با این فشارها مردم سمت الکل می‌روند؛ مصرف الکل به‌سبک زندگی‌ برخی‌ها تبدیل شده/ گروه سنی ۱۸ تا ۳۰ سال بیشترین مصرف‌کنندگان الکل در ایران

سید حسن موسوی چلک می‌گوید: «به عنوان یک مددکار اجتماعی که سال‌ها در این حوزه مشغول به کار بوده‌ام، می‌گویم که فشار روی مردم زیاد است، انواع بحران‌های سیاسی و اجتماعی داریم،‌ سیل و زلزله و حوادث غیرمترقبه داریم، فشارهای فراوان اقتصادی و بیکاری و تورم داریم، با افزایش اختلالات روانی روبه‌رو هستیم، امید کم است و همه این عوامل مردم را به سمتی می‌کشاند که بخواهند برای فرار به سمت مشروبات الکلی بروند. این آمارها و مسمومیت‌های ناشی از مصرف الکل اصلا دور از انتظار نیست.»

ایرن مهرگان: البرز، هرمزگان، تهران و مازندران، استان‌هایی که روزهای اخیر آمار قربانیان مسمومیت با الکل تقلبی در آنها،‌ سرخط خبرها شد. پلیس این مدت بارها از دستگیری عوامل توزیع مشروبات الکلی تقلبی در این استان‌ها خبر داده است. هربار که چنین اخباری منتشر می‌شود، دوباره بحث بر سر آمار مصرف‌کنندگان مشروبات الکی در کشور، قاچاق مشروبات تقلبی و ساخت و توزیع آن شکل می‌گیرد. حقیقت این است که هیچ آمار شفاف و قابل اتکایی در این حوزه وجود ندارد اما همه چیز حاکی از افزایش مصرف الکل در کشور دارد.

در همین خصوص سید حسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران درباره بحث آمار توضیح می‌دهد و افزایش مصرف را تایید می‌کند. او اطلاعاتی از دو مطالعه درخصوص گروه سنی مصرف‌کنندگان و میزان مصرف الکل در کشور اعلام می‌کند.

گفت‌وگوی خبرآنلاین با رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران را اینجا بخوانید.

مصرف‌کنندگان مشروبات الکی یا میزان مصرف این نوع مشروبات در ایران آمار دقیقی ندارند،‌ اطلاعات موجود در این حوزه هم محدود است، شما چه آمار و اطلاعاتی دارید؟

درست است، مصرف‌کنندگان مشروبات الکی در ایران آمار ندارند، مثل اغلب آسیب‌های اجتماعی که ماهیت جرم پیدا می‌کنند و نمی‌توان به آمار دقیق و شفاف در این حوزه‌ها دست یافت. درواقع نگاه امنیتی و سیاسی به این قبیل از موضوعات سبب می‌شود که نظام ثبت و آماردهی در این حوزه‌ها وجود نداشته باشد. البته نه فقط در کشور ما که در هر جامعه‌ای که موضوعی حالت جرم و آسیب پیدا کند، شناسایی افراد مبتلا، به شکل دقیق امکان‌پذیر نیست و میزان شیوع به شکل تقریبی قابل بیان است.

با این حال مصرف الکل در ایران چند وجه دارد، برخی‌ها به آن اعتیاد دارند و به شکل مداوم از این نوع مشروبات استفاده می‌کنند، برای برخی از افراد و خانواده‌ها هم مصرف الکل به یک سبک زندگی تبدیل شده و در ایام خاص، جشن‌ها و مراسم و دورهمی‌ها از این نوع نوشیدنی‌ها استفاده می‌کنند. برخی‌ها هم فقط در حد کنجکاوی سراغش می‌روند.

مساله اینجاست که برای کسانی که مصرف الکل به سبک زندگی‌شان تبدیل شده، دیگر نگاه جرم‌انگارانه به این موضوع ندارند.

با این فشارها مردم سمت الکل می‌روند؛ مصرف الکل به‌سبک زندگی‌ برخی‌ها تبدیل شده/ گروه سنی ۱۸ تا ۳۰ سال بیشترین مصرف‌کنندگان الکل در ایران

آمارهای جهانی چه می‌گوید؟

دومین نوشیدنی پرمصرف در جهان الکل معرفی شده است. براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی در دنیا سالانه حدود ۳ میلیون نفر بر اثر مصرف مشروبات الکلی جان خود را از دست می‌دهند.

بر اساس همین آمار یک چهارم کل مصرف‌کنندگان افراد ۱۵ تا ۱۹ ساله هستند که جمعیتی حدود ۱۵۰ میلیون نفر در دنیا را شامل می‌شوند. البته در نظرسنجی‌ها و مطالعات مصرف الکل در افراد زیر ۱۵ سال در دنیا نیز وجود دارد.

درباره ایران چه اطلاعاتی داریم؟

براساس گزارشی از یک مطالعه که به سفارش وزارت بهداشت انجام و در سال ۹۳ منتشر شده است،‌ گروه سنی ۱۸ تا ۳۰ سال بیشترین مصرف‌کنندگان الکل در ایران محسوب می‌شوند که در این میان مردان پنج برابر زنان از مشروبات الکلی استفاده می‌کنند.

الکل نه به اندازه مواد مخدر اما گردش اقتصادی بالایی دارد. مساله اینجاست که به دلیل غیرقانونی بودن تهیه و توزیع و مصرف الکل در ایران، دو راه برای دسترسی به آن وجود دارد، بخشی که به شکل قاچاق وارد کشور می‌شود و بخشی دیگر که توسط تولیدکنندگان داخلی تهیه می‌شود. که در هر دو بخش احتمال توزیع الکل تقلبی وجود دارد.

از میزان مصرف ایرانی‌ها مطالعات و پژوهشی داریم؟

براساس نتایج پژوهشی که سال ۹۸ به سفارش سازمان امور اجتماعی وزارت کشور انجام شده، و شامل بیش از ۷ هزار نمونه از ۳۱ استان کشور می‌شود، ۵۳ درصد از کسانی که در این مطالعه شرکت کرده بودند،‌ در یک ماه گذشته (براساس زمانی که مطالعه صورت گرفته) دست‌کم یکبار مصرف الکل را تجربه کرده بودند.میانگین هر بار استفاده هم بیش از ۴ پیمانه از یکی از انواع مشروبات الکلی بوده است. ۱.۱ درصد از جامعه آماری مذکور نیز مصرف دائمی الکل داشته‌اند. سن شروع مصرف حدود ۳۶ درصد از مصرف‌کنندگان هم ۱۱ تا ۱۷ سالگی بوده است. ۱۱ د رصد هم اعلام کرده‌اند که تجربه سوار شدن خودرویی را داشته‌اند که راننده الکل مصرف کرده بود.

برداشت شما از این آمارها افزایش مصرف الکل در کشور است؟

بله، همه این آمارها نشان می‌دهد که میزان شیوع مصرف الکل در کشور ما، طی دهه ۹۰ افزایشی بوده است. به عبارتی از سال ۹۰-۹۱ وارد چرخه‌ای شده‌ایم که افزایش مصرف، وزارت‌خانه‌ای مانند وزارت بهداشت را ملزم کرده که دستورالعملی را برای کاهش آسیب مصرف مشروبات الکی تدوین و تصویب کنند. پروتکل‌های تصویب شده کاهش آسیب‌های مصرف الکل در ابتدای دولت یازدهم ابلاغ هم شد.

درباره مسمومیت‌های اخیر برخی می‌گویند ممکن است توزیع مشروبات الکلی اخیر عمدی باشد، نظر شما چیست؟

براساس نشانه‌شناسی مسمومیت‌های الکلی اخیر و شواهدی که وجود دارد، نمی‌توان این مسمومیت‌ها را عامدانه تلقی کرد.

با این فشارها مردم سمت الکل می‌روند؛ مصرف الکل به‌سبک زندگی‌ برخی‌ها تبدیل شده/ گروه سنی ۱۸ تا ۳۰ سال بیشترین مصرف‌کنندگان الکل در ایران

چطور؟

این مسمومیت‌ها اولی نبوده و آخری هم نیست، اگر می‌بینید که رسانه‌ای شده و در این سطح به آن پرداخته شده است، به این برمی‌گردد که مسمومیت‌ها گروهی بوده و مراجعه و درمان و عوارض و مرگ ناشی از مصرف آنها هم آمار بالایی داشته، وگرنه این نوع مسمومیت‌ها همیشه وجود دارد، برخی مراجعه نمی‌کنند بخاطر ترس از اعمال قانون، برخی مراجعات هم موردی است و ثبت و گزارش نمی‌شود. درواقع همیشه با یک نوع کتمان در این حوزه روبه‌رو هستیم و فقط وقتی گروهی و آمار زیاد می‌شود، رسانه‌ها مانور بیشتری روی موضوع دارند.

دلیل این حجم از مصرف و به‌طبع آن مسمومیت‌ها را چه می‌دانید؟

به عنوان یک مددکار اجتماعی که سال‌ها در این حوزه مشغول به کار بوده‌ام، می‌گویم که فشار روی مردم زیاد است، انواع بحران‌های سیاسی و اجتماعی داریم،‌ سیل و زلزله و حوادث غیرمترقبه داریم، فشارهای فراوان اقتصادی و بیکاری و تورم داریم، با افزایش اختلالات روانی روبه‌رو هستیم، امید کم است و همه این عوامل مردم را به سمتی می‌کشاند که بخواهند برای فرار به سمت مشروبات الکلی بروند. این آمارها و مسمومیت‌های ناشی از مصرف الکل اصلا دور از انتظار نیست.

4747

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1785056

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 16 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 31
  • نظرات در صف انتشار: 3
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۷:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    30 90
    آره دقیقا توی اروپای مرفه هم که مصرف الکل زیاد است بخاطر فشار زندگی و مصیبتهاشونه! با این سطح از استدلال آب میرزید به آسیاب تندروها
    • IR ۱۵:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
      37 17
      الکل چه کوفتیه دیگه بابا، شیره تریاک در دسترس مردم قرار بدید بخورن شاد بشن مثل چی کار کنند 😁 بی خطر بی خطر. سالم و از دل طبیعت ✌️
    • IR ۱۷:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
      18 27
      کارشناسای ما همین آدمهای بیسواد هستند دیگه ، مثلا مردم سوئد نود درصدشون الکل میخورن از بس قسط دارن و بدبختن
  • علی IR ۰۷:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    25 80
    توجیه و عادی سازی می کنید با این حرفها که فشار زیاد است می روند الکلی می شوند! البته دوستان آقای مهاجری توصیه هایی هم برای حاکمیت دارند تامین مشروبات الکلی اصلی !! تاسف آور است
    • حسنعلی IR ۱۸:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
      41 2
      منظور عادی سازی کار به هیچ وجه نیست بلکه ادم ها برای رهایی از فشار ، استرس و مشکلات زندگی به چیزهای مختلف از جمله وسایل در دسترس پناه می برند که در ایران موضوع الکل خیلی شایع شده و لذا به موضوع درست نگاه کنید
  • IR ۰۷:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    84 10
    تفریح و شرایط مناسب ایجاد کنید تا این اتفاقات نیفته. مانند سایر کشورهای اسلامی نوشیدنی اصل اما با شرایط خاص فراهم کنید. همچنین دست از مردم آزاری و فریب بردارید!!
    • IR ۱۶:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
      18 56
      موافقم.باید برای کسانی که می خوان دزدی بکنن و از دیوار مردم بالا برن هم یک محیط امن با شرایط خاص تدارک دیده بشه که خدای نکرده موقع دزدی اسیب نبینن.برای قاچاقچی های مواد مخدر هم همینطور......
  • IR ۰۸:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    59 12
    حالا كه مردم بخاطر فشار زندگي به الكل رو آورده اند در كنار روشهاي درمان، جنس خوب در دسترس بگذاريد تا مردم نميرند
  • IR ۰۸:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    12 44
    دلیلش این هست که عامدانه برخی مسیولین در شرکتهای خصوصی که دارند جوانها را به مصرف مشروب تشویق میکنند و امکاناتش را فراهم میکنند. تا این بیزینس در ایران پا بگیرد و اینها با تباه کردن جوان ایرانی پولدار بشوند
  • IR ۰۸:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    27 8
    بله گاهی اوقات فشار جمعی هم بهشون میاد که جمعی مصرف میکنن.
  • IR ۰۸:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    54 9
    مردم از بدبختی میرن مشروب ارزان و تقلبی می خزند
  • IR ۰۸:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    14 41
    با این فشارها مردم سمت الک می روند!!!!! این هم تیتر تشویقی؛ به به چرا ما با این همه فشار به سمت الکل نمی رویم این سبک زندگی غربی است که مردم را به آن سمت می کشاند .
    • بیژن IR ۱۶:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
      33 6
      سبک زندگی غربی؟ تو شعر کلاسیک ما بیشتر از می و مستی نوشته یا غربیا؟
  • 3 IR ۰۹:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    53 10
    در پی اظهارات دیروز سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی درباره اعتراضات اخیر فرانسه که از دولت این کشور خواسته بود تا به برخوردهای قهرآميز با مردم خود پايان دهد، آن‌کلر لژاندر، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در سخنانی طعنه‌آمیز اعلام کرد: دغدغه شما را نسبت به حقوق بشر و جان شهروندان فرانسه درک می‌کنیم و از این جهت نه کسی را با سلاح جنگی می‌کشیم و نه به چشمی برای کور شدن شلیک می‌کنیم!»
  • IR ۰۹:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    15 36
    ببخشید این آقا سواد و صلاجیت اظهار نظر در این حوزه را ندارد. چرا باید مواضع شخصی اش را بجای پژوهش به خورد مردم دهد. الان تو کشورهای اروپایی که بقول ایشون فشار کمتره ملت الکل مصرف می کنند
  • IR ۱۰:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    26 37
    با این فشارها مردم سمت الکل می‌روند؟!! جمع کنید این شعر و ورها را . جنگ نرم و تهاجم فرهنگی و قبح زدایی از ارزش های دینی را با به گند کشیدید !
  • IR ۱۱:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    13 35
    "با این فشارها مردم سمت الکل می‌روند" وقتی رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران چنین نظر بی پایه و اساسی را آب و تاب بیان میکنه، معلومه وضعیت اجتماعی و مددکاری در جامعه بهتر از این نمیشه! واقعا خجالت آوره!
    • IR ۱۸:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
      19 3
      وقتی شما در میان مردم کوچه و بازار نیستید یا از مشکلات کف خیابونها خبر دقیق ندارید و همه را به کفر می خوانید این نوع قضاوت درمیاد و گرنه واقعا مشکلات طاقت خیلی ها را طاق کرده و مردم سست اراده بویژه جوانان این دوره هم دنبال راحت ترین ها هستند برو روی این موضوع کمی فکر کنید
  • IR ۱۱:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    18 13
    تیتر اعلامی هیچ مبنای علمی ندارد با این شرایط موجود پس خوبه 80 میلیون مشروب خور داشته باشیم ،لذا لطف کنید صورت مسئله را پاک نکنید
  • عطا IR ۱۱:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    12 26
    متاسفانه این نوع مقالات یک نوع تبلیغ برای مصرف این نوع مواد است مثا بی حجاتبی و مصرف قلیان اشاعه فساد خودش فساد میآورد جای تعجب دارد این نوع روانشنایان و جامعه شناسان
  • IR ۱۱:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    5 2
    عجب
  • احمد IR ۱۱:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    11 17
    راست میگه آخه کدام آدم بدبختی میتونه از فقر دنبال عشق حال وهوای نفس ونهایت مصرف الکل بره بنظرمن توجیه درستی نیست آدمها سوراخ دعا را گم کردند فکر می کنند آرامش در لبیک گفتن به ندای شهوت است که نهایت به ناکجاآباده ...
  • IR ۱۲:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    6 47
    الکلی ها همه از روستا و شهرهای کوچک اومدن آدم اصیل که بی حجاب نمیشه. الکل نمیخوره.
  • IR ۱۳:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    14 8
    حرف درست
  • TR ۱۴:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    36 9
    ممنوع شدن الکل از اول هم اشتباه بود و مشروب خواری و مشروب فروشی را می شود در مملکت اسلامی ممنوع کرد ولی فروش الکل خوراکی و غیر خوراکی را حق نداشتیم ممنوع کنیم این ساده انگاری بود که با ممنوع و سخت کردن تهیه الکل خوراکی می توانیم جلوی کسی را مشروب می خورد را بگیریم کسی که مشروب می خورد در خانه و محیط دوره از اجتماع مردم باید این حق را داشته باشد که حتی مشروب بخورد و حتی اگر به ضرر جسم ش باشد این حق طبیعی و خدادادی اوست در آن دنیا هم خودش می داند و خدای خودش ولی ممنوعیت فروش الکل و این همه جوان هایی که کور می شوند و می میرند حتما تقصیر کسانی هست که فروش الکل خوراکی را ممنوع کردند و خود نخوره حتما باید آن دنیا جواب این مردگان و معلول شدگان را بدهند چون خدا هم کسی را بخاطر خوردن الکل یا حتی مشروب نمی کشد و معلول و کور هم نمی کند
    • IR ۱۶:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
      8 22
      نه بزرگوار شما لطف کن توی کار خدا فضولی نکن.اگه اینجوریه حکومت چون یک عده دزد ممکنه موقع بالا رفتن از دیوار مردم اسیب ببینن یا کشته بشن بایدشرایط مناسب برای دزدی کردن اونها رو فراهم بکنه و اگر نکنه مسئولین باید اون دنیا پاسخگو باشن و کسی خم که دزدی می کنه خودش می دونه و خدا خودش.میشه لطف کنید بیشتر از این چرند نگید؟؟؟
  • IR ۱۵:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    11 6
    واقعا تو این دنیا بمونیم چکار اخرش که قراره بمیریم پس زودتر قبل از زمینگیر شدن بهتر نیست بریم ،والا من گیر بیارم میخورم بلکه راحت شم فقط
  • IR ۱۵:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    3 19
    بمیرن که بهتره
  • IR ۱۵:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    10 8
    تو فیلم های تاریخی هم میشه دیدکه خوردن مشروبات صرفا قابل مصرف پول دارا بوده وهیچ زیر فشار فقر نبوده چرا همه رو به فقر ربط میدین چرا روی ما فقیر بیچاره ها همیشه باید سیاه باشه چرا ؟ چرا؟ چرا؟ ......
  • بی نام IR ۱۵:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    20 2
    مشروب اصلش هم مضراست چه برسد به تقلبی.
  • ناشناس IR ۱۷:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
    25 6
    چرا‌ نظرات‌ مردم‌ را‌ منتشر‌ نمیکنید‌ ؟اونهایی‌ که‌ کور‌ شده‌ یا‌ مرده‌اند‌‌‌ دیه‌اش‌ به‌ گردن‌ کیست؟خیلی‌ راحت‌ میفرمایند‌ خوب‌ شده‌ کسی‌ که‌ حرام‌ خدا‌ را‌ خورده‌ باید‌ بمیره‌....حالا‌ هزاران‌ نفر‌ از‌ بستگان‌ اینها‌ که‌ نان‌آوری‌ ندارند‌ چیکار‌ کنند؟تا‌کی‌ مسموم‌ شده‌ از‌ ترس‌ شلاق‌ به‌ بیمارستانها‌ نمیتواند‌ مراجعه‌ کند‌...این‌ چه‌ قانون‌ مسخره‌ای‌ است‌ که‌ پیرو‌ جوان‌ را‌ کشته‌ یا‌ کور‌ کرده؟...چه‌ بدبختن‌ مردم‌ ایران‌ با‌ این‌ بی‌ عدالتیها‌...یکی‌ از‌ نمایندگان‌ مجلس‌ هم‌ گفته‌ باید‌ به‌ مسموم‌ شده‌‌هایی‌ که‌ نمرده‌اند‌ شلاق‌ زد(حد‌به‌ اصطلاح‌ شرعی)...