تبدیل نشست گازاز هم اندیشی اجرایی به ضیافتی برای مقامات کشورها

آذرجزایری: اگر اعضای اوپک پس از گذشت 50 سال از تشکیل سازمان کشورهای صادرکننده نفت به جایی رسیده اند که برگزاری نشست های فصلی آنها به مهمانی های خودمانی و دید و بازدید مسوولان نفتی با هم بدل شده این روزها مجمع کشورهای صادرکننده گاز با وجود آنکه نوپاست و در حال گرفتن جانی تازه است به وضعیت اوپکی ها دچارشده و تنها جلساتی برگزار می شود تا مسوولان گازی کشورهای عضو دور هم بنشینند و از نقطه نظرات خود در خصوص بازار گاز بگویند و ضیافت به پایان برسد.
مجمع کشورهای صادرکننده گاز اگرچه با سیاست همسویی میان کشورهای گازی آغاز به کار کرد و قراربود این مجمع به بازار گاز سروسامانی جدی بدهد اما امروز بررسی عملکرد آنها بعد از گذشت این مدت نشان می دهد بازار گاز همان روشی را در پیش گرفته که در سالیان گذشته طی کرده است.البته تنها با کمی تفاوت؛ چراکه ظرف دو سه سال گذشته رقابت در بازار گاز آنچنان رونق گرفته که هر کشور گازی سعی دارد با کاهش قیمت صادرات گاز مشتریان را جذب خود کند و همین امر باعث کاهش چشمگیر قیمت گاز در بازارهای جهانی شده است.
در شرایطی که تمام فعالان بازار تاکید می کنند بازیگردانان آینده بازار گاز سه کشور روسیه،ایران و قطر خواهند بود و هر سه این کشورها نیز عضو این مجمع هستند اما بررسی ها به راحتی گواه این نکته است که این سه کشور بیش از دیگر کشورها با هم رقابت دارند و دو کشور روسیه و قطر هرکدام با کاهش قیمت گاز صادراتی خود سعی بر جذب مشتری های گازی دارند.
شاید به نوعی قطر را بتوان آغازگر این نوع نگرش در بازار گاز معرفی کرد.چراکه این کشور به دلیل برداشت روز افزون از میدان مشترک گازی با ایران به شدت در پی جذب مشتریان است و به همین دلیل برای اینکه گاز برروی دستانش نماند با کاهش قیمت گاز در تلاش است تا بازار را در اختیار خود قراردهد.
بنابراین به نظر می رسد مجمع کشورهای صادرکننده گاز که با هدف همسویی میان کشورهای صادرکننده پا گرفته است چندان هم نتوانسته اعضای خود را پایبند کند و این روزها این اعضا هم همانند اوپکی ها با زیرپا گذاشتن باورها و تعهدات مشترک در مجمع در تلاشند تا راه خود را هموار سازند.
دراین بین در نشست اخیر مجمع کشورهای صادرکننده گاز هم علی رغم اینکه بر تعیین قیمت واحد برای گاز تاکید شده اما به نظر می رسد هیچ یک از مسوولان حاضر در این نشست علاقه ای برای تثبیت چنین رقمی نشان نداده اند.چراکه سه سال از زمانیکه این اعضا در اولین نشست بر تعیین قیمتی واحد بر مبنای قیمت نفت خام و یا روشی ابتکاری تاکید کرده بودند می گذرد و هنوز هم در نشست هایی که بیشتر شبیه ضیافت های مسوولان رده بالای کشورهای عضو است بر آن بدون نتیجه تاکید می شود.
به نظر می رسد کشورهایی چون قطر و روسیه علی رغم آنکه بر تعیین قیمتی واحد اصرار می کنند در پشت پرده از این وضعیت نابسامان بازار گاز بهره برداری لازم را می کنند و علاقه ای به اجرایی شدن آن ندارند.
اگر اوپک پس از 50 سالگی به جایی رسیده که اعضای آن به هرمیزان که دوست داشته باشند نفت عرضه می کنند و به تاکیدات این سازمان اهمیت نمی دهند این روزها با وجود نوپا بودن مجمع کشورهای صادرکننده گاز وضعیت در این مجمع به همانگونه است که اوپک پس از 50 سال به آن رسیده است.
به هرحال به نظر می رسد اهداف این مجمع باید مورد بررسی مجدد قرار بگیرد تا مشخص شود تشکیل این مجمع به منظور تصمیمات اجرایی و ایجاد ثبات در بازار گاز است یا تاکید مقامات آن بر بررسی بازار و تاکید بر رویاهایی که رنگ واقعیت به خود نمی گیرد.
دراین میان باید به جایی رسید که از تکرار وقایعی چون درخواست پاکستان ازایران برای کاهش قیمت گاز به دلیل ارزان تر خریدن آن از ترکمنستان پایان داد.اگرچه این اتفاق برای ایران افتاده اما تکرارآن در بازار برای رقبای دیگر دور از انتظار نیست اما اگر اعضای این مجمع به اتحادی واقعی دست یابند و قیمت گاز به ثباتی جدی برسد قطعا می توان رقابتی سالم در بازار را شاهد بود.رقابتی که این روزها بوی سیاسی کاری به خود گرفته و تنها این مصرف کنندگان هستند که از این آب گل آلود به نفع خود ماهی می گیرند. /31221

 

کد خبر 185228

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • tiztar IR ۱۷:۳۵ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۵
    1 0
    گاز را صنعتی کنی

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین