علی حق

هر دلار آمریکا در فاصله 227 روزی که از آغاز سال 90 سپری شده 224 تومان(بیش از 20%) گران تر شده است. یعنی به طور میانگین دلار روزانه حدود 1 تومان یا معادل 10 ریال افزایش قیمت داشته است.
چرا که بهای آن از یکهزار و 115 تومان در ابتدای سال تاکنون به یکهزار و 339 تومان افزایش یافته است و به نظر می رسد، حداقل فعلا قرار نیست، وعده های رییس جمهوری و رییس کل بانک مرکزی مبنی بر کاهش نرخ دلار به کمتر از 900 تومان یا حدود یکهزارتومان محقق شود.
افزایش 22 تومانی قیمت دلار آن هم تنها در جریان معاملات یک روز، پس از آن رخ داد که روز گذشته بانک مرکزی به طور رسمی از سه نرخی شدن ارز پرده برداشت.
البته متقاضیان ارز مسافرتی از ابتدای هفته جاری پس از مراجعه به صرافی ها متوجه شدند که تنها یک بار در سال می‌توانند ارز مسافرتی از طریق سیستم بانکی آن هم با نرخ بازار فرعی دریافت کنند.
بدین ترتیب در حالی نرخ رسمی ارز مطابق اعلام بانک مرکزی یکهزار و 85 تومان است، نرخ آزاد ارز 254 تومان بیشتر است. نرخ فرعی ارز هم در حدود یکهزار و 280 تومان است.
اما تاثیر این اتفاق فارغ از گسترش رانت در بازار ارز کشور چیست؟
1-     بخشی از مردم که دارای پس اندازهای قابل اعتنایی هستند، با توجه به سود آنی دلالی ارز و با هدف حفظ ارزش دارایی های خود، به تقاضای بیشتر بازار ارز دامن خواهند زد. لذا افزون بر تسریع صعود قیمت ارز، خروج سرمایه از بازار پول و سرمایه تشدید خواهد شد.
2-     واردکنندگان کالا، حتی اگر تامین تمامی ارز مورد نیاز آنها از سوی بانک مرکزی ممکن باشد، دلیلی برای افزایش 20 درصدی قیمت کالاهای خارجی خواهند یافت. آنها پیش از این نیز دشواری گشایش LC و تجارت در شرایط تحریم را برای افزایش دامنه سود خود بهانه کرده اند. پس نرخ تورم در نیمه دوم سال به سرعت از 20 درصد عبور خواهد کرد.
3-     تولیدکنندگان داخلی هم برای دستیابی به مواد اولیه وارداتی و نیز کالاهای سرمایه ای با هزینه های بالاتر مواجه خواهند شد. پس باید در انتظار افزایش قیمت تولیدات داخلی نیز باشیم. چرا که پوشش تورم داخلی 17 درصدی نیز هزینه های تولید را افزایش خواهد داد.
4-     تولیدکنندگان در میان مدت سعی خواهند کرد تا خود نیازهای وارداتی شان را تامین کنند. شاید هم سود واردات، برخی تولیدکنندگان را ترغیب به تعطیلی تولید و تمرکز بیشتر بر واردات کند. در پی این رخداد، صنایع و تولیدات کوچک رو به تعطیلی خواهند رفت.
5-     با دشوارتر شدن واردات به کشور، قاچاق راهی خواهد شد برای افزایش دامنه سود تجارغیررسمی.
6-     دامنه تغییر قیمت حامل های انرژی که قرار بود معادل بهای جهانی آن ها عرضه شود، افزایش خواهد یافت. لذا برای دولت این فرصت مهیا می شود که در صورت نیاز قیمت اقلامی همچون بنزین را بیش از پیش افزایش دهد.
7-     کسب درآمد دولت و بانک مرکزی از فروش ارز بیشتر خواهد شد.
8-     بر پایه یک تصور خوشبینانه، واردات کاهش خواهد یافت و صادرات غیرنفتی افزایش! هر چند که طی سال های اخیر مطالعات انجام شده توسط دکترعباس شاکری برای اتاق بازرگانی تهران نشان از کشش پایین صادرات غیرنفتی نسبت به متغییر نرخ ارز دارد. گذشته از این سیر نزولی تراز تجاری بدون نفت و گاز کشور در دهه 80 همواره سیر نزولی داشته است. مگر این که این بار روندی معکوس در اقتصاد ایران طی شود.
9-     اما آن گونه که در دهه 70 نیز تجربه شد، ادامه اتکای دولت بر این سیاست اقتصاد ایران را اسیر مارپیچ دلار گران تر و تورم افزون تر خواهد کرد. شاید تجربه دوباره تورم 49.5 درصدی سال 74 لازم باشد تا دولت دهم نیز همچون دولت ششم دست از دمیدن بر نرخ دلار بردارد.
10- گذشته از این ها، در پایان دوره میان مدت، دولت اسیر گرداب رشد هزینه ها خواهد شد. چون در اقتصاد ایران این تئوری زبان زد است که رشد درآمدهای دولت براساس تصاعد حسابی، هزینه ها را بر پایه تصاعد هندسی افزایش خواهد داد. بنابراین باید در انتظار رشد شتابان هزینه های جاری دولت بود. اما تامین مالی هر رشدی در هر اقتصادی بالاخره با بن بست مواجه خواهد شد.

/3131

کد خبر 181735

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بهرام IR ۲۱:۱۷ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۱
    26 1
    شفاف گفتنی ها را گفتی. ای کاش سخنانت را میشد رد کرد ولی افسوس و صد افسوس که کلامت کاملن درست است. روزی خیلی ها به حرفهایت میرسند ولی امیدوارم هر چه زودتر و تا برایشان دیر نشده. خدا کند دلار شود ۹۰۰ تومان ولی نمی شود. قدر و ارزش خبرانلاین را بدانید.
  • بدون نام IR ۰۱:۱۷ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۲
    20 0
    آقا ناکارآمدی یعنی چی؟ وقتی بانک مرکزی نمیتوند کنترل کند پس ایراد از مدیریت است به این راحتی همه چیز را گران کرده اند آنوقت بعضی ها میگویند در سال 90 تغییر اساسی نداشته ایم دستشون درد نکنه و بعد هم همه وزرا سرجایشان نشسته اند!!!
  • بدون نام GB ۰۱:۴۳ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۲
    29 0
    به نظر می رسد اشاره به دولت ششم تنها برای قابل تحمل!!! شدن مطلب بوده است. بالا رفتن دلار نتایجی دارد که حضرتعالی به درستی به بخشی از آنها اشاره کرده اید. با این همه باید گفت که هیچ دولتی پیش از این به این شکل با قیمت ارز بازی نکرده است. هزینه های این دولت مدتها است که به صورت هندسی افزایش یافته است. افزایش قیمت ارز هم همینگونه است. ما از میزان گردش ارز در کشور خبر نداریم اما بی تردید همه دیگر میدانند که بزرگترین فروشنده ارز در ایران دولت است. بالا رفتن قیمت ارز تنها به سود صادر کننده است. تنها صادرکننده مهم در ایران دولت است که نفت می فروشد. دولت یک بار از فروش نفت با دلار گرانتر سود میکند و یک بار از فروش دلار. دولت ششم نفت 100 دلاری می فروخت؟؟؟ امیدوارم امتشار داده شود.
  • اردشير A1 ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۲
    18 0
    اين بهمني تو خواب زمستونيه يا خودشو زده به اون راه يا هيچي از اقتصاد نميدونه !!!
    • بدون نام IR ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۳
      5 0
      آخرين مورد صحيح است
  • بدون نام DE ۱۶:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۲
    6 2
    درود بر ارز 2000 تومانی ، سلام بر واردات گران، بدرور یارانه و خداحافظ
  • بدون نام IR ۲۰:۰۲ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۲
    16 0
    اگر دولت به همین روش ادامه دهد و قیمت دلار در بازار آزاد، که بازار اصلی و تاثیر گذار است را کاهش ندهد بزودی تورم به 30 درصد صعود خواهد کرد. شما حساب کن تورم 15 درصدی ناله هر کشوری را در میاورد و باعث عدم ثبات اجتماعی و اقتصادی میشود، چه برسد به تورم 30 درصدی. البته دولت اهمیت نمیدهد ولی سنگینی این کار به دوش دولت بعدی است. مجلس هم که باید به این بی عدالتی ها واکنش دهد، همینطور دست روی دست گذاشته و تماشا میکند.
  • بدون نام IR ۲۰:۰۵ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۲
    12 0
    نمایندگان اصول گرا فقط بلد بودند مصوبه تصویب کنند و خاتمی را مجبور کنند حتی 10 تومان هم بنزین یا سایر چیزها را گران نکند و اسم آنرا هدیه ای به مردم گذاشتند. اگر آن هدیه بود، این اتفاقات 6 سال گذشته در بازار اسمش چیست؟ دو بار تورم بالای 20 درصد هر ملتی را به خاک سیاه می نشاند.
  • بدون نام GB ۲۳:۵۳ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۲
    11 0
    با سلام کم کم ما داریم با تورم روزانه انس میگیریم ای کاش بتونیم با مدیریت جهان دنیا رو هم با این پدیده ساخته شده در ایران اشنا سازیم تا انها هم لذت استرس روزانه رو بکشند.
  • بدون نام IR ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۳
    15 0
    از سوریه چه خبر؟
  • اسماعیل IR ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۴
    2 0
    کدام بانک ال سی باز می کند من که هر چه تلاش کردم نتوانستم برای جنسی که به صورت قانونی با اسناد معتبر از طریق گمرک وارد می کردم ال سی باز کنم و برای اینکه جنسی را که سفارش داده بودم وارد کنم مجبور شدم با دلار 1235 تومان از طریق صرافی انجام بدهم
  • بهرام IR ۲۲:۰۴ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۴
    2 0
    تحليل قوي و درستي بود . هزينه اين گرداب را ملت مظلوم مي دهند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین