صداوسیما مخاطب ندارد برای دیده شدن دست به دامن ساترا شده است

ماجرای نزاع صداوسیما و شبکه نمایش‌خانگی سال‌هاست که آغاز شده و احتمالا تا سال‌های بعد هم ادامه داشته باشد، در یک سوی این نزاع شبکه نمایش‌خانگی با حمایت مردم ایستاده و در سوی دیگر صداوسیما با حمایت قدرت ایستاده و هر دو علیه یکدیگر شمشیر می‌زنند؛ تنها تفاوتشان این است، صداوسیما برای بقا این کار را می‌کند و شبکه نمایش‌خانگی برای پیشرفتی که هر روز دارد ناچار است از خود دفاع کند.

مهسا بهادری: جریان به یک اتفاق به ظاهرا ساده باز می‌گردد که در باطن مسئله ساده‌ای نیست، طبق نوشته اقتصاد ۲۴، تقریبا یک هفته پیش بود که سایت مشرق از حامیان اصلی جبلی_جلیلی که اصلی‌ترین منتقد شبکه نمایش خانگی است و ماهیانه بیش از ده گزارش علیه سریال‌ها و مدیریت شبکه نمایش خانگی منتشر می‌کند، ناخواسته ارتباط ویژه و غیر اخلاقی خود با ساترا و صداوسیما را لو داد.

این سایت در حرکتی عجیب، نقد سریال پخش نشده «گناه فرشته» را در ساعات پایانی ۵ شنبه ۳۰ آذر روی خط فرستاد؛ در حالی که این سریال ساعت ۸ صبح اول دی منتشر می‌شد! نکته مهم روایت جزئیاتی از قسمت اول در این متن بود که قاعدتا یک روز قبل‌تر نوشته شده بوده است. به عبارتی اطلاعات سریال منتشر نشده در اختیار خبرنگار ویژه مشرق گذاشته شده است.
اطلاعات خبرنگار اقتصاد ۲۴ حاکی از این است که سایت مشرق ارتباط نزدیکی با یکی از معاونان ساترا دارد و این علاوه بر درز اخبار جلسات شوراهای تخصصی ساترا، بی تعهدی این سازمان وابسته به صداوسیما در قبال هنرمندان، آثار و مباحث گاه محرمانه جلسات نشان می‌دهد.

حالا نقطه نظر وارد کردن نقد به صداوسیما در این جریان چیست؟ تلویزیون پیش از این با اعمال ممیزی سعی در محدودسازی شبکه نمایش‌خانگی داشت، اما الان به سمت این ماجرا حرکت کرده که سریال را لو بدهد و سوژه آن را بر ملا سازد و با این نگاه پیش فرض ذهنی‌ای به مخاطب بدهد تا حق انتخاب و قضاوت را به صورت ناخودآگاه از آنها سلب کند در واقع نکته این است که کیهان و مشرق علیه گناه فرشته مطالبی را نوشتند که حتی ممکن است ذهنیت مخاطب را به طور کلی تغییر دهد و یا ۰ مطلق کند یا ۱۰۰ مطلق و در این‌جا حق قضاوت‌گری از مخاطب و رسانه گرفته می‌شود.

رسانه می‌تواند نسبت به یک اثر هنری تحلیل و نقد داشته باشد، با درز اطلاعات یک سریال در سایت خبری که موافق رویکردهای صداو سیما است اخلاق حرفه‌ای رسانه‌ هم خدشه‌دار شده است، در واقع هر دو، اصل امانت‌داری را زیر سوال بردند و این‌گونه با چنگ زدن به هر ریسمانی تلاش دارند تا رقیب را از زمین بازی خارج کنند؛ اما متوجه این ماجرا نیستند که در صورت ادامه دار شدن این ماجرا این بازی یک بازنده بیشتر ندارد آن‌هم صداوسیما است مگر اینکه تلویزیون بخواهد با اعمال زور و قدرت و بدون رعایت قوانین رقیب را از زمین خارج کند.

نکته مهمتر اینکه رئیس ساترا برای چندمین بار در روزهای اخیر اعلام کرده، بخش‌های ممیزی شده سریال‌ها را به زودی به نمایش می‌گذارد. این همان تناقض اصلی است که هنرمندان بارها به آن اشاره کرده‌اند که صداوسیما نمی‌تواند داور و ناظر نمایش خانگی باشد، چون به وقت نیاز، با درز اطلاعات و استفاده از قدرت رسانه‌ای، نمایش خانگی را تخریب می‌کند و در اصل در این میان تعارض منافعی ایجاد می‌شود که ضرر اصلی آن به مخاطبان وارد می‌شود که یا باید آثار بی‌کیفیت تلویزیون را تماشا کنند، یا ناچارند محصول سانسور شده شبکه نمایش خانگی را ببینند.

صداوسیما و مخاطب ندارد برای دیده شدن دست به دامن ساترا شده است

تعارض منافعی که مدت‌هاست به آن اشاره می‌شود

مسئله نظارت صداوسیما و تعارض منافع، مدت‌هاست مطرح می‌شود، حتی پیرو این ماجرا و در تابستان امسال، انجمن صنفی شرکت‌های نمایش ویدئویی آنلاین با انتشار بیانیه‌ای تصمیم شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص نظارت صدا و سیما بر سکوهای انتشار صوت و تصویر فراگیر را مصداق بارز «تعارض منافع» عنوان کرد.

این انجمن درباره تصمیم شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص نظارت صداوسیما بر سکوهای انتشار صوت و تصویر فراگیر، پرسیده‌ است: چگونه منطقی است که نظارت بر یکی از مهم‌ترین حوزه‌های صنعت سرگرمی کشور در این برهه، به سازمانی واگذار شود که از یکسو به دلیل ماموریت تولید محتوای مشابه، مشمول «تعارض منافع» است و از سوی دیگر در کسب اقبال عمومی درمانده و ناتوان؟

ماجرا هم به این باز می‌گردد که اوایل تابستان، شورای عالی انقلاب فرهنگی با تصویب مصوبه‌ای، مسئولیت نظارت بر سکوهای صوت و تصویر فراگیر را به صداوسیما واگذار کرد. این تصمیم شورای عالی انقلاب فرهنگی، واکنش‌های مختلفی را در پی داشت. انجمن صنفی شرکت‌های نمایش ویدئویی آنلاین که بارها نسبت به برخوردهای ساترا با وی‌اودی‌ها و تشکیل مجمع رصتا انتقاد کرده بود، با انتشار بیانیه‌ای اعتراض خود را نسبت به تصمیم شورای عالی انقلاب فرهنگی نشان داد.

اعضای انجمن صنفی وی‌اودی‌ در این بیانیه گفته‌اند:«سال‌هاست زیست بوم رسانه‌ای جهان و از جمله آن ایران، دگرگون شده، ذائقه و سلیقه مردم در چگونگی استفاده از محتواهای فرهنگی و سرگرمی خانوادگی با گذشته نه چندان دور تفاوت بسیار کرده است و ما اما مدت‌هاست که این مهم را در برنامه‌ریزی‌های فرهنگی نادیده انگاشته‌ایم و چنانچه جایی هم موفقیتی -ولو اندک- حاصل شده، با تصمیماتی خام و عجولانه، بال و پر این موفقیت را چیده‌ایم.»

در این بیانیه با اشاره به نفوذ سریال‌های ترکی و کلمبیایی در سال‌های گذشته آمده است:«امروز اما فراموش کرده‌ایم که چگونه آن بحران با همین صنعت نوپای نمایش خانگی به یک فرصت ملی بدل شد.»

اعضای انجمن صنفی شرکت‌های ویدئویی آنلاین مدعی‌اند عملکرد شبکه نمایش خانگی در شرایط اقتصادی فعلی مانع فرار بسیاری از سرمایه‌ها و ترک دیار متخصصان فنی و هنری شده است.

بیانیه انجمن صنفی وی‌اودی‌ها با طرح این پرسش که چرا تصمیم اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بدون حضور کارشناسان و نمایندگان قانونی فعالان صنعت سینما گرفته شده است می‌گویند:«انتظار این است که مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در مقام سیاستگذاری کلان می‌تواند راهنمای بخش فرهنگی صنعت سینمای خانگی در تصویب قوانین معاصر و متناسب فرهنگ عمومی در مجلس شورای اسلامی باشد و نه اینکه آن شورای عالی بی‌مطالعه پیامدهای آن، جایگاه تقنینی به خود بگیرد!»

در این بیانیه گفته شده بود که نتیجه عملکرد سازمان صداوسیما در سالیان اخیر چیزی جز از دست دادن مخاطبان، تاراندن هنرمندان، واگذاری میدان فرهنگی کشور به بیگانگان و سرانجام از بین بردن امید و اعتماد در بین مردم نبوده است.

بیشتر بخوانید:

رواج فحاشی‌های رکیک‌، بازتاب بحران‌های جامعه است / این بلا به جان سینما و تئاتر هم افتاده

دوستی‌ام با ناصر طهماسب بیش از ۶۰ سال است/ خاطره‌ای ناگفته از یک رفاقت دیرینه

وقتی ما از فرصت‌هایمان استفاده نمی‌کنیم، هندی‌ها این کار را انجام می‌دهند/این همه سمفونی برای خرمشهر و امام رضا چه کسی آن را گوش می‌دهد؟

در بیانیه انجمن صنفی وی‌اودی‌ها این پرسش مطرح شده است که چگونه می‌شود در حوزه تنظیم مقررات و انتظام بخشی این هنر صنعت نوپا را به سازمانی سپرد که نه تنها خود در این عرصه که شاخص اصلی موفقیت در آن جذب مخاطب است قافیه را باخته و حتی حاضر نیست مستند به قانون به اعضای یک صنف قانونی، برای مشارکت در تصمیمات اعتماد کند؟

علاوه بر این، انجمن صنفی وی‌اودی‌ها در این بیانیه با اشاره به راه‌اندازی مجمع صنفی رصتا که چندی پیش توسط ساترا راه‌اندازی شد،این اقدام را برخلاف قانون دانسته‌اند و گفته‌اند:«تا امروز در تدوین هیچ مصوبه و مقرراتی علیرغم نامه‌نگاری‌های متعدد این انجمن هیچ نظر کارشناسی چه کتبا و چه شفاها از این انجمن قانونی مورد توجه و حتی درخواست نشده است!»

اعضای انجمن صنفی شرکت‌های پخش ویدئویی آنلاین معتقدند آن چه آن‌ها بحران توصیف می‌کنند با تعریف عبارت «صوت و تصویر فراگیر» توسط متخصصان ونهادهای مدنی ذی‌صلاح، برطرف می‌شود، برای اثبات وجود این تناقض نیازی نیست که به گذشته بازگردیم به همین ماجرای اخیری که برای سریال «گناه فرشته» ایجاد شده است نگاهی بندازیم متوجه تمام ماجرا و همان بحث اول یعنی تعارض منافع می‌شویم.

به طور مشخص پسرفت در فرهنگ و هنر است. برخی از مسئولان بسیاری از مشکلات فعلی جامعه را به گردن شبکه خانگی می‌اندازند در حالی‌که معضلات موجود ناشی از عملکرد مدیران و تصمیم‌گیران کشور است نه نمایش خانگی.

بنابراین از رونق افتادن فعالیت‌های هنری، مهاجرت هنرمندان از کشور، نابودی استعدادهای کشور به ویژه درمباحث فرهنگ و هنر، روی آوردن مردم به تماشای شبکه‌های خارج از چارچوب ها و هنجارهای اجتماعی وفرهنگی کشور و … از جمله اثرات اینگونه تصمیمات اشتباه در کشور خواهد بود.

۲۴۵۲۴۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1853600

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 6
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی عسگری IR ۱۸:۰۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    38 6
    صدا و سیما چیه دیگه والا ما هی نمی‌دانیم منظور شما چیه
  • منتقد IR ۱۸:۰۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    10 52
    شبکه نمایش خانگی شما شبکه ای هست که تمام بدآموزی های اخلاقی و خانوادگی و...رو دارد...بنیان خانواده رو نابود کرده..در فیلمی مثل زخم کاری انواع ناهنجاری ها مثل اعتیاد و قتل و...بی بند وباری آموزش داده شد..از چه پیشرفتی حرف می زنید..نمی دانم..و متاسفم
  • یگانه IR ۱۸:۰۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    47 7
    به آقای جبلی و جلیلی بفرمائید با این دست فرمون به جایی نمی رسید بدون نظر مردم واقعی جامعه شما خود به خود از بازی خارج شده آید
  • IR ۱۸:۱۶ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    15 2
    شما راست میگوئید
  • IR ۱۸:۲۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    26 6
    تلویزیون خیلی ساده و با اندکی تعقل می تواند آبروی از دست رفته خود را برگرداند فقط کافی است. به نظر اکثریت جامعه اهمیت دهد و مجریان محبوب مردمی را برگرداند
  • بهار IR ۱۸:۳۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    9 43
    شبکه‌نمایش خانگی بجز نمایش غیر مجاز هایی ک عقده شده بوده برای بازیگرانش چه پیشرفتی داره؟ جز ترویج روابط ازاد نامحرم و ناموس دزدی و حرومخوری و‌ حرومزادگی و‌ فساد و‌ فحشاو الفاظ رکیک و‌شوخی های جنسی؟ تلوزیون هرچی‌ هم‌مخاطبش کم‌ باشه سگش‌ شرف داره به‌نمایش خانگی‌ که‌ پول نجس پشت همشه
  • احمد احمدی IR ۱۸:۴۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    17 4
    بسیاری از مجموعه های شبکه خانگی غیر مستقیم و حتی مستقیم محصول سازمانهای دولتی و حکومتی هستند در واقعه هم صدا وسیما هم شبکه خانگی زیر مجموعه نظام هستند،اما در شبکه خانگی خطوط قرمز دریده میشوند،که باید نظارت شود نمیدونم چرا تلاش دارین همه قضایا رو دو قطبی کنید نونتون از این راهه?
  • ص IR ۱۸:۵۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    1 5
    از کجا میدونی......👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽
  • مجمد IR ۱۹:۰۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    25 2
    والا چه عرض کنم دل مردم خون شده فقط موقع اذان تلوزیون روشن میشه بعداذان خودش خاموش میشه .کار قشنگیه مگه نه دست جبلی فروغی درد نکنه از شر این جعبه جادویی راحت شدیم
  • مراد شیرێژ IR ۱۹:۴۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    17 7
    سریال های نمایش خانگی محشرن . نونشون حلالشون . سریالەای سدا و صیما آبکی اند .
  • علی IR ۲۰:۱۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    39 4
    کی حوصله داره برنامه های مزخرف صدا و سیما را ببیند
  • علی IR ۲۰:۱۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    4 20
    مشکل شما فقط و فقط صدا و سیماست ، بنابر این به آب یخ نیاز دارید
  • علی اصغر صادقی IR ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    18 3
    بینندگان سیمای خانگی به مراتب بیشتر از سیما است سیما آن قدر سوژه کم دارد که افسانه های کهن را به تصویر کشانده است جای تاسف دارد
  • IR ۲۰:۴۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    17 3
    صدا و سیما مخاطب ندارد ولی یک عده خودشان را چاک می دهندبخاطر برنامه اش .! همانطور که عده ای می گویند هکذا ولی برای صندلی مجلس خود را هلاک می کنند !
  • م صاد IR ۲۱:۴۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    5 29
    سلام اصلا اینطور نیست خدا شاهد است صدا وسیما بیننده زیاد دارد
  • جهان IR ۲۳:۲۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
    20 3
    حیف پول برق به حرفای سرسیما گوش کنی فقط دروغ
  • US ۰۰:۱۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۷
    26 3
    صداوسیما با آمدن جبلی نابود شد
  • IR ۰۲:۵۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۷
    3 38
    صداوسیما بیننده داره خوبشم داره چرا همش میخواهیدالقاکنیدکه صداوسیما مخاطب نداره؟!؟؟؟ چون یه سری غربربزده وولنگارر وخوتحقیر نمیبینن شدن همه ی مردم ایران؟؟! صداوسیما بیننده ی خودشو داره حالا هیییی بگو بیننده نداره خب؟
  • IR ۰۷:۰۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۷
    16 6
    چهارتا نکبت مثل برنامه پاورقی بیاد صدا و سیما مثله حله
  • امیرمحمد IR ۰۷:۵۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۷
    1 11
    نمایش خانگی چه پیشرفتی داره؟ آیا به جز بازیگران خوبی که داره محتوای درست و حسابی هم تولید می‌کنه؟ چنتا سریال نیمه تمام داشتیم یا سریالایی که تا سه چهارتا قسمت رو بورس بودن و بعد دیگه ازشون خبری نشد
  • مهدی DE ۱۰:۵۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۷
    15 5
    مردم ازسیمای خلافت اسلامی خوششون نمیادوقتی عادل عزیزحذف میکنندوباهنرمندان مردمی بدرفتاری میکنندمردم ایران هم روآوروندبه شبکه های جم وآی تی وی و...... وحتی تبلیغات ایرانی روآوردندبه شبکه های جم ووووو خلاصه که مخاطب ندارید مگربامردم باشید
  • IR ۱۳:۰۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۷
    3 18
    شما که تو مطلب قبلیتون در مورد این سریال از بی اخلاقی تلویزیون حرف زدید این کار شماهم بی اخلاقی نیست که درمورد تمام آثار تلویزیون لفظ بی کیفیت ا به کار می برید؟ بعدم نمیشه دقیقا بفرمایید کیفیت نمایش خانگی به چیه حتی به آرایش وپوشش افتضاح حرفهای رکیکوروابط افتضاحته که با خاموادا هیچ کدوم رو اصلا نمیشه دیدهان؟