امید سلیمی بنی: مسئولان شرکت دخانیات می گویند اگر واردات سیگار، قانونی شود، دولت سالی 18 هزار و 300 میلیارد تومان، درآمد بیشتری کسب می کند. این در حالی است که هم اکنون یک ششم کشور در دام دود افتاده اند و سهم زنان و دختران، از جامعه سیگاریها هر روز بیشتر می شود.
رییس اداره مبارزه با قاچاق شرکت دخانیات، اعلام کرده نزدیک به 25 میلیارد نخ سیگار قاچاق سالانه وارد کشور می شود. به گفته مصطفی کربلایی، ایرانیها، سالانه 62 میلیارد نخ سیگار می کشند که در این بین، تنها 60 درصد دود فرو رفته در ریه شان، ایرانی و مجاز است.
مسئولان دخانیات معتقدند در صورتی که واردات سیگار، قانونی شود، سالی 18 هزار میلیارد تومان به جیب دولت می رود، در حالی که هزینه درمان بیماریهای ناشی از دود سیگار در کشور بیش از 5 هزار و 500 میلیارد تومان است.
با وجود تحمیل هزینه های فراوان به سلامت جامعه، به نظر می رسد مسئولان شرکت دخانیات برای از دست رفتن درآمد سرشار فروختن سیگار غیرقاچاق، غصه می خورند، زیرا کربلایی معتقد است: "دولت و مجلس با وضع قوانین و دستورالعملهای مناسب از جمله کاهش دادن سقف واردات و حق انحصار دریافتی راهکارهای مناسبی را برای کاهش قاچاق سیگار در کشور باید در پیش بگیرند و در صورت اجرایی شدن قانون جدید مبارزه با قاچاق در کشور، انتظار می رود که 75 درصد از مشکلات قاچاق کشور مرتفع شود."
به بیان دیگر، با رفع مشکلات قاچاق سیگار در کشور، سیگار ارزانتر، فراوانتر و همه گیرتر خواهد شد.
این اظهارات در حالی عنوان می شود که برخی کشورها، با تصویب قوانین و دستورالعملهای سختگیرانه تر، سعی می کنند مصرف سیگار را در کشور خود کاهش دهند. از جمله این کشورها، استرالیاست که قصد دارد از اول دسامبر آینده (10آذرماه)، چاپ تصاویر وحشتناک روی پاکتهای سیگار را اجباری کند.
سیگار با تصاویر شاقه!
دولت استرالیا اولین کشوری در جهان خواهد بود که سیگار را در پاکتهای یکسان به خریدار عرضه میکند. از این پس خبری هم از طرحها و نشانهای ویژه شرکتها روی پاکتهای سیگار این کشور نیست. البته هشدارهای پزشکی جای این نشانها و طرحها را خواهند گرفت. هشدارهای یادشده بیش از 75درصد از سطح پاکتهای سیگار را خواهند پوشاند. نیکولاراکسان وزیر بهداشت استرالیا در این مورد به رسانهها گفت: دولت تمام راهها را برای کاهش آمار سیگاریهای استرالیا را آزمایش می کند.
البته شرکتهای دخانیات هم بیکار ننشستهاند و علیه دولت استرالیا شکایتهایی را تنظیم کردهاند. شرکت اسرائیلی فیلیپ موریس که یکی از اصلیترین شرکتهای تولیدکننده سیگار در این کشور است، مدعی شده دولت استرالیا بهای گزافی را بابت این شیوه ضدتجاری خواهد پرداخت و شاید مجبور به هزینه میلیاردی بابت این کارش شود.
با این حال مسئولان استرالیایی پا را در یک کفش کرده اند که مردم خود را از دود نجات دهند.
نمونه ای از تصاویر اجباری سیگارهای استرالیایی
مارلبرو و اسه، صدر نشین سیگارهای قاچاق
مسئولان دخانیات می گوید بالاترین آمار ترانزیت قانونی واردات سیگار به کشور از سیگار مارک 'ESSY' است. جالب است که بیشترین آمار کشفیات نوع قاچاق سیگار در ایران هم متعلق به همین نوع سیگار بوده. این در حالی است که ایرنا گزارش داده سیگار مارک 'لیپس' با تصاویر نیمه عریان زن وارد بازار کشور شده که علاوه بر قاچاق، تهدیدی برای سلامتی و اخلاقی جامعه نیز به شمار می رود.
رئیس اداره مبارزه با قاچاق دخانیات می گوید: "اکنون لیست سیگارهای قاچاق در سایت شرکت دخانیات ایران موجود است که سیگار 'مارلبرو' در صدر آنهاست در حالیکه همه سیگارها را به نوعی ساماندهی کرده ایم اما در زمینه این نوع سیگار خاص تاکنون موفق نبوده ایم."
کربلایی از کشورهای چین، عراق، عجمان در امارات متحده عربی، ویتنام و یونان به عنوان عمده نقاط تولیدکننده سیگارهای قاچاق وارد شده به ایران نام برده است.
47/233
نظر شما