در سی و چند سال گذشته شرایط جهانی به گونه ای رقم خورده تا جمهوری اسلامی ایران در همه زمینه های اقتصادی با شرایط خاصی روبه رو باشد. در سا لهای اخیر نیز فشارهای بین المللی که بیشتر ریشه در اهداف سیاسی کشورهای غربی دارند به خاص بودن این شرایط دامن زده است. اما نگاهی گذرا به رویدادهای فعلی حوزه های مختلف به ویژه بخش های اقتصادی نشان می دهد تهدیدی به نام تحریم به فرصتی برای تسریع در دستیابی به اهداف کشور تبدیل شده است. می توان گفت بخش صنعت و ازجمله صنعت نفت و گاز به دلیل اهمیت استراتژیک و البته جایگاه غیرقابل انکار ایران در این عرصه سهم بیشتری از تاثیرپذیری این شرایط خاص داشته است.
در دوران پیش از انقلاب چیزی به نام «صنعت نفت » در کشور وجود نداشت و به دلیل تاکید بر الگوی صرف مصرفی، اکتشاف و استخراج نفت فقط با تجهیزات خارجی انجام می شد. اما امروز همان شرایط خاص باعث شده صنعت نفت کشور به معنای واقعی کلمه به سمت «ملی » شدن گام بردارد. در حال حاضر حدود 60 درصد از تجهیزات و قطعات مورد نیاز صنعت نفت بومی سازی شده است و پیش بینی می شود تا حداکثر چهار سال آینده این عدد به 80 درصد برسد. اما دستیابی به این اهداف نیازمند همکاری و تعامل همه ذ ینفعان است. از سال گذشته که در یک اقدام ملی و تاریخی اجرای عملیات ساخت فازهای جدید پارس جنوبی به پیمانکاران داخلی واگذار شد، ضرورت تعامل بین کارفرمایان و سازندگان داخلی تجهیزات و قطعات نفتی بیش از پیش احساس شد. به گفته برخی کارشناسان در حال حاضر 30 درصد توانمندی های داخلی در پروژه های نفت و گاز استفاده می شود که این امر روز به روز در حال افزایش است که روند روبه جلوی ملی شدن صنعت نفت رامنجر خواهد شد.
برای این منظور شایسته است که کارفرمایان به پروژه های نفتی دیدی «ملی » داشته باشند. بی شک تغییر رویکرد کنونی به سود اقتصاد کشور است و هرگونه افزایش تولید داخلی در این عرصه مقدمات صادرات تجهیزات نفتی را فراهم می آورد، البته برای تحقق این هدف باید مولفه هایی نظیر نرخ ارز، تامین به موقع مواد اولیه و همکاری بانک ها با صنعتگران مهیا شود. از سوی دیگر باید شرایطی فراهم شود تا فناوری های روز دنیا در ساخت تجهیزات و قطعات صنعت نفت وارد کشور شده و آنها را بومی سازی کنیم.
یکی از مسیرهایی که می تواند روند انتقال فناوری را تسریع کند برقراری ارتباط پایدار با دیگر کشورهای فعال در عرصه صنعت نفت و گاز است. بدیهی است که این شرکای خارجی باید سیاست زدگی را از دستور کار خود خارج کرده باشند و در فضایی کاملا اقتصادی و علمی به ایجاد یک رابطه برد- برد فکر کنند. امید است پانزدهمین همایش بین المللی صنعت نفت و گاز با محوریت نوآوری و فناوری، پلی برای ورود فناور یهای جدید به کشور باشد.
*سخنگوی وزارت صنعت، معدن و تجارت
/39/39
نظر شما