مهم‌ترین نکته‌ این فیلم استفاده بی‌نظیر از خطوط پیوسته یا منقطع در فرم بصری است که بطور همزمان فضای آن را به نقاشی، گرافیک و معماری نزدیک می‌کند.

نزهت بادی: فقط خدا می‌داند دیدن هر فیلم و نوشتن درباره آن چه ضیافتی برای آدم‌هایی مثل من به حساب می‌آید و چه لذتی دارد.

 حالا اگر کسانی هم پیدا شوند که حال ما را بفهمند و در این لذت با آدم شریک شوند، که دیگر عیشمان کامل می شود. بنابراین از این ستون خیالباف‌ها توقع زیادی ندارم. همین که می‌بینم کسانی هستند که از فیلم‌های پیشنهادی‌ام استقبال می‌کنند و درباره‌اش نظر می‌دهند و بحث و گفت‌وگو راه می‌اندازند، برایم کافیست.
فیلم هفته قبل «پیشنهاد» ساخته جان هیلکات بود که از کامنت‌هایتان به نظر می‌رسد آن را دیده‌اید و نظر مثبتی درباره‌اش داشته‌اید. حتما قبول دارید چقدر فیلم نامتعارف و غریبی است و آدم بعد از دیدن آن تا مدت‌ها نمی‌داند باید چه واکنشی درباره آن بروز دهد.
اما این هفته فیلمی را انتخاب کردم که شاید ندیده باشید، البته بجز خوره‌های فیلم که از دیدن هر جور فیلمی خسته نمی‌شوند و تجربه تماشای فیلم‌های مختلف را دارند. البته کسانی که فیلم را ندیدند، تقصیری ندارند. چون فیلمساز آن با اینکه یکی از بزرگترین کمدین‌های مدرن تاریخ سینماست، اما زیاد به او و آثارش پرداخته نشده که امیدوارم اگر هنوز با او آشنا نشده‌اید، این یادداشت بتواند بهانه تماشای فیلم‌هایش را برایتان فراهم کند.
البته از همین ابتدای بحث باید بگویم منظورم از آثار کمدی وی، فیلم‌های به شدت خنده‌داری نیست که با دیدن آن از حال بروید. بیشتر یک جور هجویه بر دنیای مدرن و زندگی صنعتی انسان معاصر است که برای درک شوخی‌هایش نیاز به صبر و دقت دارد.
قهرمان ثابت این فیلم‌ها که خود فیلمساز نقش او را بازی می‌کند، فردی است که میان شخصیت ولگرد چاپلین و شخصیت جنتلمن باستر کیتن نوسان دارد. مردی با بارانی بلند و شلواری کوتاه که با سری رو به پایین، قدم‌های بلند برمی‌دارد و کمی دست‌و پاچلفتی و ساده‌لوح ولی مهربان و صادق به نظر می‌رسد و همیشه چتری در دست و پیپی بر لب دارد.
این شخصیت با وجودی که ظاهر یک روشنفکر امروزی را دارد، اما از روحیات ساده و سنتی برخوردار است که در میان پیچیدگی‌های تکنولوژیک دنیای مدرن دچار سردرگمی می‌شود و درواقع طنز جاری در این فیلم‌ها از تضاد و ناسازگاری او با تشریفات و آداب و رسوم زندگی مدرن برمی‌آید.
مثلا یکی از بهترین فصل‌های فیلم انتخابی‌مان صحنه‌هایی است که افتتاح یک رستوران مجلل و مدرن را نشان می‌دهد که آن‌قدر همه چیز در آن سرهم‌بندی‌شده که درنهایت به مکانی آشفته و پر از هرج و مرج تبدیل می‌شود.
بامزه‌ترین شوخی فیلم که به شکل بی‌نظیری عادات و تعلقات جامعه صنعتی و مدرن معاصر را دست می‌اندازد، جایی است که در شیشه‌‌ای رستوران می‌شکند و نگهبان برای اینکه آبروداری کند، دستگیره آن را در دست می‌گیرد و موقع ورود و خروج مهمانان طوری آن را باز و بسته می‌کند که انگار یک در واقعی وجود دارد و همه خیلی جدی از در خیالی رفت‌و‌آمد می‌کنند.
این فیلم که بهترین اثر فیلمساز موردنظرمان است، هرچند با هزینه و وقت زیاد ساخته شد ولی در گیشه نتوانست به مقبولیت دست یابد. هرچند اگر فیلم را ببینید، خودتان حق می‌دهید که تماشای فیلم در سال اکرانش برای مخاطبان زیادی سنگین و یکنواخت بوده است. با این وجود فیلم جزو آثار ارزشمند و ماندگار تاریخ سینما به حساب می‌آید که می‌تواند علاقمندان جدی سینما را راضی کند.
مهم‌ترین نکته‌ای که در فیلم خودنمایی می‌کند، استفاده بی‌نظیر از خطوط پیوسته یا منقطع در فرم بصری فیلم است که بطور همزمان فضای آن را به نقاشی، گرافیک و معماری نزدیک می‌کند. اساسا یکی از مولفه‌های ممتاز این فیلمساز توانایی‌اش در درک از فضا و بکارگیری جزئیات بصری در معماری است.
فکرش را بکنید که این کارگردان فرانسوی برای اینکه بتواند حس و حال ماشینی حاکم بر یک شهر مدرن را همانطور که دوست دارد القا کند، کل شهر پاریس را عینا بازسازی کرد و ساختمان‌های غول‌آسایی را طراحی کرد که به خوبی سرگشتگی قهرمان در دل آن‌ها را منتقل می‌کرد. استفاده از رنگ‌های خاکستری و مرده به شدت در خدمت فضای سرد فیلم است که بر فقدان روابط انسانی در دل جامعه صنعتی تاکید می‌کند.
البته این فیلمی است که باید حتما روی پرده بزرگ دید و برای ما که چنین تجربه‌ای ممکن نیست، لذت تماشای فیلم و درک آن ناقص خواهد بود. چون فیلم که در قطع 70 میلی متری فیلمبرداری شده، چنان از ظرفیت این قاب بهره برده که غالبا در یک قاب، چندین کنش رخ می‌دهد و گوشه و کنار قاب فیلم پر از جزئیات و عناصری است که مضمون فیلم را کامل می‌کند.

چون این بار کمی بازی را سخت کردم، منتظرم ببینم چه کسی زودتر از همه می‌تواند به اسم فیلم و کارگردانش اشاره کند. این یادداشت بهانه خوبی است تا بیشتر درباره این فیلمساز و آثارش حرف بزنیم. پس هر نکته‌ای را که درباره سینمای این کارگردان می‌دانید، با ما در میان بگذارید.

5858

کد خبر 184120

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مانی IR ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۸
    0 0
    من که جواب را بلد نیستم ولی بی صبرانه منتظرم ببینم فیلم مورد نظرتان کیست. تابحال که پیشنهادهای درجه یکی دادید، حتما این یکی هم باید فیلم دیدنی باشد.
  • علی IR ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۸
    1 0
    این خانم بادی هم خوشش میاد ما رو سر کار بذاره. خب اسم فیلم رو هم بنوبیسید دیگه.
  • بدون نام IR ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۸
    0 0
    منظورتون وودی آلنه؟؟؟
  • امیر GB ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۸
    0 0
    آقا چرا بیست سوالی می کنی موضوع رو، این آقا جزو بهتریت فیلم سازان تاریخ است و شدیدا بر موج نو فرانسه تاثیر گذاشته، این کارگردان ژاک تاتی است و فیلم مورد نظر plat time. البته که این فیلم شناخته شده ترین فیلم تو کارهاش به حساب میاد، اما بقیه فیلم های این کارگردان (کلا 5 فیلم داستانیه بلند داره) هم در نوع خودشون شاهکاری به حساب میان. روحش شاد
  • سینا BE ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۸
    0 0
    با سلام و احترام به کاری که انجام می‌دهید به عقیده‌ی من این شکل از ارایه‌ی مطلب اشکالش این است که خوانندگان (بینندگان) کم‌اطلاعی مثل من که با دریافت نشانی‌ها موفق به شناختن فیلم نمی‌شوند، مجبورند برای دانستن نام فیلم و جستجو و دیدن آن تا هفته‌ی بعد صبر کنند و در نتیجه اگر نظری درباره‌ی فیلم داشته باشند زمانش گذشته است و نوبت نظر دادن به فیلم جدید است. از سوی دیگر این شکل ارایه‌ی مطلب باعث می‌شود هدف از یادداشت شما بیشتر برگزاری یک مسابقه تلقی شود تا فراخوانی برای نظرهای خواننده (بیننده)ها برای بحث درباره‌ی جنبه‌ها و صحنه‌های فیلم. گواه این موضوع نظرات خوانندگان روی مطالب پیشین است که در نهایت اختصار غالباً تنها به نام فیلم اشاره می‌کنند. ...
    • نزهت بادی IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۹
      0 0
      دوست خوبم، آقای سینا! مرسی از نظر لطفت. مطلبی که اشاره کردی کاملا درست و متین است ولی قرار ما در خیالبافها این است که درباره فیلمهای محبوبمان یک جور بازی معمایی راه بیندازیم تا از بحث و گفتگو درباره آن بیشتر لذت ببریم. البته همانطور که تابحال دیده اید، غالبا نیازی نیست برای دانستن اسم فیلم تا هفته بعد صبر کنید. چون دوستان در کامنتهایشان اسم فیلم را می گویند ولی به هر حال اگر در هفته بعد از آن هم کسی نظری داشته باشد، می تواند اشاره کند و باب بحث هنوز باز است. ضمن اینکه بعد از فهمیدن اسم فیلم امکان دوباره خواندن مطلب هفته پیش وجود دارد. اگر دقت کرده باشید، همکارانم در سایت همواره چند مطلب هفته های قبل را در بخش مطالب مرتبط می گذارند.
  • سینا BE ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۸
    1 0
    ... به نظر من بهتر است در انتهای یادداشت به نام فیلم هم اشاره شود تا خواننده (بیننده) ها یک هفته فرصت داشته باشند تا فیلم را ببینند و درباره‌اش نظر دهند. می‌دانم خیلی ایده‌آل‌گرایانه است و از تمام محدودیت‌ها هم خبر دارم. ولی به هر حال نظر من این است. موفق باشید
  • روزی روزگاری در آ..... IR ۱۶:۲۸ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۸
    0 0
    Play Time (1967) Director: Jacques Tati Writers: Jacques Tati, Art Buchwald Stars: Jacques Tati, Barbara Dennek and Rita Maiden
  • روزی روزگاری در آ..... (آفتاب ابدی سابق) IR ۱۶:۳۴ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۸
    1 0
    وقتِ بازی امروز نزد بسیاری از فیلمسازان یک شاهکار مدرنیستی و نه صرفاً خنده‌دار، که فیلمی مستحکم و سرشار از طنزهائی هوشمندانه، شناخته می‌شود.
  • احمد CA ۱۷:۳۰ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۸
    0 0
    زنگ تفریح (ژاک تاتی) من از دیدن فیلم لذت بردم هر چند معتقدم که این فیلم برای مخاطب خاص ساخته شده و قدرت برقراری ارتباط با عموم مخاطبین را ندارد.
  • نیما IR ۱۸:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۸
    1 0
    فیلم زنگ تفریح ساخته ژاک تاتی
  • نیما IR ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۸
    1 0
    قهرمان فیلمهای ژاک تاتی به آقای اولو معروف است که یکی از چهره های کمدین معروف سینماست.
  • بردیا IR ۱۸:۳۱ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۸
    1 0
    فیلم مورد نظرتان "زنگ تفریح" به کارگردانی ژاک تاتی است که از فیلمهای دیگر او می توان به "تعطیلات آقای اولو "و "دایی جان" اشاره کرد. تاتی فیلمساز بزرگ ولی قدرندیده ای است. کار خیی خوبی کردید که به او پرداختید.
  • مرتضی US ۱۹:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۸
    1 0
    اسم کارگردان ژاک تاتیه، ولی این فیلمشو ندیدم
  • بدون نام US ۲۳:۴۱ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۸
    1 0
    Playtime ساخته ی بی نظیر ژاک تاتی
  • بدون نام IR ۰۱:۲۰ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۹
    1 0
    به نظر من كه بهترين اثرش فيلم "دايي من"يا همان "دايي جان"هست.
  • کسرا IR ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۹
    1 0
    لوئیس بونوئل درباره فیلم زنگ تفریح گفته است : "این نخستین فیلمی است در تاریخ سینما که باید نه فقط چند بار، بلکه از چند فاصله دیده شود." به نظرم کسانی که با آثار ژاک تاتی گرانقدر آشنایی ندارند، بهتر است این توصیه بونوئل را جدی بگیرند. برای درک فیلمهای تاتی باید اجازه داد تا آرام آرام در ما نفوذ کند.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین