پیشنهاد تشکیل سازمان فراگیر یا وزارتخانه به هیات دولت رفته ولی مخالفتها هنوز مانع از تشکیل وزارتخانه جدید می شود

امید سلیمی بنی: بالا گرفتن حرف و نقلها درباره تشکیل سازمان فراگیر یا وزارت محیط زیست و منابع طبیعی، باعث شده تا پای سازمانهای دیگر نیز به ماجرا کشیده شود.
اکنون سازمان هواشناسی کشور نیز در نوبت ادغام در سازمان محیط زیست قرار گرفته تا پس از سازمان منابع طبیعی، آبخیزداری و جنگلها، هواشناسی نیز سایه ادغام را بر سر خود جدی تر حس کند.
دکتر علیمحمد شاعری، قائم مقام محیط زیست در گفتگو با خبرآنلاین با تایید این سیاست می گوید: " اگر بخواهیم محیط زیست کشور را بهتر از این اداره کنیم باید یک سازمان قویتر با ساختار مناسب و فراگیر با ادغام همه سازمانهایی که الان کارهای موازی با محیط زیست دارند تشکیل شود. بسیاری از وظایف سازمانهایی مانند منابع طبیعی، جنگلها، هواشناسی و برخی از سازمانهای دیگر در حوزه مدیریت منابع آب کار می کنند، با محیز زیست یکسان است و به نظر می رسد این سازمانها اگر در یک سازمان واحد ادغام شوند، بررسی و راهبری و سیاستگذاری مشترک و منسجم داشته باشد، بسیاری از هزینه ها کاهش می یابد و اهداف توسعه پایدار سریعتر محقق خواهد شد."
ولی از آن سو، تاکنون وزارتخانه هایی مانند راه و شهرسازی و همچنین جهاد کشاورزی و سازمانهای تابعه شان مثل هواشناسی، منابع طبیعی، آبخیزداری و جنگلداری، چندان با این سیاست موافق نبوده اند.
 

هواشناسی: منطقی نیست به محیط زیست برویم
تشکیل وزارت محیط زیست در حالی بیان می شود که سازمان هواشناسی کشور به عنوان یکی از سازمان های تاثیرگذار در عرصه حمل و نقل، زیرمجموعه وزارت راه و شهرسازی است و در ساختار جدید این وزارتخانه نیز بازتعریف شده است.
در این رابطه رئیس سازمان هواشناسی کشور در گفتگو با مهر با اشاره به اینکه ممکن است هرکسی از دید خودش نظری داشته باشد و گفت: "معتقد هستم که ساختار مصوبی که وزارت راه و شهرسازی دنبال می کند این است که سازمان هواشناسی به دلیل ارتباط موثری که با فعالیت ایمنی حمل و نقل دارد نمی تواند از این وزارتخانه جدا شود."
بهرام صناعی، سازمان محیط زیست را علاقمند به وزارتخانه شدن دانست و افزود: "در جلساتی که در وزارت راه و شهرسازی تشکیل می شود صحبتی از منفک شدن این سازمان وجود ندارد زیرا موضوعات هواشناسی به حمل و نقل ارتباط دارد."
 

کشورها از کدام الگو تبعیت می کنند؟
در جهان سازمانهای هواشناسی، جزئی از سازمانهای عهده دار محیط زیست هستند یا سیستم حمل و نقل؟ رئیس هواشناسی و معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به تشابه این روش با کشورهای پیشرفته دنیا، می گوید: "در تعداد زیادی از کشورهای پیشرفته دنیا هم سازمان هواشناسی زیرمجموعه حوزه حمل و نقل است و به سازمان محیط زیست ارتباطی ندارد."
این در حالی است که شاعری، قائم مقام محیط زیست، دقیقا بر خلاف این نظر را توضیح می دهد: "بیش از 130 کشور، در دنیا همه نهادهای مرتبط با محیط زیست در یک سازمان واحد اداره می شوند. با توجه به حساسیت محیط زیست، ضرورت این امر بیش از گذشته است. اگر قرار است محیط زیست کشورمان را حفظ کنیم، باید یک سازمان فراگیر با ساختار قوی تر، تمام اموری که در حوزه محیط زیست است باید مدیریت کند و نظارت و کنترل کند. این امور شامل محیط زیست، منابع آب و خاک و هوا، هواشناسی و مدیریت آبها نیز می شود.
به بیان دیگر، استدلال مدیران محیط زیست و هواشناسی در الگوگیری از کشورهای دیگر، کاملا با یکدیگر مغایرت دارد. آیا هواشناسی در سایر کشورها، حمل و نقل را رهبری می کند یا با محیط زیست، دوشادوش شده است؟
 

طرح محیط زیست فراگیر، به دولت رفته
خبرگزاری مهر، امروز از موافقت رئیس جمهور با تشکیل سازمان فراگیر محیط زیست، منابع طبیعی و هواشناسی خبر داده بود. ولی مقامات محیط زیست می گویند با وجود تقدیم این طرح، به هیات دولت، کسی درباره آن، تصمیم قاطعی نگرفته است.
به گفته شاعری، مسئولان رده های بالای محیط زیست، نظرات خود را به دولت منتقل کرده اند.
آنها دو پیشنهاد به هیات دولت ارائه کرده اند: اولویت اولشان، تشکیل سازمانی فراگیر و منسجم زیر نظر نهاد ریاست جمهوری است و در صورتی که این پیشنهاد رد شد، گزینه دوم، یعنی تشکیل سازمان محیط زیست، منابع طبیعی و هواشناسی مد نظر برخی از کارشناسان این سازمان است.
شاعری درباره پیشرفت تصمیم گیری درباره این طرح می گوید: "با نمایندگان سازمانهای دیگر فعال در زمینه محیط زیست مذاکراتی شده و معاونت توسعه منابع انسانی ریاست جمهوری نیز جلسات مشترکی را با محیط زیست و سازمان منابع طبیعی، آبخیز داری و جنگلها تشکیل داده و در خصوص سازمان هواشناسی نیز بررسی ها در حال انجام است."
معاون محیط زیست از رایزنی با نمایندگان مجلس نیز خبر می دهد: "برخی از مذاکرات نیز با اعضای کمیسیون کشاورزی و نمایندگان ذیربط شده و آنها نیز به صورت اصولی موافقت دارند و مخالفتی با ایجاد ساختار جدید در حوزه محیط زیست در سطح دولت و مجلس مطرح نیست. بیشتر بحث جزئیات مطرح است که این نهاد جدید سازمان باشد یا وزارتخانه."
وی از انتظار سازمان متبوعش در تشکیل سازمان فراگیر محیط زیست خبر می دهد و می گوید: "ما مایلیم معاونت توسعه سرمایه انسانی ریاست جمهوری سریعتر پیشنهادها را نهایی و در شورای عالی اداری تصویب کند، چون در حال حاضر روند کار طولانی شده و هنوز برای این سازمان تعیین تکلیف نشده است."
به نظر می رسد با وجودی که مجلس، منع تشکیل 17 وزارتخانه را برای برنامه پنجساله پنجم تصویب کرده و چشم انداز 20 ساله نیز کوچک شدن دولت را پیش بینی کرده است، بعید است زیر بار تشکیل وزارتخانه هیجدهم برود، ولی شاید یک کاسه شدن سازمانها و نهادهای مرتبط با محیط زیست، باعث افزایش کارایی این سازمانها شود. سازمانهایی که حوزه کاری شان، یعنی محیط زیست ایران با اقلیمهای ناپایدار فراوان با تهدیدهای فراوانی سر و کار دارد و هر روز، وضعیت بدتری، خصوصا از لحاظ منابع آب، پیدا می کند.
45/233
 

کد خبر 181999

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 1 =