا به جای اینکه بیاییم به سازمان بهزیستی بخشها و ساختارهای اضافی تحمیل کنیم و بودجههایی را به آن تخصیص دهیم باید کسانی که در انتظارند تا تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار گیرند مورد توجه قرار گیرند که اتفاقاً تعدادشان هم زیاد است.
45232
نظر شما