۰ نفر
۳ آبان ۱۳۹۰ - ۱۹:۲۴

زلزله دو روز گذشته شرق ترکیه با شدت 7.2 ریشتر، تاکنون باعث مرگ بیش از 400 نفر شده است. به نظر می‌رسد عامل این زلزله، شکاف بیتیلز در شرق این کشور به بازیگر سوم بلایای طبیعی این کشور تبدیل شده باشد.

محمود حاج‌زمان: ترکیه یکی از لرزه‌خیزترین کشورهای دنیا است. بخش اعظم این کشور بر روی صفحه آناتولی قرار گرفته است: صفحه تکتونیکی کوچک گوه‌ای شکلی که از سمت غرب توسط صفحه عربستان با شدت به صفحه اوراسیا در شرق فشرده می‌شود. زلزله دو روز گذشته ترکیه که با شدت 7.2 ریشتر شرق این کشور را لرزاند، تاکنون باعث مرگ بیش از 400 نفر شده است.
به گزارش نیوساینتیست، بسیاری از زلزله‌های شدید ترکیه بر روی یکی از دو گسلی رخ داده‌اند که در جناحین صفحه آناتولی قرار دارند؛ گسل‌های آناتولی شمالی و آناتولی شرقی. بین سال‌های 1939 تا 1999 / 1318 تا 1378، زلزله‌های بزرگ ترکیه در امتداد گسل آناتولی شمالی و به سمت غرب رخ داده‌اند. این مساله باعث به وجود آمدن این ترس شده است که استانبول -که در نزدیکی این گسل قرار دارد- نیز بالاخره روزی خواهد لرزید. در سال 1999 / 1378، زلزله‌ای به قدرت 7.6 ریشتر در مجاورت ازمیر که تنها 70 کیلومتر از استانبول فاصله دارد رخ داد، که باعث کشته شدن 17 هزار نفر شد.
با این وجود از سال 2003 / 1382، فعالیت‌ها به گسل آناتولی شرقی منتقل شد. در آن سال، بیش از 100 نفر در زلزله‌ای نزدیک شهر بینگول کشته شدند. گسل شرقی در سال 2004 / 1383 مجددا لرزید، و زلزله 6.1 ریشتری حاصله باعث کشته شدن 51 نفر شد.
بنا بر اطلاعات سازمان زمین‌شناسی آمریکا، زلزله دو روز پیش ترکیه در ساعت 10:41 دقیقه به وقت گرینویچ (14:11 روز یک‌شنبه 1 آبان به وقت ایران) و در عمق 20 کیلومتری زمین به وقوع پیوست. مرکز این زمین‌لرزه در 16 کیلومتری شمال شرقی وان در شرق ترکیه بود، که نزدیک نقطه اتصال دو گسل آناتولی قرار دارد. در این نقطه، فعالیت‌های تکتونیکی تحت تاثیر ناحیه شکاف بیتلیز قرار دارند؛ ناحیه گسترده‌ای از فشردگی زمین که در اثر برخورد صفحات اوراسیا و عربستان به وجود آمده است.
کوین مک‌کو، رییس مرکز لرزه‌شناسی استرالیا می‌گوید: «از آنجایی‌که زلزله دو روز قبل ترکیه در محل شکاف بیلیتز رخ داده، به سختی می‌توان گفت که کدام گسل باعث رخ دادن این زمین‌لرزه شده است». با این وجود، سازمان زمین‌شناسی آمریکا گزارش داده است که سبک فعالیت تکتونیکی در زلزله اخیر، با فعالیت‌های تراکمی ناحیه شکاف بیلیتز هم‌خوانی دارد. مساله‌ای که یک معنای آن می‌تواند ظهور بازیگر سومی در ماجرای زلزله‌های تمام‌نشدنی ترکیه باشد.
 53275

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 180264

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام DE ۲۳:۰۷ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۳
    6 0
    ازمیت،سال 78
  • بدون نام IR ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۴
    5 5
    ایران تا حالا چقدر کمک کرده؟
  • king IR ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۴
    5 0
    زلزله 17 آگوست 1999 ازمیت در 66 کیلومتری شمال شرقی استانبول صحیح است.چون من خودم آنجا بودم.
  • بدون نام IR ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۴
    35 7
    اين بحثهاي علمي بد نيست. اما عامل اصلي وقوع زلزله بدحجابيه :دي
    • s IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۳
      6 1
      حرفت انقدر خنده دار بود که هزار بار روی مثبت کلیک کردم برات
  • منم نمیدونم جریان چ US ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۳۰
    1 4
    منم نمی دونم جریان چیه بی حجابی حجاب ترحم خدا نمب دونم اما نمی دونم جریان چیه که ایران زلزله 6 رشتر میاد 10 نفر زخمی میشن اما اونجا 1000 نفر میمیرن این از اون جریاناست که از عقل ما کاری برای توضیح این مسئله بر نمیاد